Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Ориенталските особености на българския пешеходец
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:51 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
генек
24 Сеп 2012 19:54
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
А когато велоалеята е направена по средата на пешеходната зона - де да се скрият майките с децата, пенсионерите, разхождащите се?
------------------------------
Блогът на Генек

Др_Янко
24 Сеп 2012 20:02
Мнения: 146
От: Bulgaria
А може би отново опираме до непоклатимата черта в народопсихологията да не се съобразяваме с нищо и с никого, освен ако не бъдем принудени.

Не "може би", а ДА!
Manrico
24 Сеп 2012 20:13
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Хубава статия, но мисля, че обръща прекалено много внимание на незнанието. Съмнявам се, че пешеходците масово не знаят елементарните правила - например че не се пресича на червен светофар, че не се прескачат заграждения. Хем са общоизвестни, хем в почти всяко семейство има поне един шофьор, който ги е учил. А и колкото и малко да се преподават в училище, все се споменават. Така че не е в незнанието проблемът, а в съзнателното пренебрегване и неспазване на правилата, обикновено последвано от вой и рев кой ни стори лошото, когато стане беля. И не е само по отношение на правилата за движение.
nikola_tsanev
24 Сеп 2012 20:18
Мнения: 12,247
От: Bulgaria
Пешеходецът
обича да се изживява и като цар на велоалеите


Велосипедистът обича да се изживява като цар на тротоарите, там където няма разчертана велоалея се движат велосипедисти по тротоарите и притесняват пешеходците - справка бул. "Хр. Ботев" бул. "П. Евтимий" бул. "Скобелев" "Прага" и "Г. Софийски" и др.

Тази статия, ако беше справедлива, щеше да има заглавие: Ориенталските особености на българския водач на МПС, на българския велосипедист и на българския пешеходец
Me4o
24 Сеп 2012 20:30
Мнения: 641
От: Bulgaria
Ха-ха, а другата българска черта, която се проявява и в горните постинги: когато ти кажат, че "така не се прави", ти вместо да коригираш поведението си, започваш да обясняваш, че ТВОЯТА преценка е по-умната, а другите са в грешка и ДРУГИТЕ трябва да променят правилата си!
Дорис
24 Сеп 2012 20:45
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Велосипедистът обича да се изживява като цар на тротоарите, там където няма разчертана велоалея се движат велосипедисти по тротоарите и притесняват пешеходците - справка бул. "Хр. Ботев" бул. "П. Евтимий" бул. "Скобелев" "Прага" и "Г. Софийски" и др.


Добавям "и др.": По "Руски". "Сан Стефано". ""Шейново". Алеята на "Пенчо Славейков" между "Витоша" и "Фритьоф Нансен"...

И пешеходецът, особено пешеходката - навсякъде, където ги виждам. Майка с бебешка количка, кученце на верижка и телефонче в ушето, дърдореща неспирно. По средата на отсечката на "Левски" между "Гурко" и Ректората.

Моя възрастна съседка, полусляпа, със сколиоза и с бастун, от род на заможни кореняци софиянци, - по платното НАД подлеза от Орлов мост към Паметника на Съветската Армия. (С извинения за главните букви!)

Всеки ден й треперя дали дали е жива.

Пък от реда в Германия се възхищава...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
Чичо Петко
24 Сеп 2012 20:48
Мнения: 441
От: Bulgaria
Когато си купих за пръв път автомобил един приятел ми каза: "Ти до сега псуваше шофьорите ама от тук нататък ще разбереш пешеходците какви говеда са."
Stern
24 Сеп 2012 20:53
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Типичната ориенталска нагласа на българския пешеходец
има и своето оправдание - трафикът е непоносим

Предлагам на авторката да прескочи за ден-2 до Истанбул и тогава да говори за "ориенталска нагласа" и "непоносим трафик".
Само маркирам - нормално да се чака до 30 мин. да излезеш с кола от малка уличка; светлината на светофара е без значени и за коли, и за пешеходци - всеки се промушва, когато види поне една педя свободно пространство; мигачите са непознати - обявяване на смяна на посоката става само с клаксон - за 1 седмица не видях някой даизползва мигач за каквото и да е; и най-важното - колите са винаги с предимство. Тръгвам да пресичам на зелено, кола идва към мен, аз правя втора крачка, шофьорът ускорява и ми маха гневно с ръка да се разкарам. А той минава на червено.
Малко извън темата, но още съм под впечатление на безумното придвижване с кола и пеша там.
анастаси сиров
24 Сеп 2012 20:57
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
Чести са и случаите на връщане, спиране по средата на "зебрата", криволиченето между спрелите коли.
Бих добавил,спиране на младата,красива дама с телефон на ухото по срадата на зебрата,обръщане кръгом и хукване в неизвестна посока с вик:Идвам,идвам,поръчай ми дълго кафе.
риболовец 5
24 Сеп 2012 21:09
Мнения: 3,280
От: Bulgaria
Ниските заплати са причина за ниската култура на придвижването!! Ей това разбрах от тази статия. А главочите с големите коли?
PARAGRAF22
24 Сеп 2012 21:12
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Трябва да обичаме пешеходците.

Пешеходците представляват по-голямата част от човечеството. Нещо повече — най-добрата негова част. Пешеходците са създали света. Те са построили градовете, издигнали са многоетажните сгради, прокарали са канализацията и водопровода, павирали са улиците и са ги осветили с електрическите лампи. Те са разпространили културата по целия свят, изобретили са книгопечатането, измислили са барута, прехвърлили са мостовете през реките, разчели са египетските йероглифи, въвели са в употреба самобръсначката, премахнали са търговията с роби и са установили, че от зърната на соята могат да се приготвят сто и четиринадесет вкусни питателни блюда.

И когато всичко било готово, когато родната планета добила сравнително благоустроен вид, ето че се появили автомобилистите.

Трябва да отбележим, че автомобилът също е изобретение на пешеходците. Но автомобилистите някак изведнъж забравили това. Взели да мачкат кротките и умни пешеходци. Улиците, създадени от пешеходците, минали във властта на автомобилистите. Паважите станали двойно по-широки, а тротоарите се стеснили колкото тютюневия бандерол. И пешеходците започнали да се притискат изплашени до стените на къщите.

В големия град пешеходците водят мъченически живот. За тях е въведено някакво транспортно гето. Разрешават им да пресичат улиците само на кръстопътищата, тоест тъкмо на онези места, дето движението е най-силно и дето косъмчето, на което обикновено виси животът на пешеходеца, най-лесно може да се скъса.
reporter
24 Сеп 2012 21:19
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
Обяснявам си всички тези случаи с невероятния стремеж на всяка категория да се чувства привилегирована. Много стари хора смятат, че им е простено да нарушават правилата, защото са стари, същото се отнася и за тези, които возят или водят малки деца. Изобщо не се замислят, че затрудняват другите (и учат децата съответно). Казваше се, че велосипедистите са най-симпатичните участници в трафика. Е, по велоалеята на бул. "Цар Борис III" велосипедисти от 10 до 70 год. възраст без стеснение се движат в лентата за пешеходците (където са майките с колички и кученца), но пази Боже за малко да прескочиш в тяхната лента, за да се разминеш със семейство с деца. Вярно, че идеята да се раздели алеята на две, не е удачна - просто е тясна и за едните, и за другите, а тротоарът пък е превърнат в паркинг. Но все пак, нужен ли е специален закон, за да се съобразява човек с другите на пътя?
PARAGRAF22
24 Сеп 2012 21:19
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Аз самият слизам от автомобила , за да ида до тоалетна, или да спя .Сигурно повечето от форумците също.Смея да твърдя,че съм толерантен водач на МПС .По мои наблюдения велосипедистите са най-наглите .Лично мнение.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: PARAGRAF22
риболовец 5
24 Сеп 2012 21:33
Мнения: 3,280
От: Bulgaria
По мои наблюдения велосипедистите са най-наглите .Лично мнение.


Не е само твое това мнение. Никой не уважава велосипедистите. Когато отида на обекта с велосипеда, работниците питат до там ли съм я докарал, че ходя с колело на работа. Нищо, че колелото е по-скъпо от колата!?
len
24 Сеп 2012 22:16
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Ми като отидох за пръв път на Острова, много бях впечатлена, че имаше footpaths и bicycle paths - и за пешеходците, и за велосипедистите едни спретнати алейки в спретнатото Кентърбъри. Е не в центъра му де, където уличките бяха някъде 2 метра и половина широки.
Факт си е, че българинът и като шофьор, и като пешеходец не спазва правилата, клишето "войната по пътищата" го доказва. То лекарството отдавна е измислено - яки глоби - ама докато има " и кво ша праим ся?", няма как да стане...Апропо, какво стана с полицейските бунтове? Ще им дадат ли 25-те процента или да?
duzov
24 Сеп 2012 22:26
Мнения: 9,106
От: Bulgaria
Ориенталските особености на българския пешеходец


По правилно е заглавието да бъде: Ориенталските особености на българина

Много хора познавам, които се прехласват пред чистотата и подредеността на Запада и в същото време си изхвърля боклука през прозореца на колата или просто така. Или пък как там няма пресичащи на червено, или където им скимне, и в същото време минава през пешеходната пътека на сантиметри пред пешеходец.
Примери - хиляди!

morkoff
24 Сеп 2012 22:30
Мнения: 379
От: Bermuda
Доста странно допълване на тези, които и до половината казват достатъчно.
Ориенталските особености на българскияина пешеходец
Липсата на елементарна култура за безопасно придвижване е потресаваща
morkoff
24 Сеп 2012 22:32
Мнения: 379
От: Bermuda
PARAGRAF2224 Септември 2012 21:19 Аз самият слизам от автомобила , за да ида до тоалетна, или да спя .

Да уважим чиляка праскащ нон-стоп постинги в движение
Др_Янко
24 Сеп 2012 22:34
Мнения: 146
От: Bulgaria
Може пък да притежава странна форма на сомнамбулизъм.
гошо
24 Сеп 2012 23:35
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Нямало било пресичащи на червено на запад. Митове и легенди за онези, които не са напускали гетото. Пресичат колкото си искат.
Meat
25 Сеп 2012 00:00
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
Излишна статия! Достатъчно е да бъде връчен един двутонен ХЪМЪР на лицето Стависки, гаранция за наслагване на условните присъди и 5-6 ракии преди да започне да шофира и нещата ще се самоподредят. В битността си на байкър, пешеходец и водач на МПС, констатирам дето съм най-хрисим и безопасен пред/зад компа. И то когато не пиша...
Добави мнение   Мнения:51 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща