Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Икономическият успех започва от... чина
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:58 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
ххххх
11 Юни 2013 20:14
Мнения: 824
От: Austria
mao13
11 Юни 2013 20:28
Мнения: 267
От: Saint Pierre and Miquelon


За пореден път се убедих, че щом някъде се появи надписа "Отровно, пардон "отворено" общество" в абсурдата комбинация с "икономист", ще се опитат на медийното стадо да пробутат невероятни и агресивни лъжи, поляти обилно с шизофренични "изводи" и още по абсурдни "предложения". Шорош-прислугата продължава да е убедена, че българските туземци нагъват доматито с колците..., но ще трябва да ги разочаровам, да...ама не....
kenken
11 Юни 2013 20:39
Мнения: 402
От: United States
Изводът е много точен, незвисимо кой го е казал. Икономическият успех зависи на първо място от образованието, морала, ценностната система и съвсем основни постулати за живота. Всички други проблеми се решават като имаш тази база.

-------------------------
дистанционен парламент
lukcho2
11 Юни 2013 20:41
Мнения: 3,244
От: Bulgaria
Шо бе, мерките са хубави на теория. Само не са ми ясни няколко неща:
1. Откъде ще дойдат парите за да се плащат тези мерки?
2. Какво ще правите с циганите?
3. Откъде ще вземете кадърни университетски преподаватели по нужните (в световен мащаб) направления? Те отдавна се изнесоха.
4. Как ще попречите на един кадърен специалист със търсена (на световно ниво) специалност, да се изнесе където иска?
Firmin
11 Юни 2013 20:54
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Съжалявам, момчета, ама ... хабер си нямате
Гладиатор
11 Юни 2013 21:05
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Тоно тези университети ли даде за пример, Соросче. Те са най-големите разпространители на идеите на неолиберализма -- истинската причина за катастрофата у нас и навсякъде из света където политиците са имали глупостта да приложат новолибералните идеи
Дора Апостолова Натисни тук представи СЪЩНОСТНАТА ПРИЧИНА ЗА КАТАСТРОФАТА у нас:
За да се види истината за българската приватизация след 1989 г. насам, тя непременно трябва да се разгледа на фона на извършената по същото време приватизация на държавни активи в развитите западноевропейски страни и демокрации.

Когато България започна да приватизира, в същото време приватизираше и цяла западна Европа, тъй като до края на 80-те години западноевропейските страни строяха също "държавен социализиран капитализъм"( Кейнесиянизъм) и имаха 70% държавно притежавана и управлявана икономика. Те приватизираха 30-40% от държавната активи на незначителни отрасли на икономиката си предимно в търговията и услугите, а стратегически отрасли като енергетика, телекомуникации, транспорт и др., които бяха приоритетни и печеливши отрасли не се пипнаха, понеже те се явяваха неразделна част от икономическата структура на техните социални държави, носещи приходи за развитие на тяхната държавна и насочена еднакво към всеки гражданин социалната сфера.
...западноевропейските страни направиха (и самите те я отчитат сега като огромна) грешка, че приватизираха държавния си, преди 1989 г., банков сектор, като по този начин отвориха вратите за навлизане в Европа на американския неолиберализъм, който донесе световната финансова криза 2007 г. именно чрез частните банки. ...
Така в България през прехода бяха унищожени не по малко от 3,5 милиона човешки ресурси или 1/ 3 от населението на страната и бе извършен най-големия геноцид на територията на Европа след II Световна война.
За това не случайно народът ни нарече прехода ни "мутренски", приватизацията "бандитска", новия икономически модел на България "мутренско- приватизационен".

Западноевропейските страни (8-те - Швеция, финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Швейцария, Австрия) извършиха приватизацията си с железните принципи и мисленето на техния демократичен модел "реалната демокрация"- АНТИКОРУПЦИЯ, НАРОДОВЛАСТИЕ и ДЕЙСТВИЕ САМО В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС, която изисква да се приватизира само в името на държавния и обществен интерес и да не се нанася ущърб на държавата с нито с цент. Принципите на реалната демокрация са вградени в правовата им държава, с тях се спира и минимизира корупцията, създава се некорумпиран и непродажен политически елит, който работи само за държавните и обществени интереси и спира враговете на нацията още на границата. За това западноевропейските страни не загубиха нито цент държавна пара от приватизациите си, даже има страни като Финландия, които за последните 25 години си вдигнаха 12 пъти БВП и от най бедни се превърнаха в най-богати. Те са лицето на развитата "европейска реална демокрация", за която ще разкажа в отделен анализ.

България тръгна да прави приватизация не познаваща нито едно от правилата на западноевропейската реална демокрация и правова държава, при това с ... продажен политически елит, не познаващ и не използваш един от лостовете на демокрацията, макар всички партии в България да сложиха думата "демокрация" в името на партията си.
За огромна жалост, българинът продължава да не разбира "що е демокрация в 21 век", да не може да направлява живота си с нейните лостове и мислене.
Приватизацията" като начин за раздържавяване на собствеността, първите ни ръководители от БСП и СДС обявиха за "задължителна", защото същите направиха "Плана Ран Ът" и с него, под мъдрите съвети на Рейгън, внесоха в България американския неолиберален икономически и обществен модел, който изисква собствеността в икономиката на държавата да бъде 100% частна и социалната система също да бъде в частни ръце. Неолибералната логика е: "Държавата е лош стопанин и не в състояние да поддържа услугите, те трябва да бъдат приватизирани, частни банки няма да оцелеят без "парите" на данъкоплатците.”
С неолиберализма бе сменен целия обществен модел на България, от "социална държава" тя бе превърната в "частна държава", собственост на шепа нови капиталисти, придобили богатствата си използвайки властта в ръцете си с пладнешко ограбване на обществото. За извършване на тази кардинална промяна на обществената система нашите "политици демократи" не пожелаха да питат народа си с нито една форма на пряката демокрация.
Редактирано: 7 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Apolitichen
11 Юни 2013 21:15
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Същевременно в атестирането на отделните специалности в университета трябва да се включи и бизнесът/професионалните организации, за да има обратна връзка с пазара на труда.
Не разбрах, кой точно бизнес щял бил да се включва. Например, при оценяване на специалността "финанси и банково дело" Цветан Василев (КТБ), Цеко Минев (ПИБ) или направо групировката ТИМ ще прави "обратната връзка". Или ще се търсят бизнесмени-инвеститори от чужбина, примерно Китай. Има повече китайски инвестиции отколкото американски и крайна време е да се забрави за Харвард и Оксфорд :
Стартиралата през 1998 г. в Китай мащабна образователна реформа цели да направи вузовете в страната конкурентноспособни на световния пазар. Само за първите пет години от реформата, държавното финансиране на вузовете се е удвоило, достигайки $10,4 млрд. годишно. Част от средствата се използват за привличане на китайски учени с успешна кариера в чужбина, като им се предлагат заплати, по-високи от тези, които са получавали в САЩ, както и западни условия на труд.
В дългосрочен план образованието е вероятно най-важният фактор за развитие.
Последно, образованието субект ли е на пазара или фактор за съществуване на пазар? По-просто казано, дипломата/принципът "парите следват ученика" (субект) ще се търгува ли или на простаците (елиминиране на факторите, спъващи развитието) ще им бъде забранено да участват в управлението и да пишат доклади ""Варианти за икономическа политика"?
Не на последно място, държавното финансиране трябва да се увеличи за най-добрите специалности на съответния университет, като същевременно се намали за специалностите, които не са конкурентни
Това как да се разбира? Като призив държавата да дирижира пазара като определя кое конкуретно и ко е не. Или си е просто черпаклийство както обикновено?
Гърция и Португалия се мъчат с рецесията, бавните реформи
Графиката сочи точно обратното - тия "мъченици", Гърция и Португалия, са далеч, далеч над "отличниците" Литва, Латвия и "икономическия тигър" Полша. Ама и за елементарната манипулация се изисква известна доза интелект! Поне картинките да колерират с изложението.
Nickname186
11 Юни 2013 21:15
Мнения: 220
От: Bulgaria
глупости
Бай Любен
11 Юни 2013 21:36
Мнения: 916
От: Bulgaria
След Аполитичен,Гладиатор и Фирмин,няма какво да добавя..Но Сороските даначета /млади телета/, ако продължават по-усилено да четат нещата след Фридман ,като трудовете на Маркс ,Енгелс и Ленин, може и да узреят къде се крие истината за ,не българската,а световната икономика.Ако все още ги има в България,де .Впрочем,вече има и нови социално - икономически идеи относно бъдещия обединен свят,които също клонят към "всеобщий чист комунизьм" по думите на Ботев.
Гладиатор
11 Юни 2013 21:41
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Качеството във висшето образование може да се подобри чрез засилване на международното сътрудничество - под формата на съвместни програми на български и чужди университети, привличане за преподаватели на българи, завършили в чужбина, привличане на реномирани чужди университети да отворят врати в България, автоматично признаване на дипломите, чуждестранни атестации.
Ето я и идеята на сороската разработка -- внасяне още акъллли от вън. познайте от къде -- точно така -- от САЩ и други избрани университети и програми внедряващи правилните идеи в общественото съзнание
Истината -- подражателството и приемането безрезервно на чужди идеи, само и само за това че са от рекламно наложените 'авторитетни" университети са голямата беда на прехода. Те объркаха общественото съзнание.
Изходът -- вярване на собствените си сили -- у нас има достатъчно умни хора, които могат да направят добро образование. Проблема беше че точно те се изритаха, и на тяхно място натрапиха западни възпитаници, или родни възпитаници западно ориентирани.
Може би най-важният приоритет тук е свързан с привличане на най-добрите ученици и студенти да стават преподаватели и със създаване на условия за постоянно подобряване на квалификацията им.
Естествено, младите са по-податливи на мозъчна промивка. Най-добрите студенти, разбирайте правилно ориентираните -- чрез тях по-лесно ще се "ориентират" и другите. Подобряване на квалификацията, също е нужна -- соросите я разбират като усъвършенстване начините за обработка умовете.
Ето и продължението на идеята
В някои страни направо е забранено слаби ученици/студенти да стават учители, а в същото време се насърчава привличането за преподаватели на младежи от топ 10-20% от съответната възрастова група.
Под "топ 10-20%' се има в предвид топ 10-20% ,чиито умове най-много са поддали на соросо-мозъчна промивка или промивка на подобни организации, за внедряване на правилните америкоДемократични идеи.
Изследванията показват, че качеството на учителите е най-важен фактор за качеството на образованието
Туй вече е за графа бисери. "Изследванията го показвали" -- то се знае от памти века
Редактирано: 5 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Булгуров
11 Юни 2013 21:50
Мнения: 261
От: Bulgaria
А при европейски пазар на труда и българско ниво на заплатите, тези добре квалифицирани младежи как ще ги задържим у нас? И в момента огромен процент заминават да работят в чужбина, очевидно неизкушени от предложенията на БГ работодателите.
"Независимите икономисти" (неолиберали до един) как виждат тези мерки да сработят при напълно отворена икономика, свободен пазар на труда и пълна периферност на България спрямо индустриалните държави? А може би трябва първо да се създадат производства, да се появи търсене за квалифицирани хора, и после да бъдат "върнати" от чужбина многобройните подходящи работници? Все пак, и БГ фирмите могат да наемат германци, холандци и т.н., нали? Мисля, че Ангелов тук не е много искрен като твърди, че първо образованието трябва да произведе човешкия капитал, а след това да се създадат производства.
Булгуров
11 Юни 2013 21:59
Мнения: 261
От: Bulgaria
качеството на учителите е най-важен фактор за качеството на образованието


Къде са тези изследвания? Защото дългогодишните изследвания в САЩ показват, че 2/3 от факторите са извън училище. Ако училището е в квартал на средната или по-богата класа (в САЩ повечето училища са квартални), училището има добри постижения. При бедни родители и общности най-често качеството е ниско.

Макро Уотч (форум от икономистите от неолибералните БГ тинктанкери) използват директно дайджеста от американските си големи братя (които са и дарителите им). В САЩ тинк-танкерите са нарочили учителите за главни виновници за лошото образование. Оттам и предложенията за "отчетност" (резултатите от тестовете водят до наказания и уволнения), разбиване на синдикати и т.н. В случая това е периферна тема на статията, но е любопитно да се видят нишките на зависимост между нашите, родни "експерти" и онези от Чревото Адово.
Firmin
11 Юни 2013 22:29
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Ще посоча една фундаментална грешка - при мащаба на трудовата миграция от последните две десетилетия да се говори за национален и местен трудов пазар е ... нонсенс.

За да се разбере динамиката и логиката на поведение на участниците в трудовия пазар, той трябва да се мисли в контекста и мащаба на европейския трудов пазар. Приемайки връзката между производителност на труда и трудово възнаграждение, очевидно е, че стремежът на участниците в трудовия пазар е трудът да мигрира в посока на тези части от системата (общото пространство), които се характеризират с по-висока производителност на труда - заради осигуряваното по-високо възнаграждение.

В зони на висока пхроизводителност се търси и се реализира този труд, който притежава конкурентни предимства. Системните правила са такива, че системата може да бъде мислена като омрежена от ... мембрани. Или нека за по-просто си представим, че са налице множество "портали", администрирани от по един ловък демон, роднина на Демона на Максуел. Този ловък демон провежда отбор - пропуска тези, чиято квалификация, образование и мотивация са на определено ниво и връща обратно останалите. Така не след дълго ще забележите, че отсам е останал "матриал" с осезаемо по-ниско качество от това на ... пропуснатия (допуснатия).

И това далеч не е всичко. Проблемът е в това, че в резултат на инвестиции и усилия, приложени срещу остатъчния "матриал", някаква част от него добива необходимата квалификация, образование и мотивация. Точно тези, които са му нужни за ... пропуск при демона на портала. В резултат - едно устойчиво статукво на ... сегрегация - годното там, негодното тук. Всякакви рационални модели с точност до параметър биха описали подобна системна динамика. "Срещу" нея действат фактори, определяни като ... ирационални. Патриотизмът, да речем, е такъв фактор.

Нещата стават още по- безнадеждни, като добавим към по-високото трудово възнаграждение и социалните придобивки, качеството на живот, възможностите за развитие и себереализация. В крайна сметка - възможностите за репродуциране, възможностите пред следващата ... генерация, децата на допуснатите.

Най-опростено казано - ако ограмотим и изучим с държавна пара Асан за плочкаджия, негово гарантирано право е да избере и той ще избере КЪДЕ да бъде плочкаджия. Боя се, не тук. Може би наблизо, но не тук. На нас остава надеждата, че неговата Айше ще похарчи изпратените от него 300 евро за чааветата тук, все още.
Втора смяна
11 Юни 2013 22:35
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
Демек, управлението на територията да инвестира в образование, за да може страните - приемници на бг кадри да спестят разходите за обучение. От това има смисъл само ако се приеме челния унгарски опит емигриращите да заплатят всички разходи по образованието си.
VOCI
11 Юни 2013 22:35
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
По-сбити постинги, другаре.
Мотиките ръждясват, а те тука си чешат клавиатурите.
щурчо
11 Юни 2013 22:44
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
германска връзка между пазара на труда и образованието


Нема такива работи. Другарете юще от времето на Жоро Тарабата наложиха системата на връзките. Образованието, хич биля нема значение. За труд и пазар, дума да не става. Така и до сега.
AzUrAL
12 Юни 2013 00:18
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Firmine тоя път добре не е от обичайните ти софистики и откровени цинични манипулации.
Maximus II
12 Юни 2013 00:39
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Г-н Ангелов, липсвахте ни.
Ако искаме високи заплати, трябва да имаме български Харвард и Оксфорд плюс германска връзка между пазара на труда и образованието

Бе как не сме се сетили по-рано, къде бяхте г-н Ангелов та не ни го казахте до сега?
Г-н Ангелов, ако аз трябваше да си изкарвам парите с говорене на такива поръчкови глупости като вашите, поскоро бих гладувал. До преди 5-6 г., хващаше дикиш, сега всички знаят защо ги разправяте тези смешки.
hamel
12 Юни 2013 01:55
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Може би най-важният приоритет тук е свързан с привличане на най-добрите ученици и студенти да стават преподаватели и със създаване на условия за постоянно подобряване на квалификацията им. Изследванията показват, че качеството на учителите е най-важен фактор за качеството на образованието
С привличане на най-добрите студенти ... Как? Ето това бях написал през септември 2007-ма
Може да не ни харесва, но възможният изход е само един: Заплатите трябва да се повишат внушително. Целта на това повишение не е толкова заплащането на труда на днешните учители, колкото да се направи професията привлекателна. Ще мине време, и когато способните и талантливи ученици, съзнателно и мотивирано влязат в класните стаи и в аудиториите като учители и преподаватели, тогава ще започнем да берем плодовете на тази финансова операция. Дотогава ще чакаме. Това е положението. Никакви реформи, съкращения, квалификации, обучения и т.н., днес не са в състояние да го променят. Алтернативата е ясна и банална. Виждаме състоянието сега и не е трудно да екстраполираме. Отиваме към незнаещо, неможещо, бездуховно и неграмотно общество.
Такива ми ти работи.
VOCI
12 Юни 2013 02:28
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Отивате там дето ви тикат купувачите на гласове.
Дано си прекарате дните щастливо.
annetaz
12 Юни 2013 05:49
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Като гледам кои и какви са ни работодателите, имам чувството, че успеха започва от кражбата в кварталната бакалница! За какво образование говорите? Че то под път и над път университети! А завършилите работят сервитьорки и продавачи! Защото няма производство, няма нови технологии. А ония от БАН вземат заплати като на шофьори и понякога половината им заплата! Не знам колко "ум" трябва да се помпат клишета и теории излезли от мухъла, но явно прехвалените теоретици не са родили нищо ново! Образование ще има, когато има нужда от него! За момента си харчим парите нахалост! Проблем с кадрите няма. Бизнеса ще си ги обучи или внесе като му потрябват.
Добави мнение   Мнения:58 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща