Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Учебниците по история все още са продукт на идеологии
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:138 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »
Drug
08 Май 2013 23:55
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Още повече, че дори няма немски войски в България...
***
Лельо сопри се малце са глупостите! И с кого се бие тогава Българската Армия на българска територия - при това с танкове. С извънземните ли?
***
бонго - и ти по бонговски - а, какво предизвика 1923? Червената Армия, или съветското финансиране в момента когато в СССР няма какво да ядат и водят гражданска война? То бива тапигьозлък и наглост... Май един военен преврат с кланета "на народа, както турчин не го е клал!" Аман от правозащитни мекерета и пишман-антикомуняги.
щурчо
09 Май 2013 00:00
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
[quoteИскра Баева водеше талантливо най-дисидентския семинар в ИФ преди 1989г. (Пражката пролет беше една от пиронните теми). ][/quote]
Ахъ. И унгарската революция. Както и събитията в Полша. Само до там. Време е нашата история да се пише само от български историци.
щурчо
09 Май 2013 00:04
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
некадърни военни които не са имали доблестта да се самоубият заради поражението презПСВ


Те такъв нихилизъм нема. Какви поражения е имала България през ПСВ!? И кои са некъдърните военни?
letec55
09 Май 2013 00:10
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Трябва ли да честваме победата на другите над нас ? Загубата на национални територии в Македония и Тракия ? Плащането на репарации ?
Ми що не питаш, Лелче, германците... Те ще ти кажат...
щурчо
09 Май 2013 00:10
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Па да не говориме, че единствената партия обявила се срещу Балканската война от 1912г. е тази на дедо Благоев. Щото била империалистическа.
Darby
09 Май 2013 00:15
Мнения: 1,997
От: Bulgaria
Да се говори за Васил Левски като за "слуга на чужди интереси" /Drug, 8 май, 21:00/ в какъвто и да е контекст е светотатство. И не е нужно да си туркофил, за да виждаш съветската "ръка" в българската т. нар. съпротива. Колко нещастни селяни, станали свидетели на грабежите им по мандри и паланки, са избили шумкарите! Разбира се, в интерес на същите тези селяни и в името на тяхната свобода?!? Само дето не са ги питали искат ли да ги "освобождават" по този начин. И как може някой да благоговее пред един откровен окупатор - толкова години съм свидетел на това и не мога да го разбера.
Относно "славянската закваска" - сериозни изследователи вече доказаха, че държавотворческият елемент е българският.
За проф. Баева - тя може, когато поиска, да разсъждава логично. Но накрая все пак не успява да избяга от себе си. Просто си е с такива убеждения с всички последици от това.
бонго-бонго
09 Май 2013 00:15
Мнения: 26,313
От: Swaziland
бонго - и ти по бонговски - а, какво предизвика 1923? Червената Армия, или съветското финансиране в момента когато в СССР няма какво да ядат и водят гражданска война? То бива тапигьозлък и наглост... Май един военен преврат с кланета "на народа, както турчин не го е клал!" Аман от правозащитни мекерета и пишман-антикомуняги.

Установяването на диктатура от страна на БЗНС предизвика деветоюнския преврат от 1923 г.
Първата стъпка която показва, че иде реч за тази дикатура е през септември 1922 г. Тогава Конститиционният блок, в който влизат всички български партии освен БЗНС и БКП свиква национален събор в Търново. Стамболийски свиква по същото време конгрес на цвеклопроизводителите, които заедно с оранжевата гвардия разтурят със сила събора на Конституционния блок, а представителите на защитниците на Търновкста конституция са бити, матретирани и влачени по улиците.
Фалшификацията на изборите за XX народно събрание през април 1923 г., (от които фалшификации е ощетена и самата БКП и които никога не са били отричани, а са посочвани в старите учебници по история) са причината за преврата, защото осигурил си с терор и фалшификации квалифицирано мнозинсство в НС, Стамболийски се готви и да отмени Търновската конституция и подготвя нова.
Капката, която провокира преврата, обаче е предателският договор с Югославия, който представлява отстъпки към Югославия по абсолютно всички спорни въпроси, вкл. от тезата за българския характер на населението в Югославска Македония.
Това са трите основни причини за преврата. И основната цел на преврата не е установяване на "фашистка власт", а възстановяване на Търновската конституция.
===
Да, клаха народа, както турчин не го е клал, защото така става в гражданските войни - те обикновено са най-кръвопролитни.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
АВАКУМ
09 Май 2013 00:35
Мнения: 12,358
От: Bulgaria


бонго-бонго
09 Май 2013 00:15

Ами като е установил "диктатура" на следващите избори да не го избират! Те това е демокрация. Останалото е фашизъм и военна хунта. Пък си демократ...


Щурец. в резултат на ПСВ България беше окупирана, орязана и десетки хиляди войници, ей тъй по договор, без да са победени бяха принудени да се предадат на Съюзниците от който плен далеч не всички са се върнали. Не говоря за контрибуциите. Та ти кажи Б/я победена ли е или победител? Даскалицата ти по история....
letec55
09 Май 2013 00:37
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
вкл. от тезата за българския характер на населението в Югославска Македония.
Ако става дума за Нишкото споразумение, кой текст от него ти дава основание за цитираното твърдение?
И основната цел на преврата не е установяване на "фашистка власт", а възстановяване на Търновската конституция.
Тя кога е отменена, че да бъде възстановявана?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: letec55
Васуки
09 Май 2013 00:42
Мнения: 3,605
От: India
Не че не знаем за дежурните "по фашизъм" по форумите, кои са и защо слухтят злобно. Впрочем, австрийският историчар Иречек, дошъл да ни ощастливи с "история на България" веднага след Освобождението, също е от "чуждестранците", оставили ярка следа в нашенската историография. Тойзи "добронамерен" йодеец е сътворил маса измислици, обявени по-късно за наука ицитирани и до днес от универститски учЕни-историци в разни учебници и брошури. Най-мизерна е простотията за цар Ивайло "народния вожд", който командвал бил българската войска и пожънал славни победи над византийците. А е бил "бай Иречек" тогава някъде 23-24-годишен!
Спомената в статията Петровска също мяза да е малко йодейка. Москва сама си ликвидира първо миналото, после Варшавския договор и СИВ, накрая и империята СССР. Безподобен случай в историята на толкова колосално предателство, последвано от ритуално самоубийство. Докато президентът и премиерът (тогава съответно Медведев и Путин) стискат ръката на Горбашоу и го награждават, никой няма да уважава тази държава. За жалост, тъй като и ние губим от това. И сто парада с ракети и солдати да проведат, пак ще ги гледат с презрение или съжаление, според интересите на гледащите.
През 1939 г. властта у нас на 2 септември взима правилно решение - не можем да се съпротивляваме на големите противодействащи в започналата вчера световна война, който пръв влезе с войска в България - с него сме.
Първи влизат германските войски, ставаме съюзници. В началото на 1944 г., май беше февруари, отново елитът взима вярното решение - съветските войски навлизат в Румъния, ще стигнат скоро и на Дунав, войската ще стои в казармите, няма да оказваме съпротива. През август с. г. това решение се препотвърждава. В резултат нито немците ни размазват, нито червената армия. В резултат на партизанското движение и установената просъвтска власт на Парижката конференция не ни отнемат територия, а гърците и сърбите са искали общо 29% от нея! Англо-американците са ни бомбардирали лошо, но да не сме им обявявали война!
бонго-бонго
09 Май 2013 01:02
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Ами като е установил "диктатура" на следващите избори да не го избират! Те това е демокрация. Останалото е фашизъм и военна хунта. Пък си демократ..


Е как "не го избират" като фалшифицира изборните резултати?
И научи най-сетне що е фашизъм - толкова е близък до комунизма, че е срамно вие комунистите да не го знаете!
PhDGanev
09 Май 2013 01:06
Мнения: 164
От: Bulgaria
Доколкото съм схванал историята е следната: Сталин и Хитлер се договарят да си поделят Полша.
Хитлер напада и му обявявят война Англия и Франция. Сталин забавя нападението но не пропуска гневно да
наругае във в. Правда гадните империалисти Англия и Франция които са обявили война на другаря Хитлер.
По късно Сталин също напада Полша и спазва договорката си с геносето Хитлер за поделянето и.
Кой знае защо на него Англия и Франция не му обявяват война. По нататък историята е по гангстерски проста.
Сталин окупира държавите между него и Германия за да си осигури обща граница с Германия и да подготви
нападението си срещу Германия. Особено след като разбира че Англия и Франция не са изпълнили надеждите му да омаломощят
военната машина на Хитлер. Хитлер вижда гадния номер който му подготвя Сталин и нанася изпреварващ удар като пленява значителна част
от живата сила на противника и военна техника. Подготвения за нападателна но не и за отбранителна война Сталин понася значителни загуби.
Но Хитлер е спечелил само временно преимущество защото Сталин го е превъзхождал и в жива сила и във военна техника.
Нещо да съм пропуснал? Забележката за окупацията е приета.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: PhDGanev
АВАКУМ
09 Май 2013 01:14
Мнения: 12,358
От: Bulgaria



"Е как "не го избират" като фалшифицира изборните резултати?"


Значи, ако на 13-ти група офицери се усъмнят в резултата от изборите имат право да заколят лидера на спечелилите и да избият няколко хиляди българи които не са съгласни с техния пуч?
letec55
09 Май 2013 01:15
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Нещо да съм пропуснал?
Когато една млада и кокетна дама попитала Айнщайн каква резликата между времето и вечността, получила следния отговор:"Мадам, даже и да имах време да ви я обясня тази разлика, на вас ще ви е необходима вечност, за да я разберете"...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: letec55
letec55
09 Май 2013 01:19
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
че е срамно вие комунистите да не го знаете!
Бе то и фашистите не го знаят... И след като получават властта, финансирани от най-едрия капитал, избиват с най-голямо нетърпение именно комунистите... Даже преди евреите...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: letec55
АВАКУМ
09 Май 2013 01:23
Мнения: 12,358
От: Bulgaria

PhDGanev
2013-05-09 01:06:12


" Нещо да съм пропуснал?"

Ами уроците по история.
geoo
09 Май 2013 01:26
Мнения: 173
От: Bulgaria
АВАКУМ 09 Май 2013 01:14
Значи, ако на 13-ти група офицери се усъмнят в резултата от изборите имат право да заколят лидера на спечелилите и да избият няколко хиляди българи които не са съгласни с техния пуч?
Само дето Стамболийски не са го заколили никакви офицери, нито пък е имало избити няколко хиляди българи. Иначе е добре казано.
PhDGanev
09 Май 2013 01:27
Мнения: 164
От: Bulgaria
Когато фактите говорят и боговете мълчат! Комунистите и Фашистите тоест Сталин и Хитлер
дружно си поделят Полша. Така че са от един дол дренки!
letec55
09 Май 2013 01:29
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Само дето Стамболийски не са го заколили никакви офицери,
Ама Стамболийски заклали ли са го?
letec55
09 Май 2013 01:32
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
А тия, дето харизаха Чехия на Хитлер, от кой дол са? Да, да, същите, дето не знаеш защо обявяват война на Хитлер, пък не обявяват на Сталин...
Навремето, в зората на демокрацията, една новоизгряваща тогава журналистка, правеше филм за Пражката пролет. Държейки в ръцете си Българо-Чехословашкия договор за дружба и сътрудничество ( май така се наричаше ) от април 1968 и виждайки текста, че двете страни осъждат Мюнхенското споразумение от 1938 година, невинно попита: "А какво е станало в Мюнхен през 1938 година? Договор за дружба между Германия и Чехословакия ли?"
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: letec55
Добави мнение   Мнения:138 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »