Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Референдум през пролетта ще реши съдбата на АЕЦ "Белене"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:262 « Предишна Страница 11 от 14 9 10 11 12 13 Следваща »
F666
29 Сеп 2012 22:08
Мнения: 1,378
От: Bulgaria
Добре Шако , принципно съм съгласен стеб за русите, НО дали са само те виновни за сегашното полужение на Белене?
E6
29 Сеп 2012 22:10
Мнения: 29,550
От: 0
Чета тукА от два-три дни за този референдум и се питам: "Само аз ли помня повече от две минути"?
Станишев казва, че сега едва ли не щял да брани референдума от ГЕРБ. Точно обратното и ви моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме "за" референдум. Категорично. Не е нужно да го брани, точно обратното

Официалната позиция е тази. Ако от 700 хиляди и да има 100-200 хиляди фалшиви, голяма работа:
колкото трябва, ще му ги дам аз, ГЕРБ ще му ги даде.
Ние ще му ги дадем, колкото не му стигат. Не те, ние искаме референдум, защото ни омръзна. Аз знам, че взехме правилното решение при тия пари за седми реактор на "Козлодуй", по начина, по който и "зелените" енергии се прикачиха, сме добре с баланса.

Някой помни ли на Кого са тези думи???
Шако
29 Сеп 2012 22:17
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
НО дали са само те виновни за сегашното полужение на Белене?

Не, разбира се. Основната вина е в нашите хора в енергитиката. Там вече смърди, та се не трае.
Шеф на атомна централа пребит, той говори по медиите с директни обвинения и все прокурори и полицаи са се изпокрили като мишки.
Топища папири отлежават в прокуратурата относн врътките в "гьола", Борето Велчев се чеши по брадата и вика - "Дайте бързо нови да ме замества, че ме е шубе."
Изключително наглита врътки с ВЕИ при пълното съдействие на ДКВЕР за далаверата за стотици милиони за деситилетия наперед и едно голямо НИЩО.
В България в момента няма подходяща бизнес среда за реализиране на подобен проект като Белене. Никой в момента не може да каже колко ще струва, защото у нас вече убиват за 2000 лв и един етаж от къща, камо ли за толкова сложно и скъпо нещо. Я се опитай де си представиш кой ще се наеме да поеме риска да е инвеститорски контрол и откже да си сложи парафа при някое нарушение, когато става въпрос за стотици милиони? Одма е нахранил рибите в Дунава.
mark_61
29 Сеп 2012 22:21
Мнения: 224
От: Bulgaria
Така, подред!
На Шако нищо не мога да му кажа - той ще си живее в конспирациите... Само не знам що никой друг не е заявил (на приемливо равнище!), че може да ни продаде (не даде!) енергийни ресурси! Ама никой! Така, че за Шако не виждам условия за дискусия - сляпата омраза към руснаците не помага за диалог!
На Митев мога да му кажа, че всяка партийна формация в България е съставена от членове, български граждани. Значи и БСП... Това, че ГЕРБ започва с "Граждани"... Ама това е друга тема!
Distributed - твоята вдъхновена пропаганда на фотоволтаиците не ми изглежда безкористна! Извинявай, може би съм твърде мнителен, ама в нашите условия...
Както се казва - "мама на тати не вярва!"
А необходимостта от непрекъсваемо захранване в момента никак не се удовлетворява от зелените източници. И не ми говори за батерии, акумулатори, супер кондензатори и други подобни щуротии! Градския OLDMAD ще ти каже, че безопасното унищожаване на един акумулатор е подобно на разправата с ядрените отпадъци. Айде да засилвам малко, ама е малко! Па как стои със срока на използване на фотоволтаици и тяхното неутрализиране...
Distributed
29 Сеп 2012 22:29
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
mark_61

Distributed - твоята вдъхновена пропаганда на фотоволтаиците не ми изглежда безкористна! Извинявай, може би съм твърде мнителен, ама в нашите условия...
Както се казва - "мама на тати не вярва!"


Точно за това ти казах - иди и САМ си направи сметките, ако ти не ги направиш няма кой друг, накрая само ще седиш и няма да вярваш - иди виж цени, колко ток добиват за година, колко ще ти струва този ток, ако го купуваш от мрежата и т.н. и т.н.

Ако плащаш само за хардудер сметката излиза от воле, но ако трябва да даваш за разрешителни, труд, али бали ... много по-трудно е.
Mitev
29 Сеп 2012 22:33
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
На Митев мога да му кажа, че всяка партийна формация в България е съставена от членове, български граждани. Значи и БСП... Това, че ГЕРБ започва с "Граждани"... Ама това е друга тема!



Марк 61,
Разбрах две неща. Първо, че според теб няма разлика между политическа партия и граждани. И второ, че след като подхвърли закачка, избягна да отговориш по същество дали БСП са извънземни или не. Вероятно е мълчанието ти да означава че си съгласен с мен.
Шако
29 Сеп 2012 22:35
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
mark_61
29 Септември 2012 22:21
Пич, всички продават енергийни ресурси, особено на колетни и точни платци като нас в последните години.
Ама как да си купиш газ, щом ти е спрат като свие студа в Сибир и Москва? С кво ще си я вкараш в системата?
Как да питаш за цената на друг освен руски уран? Кво ще го правиш? Къде ще преработваш и как ще докараш нефт освен сибирския?
И ако не е вноса по допотопен начин на бензин и дизел с цистерни от съседните страни, автомобилното гориво отдана да е станало над 2 лв. Кое миклиш кара Лукойл да намалява цените когато паднат световните? Може би желанието им за "справедлива" търговия? Не може да си толкова наивен.
Ако Лукойл не намали цените, вноса се увеличава и пазарния му дял пада за дни от там и печалбата.
Девирсификацията на енергийните доставки съвсем не са празни приказки или мотивирани от конспиративни теории.
Със сигурност не е конспирация, че газа от Русия, независимо от всички "дългосрочни" договори и индекси за Блъгария винаги се е увеличавал, независимо че в другите държави с диверсификация следваше цените на горивата и техните спадове по време на кризата. И в момента цената на газта за България е ударила абсурда и наште само стоят и се пулят като препарирани, не смейки да шавнат, докато не фалират Булгаргаз най-малкото.
А газовите връзки с Турция, Гърция и Румъния все ги няма и никой не смее и да шавне по тези проекти, щото там бият през пръстите яко.
Асол
29 Сеп 2012 22:37
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Я дя питаме Неат-а некои работи щом се бара спец: Като ккак смята цената на енергията от Белене, като няма окончателна цена? Досега цената постоянно се вдига и руснаците не щат да остъпят от настояването си индексацията да става по руската инфлация, а не по европейската. И от тук следва следващия въпрос: Колко мисли Неат-а, че ще е инфлацията в и съответно (цената на централа а от там и на тока) Русия след 5 години, когато централа би заработила? Ако се приеме все пак руската инфлация, защо руснаците не искат да сключат догово да плащаме в рубли, а настояват в евро като индекса е по руска инфлация? Ако Неат-а има спестявания в евро (или левове) би ли ги превърнал и вложил на срочен влог в рубли за 5 години? Ако Неат-а има парцел на морето би ли си поръчал на руска фирма да му построи и обзаведе къща с договор сключен в евро и индексиран в руска инфлация, като се очаква къщата да е готова до ключ за ползване след 5г? И последен въпрос към всички: Глупав ли е Неат-а, или се опитва да ни прави на будали поради някакви си негови други скрити причини?
Аз продължавам да се питам поради що бе, Господи, реши да ни възнаградиш със специалисти в областта на т. нар. "икономика", а на всичкото отгоре да им дадеш и дипломи за висше образование!? Как е възможно подобна житейски непригодна дисциплина да да ти бълва управници, управници още разсипници!? Навремето Тато не даваше на подобни да припарват до нещо, дето касаеше развитието на държавата П. П. Моля за извинение нормалните хора, завършили нещо подобно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Асол
Heat
29 Сеп 2012 22:48
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Я дя питаме Неат-а некои работи щом се бара спец

Това съм го пропуснал. Вярно е че интернет напоследък започна да достига до много дълбоки социални слоеве, но ако умерени познания в обхвата на просто тройно правило, проста и сложна лихва, стойност на парите във времето и минимална доза здрав разум могат да предизвикат асоциация за някого че "се бара спец", наистина здраво сме я закъсали в България.
mark_61
29 Сеп 2012 22:55
Мнения: 224
От: Bulgaria
Митев - за да не ме обвиняваш, смятам, че членовете (не съм от тях, макар, че не ти дъжа никакво обяснение!) и симпатизантите на БСП са също толкоз български граждани, колкото и ти! Граждани, Митев! Не са граждани само членовете на ГЕРБ! А и май нямат фиксации по табели, лични карти и ...
Шако, намали пиенето! Или там каквото... А95 отдавна е повече от 2.50 лв и изобщо не се влияе от допотопен внос с цистерни от околни държави - В. Златев се изтърва веднъж да го каже в ефир - цитирам по памет: "Поддържаме цени, малко по-ниски от най-евтиния внос..." Така, че забрави тези приказки, а питай кой продаде рафинерията и защо е единствената в света, работеща на загуба. Това е директно вързано с мантрата за държавата-лош стопанин и един мургавеляк... Иначе, не си и отваряй устата да говориш за друга ядрена енергетика - никой не е предложил досега цени, дори един път и половина по-скъпи от руските. Затова и няма обсъждане на други проекти. Така, че руснаците искат мама и тати, ама другите искат и бабата, и дядото, че и балдъзата! Това последното... нали рабираш, боли!
Васик
29 Сеп 2012 23:02
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Митев,
референдумът е предложен от граждани, защото другите варианти са да бъде предложен от депутати, министерски съвет, общински съвети или президент. По този повод лъсва една много тъпа лъжа на т.нар. президент Плевнята, според когото въпросът за Белене по никакъв начин не може да е въпрос на референдум. Толкова неграмотен човек и стана президент.
Шако
29 Сеп 2012 23:03
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Heat,
та не разбрах да обръщаме ли левовете в рубли или не?
Договорите по руската инфлация ли да сключваме вече?
Не се скъпи, кажи молим те и на нас по-простите да намажем тоз път.
И ако все пак ти лично не си минал на дълги рублеви позиции, защо мислиш че България като държава трябва да го направи?
daman
29 Сеп 2012 23:04
Мнения: 199
От: Bulgaria
То и в САЩ и ЕС ядрените специалисти могат да ти обясняват с дни, че без АЕЦ света не може, но фактът че хиляди от тях сега си търсят друга работа с прекфалификация ми говори, че АЕЦ-овете много западат.
mark_61
29 Сеп 2012 23:06
Мнения: 224
От: Bulgaria
Добре, бе Distributed! Само хардуерът вече е евтин, да кажем! Аз лично не съм съгласен с теб, ама като си казал... Мир да има! Апологет си на системата, чел си ги нещата, ще ти повярваме! Ма нали всичко останало пак аз трябва да си го плащам? Такси, разрешителни, акцизи... знам ли какво още! И накрая какво - пак ток 6 часа в денонощието, макар, че мазето пълно с акумулатори! Майтап, нали...
А как стои въпросът със срок на използване на такива системи, начинът на извеждане от употреба, цените за това... Изобщо, имаш ли представа как е уреден този въпрос? Щото, ако ще ползаш системата 10-15 и дори 20 години, а ще трябва да си продадеш къщата за да извадиш системата от употреба, няма как да ти излезе сметката! Щото то не е да я събереш в чувал и да я хвърлих в Тунджа!
mark_61
29 Сеп 2012 23:14
Мнения: 224
От: Bulgaria
daman, това твърдение може ли нещо с линкове, щото пък аз мога да кажа обратното... нали...
daman
29 Сеп 2012 23:19
Мнения: 199
От: Bulgaria
Ами ето ти един затворен огромен отдел за нови АЕЦ Натисни тук сега ще потърся още, има ги.
Шако
29 Сеп 2012 23:22
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
mark_61
29 Септември 2012 22:55
Виноват! Имах пред вид 2евро за бензина - лапсус калема.
Таз тайна мисла, че рафинерията е на загуба защото ни дава нафтата на далавера и си работи само е единствено за по-пълното задоволяване на потребностите на братския българсни народа е доста майтапчийски, не мислиш ли?
Да, на загуба са. Но те руснаците (пък и не само те - американците също биха била на загуба щом им позволяват) навсякъде са на загуба. В Русия например ги карат да плащат експортни такси на нефта на държавата, пък те колко щат да са си на загуба.
Случаят с Лукойл в Бургас, обаче не е точно такъв. Там наистина върви инвестиционна програма за повече от милиард евро, а това означава че още дълго време ще бъдат на загуба. Защото когато Костов го продаде, още тогава всичко бушу грохнало, а сега вече фъщи отвсякъде. Онова големото джелезо дето му се пулеха в Бургас преди месец струва пари и то бая. И още ще има като него.
В момента Лукойл буквално изрязва всичко из дъно от старите инсталации и прави чисто нова рафинерия по западен проект. Няма представа защо не ги обявяват тия неща, сигурно си имат причини. Да се надяваме, че новата рафинерия ще бъде по-чиста и когато се изплати инвестицията ще почнат и да печелят и плащат съответно данъци.
Ако Костов не беше го продал, най-веорятно щеше досега да е гръмнал при тая разпищоленост в държавата ни или набутан с 1милиард назад без и грам инвестиция като Кремиковци. Защото малк опреди да фалира Тато от Нефтохима крадяха всички - от директора до чистачките.
Така, че по-добре да е частен, макар и руски.
Виж за липсата на втора конкурентна рафинерия си прав.
Що се отнася до цената на рускиите реактори, за българите те са безценни - в смисъл нямат цена. И от тук няма как да сравниш цените на другите.
Освен ако не приемем, че можеш да прогнозираш колко ще е инфлацията в Русия след 5 години.
Да напомняме ли, че те обявиха фалит като дъпжава наскоро или сте забравили?
Вие ако сте, ние не сме.
,
mark_61
29 Сеп 2012 23:23
Мнения: 224
От: Bulgaria
Всъщност, аз се отплеснах и моля за извинение! Няколко години само четох форума и не знам тази вечер какво ми стана... А-а-а! Гроздовата е от друг източник! Май това е обяснението!
И обратно към темата - референдум за Белене! Личното ми мнение - Браво на БСП, че успяха да съберат подписи за да предизвикат този дебат! Надявам се да не успеят с процедурни врътки властимащите да погребат идеята! След като можем да си изберем таквиз управници, нищо страшно няма да кажем дали искаме ядрена енергетика. Не съм сигурен какви страшни последици може да има от ядрена централа, ама почти 4-годишното управление на ГЕРБ до тук не оставя място за гадаене - това беше голяма грешка! Втора подобна (ако кажем - направете АЕЦ Белене) няма да е кой знае колко по-страшна.
mark_61
29 Сеп 2012 23:33
Мнения: 224
От: Bulgaria
daman - да оставим настрана името на цитирания от теб източник (PV Magazine - според мен не е добре да се вярва само на конкурентите), никъде в статията не видях данни за безработни специалисти, преквалификация и какво там беше още!
Sta
29 Сеп 2012 23:33
Мнения: 5,780
От: United States
Предлагам да напрайм ено акционерно дружество с невменяем председател Станишев. Той да се договаря с руснаците. Държавата да поеме задължението да гарантира и държи парите в централната банка и да не дава една стотинка да се изхарчи без подписа на Станишев. Също да поеме ангажимента да не изкупува ток от никого на цена, по-висока от предлаганата от АЕЦ Белене преди да е изкупила всичката им продукция. ( Но, ако цената им е по-висока примерно от вносната, да се оправят както искат). И да поеме гаранция да разпределя печалбата межу акционерите съобразно участието им. Да се признае ивестицията за разход и печалбата на акционерите да се облага чак след като си избият разходите. А милионите участници в референдума вместо да се дерат по форуми и пропагандни мероприятия и да дават акъл и другите какво да правят, да дадат по някой лев и да задвижат проектчето. Дааа. Така е справедливо. А не "ние, задунайците настояваме да има централа, но искаме всички да плащат по неуточнената още тарифа - каквато и да е тя. Пак щяло да е печелившо". Ние им отстъпваме нашата част от огромната печалба.

имах предвид несменяем председател.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Sta
Добави мнение   Мнения:262 « Предишна Страница 11 от 14 9 10 11 12 13 Следваща »