Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 67 от 68 65 66 67 68 Следваща
Engels
17 Ное 2017 02:20
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Може да се окаже, че на безработните ще им бъде подсигурено жилище, храна, дрехи и др. базови нужди без да им дават пари...

Ако вярваш, че капитализмът и пазарната икономика ще бъдат заменени от нещо друго, да възможно е въобще да не бъдат нужни пари за непосредствените нужди.
Ако пазарната икономика оцелее, пари задължително ще се раздават, засега ЕЦБ раздава само на държавите и големи частни фирми.
За в бъдеще ще се наложи да раздават и на безработните, ако не искат пазарната икономика да се спомине.
Engels
17 Ное 2017 03:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Сега симпатяги като теб са убедени, че хората никога няма да бъдат заменени от роботите в производството на стоки и услуги.

Я един цитат, в подкрепа на те тфа ти твърдение?
Или считаш, че като го наречеш такъв и онакъв си постигнал нещо в спора?

Че на кой му пука за спора?
Бъдещето ще го реши автоматично.


Дигиталната трансформация променя пазара на труда.
Въпреки че много детайли все още са неясни, едно е сигурно. Дигиталната промяна ще преобрази трудовия пазар.
Прилагането на нови технологии е основната причина за съкращаване на персонала на производствените компании в САЩ и Канада. По данни на TechCrunch.com, от 5,6 млн. работни места, загубени в Северна Америка през първото десетилетие на новия век, само 13% са "изтекли" в чужбина - основно в Китай и Мексико, докато 85% от позициите са съкратени в резултат на автоматизация на производството.
За нискоквалифицирани работни места с голям дял повтарящи се действия скоро вече ще са на разположение автономни системи, които да поемат тези дейности поне частично. Затова много експерти очакват, че нуждите от човешки труд в хода на дигиталната трансформация ще се променят по кардинален начин. Професии с редовно повтарящи се ръчни действия в бъдеще биха могли да отпаднат.
Самите работодатели още не са преструктурирали начина си на работа, тъй като забелязваме в момента една революция на работното място, защото преминаването от човек към роботи е вече факт и ние все по-често ще ставаме свидетели на такова преминаване.
Още в следващите 5 години на пазара на труда се очакват съществени сътресения заради бурното развитие на дигиталните технологии. Сред най-застрашените професии освен чиновниците са и тези на преводачите, данъчните консултанти, строителните работници, шофьорите. А дребните търговци ще станат жертва на онлайн сайтовете за покупки и продажби.
Според изследване на ING DiBa почти 60% от германските работни места са застрашени от увеличаващото се използване на нови технологии. Особено силно засегнати – 86%, са секретари, следвани от общи работници – 85%, както и механици, водачи на превозни средства и оператори на машини - 69%.
Подобни очаквания има McKinsey за онези дейности в САЩ, които изискват само средна квалификация - преди всичко в офиса, в продажбите или в производството.
Очаква се в периода от 2015 г. до 2025 г. между 10 и 15% от всички работни места да изчезнат. Това е много по-сериозен обрат, отколкото за десетилетията преди това, през които ,като следствие от автоматизацията, са отпаднали едва между 4 и 9% от работните места.
Офис служителите, чиновниците, продавачите на едро и дребно, преводачите, данъчните консултанти са сред най-застрашените от изчезване професии вследствие на Четвъртата индустриална революция.
Четвъртата индустриална революция, която се основава на информационните технологии, роботизацията, интернета, 3D принтирането, ще направи живота по-ефективен и ще увеличи производителността, но ще причини повсеместна технологична безработица. Именно това дали имаш работа или не ще стане основният признак на разделение в обществото.
В Масачузетския технологичен институт (MIT) например са изчислили, че времето на бездействие на работниците ще се намали с 85% вследствие на сътрудничеството с роботи.
Повишаване на ефективността в милиарди предсказват също експерти на World Economic Forum – например, ако в бъдеще по пътищата пътуват колони от автономни товарни МПС. Тази перспектива вероятно не радва толкова шофьорите на камиони, чиито работни места биха могли да бъдат загубени поне отчасти заради това. Само в САЩ например те наброяват 3,5 милиона души.
С много голям риск от закриване на работни места са и сектори като строителството, някои финансови услуги, транспортът и логистиката. Дори така ценните днес средни технически специалисти в недалечно бъдеще ще се окажат излишни.
Предпоставка за сигурно работно място в бъдеще ще бъде преди всичко доброто образование.
Европейската комисия също посочва, че в близко бъдеще за 90% от работните места ще е необходима известна степен на IТ компетенции.
В близките години дефицитът на работна сила в промишлеността на САЩ ще достигне 2 млн. позиции, заради нежеланието на младежите да работят в заводи и липсата на съответни технически навици, или т.нар. "skills gap" - квалификационна пропаст между поколенията.
Ето защо експертите са на мнение, че замяната на хората с машини ще стимулира развитието на иновациите.
По данни на TechCrunch, внедряването на роботи често се изплаща в рамките на 12 месеца. Предположенията на експертите се потвърждават от статистиката. През последните 20 години обемът на производството в САЩ с корекция за инфлацията е нараснал с 40%, а ръстът в стойността на американските промишлени предприятия достига рекордните $2,4 трлн.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
17 Ное 2017 04:00
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Не че няма да има работа, за бърсане на задници и смяна на памперси ще има голямо търсене.


Бюро статистики труда США опубликовало прогноз самых востребованных профессий в эпоху тотальной роботизации, которая наступит уже через 10 лет. С огромным отрывом лидируют помощники по личной гигиене, дипломированные медсестры и повара с официантами, сообщает Quartz.

Чем будут зарабатывать люди, когда на производстве их заменят роботы, в офисах — искусственный интеллект, а за рулем — автопилот? Пока никто не может точно ответить на этот вопрос. Ясно одно: население развитых стран стареет, а значит, потребуется гораздо больше персонала по уходу за пожилыми людьми, информирует еizvestia.com.

Бюро статистики труда США опубликовало прогноз относительно того, какие профессии станут самыми востребованными к 2026 году. Согласно прогнозу, появится 750 тысяч новых вакансий помощников по личной гигиене и 426 тысяч вакансий помощников по дому. Обе профессии подразумевают помощь старикам, которые живут не в доме престарелых, а в своих квартирах и домах. Разница в том, что помощники по личной гигиене должны обладать навыками оказания первой помощи или даже иметь медицинский сертификат.

На сегодняшний день эти профессии в США довольно низко оплачиваются — $10,66 в час по сравнению со средней зарплатой $17,86 в час. Чаще всего за такой тяжелый и неприятный труд берутся женщины, «цветные», иммигранты и люди с одним только школьным образованием (иногда и без него). Если прогнозы Бюро сбудутся, количество профессионалов в этой области вырастет с 2,6 млн до 3,4 млн к 2026 году и составит 10% от всех рабочих мест, которые будут созданы в ближайшее десятилетие. Тогда эта работа станет лучше оплачиваться и перестанет считаться непрестижной.

На втором месте по росту числа вакансий в эпоху роботизации и искусственного интеллекта оказались повара и официанты, они займут 580 тысяч новых рабочих мест. Далее следуют дипломированные медсестры (437 тысяч), после которых – те самые работники по дому. Только на пятом месте окажутся разработчики программного обеспечения — число вакансий в этой сфере прибавится к 2026 году на 253 тысячи.

Читать полностью на http://news.eizvestia.com/news-markets/full/1211-totalnaya-robotizaciya-tri-maksimalno-vostrebovannye-professii
Engels
17 Ное 2017 04:11
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Koфти новини и за огромния персонал в сферата на търговията.

През последната година служителите на Amazon са тествали Amazon Go – експерименталният ѝ магазин в Сиатъл. Идеята е, че мястото позволява на потребителите да се разхождат, да избират продукти и след това да плащат за тях, без да се налага да чакат на опашка при касиер. Amazon е наясно с механиката, но магазинът разчита на мобилно приложение и сензорни технологии, каквито се ползват при самоуправляващите коли, за да се разбира кой какво купува, пише Bloomberg.
Служителите са се опитали да измамят технологията. Един ден трима души от Amazon са облекли яркожълти костюми на Пикачу и са обикаляли магазина, заграбвайки сандвичи, напитки и снаксове. Алгоритъмът ги е хванал, твърди източник, запознат със случилото се. Системата правилно е засякла служителите и е таксувала акаунтите им в Amazon, макар че самите хора са били скрити зад жълтите костюми.
Насочването към хранителните магазини е начин компанията да накара потребителите да пазаруват в Amazon по-често. Гигантът в електронната търговия представи Amazon Go миналия декември и заяви, че планира да пусне магазина за обществено ползване по-късно тази година. Въпреки това компанията се сблъска с технически затруднения и отложи откриването, а екипът се зае с отстраняването на проблемите, писа през март Wall Street Journal.
Седем месеца по-късно предизвикателствата остават, макар че технологията се е подобрила значително, твърди източник, пожелал анонимност. Знак, че всичко е почти готово за прайм тайма, е фактът, че екипът на Amazon Go се насочи от инженери и учени, занимаващи се с проучвания, до мениджъри по производството и маркетолози, които ще изградят и рекламират магазините на потребителите.
Amazon отказва да коментира въпроса.
Посетителите ще трябва да сканират смартфоните си на влизане в магазина. Камерите и сензорите по рафтовете след това ще работят заедно, за да установят кои продукти са взети и от кого, допълва източникът. Когато клиентите напускат магазина, алгоритмите ще пресмятат общата сметка и таксуват акаунтите им в Amazon.
Engels
17 Ное 2017 04:17
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Но сред народа има и оптимисти.

Като гледам, май само Андреа Бочели ще си запази работата. Изкуственият интелект наистина е едно невероятно зло в свят като нашия. Ако бяхме мирна планета със съзидателен уклон, той щеше да е добре дошъл. Но в условия на култ към парите и доминиращ разрушителен нагон и всички произтичащи от това последици, с които е обрасъл нашият обитаем свят, трагедията ще бъде като да отнемете на Корнелия Нинова микрофона. Светът ще изтеряса. И един от най-великите умове на съвремието ни - Стивън Хокинг, вижда това. Той го вижда от инвалидната си количка, ами я си представете, че се качите в рейса, а вътре - шофьор няма; роботи прислужници, напазарували на женския пазар си разменят някакви светлинки; деца, които трябва да са на училище - изпратили домашните си играчки за първия час, а накрая контрольорът - също робот, ви хваща, че само вие се возите гратис. Защото перфораторите отдавна са изчезнали и начинът да се измъкнете е да хакнете контрольора, като му бръкнете в задната платка.
Engels
17 Ное 2017 04:26
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Добрата новина е че доста производства ще се върнат обратно в Америка и ЕС.

Постепенното фокусиране на американската корпорация за производство на спортна екипировка Nike върху роботизирането на производството застрашава нископлатената работна ръка в Азия, пише Financial Times.
За Nike преминаването към производство с по-голяма автоматизация има две сериозни предимства. Употребата на машини намалява производствените разходи на компаниите и може да доведе до значително подобряване на маржовете на печалба на компанията, докато едновременно с това улеснява процеса по създаване на нови модели, в резултат на което те достигат по-бързо до запалените по модата клиенти, които заплащат повече за тях.
Понастоящем Nike е един от най-големите мeждународни работодатели със своите над 493 хил. работници в 15 страни, участващи в производството на обувки Nike, и още толкова заети в производството на останалите продукти на компанията.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
17 Ное 2017 04:53
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Митове и легенди

Широко срещан мит е, че роботите са непосилна или трудно възвръщаема инвестиция за малките предприятия. Макар мащабните и комплексни роботизирани системи наистина да струват много, на пазара вече е достъпна широка гама компактни, колаборативни, мултифункционални и достъпни ценово роботи, създадени специално за малкия бизнес. Експертите очакват цените на тези системи да продължават да спадат през идните години, превръщайки и по-сложни роботизирани конфигурации в достъпна и разумна инвестиция за малките индустриални компании.
Engels
17 Ное 2017 05:06
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Fanuc: „Роботизацията освобождава човешките ръце, но е храна за човешкия ум“

Скъпи читатели, живеем в преломни от гледна точка на установените методи и начини на производство времена. Разработките на изкуствения интелект, роботизацията, интернет на нещата (IoT) и съвременните представи за фабриката на бъдещето преобръщат с главата надолу затвърждавани с години практики и проправят пътя към техниката на бъдещето. При това времето е толкова преломно, колкото са били онези години на първата индустриална революция, в които английските работници са чупили машините, страхувайки се за работните си места. Но нищо и никой не е успял да спре прогреса. Ерата на дигитализацията настъпва с пълна сила и ще отвее като „газени лампи“ всички, които не са готови за нея!
https://www.инженер.bg/mashini/reviews/fanuc-роботизация-освобождава-човешки-ръце
Engels
17 Ное 2017 05:45
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Средната класа бавно, но сигурно, изчезва.


В свежем исследовании МВФ «Income Polarization in the United States» отмечается, что с 1970 по 2014 год доля домашних хозяйств со средними доходами (50–150% от медианного: у половины меньше, у половины больше) уменьшилась на 11 п. п. (с 58% до 47%) от общего числа домохозяйств США. Происходит поляризация, то есть вымывание среднего класса с переходом в низко- и высокодоходные группы.
Поляризация доходов и вымывание среднего класса плохо отражается статистикой неравенства, которая привыкла оперировать коэффициентом Джини. Когда Джини равен 0, у всех домохозяйств одинаковые доходы, когда равен 1, все доходы получает одно домохозяйство. Индекс поляризации равен нулю, когда доходы всех домохозяйств одинаковы. Он повышается, когда доходы большего числа домохозяйств приближаются к двум крайним значениям распределения доходов, и достигает 1, когда некоторые хозяйства не имеют доходов, а доходы остальных — одинаковы (не равны нулю). То есть два полюса без середины между ними. «Песочные часы» с маленькой верхней чашкой вместо типичной для welfare-state «груши» (толстая, вернее многочисленная, серединка между малочисленными богатыми и бедными).
Если коэффициент Джини в США с 1970 по 2014 год повышался достаточно плавно (с 0,35 до 0,44), то индекс поляризации просто взлетел (с 0,24 до 0,5), что указывает на мощнейшее вымывание среднего класса. Аналогичная картина наблюдается и в других развитых экономиках, хотя и не столь явно.
Недавние примеры. В конце июля тайваньская компания Foxconn (основной поставщик Apple) заявила о планах инвестировать $10 млрд в фабрику по производству LCD-панелей в США, штат Висконсин. Экономиста тут поразит одна деталь — несмотря на колоссальный объем заявленных инвестиций, трудоустроены на фабрике будут всего 3 тыс. человек (С капитал от 50-60 милиона в България, фирмите които ползват евтина работна ръка, наемат също толкова работници).
Foxconn — один из пионеров нынешней волны роботизации. В Китае компания — крупнейший работодатель, на ее фабриках трудится более 1 млн рабочих. С 2007 года предприятие стало производить роботы Foxbots, способные выполнять до 20 производственных функций и замещать рабочих. В планах Foxconn — довести уровень роботизации до 30% к 2020-му. Более долгосрочный план — полностью автономные отдельные фабрики.
Другой пример. Австрийская сталелитейная компания Voestalpine AG недавно инвестировала €100 млн в строительство завода в Донавице по выпуску стальной проволоки с объемом производства в 500 тыс. тонн в год.
На прежнем производстве компании с таким же объемом выпуска, построенном в 1960-е, было занято около 1000 рабочих, сейчас же здесь… 14 работников.
Всего, по данным World Steel Association, с 2008 по 2015 год, число рабочих мест в сталелитейной индустрии в Европе сократилось почти на 20%.
Инвестиции в современное производство, видимо, все в меньшей степени будут идти параллельно с созданием рабочих мест (а рабочие места «синих воротничков» и вовсе станут редкостью). Приведенные примеры, где на $3–7 млн инвестиций создается одно рабочее место, резко контрастируют с цифрами, характерными для конца ХХ века (например, база данных по прямым иностранным инвестициям в северо-восток Великобритании с 1985 по 1998 год дает в среднем девять рабочих мест на £1 млн инвестиций).
Полностью автономные фабрики (lights out factories) пока еще экзотика, хотя некоторые компании уже оперируют производствами с нулевой рабочей силой (Phillips, Fanuc). Однако общий тренд ясен: на некоторых предприятиях, а потом, возможно, и в целых отраслях доля трудовых доходов будет снижаться еще более стремительно, чем она снижалась два последних десятилетия. У промышленных рабочих не то что нет будущего — у них уже во многом нет и настоящего.
Engels
17 Ное 2017 06:28
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Обеднели, но засега трудоустроени.


Вышибаемый из промышленности, экс-средний класс вынужденно приспосабливается. Он худо-бедно находит себе новую работу, что подтверждает и нынешний низкий уровень безработицы, особенно в США. Но за редким исключением работа эта с меньшим доходом и в малопроизводительных секторах экономики (неквалифицированный медицинский уход, соцобеспечение, HoReCa, фастфуд, ритейл, охрана, уборка и т. п.) и обычно не требует серьезного образования.
Как отмечает экономист MIT Дэвид Оута в статье «Polanyi’s Paradox and the Shape of Employment Growth», динамика рынка труда развитых стран в последние десятилетия — манифестация «парадокса Поланьи». Экономист Майкл Поланьи еще в 1960-е указывал, что масса человеческой деятельности основывается на «молчаливом знании», то есть плохо описывается с помощью алгоритмов (визуальное и слуховое распознавание, телесные навыки вроде езды на велосипеде, машине, умение сделать прическу и т. п.). Это области деятельности, требующие «простых» навыков с точки зрения человека, но сложных для традиционного искусственного интеллекта ХХ века.
Именно в такие сферы занятости направился экс-средний класс, высвобождаемый из промышленности (что отчасти объясняет парадокс медленного роста производительности труда в США и других развитых экономиках).

Восемь из топ-10 самых быстрорастущих профессий в США за последние несколько лет — низкооплачиваемый, плохо алгоритмизируемый «ручной» труд (сиделки, няни, официанты, повара, уборщики, водители-дальнобойщики и т. п.).
Однако сейчас «парадокс Поланьи», видимо, решен. Роботизация на основе машинного обучения справляется с неразрешимыми ранее задачами (основа которых — визуальное и слуховое распознавание, сложная моторика), поэтому давление на средний класс должно продолжиться, а рост занятости в упомянутых сферах может оказаться временным. Поляризация и дальнейшее падение доли труда в доходах тоже, судя по всему, продолжится.
Engels
17 Ное 2017 06:35
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
В новата икономика победителят получава всичко.

Или взять другого пионера новой экономики — Uber, приложение, революционизировавшее индустрию такси. Плюсы Uber очевидны (особенно с точки зрения клиентов), и перечислять их нет смысла.

В Uber несколько тысяч сотрудников, а по контрактам на компанию трудятся порядка 2 млн водителей по всему миру. Немногочисленные сотрудники Uber получают неплохие зарплаты, хотя их благосостояние несравнимо с собственниками компании, капитализация которой приближается к $70 млрд (структура непубличная и не раскрывает ни точного числа сотрудников, ни их зарплат, а капитализация оценивается по предложениям долей в собственности частным инвесторам). А вот 2 млн водителей имеют, по данным Earnest, медианный доход чуть больше $150 в месяц. Uber не считает водителей своими сотрудниками и не обеспечивает их каким-либо социальным пакетом: просто берет 25–40% комиссии за контакт водителя с клиентом.

Уже сейчас Uber — классический пример «победитель получает все—компании» в новой «победитель получает все—экономике» (богатейшие компании цифровой экономики, так называемые FANG — Facebook, Amazon, Netflix, Google — такие же). Но останавливаться на этом Uber не собирается: цель — полностью избавиться от слабого звена, 2 млн водителей. Несомненно, машины без водителей — дело ближайших нескольких лет, и акционерам Uber люди окажутся не нужны вовсе: у них будет капитал, которого вполне достаточно, чтобы заменить человека.
Engels
17 Ное 2017 06:58
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Спасение ли е образованието?

Американский Pew Research Center опубликовал в мае подробный доклад, посвященный будущему образования и работы, «The Future of Jobs and Jobs Training». Методология обзора — опрос 1408 профессионалов в сфере ИТ, экономистов и представителей инновационных бизнесов, из которых 684 дали подробные комментарии.
Основные выводы пессимистичны: ценность образования будет девальвироваться точно так же, как и отдача от человеческого труда,— это взаимосвязанные процессы.
Если человек будет уступать во всем искусственному интеллекту, то и его образование перестанет представлять особую ценность. Чтобы понять это, достаточно простой аналогии, в свое время предложенной футурологом Ником Бостромом, автором книги «Superintelligence». Предположим, что самый умный человек на Земле умнее самого глупого в два раза (условно). А искусственный интеллект будет развиваться экспоненциально: сейчас он на уровне шимпанзе (опять же условно), но через несколько лет превзойдет человека сразу в тысячи, а потом и в миллионы раз. На уровне этой высоты и сегодняшний гений, и сегодняшний тупица окажутся одинаково ничтожны.
Чем должно заниматься образование в таком контексте, к чему готовить? Рабочие места? Какие еще рабочие места? «После уже стартовавшей революции искусственного интеллекта невозможно будет поддерживать постиндустриальный уровень занятости. Оценки для худшего сценария предусматривают 50-процентную глобальную безработицу уже в нынешнем столетии. Это не проблема образования — сейчас легче, чем когда бы то ни было, заниматься самообразованием. Это неизбежный этап человеческой цивилизации, с которым надо справляться при помощи масштабного увеличения государственного соцобеспечения (например, универсальный безусловный доход)»,— отмечается в докладе.
Опрошенные в ходе исследования эксперты указывают на бессмысленность изменений в обучении. «Я сомневаюсь в том, что людей можно обучить работе будущего. Она будет выполняться роботами. Вопрос не в том, чтобы подготовить людей к работе, которой не будет, а в том, чтобы распределить богатство в мире, в котором работа станет ненужной»,— замечает Натаниэль Боренштейн, научный сотрудник Mimecast.

Алгоритмы, автоматизация и робототехника приведут к тому, что капиталу не нужен будет физический труд. Ненужным окажется и образование (искусственный интеллект самообучаем). Или, точнее, оно утратит ту функцию социального лифта, которую хоть и очень плохо, но все же выполняло. Как правило, образование лишь легитимизировало неравенство по цепочке — приличные родители—приличные районы—статусные школы—статусные университеты—статусная работа. Образование может сохраниться лишь как маркер социального статуса для владельцев капитала. Университеты в этом случае, возможно, превратятся в аналоги гвардейских училищ при монархиях до ХХ века, но уже для детей элиты новой «владелец капитала получает все—экономики». Вы в каком полку служили?
kаily
12 Фев 2018 17:15
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Резолюция на Съвета на Европа за базов доход на гражданите

Резолюцията е приета на 23 януари 2018 г.

Автоматичен превод с Гугъл Преводач:

1. Съвременната Европа изгради впечатляващ просперитет чрез развитие, насочено към човешките нужди и права. Неговият социален модел сега е под напрежение след промените в икономическите структури, естеството на труда и демографските профили, с бедността и нарастващите неравенства, които подкопават все повече човешкото достойнство. Европейските държави трябва да поемат своите отговорности по реформата, за да могат настоящите и бъдещите поколения да продължат да се радват на достойни условия на живот и адекватна социална защита. Именно в този контекст, в обществения дебат беше представен случаят за базов , или така наречен граждански доход.

2. Парламентарната асамблея счита, че приличен стандарт на живот за всички е крайъгълният камък на социалната справедливост и човешкото достойнство. Докато повечето европейски държави са въвели механизми за подпомагане на доходите, за да гарантират строг минимум за нуждаещите се, почти всички от тях са помолени да подобрят своите системи в отговор на критиките на Европейския комитет за социални права. Последният многократно е изтъквал грешки в де факто ангажимента на държавите страни по Европейската социална харта да осигурят приличен стандарт на живот за всички слоеве от населението, включително по-уязвимите групи (като деца, младежи и възрастни хора, безработни и работещи бедни, хора с увреждания и болни хора).

3. Основният или гражданският доход е форма на социално осигуряване, която може да осигури на всеки гражданин редовна парична сума, за да живее: той е "платен от политическа общност на всички свои членове на индивидуална основа, без проверка на материалното положение или изисквания за работа "[Van Parijs]. Определен като универсален, индивидуален, безусловен и достатъчен, за да осигури достоен живот и участие в обществото, базовият доход би намалил абсолютната бедност, като същевременно премахва демотивационните фактори за работа (тъй като не се отнема , когато лицето получава други приходи). Освен това би допълнило приходите за тези, които са ангажирани с нестандартни форми на работа и споделяне на работните места, тези, които са с малка заетост или извършват неплатена работа (като например грижи за деца, възрастни хора и болни хора в семейството).

4. Асамблеята вярва, че въвеждането на основен доход би могло да гарантира еднакви възможности за всички по-ефективно, отколкото съществуващата съвкупност от социални помощи, услуги и програми. Въпреки това, Асамблеята е напълно наясно с практическите затруднения на такава радикална промяна в социалната политика. Необходим е задълбочен дебат във всяка страна за определяне на условията за такъв постоянно гарантиран доход и начините за неговото финансиране като част от нов социален договор между гражданите и държавата

5. Като приоритет, Асамблеята приканва държавите-членки на Съвета на Европа да подобрят адекватността на своите съществуващи схеми за минимални доходи и по-специално да гарантират, че националните референтни кошници за стоки и услуги покриват пълното участие на индивидите в обществото. Където е уместно, страните биха могли също така да обмислят приемането на индикатора "в риск от бедност или социално изключване" (AROPE), използван от институциите на Европейския съюз.

6. Като има предвид, че евентуалното въвеждане на базов доход изисква междинни стъпки, за да стане възможен чрез смели преразглеждания на националните системи за социална защита и данъчно облагане, Асамблеята препоръчва на държавите-членки:

6.1. проучване на предишни и настоящи инициативи за тестване на различни формули за базов доход на местно, регионално или национално равнище;

6.2. повишаване на подкрепата за уязвимите категории на населението чрез:

6.2.1. продължаване на консолидирането на съществуващите схеми за подпомагане на доходите и да направи критичен преглед на данъчните нива, паузите и кредитите, за да се идентифицират положителните трансфери;

6.2.2. опростяване на съществуващите системи за социално подпомагане с цел премахване на неефективност, пропуски и припокриване;

6.2.3. разширяване на усилията за ограничаване на укриването и избягването на данъци от мултинационалните предприятия и богатите лица и преразпределяне на средствата, възстановени по този начин за приоритетите на социалната политика;

6.3. при необходимост, да преразгледат своите схеми за подпомагане на доходите в светлината на заключенията на Европейския комитет по социални права;

6.4. да включат всички социални партньори в процеса на определяне на национален референтен показател за минимално равнище на издръжка, което позволява на всеки гражданин да има доход над линията на бедността;

6.5. да извършат оценка на въздействието на националните схеми за минимални доходи и да обмислят по-нататъшни стъпки за тяхното подобряване;

6.6. да подобрят обхвата и възприемането на съществуващите схеми за минимални доходи чрез:

6.6.1. гарантиране, че младите хора на възраст над 18 години, които искат да живеят самостоятелно, имат достъп до минимален доход;

6.6.2. намаляване на административните пречки и премахване на дискриминацията и своеволието при предоставяне на подкрепа за доходите в национален и местен мащаб;

6.6.3. редовно да преразглеждат националните схеми за минимални доходи с цел да ги направят по-прости, икономически ефективни, прозрачни, ефективно управлявани и по-добре координирани със службите по заетостта и с агенциите за интеграция;

6.6.4. разделяне на социалната работа и предоставянето на подкрепа за доходите от функциите за контрол и надзор;
6.6.5. увеличаване на гъвкавостта и премахване на наказателните условия при разглеждането на искания за подпомагане на доходите;

6.6.6. подобряване на информационните системи относно правата и разширяване на теренната работа за активно достигане до потенциалните получатели на подкрепа за доходите сред най-уязвимите категории от населението;

6.7. да провеждат социален диалог и обяснителна работа с населението относно рисковете и възможностите, свързани с приемането на базов доход;

6.8. да се засилят схемите за подпомагане на доходите и други мерки за активно социално приобщаване, по-специално политиките за насърчаване на заетостта и качествените обществени услуги;

6.9. да стимулират национален обществен дебат за базовия доход на гражданите, за да подготви почвата и да стартират национални експерименти с базов доход.

Целият текст на английски:
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=24429&lang=en
Чок觧
25 Апр 2018 07:22
Мнения: 7,337
От: Israel
Финляндия прекращает эксперимент по выплате гарантированного базового дохода
время публикации: 24 апреля 2018 г., 10:03 | последнее обновление: 24 апреля 2018 г., 10:03 блог версия для печати фото
Финляндия прекращает эксперимент по выплате гарантированного базового дохода

В следующем году Финляндия прекращает эксперимент, в рамках которого в течение двух лет случайно выбранные 2.000 безработных в возрасте от 25 до 58 лет должны были получать от государства 560 евро в месяц вне зависимости от того, пытаются они трудоустроиться или нет.

Участники эксперимента, которым удалось устроиться на работу, продолжили получать такую же сумму.

Средняя зарплата в Финляндии сегодня составляет 3300 евро.

В декабре 2016 года, когда финский парламент санкционировал проведение эксперимента, сообщалось, что после двухлетнего периода будет принято решение о том, следует ли распространить выплату гарантированного дохода на всех безработных.

Чок觧
26 Апр 2018 20:07
Мнения: 7,337
От: Israel
26.04 15:19 MIGnews.com
Финляндия опровергла информацию об отмене базовых выплат
Агентство социального страхования Финляндии опровергло сообщения СМИ об окончании срока выплаты базовых выплат жителям страны. Так, некоторые СМИ распространяли информацию о том, что Финляндия прекращает безвозмездное финансирование жителей страны.

"Эксперимент идет по плану и будет продолжаться до конца 2018 года", - передали комментарий главы агентства социального страхования Финляндии Олли Каганса на Liga.net.

Программа базовых выплат - эксперимент, запущенный только в Финландии, в начале 2017 года, согласно которому двум тысячам финнов каждый месяц государство начисляет 560 евро вне зависимости от иных источников дохода. Власти считают, что таким образом стимулируют жителей страны развиваться, так как пособие по безработице перестает поступать с момента трудоустройства и по этой причине люди выбираю стабильный доход в виде пособия.

Эксперты утверждают, что такая политика может привести к тому, что финны вообще перестанут работать. Чтоб проверить эту гипотезу, и был запущен эксперимент.

В период запуска эксперимента уровень безработицы в Финляндии достик отметки 8,8%.

Кайли , спокойно !
Неверния Тома
26 Апр 2018 21:43
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
"Всекиму според потребностите" (комунизмът) се отлага.
SPQR
29 Апр 2018 13:12
Мнения: 8,503
От: Bulgaria
Пенсиите и обезщетенията за безработица ще бъдат заменени до няколко години с ОБД. Стига да не стане някой НЕикономически катаклизъм.



kаily
29 Апр 2018 14:23
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Какво е пък ОБД?
format
29 Апр 2018 16:41
Мнения: 76
От: Cook Islands
ОБД - общо биде от държавата!
SPQR
29 Апр 2018 17:54
Мнения: 8,503
От: Bulgaria
ОБД
Основен или осигурителен базов доход
Премахват пенсиите и дават на пенсионерите някаква базова сума.
Ако си влагал в частен пенсионен – получаваш и добавък.
Премахват се една камара служби, администрация и бюрокрация - лапачи на бюджетни средства.


Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 67 от 68 65 66 67 68 Следваща