Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
И научните изследвания се окичиха с обръчи от фирми. Отменете конкурса!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Cardozo e Sa
09 Дек 2012 20:10
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Винаги е имало обръчи от фирми! При зам.-министър Камен Велев също. Вярно, видинският египтолог се самозабрави. Ама той има една ориентация, която е много склонна към това. Оливането е толкова грандиозно, че НБУ е взело почти всичко. Ех, мазнюшкото Борислав Цеков изследва нещо с Алма матер, ама тва е само, за да вземе някой лев зализан Цеков.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Cardozo e Sa
indiec
09 Дек 2012 21:43
Мнения: 2,356
От: Bulgaria
Вярно, че сега се развихри голям скандал, ама все пак друго е да "разпределяш" 100-тина милиона, друго - 15 милиона. Сега тези за които няма от копанката са много повече естествено. Не че резултатите и преди не бяха съшите...
Andrey
09 Дек 2012 21:47
Мнения: 75
От: Bulgaria
Който е бил вече във властта и се е осрал - трябва да се завре в миша дупка и да си мълчи; единственото, което може да ме направи фен на нескопосаната политика на ГЕРБ в сектора ВОН - това е наглостта на техните критици.
Mrx++
09 Дек 2012 22:04
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Статията е добра и точна Обаче, нещо не го виждам ХТМУ като голям изследователски център. Истински научни центрове в България са БАН и СУ. Има и в други университети някои силни групи - Лабораторията на Ованес Мекенян в Бургас, във Фармацевтичния факултет на МУ знам една силна група, в Пловдивския университет също.
За съжаление спиране на сесията е невъзможно защото парите са вече раздадени и те се харчат вече. Никой няма да върне пари при подписан Договор (ни най-малко аз). Така, че г-н професорът да пие една студена вода.
Истината е, това правителство, което бъка от калинки, трябва да бъде изритано и Игнатов, Гюров , Денчев и др. да бъдат подгонени за безобразията, които натвориха, не само с фонда, но и с творенето на рояци от професори и доценти и мн. др. неща.
острилката
09 Дек 2012 22:42
Мнения: 1,157
От: Bulgaria
Я! Главният историк - лаятел и той с темичка. Че старите научни пердета се уредили пак.
Наши историци ще броят потури в султанския архив

Колко овце и потури може да се преброят срещу 300 000 лева? Отговора го знаят единствено във фонда за научни изследвания. Ръководството му е отпуснало солидната сума за проект, който ще изследва брутния вътрешен продукт и стандарта на живот по родните земи от 1500 до 2000 година. “Ще смятат колко потури са ушили дедите ни за султанския аскер и колко овце са остригали”, шегуват се учени, пише “Стандарт”. Парите ще бъдат усвоени от екип от Софийския университет начело с декана на Историческия факултет доц. Пламен Митев.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: острилката
babajaga2-2
10 Дек 2012 00:08
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
По митингите май са само млади хора. Защо старите академици, член-кореспонденти не подкрепят младите на митинга? Защо те не хвърлят един домат? Защо те не се срещнат вкупом с Игнатов или с Боко (нито един от двамата може да им откаже)? А пращат някакви нахални и тъпи хлапетии да разговарят с Игнатов.
От друга страна, като преди време стана дума да се защити бйуджета на БАН, всички старци се бяха изсипали на манифестацията, начело а академици и член- кореспонденти.
Защо тази разлика? Много просто: тук става дума за наука. Това тях не ги интересува и затова са така вяли: гласуваха едно писмо в БАН и до там. Плйус това парите са малко. НО, когато стане дума за бйуджета на БАН (техните заплати и заплатите на техните протежета и т.н., привилегии, командировки и т.н.) е съвсем друго - там става дума за техния джоб. Плйус това не искат те да се карат с властимащите, понеже същите знаят техните (на академиците) далавери и могат да ги ударят лошо вкл. затвор.
Затова изтикват хлапетиите на топа на устата - те нали са прости, се дърлят като пинчерчета.
babajaga2-2
10 Дек 2012 00:25
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Здравей, Марксе. Ти пишеш:" Обаче, нещо не го виждам ХТМУ като голям изследователски център. Истински научни центрове в България са БАН и СУ. "
Ха-ха-ха-ха, театър "Сълза и смях"! Вчера аз зададох един въпрос на БАНяджиите: "Хайде кажи ми един пример, само един, когато в България в БАН е измислена една идея, на базата на която после е реализирано някакво производство, продуктите на което се изнасят в чужбина и в България влизат пари.". Времеви интервал: от хан Крум до днес. Никой не отговори (понеже няма какво да отговори).
Ако сега запитам същия въпрос хората от ХТМУ и от ТУ, те ще ми извадят един дълъг списък с техни приложни и полезни за България разработки. Разработки от които са следвали производство и износ в чужбина. Може да е от времето на Тодор Живков (когато имаше дълги периоди на развитие на промишлеността), но все пак има с какво да се похвалят. А какво полезно за България даде БАН през времето на Тодор Живков, когато на БАН се изсипваха милионите с камари? [size=3]0[/size=3].
babajaga2-2
10 Дек 2012 00:27
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Извинявам се, края да се чете: "А какво полезно за България даде БАН през времето на Тодор Живков, когато на БАН се изсипваха милионите с камари? Нула."
babajaga2-2
10 Дек 2012 00:50
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Автора: "Каква е практиката при финансирането на научните изследвания от Европейската комисия (основно по рамковите програми) и на националните фондове за научни изследвания в напредналите страни?"
Проф. Велев, с цялото ми уважение, един въпрос: България напреднала страна ли е? Тук може да ми отговори с "да" самой някой глупак. Тъй като проф. Велев е умен човек, той би отговорил с "не". Логично следва въпрос: След като България е малка и бедна страна от третия свят, разумно ли е развитието на нейната наука да следва развитието на науката в развитите, големи и богати страни, да й се поставят същите цели? Или трябва да се търси собствен път на развитие: науката да бъде приложна и насочена към разработване на приложни научни продукти които биха облагодетелствали България, именно България?
Вижте как започнаха в Китай. Да не би да са започнали с развитие на фундаменталната наука (където те започнаха да се появяват едва в последните години)? Или започнаха с чисто приложни проекти и продукти?
Oraсle
10 Дек 2012 00:54
Мнения: 15,092
От: Bulgaria

Не мога да си обясня как Гюров и Игнатов изобщо са си представяли че резултатите от т. нар. "конкурс" ще минат. Трябва да си много алчен и много глупав за да си въобразяваш че такова нещо някак си ще бъде преглътнато и няма да се вдигне шум.
Игнатов все-пак не е Цветанов че да запази поста въпреки безобразието, а анголският "професор" ще бъде заврян под тектоничните плочи, чак до земното ядро.
отвратен
10 Дек 2012 01:44
Мнения: 14
От: Bulgaria
Поздравеления за статията.Когато фактите говорят...и боговете...
babajaga2-2
10 Дек 2012 02:11
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
"Не мога да си обясня как Гюров и Игнатов изобщо са си представяли че резултатите от т. нар. "конкурс" ще минат. "
Аз пък не мога да си обясня защо да не минат. Игнатов го обясни много подробно: само ще изгърмят проектите по които има формални нередности (4 - 5), всичко друго ще си получи парите и ще ги изяде.
Натисни тук
babajaga2-2
10 Дек 2012 03:16
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Натисни тук
Новият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров …
Акад. Воденичаров заяви, че БАН трябва да засили връзките си с българските производители, (Той явно чете Форума на СЕГА ) ...и трябва да стане инструмент в ръцете на администрацията (СЕГА разбрахте ли защо старчетата ги няма на протестите).
Той заяви, че е оптимист за бъдещето на БАН, защото вече чувствал добронамереност от страна на управляващите(???). Явно трябва да се получават задачите, (приложните) за да се получават пари, обобщи акад. Воденичаров."
babajaga2-2
10 Дек 2012 03:47
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1664784
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров: Очакваме задачи от премиера, може да помогнем

- В момента имам среща с част от министрите. Мисля, че те гледат с голямо уважение на БАН . Досега се срещнах с министрите Сергей Игнатов и Симеон Дянков. Очаквам среща с министър-председателя.
Според тях програмата, която Общото събрание прие за управление, е разумна. Защото в нея е подчертано, че БАН трябва да има видими резултати и да е ясно как се харчат парите на данъкоплатеца. Те казват: правилно, ако редовно показвате какво сте свършили и какво сте постигнали, каква е ползата от вас, ще ви подкрепяме.
- До края на този месец академията трябва да се настрои за изпълнение на тази програма. Като покажем, че редовно се отчитаме какво правим и що струваме, станем активни в работата си в обществото, ще може да приказваме. Така е и редно. Първото, което трябва да направим, е да видим какви нужди на администрацията може да решим. Преди много години е имало практика председателят на академията да получава задачи от МС и премиера, които веднага е трябвало да реши. Надявам се, че тази добра практика ще бъде възвърната."
Да-а-а, полека лека БАН влиза в пътя.
sluncho6
10 Дек 2012 05:09
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Баба ми Яга може да е права за необходимостта да се дава предимство на приложните изследвания. Ако е така обаче Гюров се е направо окопал в темата за
предупредителните мероприятия при земетръс в районите Перник-софия, а не предвиждане на земетъръси, в което цветата църква го обвинява. Темата е актуална до болка и няма начин да бъде отхвърлена, защото Гюров имал някаква теория за тирбушона. Която и комисия да прочете материалите ще се убеди в това. От друга страна Денчев е такава личност, че може да бъде оприличен на маслинка, гонена в чинийката от пиян. Ами, няма начин да я набоде. А колкото до справедливостта...тя е както във вица за Иванчо, който пръднал в клас и когато го изгонили и директора го питал защо, Иванчо със сълзи се позовал на справедливостта - справедливо ли е всички да стоят в стаята и миришат пръднята, а той да е на чист въздух...нооо, таквъв е живота. ....
Що пръдня сте издишали в жажда за справедливост.
комар
10 Дек 2012 07:53
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
Мафията отвръща с контраатака - изпратени са с нотариални покани съобщения за финансов одит на избрани проекти от минали
конкурси - все на видни протестиращи "паразити" по терминологията на управителя Христо Петров...

Манипулативното предаване на Боклуков по ТВ7 с мумията е било очевидно нещо като старт на кампанията - докато ФНИ все така пази в дълбока тайна цялата инфо за проведения току-що конкурс, Петров (от същата отцепена от царистите партийка, от която е и Боклуков) му е предоставил избирателна информация за минали проекти, които се размахваха в присъствието на уж учудената мумия - голям театър и грозна манипулация... какво падение на някогашния студентски "революционер"...

Същата тактика , като тази срещу професор Хорозов, който е засипан с глоби за административни нарушения - заради финансови пропуски в договори, проверката на които е била задължение на главния юрист на ФНИ, а днес Управител на ФНИ Петров.
Mrx++
10 Дек 2012 08:27
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Новият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров …
Акад. Воденичаров заяви, че БАН трябва да засили връзките си с българските производители, (Той явно чете Форума на СЕГА ) ...и трябва да стане инструмент в ръцете на администрацията (СЕГА разбрахте ли защо старчетата ги няма на протестите).
Той заяви, че е оптимист за бъдещето на БАН, защото вече чувствал добронамереност от страна на управляващите(???). Явно трябва да се получават задачите, (приложните) за да се получават пари, обобщи акад. Воденичаров."
А кои са тези проиводители, като нямаме наукоемко производство. Ние имаме производство на ишлеме, което не се нуждае много от наука.
А добронамереността на управляващите се получи следствие яките протести и наближаващите избори.
БАН преди 1989г. работеше с производството. Да напомня, че там бях създадени първите компютри, откъдето тръгна нашата електроника, там беше даден тласък на нефтопреработващата промишленост, на биотехнологиите, на полимерните производства, ядрената енергетика (с опитния реактор на 8-ми километър) и мн. др. Освен като център на фундаментални изследвания, тогава БАН беше и с приложни направления и нещо много важно той беше център за експертно мнени по редица въпроси, от какъвто център се нуждае всяка държава.
Някой субекти като нашето Манрико не съзнават, че именно на развитието на информационните технологии в БАН дължат сегашното си положение. Защото нашите програмисти се бяха прочули и с правенето на вируси и със защитата от тях (лабораторията в ИМ към БАН). ШЕфът ми в Германия изяви желание да основе фирма у нас имено защото нашите програмисти се бяха прочули. И затова у нас надойдоха редица ИТ фирми и някои като нашето Манрико се облажиха (а няма да дойдат зарадди Боковите магистрали - шефът пътува по магистралата София-Пловдив ама съвсем не се впечатли). Ама сега Манрикото и др. като него рИват срещу БАН, въпреки, че той ги направи хора. Когато една фирма избира къде да направи подразделение, първо гледа финансовите условия, след това гледа какво е нивото на дадената държава в дадената област - наличие на подготвени кадри, ниво на научните изследвания. Ако последните не ги удовлетворяват фирмата въобще няма да стигне до Боковите магистрали.
Mrx++
10 Дек 2012 08:33
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Ха-ха-ха-ха, театър "Сълза и смях"! Вчера аз зададох един въпрос на БАНяджиите: "Хайде кажи ми един пример, само един, когато в България в БАН е измислена една идея, на базата на която после е реализирано някакво производство, продуктите на което се изнасят в чужбина и в България влизат пари.". Времеви интервал: от хан Крум до днес. Никой не отговори (понеже няма какво да отговори).
Малко по-отгоре съм отговорил.
А конкретните разработки, които бяха внедрени сча се много, много повече, аз знам само някои от тях - първият електронен калкулатор в света, бляскообразувателите, с които станахме втората страна в света, леенето под налягане и мн. др.
Така, че бабо Яго га не знаеш някои неща хвайщай метлата и дим да те няма, както се пее в една тазгодишна песньовка.
Zuckersusser
10 Дек 2012 08:58
Мнения: 267
От: Bulgaria
Неабавно Игнатов да подаде оставка!
читатель
10 Дек 2012 09:02
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
И научните изследвания се окичиха с обръчи от фирми.

Що да не е тъй, като в цялата страна е пак тъй?!
america1332002
10 Дек 2012 09:47
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
марксе, това грантове ли са или нещо друго?
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща