Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Референдум през пролетта ще реши съдбата на АЕЦ "Белене"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:262 « Предишна Страница 13 от 14 11 12 13 14 Следваща
Шако
30 Сеп 2012 01:48
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
mark_61
30 Септември 2012 01:03
На това му се вика технология, човече. Не вярвал някой дали щял да заварява. Ами и на акомулатора на колата като дадеш на късо прави заварки, нали?
Преди 30г ако кажеше на някой, че след 5-10 години ще можеш да се разхождаш по улиците с телефона в джоба, щеше да те вземат за луд.
За другите неща ти сам се сети.
Пави са като ти казват, че доива на енергия ще става по-много начини след 30-50г, но аз не мисля че ще спада. Напротив - консумацията ще се увеличава и съответно цената и. Като цената ще се формира основно инфлацията и лихвител И тъй като в момента в Русия е много назад спрямо цените в Европа при тях инфлацията ще е с пъти повече отколкото европейската докато ценовите равнища се балансират що годе. И оттук следва, че ако се съгласим на руския инфлационен индекс, то значи и тока от Белене при тези условия ще помага на руснаците да настигат европа по цени и доходи, като цените от централата няма как да бъдат по-евтини от европейските нива и няма как да "спечели" дъжавата или които и да е инвеститор, ако източваш доход за да покриваш тамошния инфлационен натиск. Това което предлагат руснаците - договор в евро с руска инфлация е очевадно обирджийство и трябва да се признае, дори комунистите не посмяха да го сключат, защото един път вече им ядохме попарата когато фалираха и промениха еднократно всичко договори от рубли в долари, без да им мигне окото.
Асол
30 Сеп 2012 01:48
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Та според тях - ти ме водиш горе доле с две десетилетия.


????


Не искам да съм груба, но от форумното ти досие е видно, че се движиш около възрастта на тате
бонго-бонго
30 Сеп 2012 01:56
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Това го разбрах. Но какво общо има възрастта ми с дискусията?
Естествено е, че стоим на различни политически позиции, но не мисля, че възрастта има значение.
внимателният
30 Сеп 2012 05:40
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Heat 21.05
"Отваряме десетгодишния план на ЕСО до 2020-а Натисни тук"
Този прелюбопитен документ е създаден през 2010 от вашите калинки... дребни андрешковски хитринки съшити с блестящо бели конци от неграмотни калинки... лянчене и журнализъм... хора с основно образование а има много по-сериозни неща, но проумяването им иска поне средно образование

Ако някой иска да вижда всеки ден, що е наглост на квадрат, трябва да си направи плакат с горното "мнение". Веднъж, защото хвърля кал по истинските професионалисти в енергетиката. Защо не поясниш все пак чия "калинка" е авторът на документа, дето нямал автори? За твое сведение, авторът се казва Митьо Христозов. Но е толкова отдавна в професията, а е шеф на ЦДУ от 2007-а, че изобщо не става ясно чия "калинка" е, "всьо таки"?. Наглост на квадрат, защото калта се хвърля от името на топлофикацията - шайката, която вече 13 години не може да се договеди как да си измерва топлото и да си сбира парите за него. 13 години стои в технически фалит, а десетки хиляди потребители на природен газ плащат на доставчика й, за да не я затвори незабавно.
Нейсе. Историческият максимум на товарите в електропреносната ни мрежа бе в 20.00 часа на 31.01.2012 г. и достигна 7 200 МВт. В десетгодишния си план до 2020-а, ЕСО разглежда максимално- теоретичен товар от 7 800 МВт и простичко обяснява какви мощности ще ни трябват при такъв сценарий. Ще отбележа само, че ЕСО е оператор на мрежа, прави мрежови модели и управлява мрежови графици; да се клевети, че отговаря за въвеждането или изваждането от експлоатация на електропроизводствени мощности е подло, много меко казано. Та в този план се твърди, че ако заменим само извежданите до 2020-а 2 200 МВт, ще имаме предостатъчно мощности, за да осигурим рекордните производства и износа на 2020-а - блестящо потвърдено от действителните резултати през 2011-а ! изобщо прогнозите на ЕСО се сбъдват с отклонения под 1% - а при теоретичния товар от 7 800 ще възникне недостиг от 500 МВт в най- студените няколко дни от годината.
Целият въпрос не е колко да бъдат новите мощности / ясно е, че "4 гигавата нови и надеждни" е "лянчене и журнализъм", според собствените думи на едного /, а какви. За мен е очевидно : 7- и блок в Козлодуй, 640 МВт газови централи и още 560 МВт газови ко- генерации. "Белене" - изцяло за експорт.
внимателният
30 Сеп 2012 06:05
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Distributed,
Това, което пишеш за либерализирания пазар, е Бъдещето. С главно "Б"! За ВИ може много да се спори, но за енергийния ПАЗАР си прав на 100%. Проблемът е, че изпреварваш действителността ни с поне десет години, която у нас е на равнището на каменния век. "Стандартите" в нея се определят от питомци на механотехникума Сталин и меито Ленин, засега. Каква либерализация, като въпросните субекти не могат три петилетки да организират най- просто мерене при най- прост вид продажба на енергия?
Distributed
30 Сеп 2012 07:28
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
внимателният

ЕЕ 10 години. Аз съм оптимист. Все пак има и риск от наказателна процедура, че не сме изпълнили Третия Енергиен Пакет

А иначе за ВЕИ и тока от покрива - направи си сам сметката Хардуера може да се закупи за под 1 euro/Wp, останалото, ако си надъхан хем ще ти излезе без пари, хем ще ти даде и удоволствие от добре и самостоятелно свършената работа - моделът ИКЕА . бтв. съвсем скоро ги чакам и Икеа да пуснат ФЕЦчета, защото той ФЕЦ-а като технология е адски примитивен. Нищо сложно няма в него за сглобяване, абсолютно нищо.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Distributed
bzm
30 Сеп 2012 09:51
Мнения: 503
От: Bulgaria
Тази енергия е обрчена!Не виждате ли какво става по света?Япония се отказаха на 100%,Германия-също,в близко бъдеще ще бъде убедена и Франция да го направи,а после ще го приемат в ЕС и ще ни задължат да го направим и ние.Тогава какво правим >?Поредния мастадонт,след Радомирския,Дебелт,Кремиковци,...ще стой като призрак на брега на реката.Вижте какво става с фотоволтайците!Технологията до 10 г ще ни накара да облепим стените си с тях и да резнем кабел4ето на НЕК,ЧЕЗ,ЕОН....Мислете!
Heat
30 Сеп 2012 10:05
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Ако някой иска да вижда всеки ден, що е наглост на квадрат, трябва да си направи плакат с горното "мнение".

Наистина е необходимо да се направи плакат, но с цялото мнение като се включат и изрязаните в цитата неща.

Веднъж, защото хвърля кал по истинските професионалисти в енергетиката. Защо не поясниш все пак чия "калинка" е авторът на документа, дето нямал автори? За твое сведение, авторът се казва Митьо Христозов.

Началникът подписал документа се казва така, не автора. Въпросният началник е добър професионалист и мнението му за необходимосттаот АЕЦ е известно от много години като естествено "професионалисти" с морала и компетентността на барековци не я споменават. Ако не подписва такива неща ще бъде заменен на секундата с нещо от сорта на журналист, специалистка по орлите от НБУ, доставчик на закуски за детски градини чрез общински търгове с един кандидат и пр. нови експерти в енергийния отрасъл. Впрочем като си каза открито мнението за Белене май го бяха викали да го уволняват но не посмяха. То и при предишното правителство искаха да го уволняват (от НЕК тогава), защото беше казал какво точно ще стане след затварянето на 3 и 4 блок в Козлодуй и се сбъдна, за разлика от диловска и съдружие които и тогава и сега евфемистично да го кажем бодро надуваха свирката.

Нейсе. Историческият максимум на товарите в електропреносната ни мрежа бе в 20.00 часа на 31.01.2012 г.

Ако се сметне че историята започва от лятото на 2009 г, като се пропуснат и някои дати след това, може и така да се каже. Когато новите "експерти" говорят, другите трябва да мълчат и да козируват по новата мода. И да лъжат, пак така трябва да е (с козируването).

да се клевети, че отговаря за въвеждането или изваждането от експлоатация на електропроизводствени мощности е подло, много меко казано.

Подлото е да се сменят думите, че данните не са поднесени коректно с ненаписани думи отговорност за извеждане на мощности. Нарича се манипулация и е специалитет на някои т. нар. "журналисти"-фелационисти, но явно напоследък се разпространява и по-нашироко. Подло е и да се използват имена на доказани професионалисти като им се приписват разни неща "доказващи" калинковщини.

Та в този план се твърди, че ако заменим само извежданите до 2020-а 2 200 МВт,

В този план извежданите мощности са дадени до 2015 в съответната таблица, а както съвсем незабележимо сме отбелязали, този процес не свършва през 2015 и в данните на следващите страници се вижда, но от хора които искат да го прочетат а нямат за цел да правят пропаганда и агитация (вероятно не безкористно).

изобщо прогнозите на ЕСО се сбъдват

Това е вярно, поне докато не се намесиха калинките.

ясно е, че "4 гигавата нови и надеждни" е "лянчене и журнализъм"

Тези 4 гигавата нови надеждни мощности с на база на професионалните а не на журналистическо-калинковите им прогнози, тоест от истинските. А като настъпваш мотика, можеш да правиш колкото искаш калинкови прогнози че няма да те удари.

Впрочем за заключение, с платени манипулатори без компетентност но със самочувствие до небето по принцип избягвам да се занимавам. Надявам се това да е последното изключение, но май няма да е.
внимателният
30 Сеп 2012 10:07
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
В по-ново демократично време само от врътаката с газа смъкват по половин милиард от гърбината на българските галфони, защото няма нито едни куражлия да се намери да сложи две тръби по границата вече 20години. Всъщност имаше, но ги застреляха като кучета на бензиностанция в Истанбул преди време

Шако,
Не беше на бензиностанция, а на моста "Мехмед Фатих" и нямаше нищо общо нито с газа, нито с тока, нито с каквато и да е държавна работа.
На 11 ноември 1994 г. турчинът Джабар Атак застреля Николай Петев, главен диспечер в НЕК, Нико Керенски, Георги Халачев и Петко Кацаров от частните търговци с украински въглища “Фльорир”. След по- малко от година, убиха и самия Атак в затвора.
Тогава НЕК оповести официално, че Никола Петев като началник на ЦДУ е бил командирован в Анкара, за да осъществи рутинни преговори за обмен на електроенергия. Както обикновено, никой не повярва, въпреки че бе точно така. Бай Кольо Петев беше в колата напълно случайно и, по една случайност, го знам с абсолютна сигурност. Преди пътуването, "Фльорир" се обадиха в Комитета по енергетика и просто предложиха колегиална и партньорска услуга - имат място в мерцедеса и могат да вземат един човек, ако някой има работа в Истанбул или Анкара... Тогава това си беше услуга, енергетиката имаше малко коли, а за командировка с кола дори в страната, се чакаше ред. Кандидатите бяха трима, от три различни организации в структурата на КЕ, като единият даже си пусна командировъчно и цял ден съжаляваше, че в последния момент бай Кольо Петев извади късата клечка. Бог да ги прости!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: внимателният
внимателният
30 Сеп 2012 10:17
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Впрочем за заключение, с платени манипулатори без компетентност но със самочувствие до небето по принцип избягвам да се занимавам. Надявам се това да е последното изключение, но май няма да е.

Това си е твоя работа, но мен ако ме питаш, ще направиш по- добре, ако се занимаваш само с "дяловото разпределение"
Heat
30 Сеп 2012 10:31
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
но мен ако ме питаш, ще направиш по- добре, ако се занимаваш само с "дяловото разпределение"

Мога да се занимавам с каквото си искам. Не съм с "картонче", от онези известните.
Distributed
30 Сеп 2012 10:46
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
В доклада на ЕСО за ФЕЦ до 2020 има само нули, а в момента - 8 години по-рано - имаме 700 MWp.

Трябва нов доклад.
Mitev
30 Сеп 2012 11:08
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
Митев,
референдумът е предложен от граждани, защото другите варианти са да бъде предложен от депутати, министерски съвет, общински съвети или президент



Васик,
аз се подписах в подписката за организиране на референдума. Знам че го организира БСП, че нейните хора активно участваха в събирането на подписите. Дали формално заявката е внесена от граждани не знам, но със сигурност знам че БСП го счете за своя първостепенна задача на настоящия етап. Мисля, че без активната подкрепа на БСП и без нейните организационни структури едва ли щяха да се съберат толкова подписи. Не че липсва желание за референдум, просто без БСП не би се намерила структура, която да се справи с мащаба на задачата.
Чудя се защо не желаеш да приемеш и да признаеш очевидното и се криеш зад това, че и БСП са граждани. Да съм оспорвал някъде това?
Езоп
30 Сеп 2012 11:17
Мнения: 5,087
От: Greece
Приключи ли пътуването? /Към отговора на що е то Васик./
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Езоп
pisnami
30 Сеп 2012 13:01
Мнения: 1,013
От: Bulgaria
Подръжниците на АЕЦ-овете, да кажат к'во правим с отработеното гориво.
Сигурно Р. Овч. ще го съхранява в къщи , и без това има достатъчно място у тях.

Малка държава сме, няма къде да съхраняваме по 45 тона годишно силно радиоактивни отпадаци.
Четете и се учете. Натисни тук
Аекс
30 Сеп 2012 15:22
Мнения: 5,583
От: Guadeloupe
В отработеното гориво се съдържа приблизително 94-95% уран, 1% плутоний и около 4-5% продукти на делене. Това на практика означава, че на него също може да се гледа като на енергиен ресурс. Излязлото от употреба гориво се преработва, за да се оползотвори останалата в него енергия. То може да се използва отново в реактори с бързи неутрони.

Технологията се прилага в страни като Чехия, Словакия, Финландия и Унгария. За сега обаче на територията на България не се извършва преработка, въпреки че в Стратегията ни за управление на отработено ядрено гориво и на радиоактивни отпадъци, приета миналата година, това е заложено като цел, от която имаме и икономически интерес: „Използването на ОЯГ като суровина, вместо преработването му като радиоактивен отпадък, ще доведе до значителни финансови икономии за страната.“ Обработката на отработено гориво има и друго преимущество – намалява количеството на радиоактивните отпадъци.
Шако
30 Сеп 2012 17:02
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
внимателният
30 Септември 2012 10:07
Да не беше за точно за газта, но ставаше въпрос за достаки на въглища както правилно напомняш. Но бяха убити защото тогава в бизнеса в Русия имаше конкуренция между различните пазарни субекти пазарната среда и конкуренция, ако и да се пуцаха като зайци. Нашите паднаха жертва кой да владее българския енергиен пазар. Поради същта прчина грамнаха и Луканов и още няколко от по-дребен (вече наистина газов) мащаб.
А това как търговци на кюмюр предлагат да возят за кеф човек от Комитета по Енергетика да им прави компания докато те си оправят сделките няма кво да се коментира.
Жалкото е, че в българската енергетика е все още същия батак и смрад повече от 10г оттогава и последните събития го доказват.
Нещата са станали толкова дебели, че никой не смее да ръчне, ако иска главата му да остане на раменете.
Нямам представа кое би предизвикало положителна промяна. Дано не е някоя катастрофична авария с много жертви, но и това може да се случи ако наблюдаваме какво става в минния бранш, където миньорите мрат като мухи при почти ежемесечните аварии.
проф. дървингов
30 Сеп 2012 17:27
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
... и сега какво - друг ще реже лентичките ...
България отложи плановете си за свързване на своята газова мрежа със съседните страни с една година до края на 2014. Това показват новите газови планове на "Булгартрансгаз". ... Междусистемните връзки, които трябваше да заработят през 2013, ще доставят азербайджански газ или втечнен газ от терминалите за регазификация, с които разполагат нашите южни съседки. .... Мрежовият оператор "Булгартрансгаз" ще използва 117 милиона евро, за да финансира българската част от интерконекторите с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия, заяви изпълнителният директор на компанията Кирил Темелков.
"България ще има истински, конкурентен газов пазар и по-ниски цени за потребителите само ако построи газови връзки със своите съседи и така постигне диверсификация на доставчиците и маршрутите", каза той, докато представяше новия план. "Булгартрансгаз" твърди, че двата тръбопровода, свързващи ни с Гърция и Турция, щели да бъдат готови до края на 2014. ...
"Булгартрансгаз" все още преговаря за изграждането на газопровод турската компания "Боташ", но остава отворена за разговори и с други частни компании за включването им като инвеститори на дългото 205 км трасе....
София вече стартира изграждането на 25-километровата връзка с Румъния по дъното на река Дунав през август. Очаква се тя да бъде открита следващия май. А междусистемната връзка със Сърбия се очаква да бъде готова през 2015 г.


Чичо Фичо
30 Сеп 2012 17:40
Мнения: 24,838
От: United States
Би било чудесно, ако референдумът за Белене стане катализатор на рухването на герберския режим, на ареста и осъждането на Борисов, Цветанов и Ко. и на възстановяването поне на един минимум на връзка с главния мозък в бълг. политика, да не говорим за екстри като "порядъчност" и "цивилизованост".

Белене е много по-добър повод за рухване на Герб от Цеко от Алеко или дори от ВСС. Белене поставя в центъра най-важния въпрос - възстановяването на връзката на бълг. политика с главния мозък. Решаването на тоя въпрос ще улесни много и въпроса за ВСС, и за монополите, и за Цеко, и за Цоко, всичко останало. Тук става дума за нещо много веществено и разбираемо за българина - цената на тока, което може да му върне разсъдъка.
Чичо Фичо
30 Сеп 2012 17:44
Мнения: 24,838
От: United States
По време на протестите за Цеко от Алеко обясних, че трябва да ги подкрепим, но да сме внимателни с протестите на "зелените" по принцип - те са неполитически, single issue, и могат да се ориентират лесно и в неправилна политическа посока, т.е. не може да ги приемаме безрезервно. Ето по-горе писанията на зелените против АЕЦ по принцип имат в момента реакционно значение - явяват се амбразурска пропаганда, и трябва да бъдат осъдени.
Добави мнение   Мнения:262 « Предишна Страница 13 от 14 11 12 13 14 Следваща