Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Вузовете поставиха рекорд - 366 професори за година
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:133 Предишна Страница 2 от 7 1 2 3 4 Следваща »
babajaga2-2
05 Апр 2013 21:19
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Писах на една професорка в няма да казвам кой университет (от старите университети, отпреди 1989), понеже беше цитирала две мои работи. Изненада ме приятно че в България се работи по тези проблеми. Разменихме CVs с цел колаборация. За мое учудване тя не ми прати в своя CV нито една своя статия в ISI Thomson!!!! Само просидинги и 2-3 статии в някакви прохождащи списания. И това е професорка!!!
СЕГА се чудя какво да правя с нея, без да я обидя.
Zmeja
05 Апр 2013 21:20
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Излиза, че след 366 се пише "професори", а след 386 "професора".
Don
05 Апр 2013 21:22
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Е, не, в случая Лянчата е прав.
babajaga2-2
05 Апр 2013 21:23
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
И е станала професорка през 2008, когато ВАК още го имаше. Как стават тези работи?
Поглед_отстрани
05 Апр 2013 21:33
Мнения: 596
От: Germany
IMHO - в цялата академична система за израстване на препод. състав са подменени целите с методите. Целта е обучени хора да преподават знания на търсещите такива. Простичко. И от тук почват танталовите мъки на системата. Защото има огромно разминаване с "Как да стане това?", т.е. подхода, метода. Вкратце някои наблюдения (без изчерпателност на аргументите). 1. Всеки ВУЗ е автономен. НО - разчита на държавата: финансово! 2. Никой в държавата не знае колко висшисти и за какви области са необходими. Мъкаааа... (не по плановата икономика и т.п.). 3. За да се реализира висшист (по каквото и да е), той трябва да осъществи и практическа приложимост на наученото - къде ЗНАНИЕТО да се реализира с принадена стойност (вж. т. 1). Тук липсват както държавнически подход, така и търсене на можещи от частния предприемач. Един създава условия за реализация на можещите, втори ги използува в свой и на държавния интерес. Обратна връзка. В момента е омагьосан кръг. 4. В научната йерархия - има ли практическа приложимост на НАУЧНИТЕ достижения. Тук учените са длъжници на обществения интерес - безспорно са необходими философи, но СЕГА са ни нужни практици - ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО...., и т.н. При изпуснат джин (дух), бутилката е излишна. 5. А защо професорите се срамят да се "авизират" не като "професор на П.У.Т.К.А." (моля за снизхождение Сибил ), а като "професор", каквото звание няма, защото "професорът" е "професор" само в / на университета Х. Във университета У - той е НУЛА?! ... И в края на краищата - с какво "професор" е по-различно обозначение от "главен експерт по..." в някое министерство??? Всеки иска да получи повечко пари (по-възможност от държавния черпак, на база нещо си по негова "специалност". Синдром "Баница - зелник!" и т.н...... Вкратце - "Системата, глупако! Системата е нефелна!" А плач по минали или по по-минали събития си е маразъм... Който иска, да продължи аргументацията ми. Или да я поправи. Благодаря за търпението....
KaizerSoze
05 Апр 2013 21:36
Мнения: 5,044
От: Bulgaria
Скоро всеки ще има професорска титла от университета с неприличното съкращение....ако не го е срам да си каже де.
nikola_tsanev
05 Апр 2013 21:40
Мнения: 12,247
От: Bulgaria
Е, не, в случая Лянчата е прав.


Аз не зная, просто питам?
внимателният
05 Апр 2013 21:53
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Езикът е началото и краят на всичко.
Не съм специалист по езици, но няма по- голяма гавра с българския език от това, което слушам по телевизиите
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: внимателният
R.A.T.
05 Апр 2013 21:58
Мнения: 599
От: Austria
Поглед_отстрани
безспорно са необходими философи, но СЕГА са ни нужни практици - ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО, ПРОИЗВОДСТВО....


Две нулеви години за държавен прием на икономисти, прависти, философи и подобни, както и увеличаване на финансирането(най-вече за практика) и бройката за технически и медицински специалности - и всичко ще започне да си идва на мястото. Практиката си беше зле и 1995 - когато следвах... като се замисля и в техникума започна да запада, но все още беше на ниво - за това може и да не съм прав - 3-то поколение инженер, но като гледам при баща ми какви прясно завършили дойдоха тази година - добре че децата имат желание и се учат бързо, иначе практиката им беше мъкааа.

А иначе за професорите едно време трябваше май задължително да защитят докторантура, след това доценти доценти и при определен стаж, публикации, учебници - имаше някакви фиксирани критерии. Сега не знам и докторат дали са защитили.
комар
05 Апр 2013 22:26
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
интересно е да си види как са разпределени по специалности тези 800 игнат-професора;

за същото време за защитени само 102 големи докторски- една от тях е рангелгюровата,
заплатена с близо милион лв окрадени от ФНИ

проблемът на ЗРАС не е само липсата на минимални национални критерии за всяка специалност, но и шуробаджанашките
журита, които "автономно" всеки уни-феодал подбира за своите протежета
Manrico
05 Апр 2013 22:32
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ако не се лъжа, именно академичната общност настояваше за автономия на университетите, нали?
.
П.С. А и така не мога да разбера какъв е проблемът. Говорим за длъжности в автономни организации. Всяка си назначава служителите по свои си правила. За мен реалният проблем е акредитацията на университетите. Голяма част от тях изобщо не произвеждат качествени специалисти. Отделно, производството на евентуално качествени, но ненужни на обществото и икономиката специалисти. Но ако се задълбае в този проблем, ще трябва да се закрият може би половината университети, включително и държавни, а в други ще трябва да се закриват факултети и специалности. Те тогава пък какъв вой ще нададе академичната общност...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Manrico
beagle
05 Апр 2013 22:33
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Кучето чете само заглавията /заболява го чипа/ и одма си подгонва опашката. Лоша работа, че и едва го укротявам.
Предстои му да установи умишленото убиване на едно средно училище с уникална материална база, но и ловко превърнато в хлиберален феод.
Ужас към днешна дата...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: beagle
Д-р Тормозчиян
05 Апр 2013 22:40
Мнения: 8,152
От: Botswana
Вярвам, Господи, че е в силите Ти да научиш най- сетне идиотите, че след бройното числително като "386" следва да се пише
"професора", а не варварското и оскърбително за всеки българин "професори".Казано е: "Не лянчи всуе името Господне". Правилното е 386 професори.

Правилата за бройна форма на съществителните от мъжки род са съвсем прости и ясни (за тия, дето са внимавали, когато е трябвало):


Съществителните имена от мъжки род, с които се назовават лица, се употребяват само с обикновената форма за множествено число:

Колко председатели на комисии има в Парламента?

Много служители напускат.

В залата има двама лектори и петдесет и девет слушатели
.
babajaga2-2
05 Апр 2013 22:48
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
комар, "проблемът на ЗРАС не е само липсата на минимални национални критерии за всяка специалност, но и шуробаджанашките журита, които "автономно" всеки уни-феодал подбира за своите протежета"
Този вторият дефект го имат и в други страни. Но когато има минимални критерии, журито може да си затвори едното око, но не може да затвори двете (както става СЕГА в БГ).
Но ти ми обясни как тази професорка е минала през специализиран научен съвет, после ВАК без нито една, повтарям: нито 1, публукация с ИФ.
beagle
05 Апр 2013 22:49
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Колко конституционалистИ има в системата на днешната ни юридическа Хнаука ???...
Мисля, че хокончанието "И" им отива повече, от "А"...
внимателният
05 Апр 2013 22:50
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Наскоро рецензирах докторска теза.
Ще отбележа, че за мен е непривична дейност, но хората си платиха по 150 евро на час, та се наех.
Сега съжалявам, че не взех двойно.
"Академичните" глупости могат да побъркат всеки
внимателният
05 Апр 2013 23:03
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Правилното е 386 професори

Гръмни се, докторе
babajaga2-2
05 Апр 2013 23:05
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
"интересно е да си види как са разпределени по специалности тези 800 игнат-професора"
Аз се ужасих като научих, че в Мексико за 1 година се докторясват 1000 човека на година в точните науки (поне 1 папер с ИФ, а сега искат и по 2 с ИФ), и над 30,000 в Уманитарните. Серийно производство на безработни доктори
Но тук вече обръщат стотинката. Ние ще правим един инвестигационен център по оптика и фотоника. Посетихме губернатора на щата да молим за 15,000,000 долара на първо време. Той ни каза: "Ако смятате да правите един център и да ми пишете само статийки - забравете. Искам да работите по 5-те приоритетни направления на щата. Ако не искате - довиждане. Ако искате, ще ви дам СЕГА 1 милион долара, за да видим как ще започнете, с какви разработки, и после ще реша". Това не е по кефа на губернатора, такъв вятър вее от столицата.
Patriot1965
05 Апр 2013 23:29
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
У нас (България) университетите са пародийна история. Без корени, без традиции, голяма част от тях са маргинализирани, за което говорят размерът на заплатите, дялът и размерът на частните дарения в бюджетите им, дялът и размерът на разходите за научно-изследователска и развойна дейност, и най-вече признанието на резултатите от тази дейност.
За огромна част от професиите, за които се присъждат дипломи, не съществува реален държавен контрол върху качествата на дипломиращите се. Никъде не съществува достоверна информация за успеха на реализацията на завършилите, и т.н.
С малко думи - псевдоуниверситети произвеждат псевдопрофесори, които заради една заплата (вярно по-голяма от два до три-четири пъти от средната за страната, но в пъти по-малка от заплатите на професорите в Германия, Франция, Великобритания и т.н., са готови да си "плюят в мозъка". Примери - описани в статията.
Поглед_отстрани
05 Апр 2013 23:30
Мнения: 596
От: Germany
Manrico,
...П.С. А и така не мога да разбера какъв е проблемът. Говорим за длъжности в автономни организации. Всяка си назначава служителите по свои си правила.
Mче тъй де... "Идеите наши, бензинът - държавен!" Имали (идеи, намерения, вратички...) бол - държавата ще ни даде. Заплати, бонуси, пенсия, респект (уважение?!)... Задължения? После, ако....
Ако не се лъжа, именно академичната общност настояваше за автономия на университетите, нали?
Защо не? Държавата - село без кучета. Що се да не облажим. Тук са и БАНяджии, полицаи, държавни служители, министри, депутати, министри и вся остальная св....лочь... Някой да е казал лоша дума за тези държавни длъжности? (Длъжност - не във Вазовския смисъл ) Съжалявам за цитатничеството ми, ама ... пости са. А в петък ако се не облажа, то кога... За "професорята", де... от университетя от ПМ....
Добави мнение   Мнения:133 Предишна Страница 2 от 7 1 2 3 4 Следваща »