Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Сирия като повторение на Косово
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:46 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
генек
25 Мар 2012 20:16
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Сирийският център за изследване на политиката...
Що ли ме сеща за нещо нашенско?
Да не говорим за сирийското в подобен образ...
-----------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

Руританец
25 Мар 2012 20:28
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Едва ли най-ефектният начин да защитаваш сирийската опозиция е като дрънкаш лъжи и глупости по адрес на Милошевич.
mao
25 Мар 2012 20:39
Мнения: 916
От: Bulgaria
***
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Руританец
25 Мар 2012 20:52
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Аз от заглавието очаквах нещо друго. Излезе, че човекът сочи Косово за пример. Явно е много далеч от Балканите и Европа - ама като е толкова далеч, да си подбира примерите сред неща, от които разбира, ако има такива.
Дорис
25 Мар 2012 21:10
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Сега сенаторът Джон Маккейн отиде по-далече в изказванията си за ССА - той заяви, че са необходими въоръжаването и подкрепата за опозиционната армия, които в момента не са достатъчни. По молба на Сирийския национален съвет, Свободната сирийска армия, местните координационни комитети вътре в страната Маккейн предложи "САЩ да предприемат международна кампания в защита на ключови населени центрове в Сирия, особено на север, чрез въздушни удари по силите на Асад".

Историята възнаграждава именно такъв тип лидерство.


Че да си вземат направо Маккейн за лидер. Егати мудните и непредприемчиви арабски демократи.



Don
25 Мар 2012 21:18
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Да ми имам аз генетичния набор на тоя Зияде...
mao
25 Мар 2012 21:24
Мнения: 916
От: Bulgaria
и за комичното мат'рялче и за още по- смешните пишман-модератори
kasapina
25 Мар 2012 21:27
Мнения: 13,355
От: Bulgaria
В момента малочислените терористични банди се добиват тук там от сиройската армия и "революционните" им изяви се заключват главно във взривяване на инфраструктурни обекти, нефтопроводи, газопроводи, терористични актове, нападения на военни и полицаи, убийства, отвличания, зверства и издевателства над цивилни. Във всичко това някой може да вижда революция или ако е подстрекател и съучастник на "революционерите"-терористи или ако е умствено изостанал или недоразвит.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: kasapina
водопроводчик
25 Мар 2012 22:13
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
На свой ред Свободната сирийска армия поражда аналогия с Армията за освобождение на Косово (АОК). Асад се опитваше да представи ССА като терористична група, както правеше Милошевич с АОК. САЩ трябва да бъдат далновидни както на времето, за да не повярват на такава пропаганда.
Здрава мивка не остана след този цитат.

Все повече и повече престъпления против човечеството се извършват от двете страни, доколкото Свободната сирийска армия (ССА) се опитва да привлече повече хора и да удържи контрола над въоръжените бунтовнически бригади.
Ах, как срамежливо, но предвидливо е изпуснато това "от двете страни", но за виновен се приема само Асад.

Причината, заради която АОК действаше успешно във военно отношение през 90-те години, бе, че тя получаваше военна, разузнавателна и тактическа подкрепа от Германия и вероятно от разузнавателни организации в САЩ, Великобритания и Швейцария.

Когато глупав човек спори, той сам опровергава себе си. Значи, все пак, Югославия на Милошевич е била жертва на чуждестранна военна интервенция и той е бил в правото си (по-точно задължен е бил) да защитава страната си с военни средства. Фичо?
водопроводчик
25 Мар 2012 22:14
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
"Сирийски център за изследване на политиката във Вашингтон"
Такава била работата!
Туткалчев
25 Мар 2012 22:19
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
Слободан Милошевич и семейството му от времето, когато той манипулираше сърбите, че косоварите са терористи.

Ехооооооо! Кой е написал тази глупост под снимката на Слобо? Да си удари веднага 20 тояги на голо!
комар
25 Мар 2012 23:06
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
учудвам се, че толкова примитивна и долнопробно пропагандна статия, предназначена за съвсем друга публика, ни се предлага в уважавания вестник...
Don
25 Мар 2012 23:07
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Честно, не искам да коментирам мотивите на редакцията, знам, че това не е прието и че се приема на нож от модераторите.
Но все пак този текст е карикатура на журналистиката, той е до такава степен неверен и манипулативен, та чак не мога да повярвам, че е публикуван в любимото издание.
Ако не е провокация към читателите и форума, то тогава е проява на лош вкус.
skele
25 Мар 2012 23:14
Мнения: 2,114
От: Bulgaria
На този измислен "анализатор" - Зиаде или хранилката му е на привършване или толкова си може. Милошевич, Сирия....
Остана само да каже кой в случая е Холбрук, по чийто акъл се подведе Милошевич и кой- Хашим Тачи...
Проблема на демократизаторите на Сирия е , че вместо да разпъва палатки, Асад купуваше модерно оръжие и успя да нарита хилядния инфилтриран отвън уахабитски ятаган. Либийския сценарий не мина . Терористите се спасяват кой как може и разчитат на отделни терористични акции с цел всяване суматоха преди изборите.
Имат и друг проблем - най-вероятно Асад ще предаде властта на по-решителния си брат , тъй като Москва е недоволна от липсата на решителност в действията му, а това е най-лошото , което можеше да се случи на "метереолозите" по тези географски ширини.
Дорис
25 Мар 2012 23:25
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Ако не е провокация към читателите и форума, то тогава е проява на лош вкус.


По-скоро второто. И известен дефицит на собствено мислене по международни и най-вече извън европейски теми. По мейнстрийма, по мейнстрийма...
Спартак
26 Мар 2012 00:38
Мнения: 3,230
От: Bulgaria

Че има сходство между събитията в Косово и Сирия, в това няма съмнение, но те са в съвсем друга плоскост, а именно в начина на съсипване на една независима държава със всички форми на организираната пропаганда, с вноса на оръжие и организиране на фиктивна съпротива, използуваща подчертано терористични методи. След първия опит за създаване на хаос, пристигат все същите омиротворители с модерната си техника, с която бомбардират селективно, минават през създаването на т.н. АРМИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ. Използуват се едни и същи клишета, телевизионните канали предават все същите сърцераздирателни картини, същите определения
“престъпления против човечеството“ и все същото сатанизиране на “диктаторите“. По този начин беше разкъсана Югославия, съсипан Ирак, Афганистан, Либия. Сценарият в Сирия е идентичен. Към серията от подобни интервенции с жестоки последици иде ред и на Иран, масираната бомбардировка която е на дневен ред. Ние трябва да свикнем окончателно с имперската роля на Щатите- САЩ и другите държави, САЩ и другите държави и т.н. и т.н.
Чичо Фичо
26 Мар 2012 02:12
Мнения: 24,838
От: United States
В Сирия по всичко личи, че няма да има военна намеса на запада. Сирийският конфликт е религиозен и вече подпали и съседните страни, а западна намеса ще подпали голям пожар. Ще бъдат въвлечени други страни, ще загинат и много американци.

Изключително некадърната операция в Либия направи невъзможно повторението й. А и Сирия не е беззщитна като Либия.

Един ден колегите (левите) ще разберат може би, че СФРЮ се разпадна от вътрешните си противоречия, и че тя беше антибългарска тюрма на народите. Чакам деня, в който те ще се научат да мислят като българи, не като марсианци.



cisco
26 Мар 2012 02:14
Мнения: 7,737
От: Italy
Сириийските ислямски фондаменталисти загубиха войнагта , сега се крият по чукарите на турската граница и се правят на мирни граждани за да избегнат справедливото възмездие.Да бягат , Асад е завършил медицина, знае как да ги измъчва и разпитва, Гуантанамо ще им се види пионерски лагер.
Военните конвенции засягат само военнослужещите в армиите на враждуващи страни, бунтовници, партизани, талибани и всякакви други такива се считат за незаконни бойци, терористи и подлежат на бесене , никаква конвенция няма за тяхната защита, не им се полага статут на военнопленници ако ги хванат.
Спартак
26 Мар 2012 04:38
Мнения: 3,230
От: Bulgaria
В хода на операцията в ЛИБИЯ са извършени над 26 000 полета, включително и около десет хиляди ударни. Самолети на НАТО са унищожили 5,9 хиляди „военни цели“
виж “Либия е оставена на произвола на съдбата“ Ако Русия и Китай не бяха положили своето вето за Сирия, същия спектакъл, подкрепен от масивна медийна пропаганда щеше да се повтори и тука. И цялата тази бомбардировка над Либия беше направена за да се спасели бунтовниците от диктатора Кадафи. И горната статия, преведена или не, е най-чиста форма на медийна заблуда. По абсолютно същия начин ни подготвят за една Иранска касапница, която може да доведе света не само до недопустимо замърсяване, не само до астрономически цени на петрола, но и до ядрена война. Живеем във време на безумна и необуздана военна агресия.
Oraсle
26 Мар 2012 05:07
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Може би авторът на този анализ е запознат управлението на диснастията асад в Сирия, но разпадането на бивша Югославия и след това, отделянето на Косово от Сърбия са му тъмна Индия. Затова е набъркал в едно Косово, Сараево, Слобо и кой знае какво още, ама не изтърпях да дочета до края.

Но дори и да се абстрахираме от това непознаване на основни факти, пак няма как да направим какъвто и да е паралел между Косово и Сирия.
Конфликтът в Косово беше етнически, а населението беше 90% албанци. Отнемането на автономията на областта доведе до въоръжен конфликт и съответно решението беше лесно: отделяне на Косово със сила.
В Сирия има кървава диктатура и мнозинство решено да събори властта на асадистите. Ако можеше конфликтът да бъде решен лесно като в Косово с наложено със сила разпадане на Сирия, тогава да правим сравнения, ама не може. Затова конфликтът ще бъде решен по трудния начин - с насилие, разруха, агония и изчерпване силите на режима. Накрая, изгнание или екзекуция на диктаторчето, анархия и тормоз за малцинството подкрепяло асадистите.
Крайно неприятно, но възможностите за друг изход от ситуацията бяха пропуснати.
Тези които си мислят че асад бил "спечелил войната" с избомбянето на един квартал на Хомс имат нужда да си премерят температурата.
The Bulgarian Lion
26 Мар 2012 06:47
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Някои ги преценям само като ги видя на снимка. Нужно ли е да характеризирам Радван Зиаде?
А за женка му на Асад
Добави мнение   Мнения:46 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща