Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Данък върху лихвите? Ще е скъпа грешка
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:69 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
бонго-бонго
10 Окт 2012 19:55
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Представете си само каква сума трябва да има човек в банка за да получи от нея 750 лева лихви.


Ми към 20 хиляди лева.
Руди
11 Окт 2012 01:13
Мнения: 5
От: United States Minor Outlying Islands
Mick, Абе човек, каква е тая твоята школа, в която стоки и пари се появяват от нищото и почват да въртят общини и икономика? Цените са пазарни - на бетона, желязото, тухлите, изолациите и терените за строителство. Дъжавните такси, както и тези на монополистите - фиксирани. Как да намалиш цената, дотолкова, че да отговаря на покупателната способност? У нас пазарът се скапа от свръхпредлагане и това се знаеше. Но съотношението 1:10 тук не важи - имоти по 100 хил. евро се отдават под наем за 300 евро и то само някои. Останалите са празни. Свери си данните. Каквито и да са те, обаче, пак ще ти кажа, че няма кой да вкара в хазната 15-20 милиарда, защото тия пари ги няма! Какъвто и данък върху имотите да сложиш. Що се отнася до собственото жилище, преди да почна да получавам "доход" от него, първо трябва да съм направил разход за да го купя. Ако е 100 хил. и съм ги дал накуп, първо съм им платил данъка и второ, лишавам се от лихвата върху тях или от дивидент, или от друго(зависи как бих ги инвестирал). А тази печалба би ми стигнала да си плащам наема на такова жилище. Недвижимият имот е инвестиция и си носи рисковете, а има и разходи по поддръжка, амортизация, данък и т.п. Дали е по-добър от акции, бонове, ценни книжа, депозити и т.н., ще стане ясно едва след продажбата му. Дотогава нищо не "носи". Ако го изплащам с кредит, става даже по-зле, защото не ми признават лихвите за разход, което е друг роден абсурд. Особено на фона на вече потвърденото, намерение за облагане на лихвите. И не търсете социален подтекст - на Дянков му трябват кинти и се пробва, ако мине(в случая около 120 млн.). И дали е от 10 млн. дребни депозита или от 2 млн. по-едри, му е все тая. Това е просто поредната кръпка, а така по принцип не бива да се прави, защото се пораждат проблемии в цялата система. Тук дори отсъства обичайното оправдание, че "Европа така ни налага!" И защо 10%, а не 20 или 30? Или 5? И в кое точно перо на бюджета ще отидат тези пари? Как ще се събират? И т.п. Ако започне масово теглене(на суми до около 1000 лв.), депозитите могат да намалеят с 25%. Логично е банките да се конкурират за клиенти, а това става с вдигане на лихвата по депозитите(поне с размера на данъка) и така тия 120 млн. ще ги натресат на кредитополучателите, включително на онези, дето си изплащат "генериращия доход", апартамент!
В.Каменов
11 Окт 2012 12:09
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
Руди явно е решил да си изгуби част от времето с малка част от необходимите обяснения.Според мен никакви обяснения няма да са достатъчни.

mick

„Т.е. когато живееш в собствено жилище, то ти генерира доход, равен на наема за такова жилище в района и ти го изяждаш тоя доход, даже и жилището да е заключено,”
„Направо се чудя как ЕС ни дава еврофондове за да си оправяме инфраструктурата, при положение, че имаме толкова нисък данък имоти - който реално би трябвало да отива точно затова, т.е. сме се отказали сами да си я поддържаме.”
„...щото тези със жилищата не им броят спестения наем като доход.”
„ако имаше нормален данък имоти - поне върху средния наем, общините биха имали пари да поправят инфраструктурата, т.е. ще има повече работа, повече пари ще има в обръщение и по-големи заплати.”



Не може да не впечатли „не им броят спестения наем като доход”. Много са интересните неща предоставени по темата от mick,но избрах тези забележителни достижения на икономическата мисъл.Най-общо ние имаме спящ ресурс за да „тръгне”икономиката чрез недвижимите имоти – т.е. „ще има повече работа, повече пари ще има в обръщение и по-големи заплати.”
Milady2009
11 Окт 2012 22:32
Мнения: 565
От: 0
ИМА ХОРА, които се издържат с процентите от влога си, и то - едва-едва:

Между познатите ми:

*** Жена на 92 години в старчески дом, срещу 660 лв/месц - при пенсия... 225 лева! Получава наем от реституция 700 лева - но й се удържат 10 %, т. е. 70 лева на месец по-малко. Ще се увеличи пенсията й с... 22 лева!

*** Жена на 68 години - със сума от подялба при развод, внесена за пенсия. И пенсия около 300 лева. МОЖЕ БИ ще я увеличат скоро с 30 лева, но ще й откраднат от лихвите по 50 лева на месец. ЗАЩО?

*** Съществуват депозити "пенсия" и "заплата" - чрез които много хора се издържат, или си добавят по някой лев към месечните възнаграждения - било то пенсии, или ниски заплати. Аз лично - след завръщането ми в БГ - не познавам хора с над 300 лева пенсии. Едно увеличение от 10% ще е най-много 30 лева. Ако имат депозити, които да им обложат - ще им крадат много повече, отколкото ще им добавят в пенсиите.

Да се препоръчва на ТАКИВА хора - пенсионери и хора с ниски доходи, които имат по някой депозит - обикновено от продажба на имот или от "гурбет" в чужбина - да използват парите си да съживят промишлеността на държавата - Е ЕДНА ГАДНА ПОДИГРАВКА!

Аз предлагам да облагат БАНКИТЕ за парите, които НИЕ внасяме в тях - а те ги държат и ползват срещу минимални лихви!...

И да оставят пенсионерите да си мизерстват - без да им бъркат отново в джоба!

Миледи, за кой ли път възмутена безкрайно от перверзиите на правителството!...

Има хора, които не държат пари в банките за да забогатяват, а за да си осигурят насъщния. НЕ БИВА да се смесват с останалите!

ОСВОБОДЕТЕ възрастните хора от данъци, най-после, носорози!
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Milady2009
Salman Rushdie
12 Окт 2012 09:40
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Аз просто не разбирам каква функция този данък изпълнява освен някъква морално-назидателна. Самото изпълнение на данъка трябва да утежнява банките и да довежда до нула ползата за държавата- банките би трябвало да теглят допълнителните разноски от тези 10 процента. Психологическият ефект върху притежателите на депозитите не бива в никакъв случай да се подценява - особено върху хора които са спестявали депозита си и използват лихвите като допълнение към пенсията или към икономиката на семейството.

Плосък данък е в полза на движението на парите - но може би не в този случай. Не може ли да се облагат с данък депозити над една определена ´крупност´на капитала ?
Калки
12 Окт 2012 10:23
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Не може ли да се облагат с данък депозити над една определена ´крупност´на капитала ?

Може, но пак няма да е "честно". Защото ще удари именно тази бабичка, която е продала имот, за да живее. Истинските богаташи не държат пари на влог - те ползват по-печеливши финансови инструменти.
Salman Rushdie
12 Окт 2012 11:07
Мнения: 2,738
От: Bulgaria
Разбира се че е ´не честно´. Обаче аз говоря за депозити над 300,000 лева например - и мисля че бабички с такива пари в банката вече не се класифицират като ´бабички´ а като привлекателни дами на брачната борса.

Иначе съм напълно съгласна с теб Калки. В една друга държава със съвсем друг рейтинг на социалната мрежа и осигуряване такъв данък е напълно оправдаем - но не за българските условия сега.
Milady2009
13 Окт 2012 09:18
Мнения: 565
От: 0
Ааа! Ей сега съобщи един събеседник на новините. Целта на този данък била... да се стимулират хората да харчат повече!

"Хора", ние не харчим достатъчно. Разноските ни ежедневно и храната не е достатъчен харч!

Този данък "ни обгрижва"!!!

Миледи (посрамена...)
Добави мнение   Мнения:69 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4