Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Референдум през пролетта ще реши съдбата на АЕЦ "Белене"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:262 « Предишна Страница 9 от 14 7 8 9 10 11 Следваща »
с-на Варадин
29 Сеп 2012 17:49
Мнения: 494
От: Bulgaria
при така зададения въпрос на референдума "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадката в Белене", ако отговора е "ДА". Ако премстим учебният реактор на Атомният център в Белене, дали всичко ще е ок. Хем ще се развива атомната енергетика , хем ще имаме реактор в Белене
Шако
29 Сеп 2012 17:54
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Я дя питаме Неат-а некои работи щом се бара спец:
Като ккак смята цената на енергията от Белене, като няма окончателна цена?
Досега цената постоянно се вдига и руснаците не щат да остъпят от настояването си индексацията да става по руската инфлация, а не по европейската. И от тук следва следващия въпрос:
Колко мисли Неат-а, че ще е инфлацията в и съответно (цената на централа а от там и на тока) Русия след 5 години, когато централа би заработила?
Ако се приеме все пак руската инфлация, защо руснаците не искат да сключат догово да плащаме в рубли, а настояват в евро като индекса е по руска инфлация?
Ако Неат-а има спестявания в евро (или левове) би ли ги превърнал и вложил на срочен влог в рубли за 5 години?
Ако Неат-а има парцел на морето би ли си поръчал на руска фирма да му построи и обзаведе къща с договор сключен в евро и индексиран в руска инфлация, като се очаква къщата да е готова до ключ за ползване след 5г?
И последен въпрос към всички:
Глупав ли е Неат-а, или се опитва да ни прави на будали поради някакви си негови други скрити причини?

внимателният
29 Сеп 2012 18:03
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
През следващото десетилетие (при нормално развитие) в България ще има нужда от поне 4 гигавата нови надеждни електропроизводствени мощности.

Една по- яка дряновица дали няма да свърши далеч по- добра работа
И не през следващото десетилетие, а тутакси. Дори две работи. Първо, ще накара някои деятели най- после да открият топлата вода и да се научат да си продават топлото, а не да стоят с ръчици в джобовете и с тристамилионни дългове, плащани от всички потребители на газ в България. Ако топлофикацията си бе извадила ръцете от джобовете, сега хората щяха да купуват с 11% по- евтин газ. Второ, ще я отучи завинаги даже да си мисли за прахосването на пари за паметници на безхаберието.
Отваряме десетгодишния план на ЕСО до 2020-а Натисни тук. Разгледани са два сценария за 2020-а година:

1/ С "Белене". Затварят се 2 175 МВт, изграждат се 3 230 МВт нови атомни, термични и водни централи. Без 2 100- те МВт ВИ, тех не ги броят! Те не са "надеждни", а само да ни помагат в харченето на парите. Както отбелязах, в МИЕТ отдавна плачат за една по- яка дряновица.
При този сценарий към 2020-а ще имаме постянен излишък от 1 500 МВт мощности през най- студения зимен ден, тоест 3 500 МВт излишък през останалите 95% от годината и постоянен излишък от 12 562 ГВтч годишно производство на ток.
Това са излишъци при 3.23 ГВт нови атомни, термични и водни централи. А колко ще бъдат при 4 гигавата "нови надеждни"?

Най- интересното е другаде. Прогнозата на ЕСО за 2020-а вече се сбъдна. През миналата зима имахме и най- студения зимен ден, и най- голямото електропроизводство в историята ни - бруто 50 682.3 ГВтч през 2011 г., при 10 661.3 ГВтч търговски износ. Тези числа са прогнозните показатели за 2020-а по сценария с изграждане на АЕЦ "Белене" и те бяха постигнати със съществуващите мощности.

2/ Без "Белене". Можете да не четете плана. Просто погледнете пак данните за 2011-а
Ако все пак отворите плана, ще видите, че ЕСО разглежда АЕЦ "Белене" единствено като експортна централа, при две важни допускания :
- приема категорично, че сроковете на 5- и и 6- и блок ще бъдат удължени. Ясно е, че колкото и да се удължават, нови атомни блокове са ни необходими, но като 7- и и 8- и блокове в "Козлодуй"
- критичните условия за изграждането на "Белене" са, освен всичко останало, някой да поеме риска, че за тока й ще има дългосрочен външен пазар и че този някой ще плати новите преносни мощности, необходими за износа на ток от Белене до турската/ гръцката граници.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: внимателният
Distributed
29 Сеп 2012 18:37
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Heat

Наистина не разбрах. От къде взимаме 1000 мегавата, когато спре единия хилядник в АЕЦ"Козлодуй"? От същото място от където спира по време на авария ли или не?


Понеже въпросът е само да или не, отговорът поне е кратък - НЕ.


Еми щом отговорът е НЕ, значи, ако единия реактор е спрян за планов ремонт, т.е. ние ползваме 1000 мегавата заместващи мощности от едно място, а другия ако спре за авария.т.е. ние ползваме 1000 мегавата заместващи мощности от друго място, излиза че АЕЦ"Козлодуй" има нужда от ДВЕ ХИЛЯДИ МЕГАВАТА ЗАМЕСТВАЩИ МОЩНОСТИ., т.е., ако добавиш още 4 гивгавата ядрени, за тях ще ти трябват поне още ДВЕ ХИЛЯДИ МЕГАВАТА заместващи мощности. Сам го каза това. Така, че като казваш, че ни трябват нови 4 гигавата ядрени мощности, всъщност тайно казваш, че ни трябват поне още 2 гигавата заместващи мощности за тях.

Аз пък не разбрах менкате ли си никовете с Кайлинката и Лянчата?


Нямам общо с тези лица.
mark_61
29 Сеп 2012 19:59
Мнения: 224
От: Bulgaria
Аз пък не разбрах откъде се взимат заместващите мощности на фотоволтаиците и ветрените перки, когато е тъмно и/или няма вятър.
По въпроса за референдума - ако той каже, че одобрява проекта Белене, това би трябвало автоматично да означава отваряне на затворения от ............ (както искате го разберете, но в никакъв случай ласкаво за управляващите!) проект АЕЦ-Белене. Това е одобрен проект с проектна документация и всички налични сертификации и разрешения (включително от ЕС) за строеж на ядрена централа. Няма да е толкоз трудно - следващите управляващи целуват ръка на руснаците, обещават вече да не играят такива курвачки, а суверенът просто не допуска повече примати до властта!
ПС. Първото изречение моля да се разглежда като директен въпрос към Разпръснатия!
Шако
29 Сеп 2012 20:02
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
mark_61
29 Септември 2012 19:59
Ако трябва и на другото място ще цалунем, ама може ли да попитам на каква цена ще го правим или колкото кажат братушките?
mark_61
29 Сеп 2012 20:15
Мнения: 224
От: Bulgaria
Ами, Шако, ти кажи! Когато играеш курвачка на доскорошен партньор, трябва да знаеш, че може да се наложи и да си носиш последствията!
Разбира се, ние би трябвало да направим всичко възможно да се възстановят приемливите за нас условия - руско финансиране срещу 49%, 51% за нас за направеното досега и възможност за изкупуване на тези 49% от печалбите. Сигурно ще е трудно, но основната заслуга за това (за трудностите, де) е на Бойко Борисов, неговото правителство и подопечното му мнозинство в Народното събрание.
Не съм сигурен какво бихме могли допълнително да преглътнем...
mark_61
29 Сеп 2012 20:50
Мнения: 224
От: Bulgaria
Чакам още Distributed да ми каже с какво ще дублираме по тъмно и безветрено време зелените му енергоизточници. Ще държим студените резерви постоянно натоварени? А при някаква авария в тези основни (подчертавам "основни" мощности? Ще разчитаме на акумулаторите на покрива на всяка къща?!
Distributed
29 Сеп 2012 20:51
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
mark_61

Аз пък не разбрах откъде се взимат заместващите мощности на фотоволтаиците


Ако си сложа на покрива от никъде, защото си ползвам тяхния ток за вътрешна употреба. Като го има ползвам него, като го няма купувам от мрежата. В законите пише, че трябва да ми осигурят ток.

Ако всички си сложат обаче по покривите става по-различно. И точно това ще стане и точно затова АЕЦ–а ще е излишен.
F666
29 Сеп 2012 20:55
Мнения: 1,378
От: Bulgaria

Ако всички си сложат обаче по покривите става по-различно. И точно това ще стане и точно затова АЕЦ–а ще е излишен
.

Трябва ли да се коментира това изказване ???
mark_61
29 Сеп 2012 21:03
Мнения: 224
От: Bulgaria
Прибързал съм малко, ама и така нищо не си ми отговорил! Значи в закона пише, че трябва да ти осигурят ток, като не можеш да си го направиш, а?
Жестоко удобно! И като си сложат всички - пак същото! Държавата да им го осигури! И от какво? От държавни фотоволтаици, дето работят на тъмно? Или от вятър, дето го няма?! Или от Мариците, дето и сега е трудно да го платим?! Или (оп-па-а-а!!) от евтиния Козлодуй!? Или от (оп-па-а-а!) сравнително евтината енергия на Белене!? Които са достъпни по всяко време! Щото в закона пише - тарикатът си слага фотоволтаик, ама га е тъмно, държавата му осигурява ток по (да кажем примерно!) 10 ст. Кога тарикатът си генерира сам тока, държавата му изкупува излишъка по (да кажем примерно!) по 75 ст!
И сега - каква е причината тарикатът да си ползва инсталацията за свои нужди, кога е по лесно да ползва евтин държавен ток, а да продава на същата тази държава всичко генерирано от неговата инсталация на В ПЪТИ цени?!
И защо уважаваният Distributed си мисли, че ние, останалите, не знаем, че това е основният бизнес на уважаваните бизнесмени-зеленоенергийници?
Твърде елементарно!
Distributed
29 Сеп 2012 21:04
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
mark_61

Чакам още Distributed да ми каже с какво ще дублираме по тъмно и безветрено време зелените му енергоизточници. Ще държим студените резерви постоянно натоварени? А при някаква авария в тези основни (подчертавам "основни" мощности? Ще разчитаме на акумулаторите на покрива на всяка къща?!


Проблемът при хора, като вас, е че търсите само кусури, но не и решения. Решения има на всичко. Ето например новото, което измислиха, е т.нар. Capacity Market или Capacity Remuneration Mechanisms или добавка "Наличност". Ще се правят търгове и ще им се плаща да съществуват и да се пускат, когато на мрежата й трябва ток. И като произвеждат, естествено, пак ще трябва да го продават на пазара, като всички останали.

Тънкия момент с търговете е, че не се определя големина на мощността и ще има малки и средни централки, които ще имат много малки разходи да съществуват, ще са автоматизирани и ще са готови да се пуснат, когато трябва ток.

Естествено имаме и Grid Storage, известните ПАВЕЦ и новите - батерии, fly weel, compressed air и т.н. Например Великобритания в момента строи един HVDC кабел до Норвегия за да може, като има излишъци от ток от вятър да зарежда норвежските ПАВЕЦи, които били много.

Имам и други опции, например Demand Response или Load shedding, т.е. да намаляваш консумацията на ток чрез различни стимули и да я преместваш, когато няма много търсене на ток или когато има много предалгане на ток от ВЕИ. Акумулиращата печка прави точно това. Но съвременния Demand Response е много по-сложен.

Всичко това ГО ПРАВЯТ В МОМЕНТА на много места и не е "прогноза" или "утопоия" или да искам да се случи и да се надявам. Това е енергетика от 21 век, но някой хора не четат съвременните неща и не могат да ги проумеят теи неща.
Heat
29 Сеп 2012 21:05
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Отваряме десетгодишния план на ЕСО до 2020-а Натисни тук.

Този прелюбопитен документ е създаден през 2010 от вашите калинки, но има и остатъци от документите правени от професионалисти. Неслучайно няма автори. Дори и посредствен журналист, лаик по темата, може да напише нещо по-добро. "Документът" изобилства с дребни андрешковски хитринки съшити с блестящо бели конци от неграмотни калинки. Извеждането на мощности е с фалшифицирани години, извеждането спира през 2015 а в другите таблици до 2020 се "губят" още коло 1000 мегавата. АЕЦа в Козлодуй до миналата година според текстчето е бил с мощност 2080 мегавата а от тази вече е 2100 мегавата, в МИ-2 следващите 2 години се появяват някакви мистериозни 200 нови мегавата, според "документа" от тази година в Хасково има 130 нови мегавата и от догодина се пускат още 130... .... ....
Но дори и при такова лянчене и журнализъм, без Белене балансът пак не излиза, пак да подчертаем, при нещо като нормално развитие а не при военен комунизъм.
П.С. описаните фалшификатчета са просто черешка на тортата, биха могли да се установят и от хора с основно образование а има много по-сериозни неща, но проумяването им иска поне средно образование и то като знания а не като диплома. Там уикито не помага, а гугъл може да окаже известно съдействие, но трябва да се знае какво да го питаш.
mark_61
29 Сеп 2012 21:06
Мнения: 224
От: Bulgaria
F666, трябва! Щото иначе се изживяват като последна инстанция. И не е сигурно дали някой няма и да им се върже.
Distributed
29 Сеп 2012 21:10
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Всичките тези неща дойдоха след либерализацията на пазара за електричество и създаването на енергийните борси. На EEX (Германия, Бенелюкс и АВстрия) има спот цена на електричеството за всеки час. Ето ти линк:
Натисни тук
Съответно фирмите за Demand Response са сключили договор с потребителите да купуват на цени на борсата, например, и като е скъпо там им намалят потреблението - изключват лампи, климатици, това онва, а като е евтин тока ги пускат.
В Ню Йорк има една фирма дето контролира 6 гигавата потребление. ШЕСТ ГИГАВАТА ПОТРЕБЛЕНИЕ, т.е. тя може когато реши да ги спре или пусне в зависимост от останалото търсене на ток, т.е. ако тока е скъп да ги намали, т.е. да намали сметката за тока на клиентите си, или ако ВЕИ-тата започнат да правят много, т.е. цената на тока падне, защото предлагането стане повече от търсенет, да ги пусне. Шест гигавата.
Шако
29 Сеп 2012 21:12
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
mark_61
29 Септември 2012 20:15
Досега единствено руснаците играеха курвачка и проекта отдавна да е преполовен. Проблемът е лакомията и арогантността им. Това беше и основната и единствена причина и немците да се изнесат на пожар като се шашанаха от мащабите на кражбите и корупция. Нашите на местна почва в комбина с братушките просто избузиха сметката с повече от 100млн евра без да им мигне окото още при разчистването на старата площадка без никакви скруполи.
Апетита естествено идва с яденето и от руска страна започнаха да наглеят използвайки местните си подлоги и надуват до небето. Един-два милиарда за нищо ги нямаха. Реактор от подобен тип където другаде го пазарят за не повече от милиард и половина- два, у нас вече спокойно се приемаше цена от 3 нагоре.
Капака на всичко е настояването да се отчита руската инфлация при окончателното изчистване на сметките при завършането, което и обърна колата.
Вина доколкото имат българите е, че не вакраха в затвора някой от кърлежите тип Богомил Манчев и авери и поставят проекта на здрави основи.
Това обаче няма как да се случи при сегашното сътояние на прокуратурата и въобще правосъдната система в София.
Атомна централа в Белене - да, може но който има пари да си я строи и търси пазар за тока. За Блъгария, остава изключително важната роля да контролира безопасността заедно с европейските пратньори. Естестевно всичко това при пълна прозрачност на оперирането без никакво скрито покрито и финансова гаранция за закриването и отпаъдка.
Distributed
29 Сеп 2012 21:12
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
F666

Трябва ли да се коментира това изказване ???


Момче, в Германия има над 500 000 покрива с фотоволтаици на тях. Защо Балканите да правят изключение, при положение, че имаме 20-50% повече слънчев ресурс, т.е. един и същ ФЕЦ ще произведе 20-50% повече ток за една година.

Да не забравяме, че АЕЦ"Белене" ще работи до 2080та. Преди 30 години в Германия е имало под 1000 покрива с ФЕЦ, сега за 500 000, т.е. 500 пъти повече. Какво ще стане след 30 години според теб?

И правил ли си оценка на това колко фотоволтаични мощности могат да се сложат по покривите в България?
Например. В България има около 1 милион покрива (къщи, бизнес сгради, складове, скоро и паркинги, гари, обществени сгради и т.н.) Всеки да сложи по една малка 5 киловат пика (сигурно средното може би ще е 10, защото има доста големи покриви) тогава това прави 5 гигавата фотоволтаици. Точно колкото е товара на мрежата през лятото, т.е. можем да си осигурим тока по обяд само от покривите, а имаме неземеделски земи, ВтЕЦ, ВЕЦ и т.н. и т.н,

Както казах - вие сте хора, които търсите кусури, а не решения. Мрънкачи.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Distributed
mark_61
29 Сеп 2012 21:14
Мнения: 224
От: Bulgaria
Тънкия момент с търговете е, че не се определя големина на мощността и ще има малки и средни централки, които ще имат много малки разходи да съществуват, ще са автоматизирани и ще са готови да се пуснат, когато трябва ток.
Естествено имаме и Grid Storage, известните ПАВЕЦ и новите - батерии, fly weel, compressed air и т.н. Например Великобритания в момента строи един HVDC кабел до Норвегия за да може, като има излишъци от ток от вятър да зарежда норвежските ПАВЕЦи, които били много.

Някои източници може и да имат ниски разходи да съществуват, ама не знам нито един бизнесмен, дето ще затвори много пари в такъв източник и няма да иска да си върне вложенията в ПЪТИ. Нито тук, нито по света!
А байпасиращите жици съм ги виждал и лично!
Heat
29 Сеп 2012 21:16
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Аз пък не разбрах менкате ли си никовете с Кайлинката и Лянчата?


Нямам общо с тези лица.

Значи случайно съвпадение се е получило в комбинацията от ниво на знания, политическа пристрастност и коректност към фактите.
Distributed
29 Сеп 2012 21:19
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Heat

Присмял се хърбел на щърбел.

Що не ходиш да си прелистваш сп. Космос и не ни оставиш да дискутираме съвременни неща. Кога за последно чете за нещо внедрено последните 3 години?
Добави мнение   Мнения:262 « Предишна Страница 9 от 14 7 8 9 10 11 Следваща »