Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Университетите вече произвеждат професори "на килограм"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:182 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »
генек
12 Апр 2012 18:53
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Абе, аз хубаво се сетих за Национална академия на "Сега"...
Направо академици!
-----------------------------
Блогът на Генек

ГНевен
12 Апр 2012 19:08
Мнения: 1,000
От: Bulgaria
Освен една скандална статистика, тази статия на иначе уважаваната от мен журналистка, се нуждае и от анализ на ставащото. Впрочем тази вакханалия на хабилитиране беше съвсем очаквана още преди да се приеме (т.е. наложи от ГЕРБ) новият закон ЗРАС. Още преди приемането имаше сериозни възражения по много точки от закона, даже Конституционният съд отмени половината от текстовете, но комисията към Народното събрание с господстващо участие на "кадри" (например Ирина Соколова) от ГЕРБерската скамейка, с презрение ги отмина. Имам преки впечатления, тъй като вече няколкократно бях член на жури - процедурите се провеждат в камерен състав и по различни правилници, съставени от съответните университети. Няма никакво наблюдение върху това, което става. Докато при защитите на дисертации все пак кандидатът излага съдържанието на труда си както преди, аудиторията от пет лица не може да зададе достатъчно и то компетентни въпроси към докторанта. За сравнение преди в съответните специализирани съвети дискусията беше много оживена и плодотворна. Но по волята и бясната амбиция да стане И ТОЙ професор, министърът наложил ЗРАС, закри ВАК, която въпреки,че наистина се нуждаеше непременно от рационализиране на дейността си, по този начин отвори широко вратите за производство на "учени" и по неговите думи науката премина от "свински тръс" в "спринт". Ето сега виждаме непосредствените резултати от спринта, а по-нататъшните ще видим в следващите години!
комар
12 Апр 2012 19:17
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
"израсналите" след приемането на ЗРАС кадри задължително трябва да носят пред титлата си приставка : игнат-професор..., игнат-доцент...
не, че между тях няма и напълно заслужили титлата си хора


pirx
12 Апр 2012 19:27
Мнения: 305
От: Tuvalu
Напълно според очакванията, сега всичкото близко до съответния паша ще стане доцент професор и т.н., а в някои институти на БАН няма пари за жури и имаше мораториум на конкурсите. Да не говорим,че изискванията си останаха същите като ВАкошските (според вещицата даже са завишени).
Тепърва ще берем плодовете на серготеп инатов.
intel_inside
12 Апр 2012 19:32
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Струва ми се че това е правилно.
Преди имаше дискриминация - незнам кой си професор, незнам кой си доцент.

Сега, днес - вече може всеки. Воля, политическа и друга - достатъчно е да я имаш.

Вижте какъв хубав пример има във вишуто. Едно време изпити чудеса несправедливости ... днес вече бройката потенциални студенти е приблизително равна на бройката родени. Без съмнение за 20 години Бг успя да постигне небивал възход в процента вишисти сред пълнолетното население.

Девалвация на стойностите, приравняване, уравниловка, ох пардон извинете ме ..... реформа.
Не беше ли това целта?
Andrey
12 Апр 2012 19:43
Мнения: 75
От: Bulgaria
Не би било лошо авторката, освен да преглежда официални статистически данни, да дойде и при нас, "долу", в реалността на българската наука и да види как изглеждат нещата през очите на един редови учен - невероятен хаос в изключително неграмотно написаните вътрешни наредби и правилници, абсолютно безнаказан и масов двоен стандарт, гавра със старателните и подкрепа на некадърните (стига да са напипали вярната стратегия - осигуряване на превоз или някакви други услуги - според потребностите на съответния местен феодал). Проблемът изобщо не е в някакво митично производство "на килограм", а в това че днес в още по-силно степен израстването в научната йерархия става по параакадемични критерии, а не по реалните заслуги на човека.
kosovo
12 Апр 2012 19:46
Мнения: 239
От: Bulgaria
Не разбрах колко голям е приносът на БАН - някакви си 10%, при научен потевциал над 35%.
Все БАН е в устата на недорасляци от всички бои.
pirx
12 Апр 2012 20:11
Мнения: 305
От: Tuvalu
Научният потенциал на БАН според Юхи е 15% и дава около 60% от научната продукция в България. Малко удобно изпуска аспирантите и брои само хабилитирани и асистенти, но пак е красноречиво. Интересно колко от новите хабилитации са от БАН. Нещо ми мирише, че са най вече от малките унита, които през ВАК нямаха минаване
Харизанов
12 Апр 2012 20:14
Мнения: 1
От: Bulgaria
В Република България право да дават звание "професор" има един единствен орган - Висшата Атестационна Комисия ВАС.
Ако някое висше учелно заведение си присвоява правото да дава това звание, то си е за негова сметка но е невалидно.
Преди време такъв незаконно и неморално произведен от провинциалния Бургаски университет "професор" Кушлев ловко измами
държавата и години на ред си подремваше всеки ден следобед в специално построен за него кабинет на Раковски 128-Кимисията за отнемане
на незаконно придобито имущество, назначавайки сюрия роднини на постове, взимайки по над 2 000 лв. заплати.
Самия той не слезе под 10 000. За 4 години успя да убеди съда да отнеме окончателно само 4 пъти имущество за милион лева.
Срещу това изхарчи за същия период над 25 милиона лева, да назначи на синекурна държавна служба 200 души от които половината роднини
до девето коляно. Да ряздяде зя персонално ползване 20 служебни коли. Знам всичко това защото имах нещастието да
поработя при този "селянин", който дири ни знаещи как се пуска комп и за всяко заседание на Комисията - най-малко веднъж седмично
караше да му копират на хартия материалити- около 10 000 страници. Не е луд който яде зелника, а даващия му.
SvSophia
12 Апр 2012 20:37
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Сега, днес - вече може всеки

Въобще не си прав, могат само хранените хора на ректора. Нашият е назначил една, с извинение, комисия от двама химици, един икономист и една диалектоложка, които казват стваш ли, не ставаш ли. И изобщо не те допускат до жури. Ама че тези, четворицата, нищо не разбира от твоята наука, няма значение. За хора вече в пенсионна възраст (навършили 65) се отпускат конкурси за професори, а за младите се бавят или спират. Там, където наистина трябват хабилитирани или колегите отдавна са готови, не се отпускат бройки, под предлог че нямало пари. Да не говорим, че конкурсите, в противовес на ЗРАСРБ минават през Академичния съвет. От една година факултетът е обявил конкурси за главни асистенти, няма кой да води часовете, а ректорът ги бави, но обявява конкурси за професори в несъшествуващ още факултет и т.н. Много си беше добре старата система с научните съвети. Само ВАК трябваше да се премахне или промени. Този местен феодализъм срива академизма.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
intel_inside
12 Апр 2012 20:56
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Светице имам някой наблюдения

баща ми беше вак-аджия - презрян феодален старец от времето на костов насам.

и като казвам костов една интересна забележка - членовете на вак се назначаваха от министър председателя с директна заповед и подпис.

искам да си представите ситуация:
Лицето аз съм прост и вий сте прости
.... назначава нов член примерно на комисията по химия и молекулярна биология....

само на мен ли ми се завива свят при подобна гледка ?
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: intel_inside
Фандорин
12 Апр 2012 21:00
Мнения: 3,938
От: Bulgaria
ВУЗ-овете плачеха преди, че Партията решава кой да стане професор; искаха автономия и реформи. Ето ви ги реформите, какво пак плачете? Поемете си най-сетне отговорност за това, което направихте, а не все друг да ви е виновен!
SvSophia
12 Апр 2012 21:06
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Интеле, и ти си прав, "Прост водач на прости. Когат прост поведе прости..." ямата им е сигурна
И все пак си мисля, че воят против научните съвети идваше главно от хора, които просто не можеха... Особено от 1990 до приемането на "рамковия" ЗРАСРБ, т.е. почти две десетилетия. Поне имаше ясни правила и единни критерии за съответните науки. И не от местния феодал зависеше да оценява дали са ти добри книгите и статиите.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
Brightman
12 Апр 2012 21:15
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
научните звания се превърнаха в длъжности

Е туй нещо по инерция се пропуска. Професор не е благородническа титла, а просто название на заемана длъжност. Кой и как я заема - отделен въпрос. Или автономия на ВУЗ или единна национална система за висше образование. Или автономия или национална система за образование и качество. И двете хубости едновременно не може.
Brightman
12 Апр 2012 21:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
SvSophia,
ако искаме да имаме качество на образованието, то висшето образование трябва да стане просто степен на образование, (масово и почти задължително), която е част от единна национална държавна система от детските градини до докторатурите. Не отделни автономни университети, а просто висши училища, част от единна планомерно изградена система. Също, както средните училища и тези от по долните степени.
Brightman
12 Апр 2012 21:28
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Харизанов,
опресни си информацията.
intel_inside
12 Апр 2012 21:39
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
и както виждаш софия - адептите изпълзяха - длъжности са, задължително да стане, не е еди какво си .....

както казах и по горе, аз честно казано сматам че народът ще доволен ако тези "длъжности" бъдат отменени ....
или напротив ако не бъдат отстранени, то нека поне всички да имат равен достъп до тях. точно както и образованието - или да го отменят въобще, или напротив - от всяко дърво свирка.
в крайна сметка човеците са важни, душите не някакви измислени ... длъжности
девалвация, уравновиловка, и така е правилно защото .... така е народно
какво да кажем повече - това беше търсения ефект, такава е и търсената аудитория.
Приоритети
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: intel_inside
Nafarr
12 Апр 2012 21:46
Мнения: 2,780
От: 0
Е, част от "новите" професори в БАН просто преди се наричаха старши научни сътрудници и не са появили от небитието.
Не са и произведени на килограм, а само им е сменено на/званието.

Днес пих едно капучино на терасата на ресторанта на БАН.
За всеобща изненада, захарта се продава отделно от кафето и не е включена в, ъъъ, пакетната цена, като пакетче захар струва 1 ст.
Стопанската дейност на БАН умилява...
Patriot1965
12 Апр 2012 21:47
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Колко струват академичните звания в България ще разберете, като отчетете факта, какъв е делът на научни проекти, инициирани и ръководени от български граждани, финансирани по рамковите програми на ЕС.
Отделно за академичната инфланция е показателно предпочитанието на богатите или просто по-заможните семейства да образоват децата си в чужди университети.
И накрая, заплащането на академичния труд е най-показателно за инфлацията на звания и степени - много често един добър майстор (строител, готвач, автомонтьор) се радва на по-високо заплащане на труда си - и то справедливо.
Brightman
12 Апр 2012 21:51
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
точно както и образованието - или да го отменят въобще

Като те чета тебе и да го бяха отменили то нямаше да ти се отрази. За да мразиш народа не е нужно образование, а единствено огромна комплексарщина.
pirx
12 Апр 2012 21:55
Мнения: 305
От: Tuvalu
тъй ще стане да знаиш интеле. БАН, СУ и още няколко унита ще държат ниво, но в останалите пашалъци като свищовската ще има изпълнения при това масово...някоя мутреса ще се закичи с титла и ще парадира, а мутрата, с която пашата си пие ракията ще стане направо доцент.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: pirx
Добави мнение   Мнения:182 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »