Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 66 от 68 64 65 66 67 68 Следваща
Engels
29 Сеп 2017 22:51
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Прост пример: самоуправляващи се автомобили срещу шофьори. Ако глобално специализиран AI успява да кара колите с 100 жертви на година от грешки сравнено със 100 000 смъртни случаи при шофьорите - има ли смисъл да коментираме кое е по-добре?

И не, подмяната на човешката работна сила (била тя физическа или умствена) не е дирижирано от това кой го мързи, а от нещо по-просто - ефективност. Когато се появи кандидат за работното ти място и задължения, превъзхождащ те и дългосрочно струващ само фракция от цената ти като работник, то избора е ясен. Без да отчитаме, че може да работи 24х7х365 и т.н. Всичкото това, комбинирано с DeepLearning или казано по просто му - самообучение прави избора кристално ясен. А да, все още говорим за средни нива AI. Никой не визира последните, когато AI ще разбира смисъла и ще придобие качеството 'самосъзнание'. До последното ниво....

Engels
30 Сеп 2017 01:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Евродепутати искат определяне на минимален доход във всички страни от ЕС
Всички държави от ЕС трябва да определят минимален доход, а ако е необходимо - да надградят съществуващите схеми. Тази препоръка направиха европейските депутати от комисията по заетост в Европейския парламент.
От публикуваното съобщение на сайта на институцията след заседанието става ясно, че в комисията са на мнение, че схемите за минимален доход са начинът да се подпомогнат уязвимите европейци.
По последните данни на Евростат (към 2015 година) 120 млн. европейци, или 25% от населението на общността, са в риск от бедност и социално изключване. Най-често това са възрастни хора, самотни родители, хора с увреждания, жени и деца.

Депутатите обаче предупреждават и че схемите не винаги предлагат адекватна подкрепа за нуждаещите се. Затова и препоръката е при определяне на минималния доход да се използват данните на Евростат за прага за риск от бедност и други индикатори.

В комисията са категорични, че схемата за минимални доходи трябва да бъде съчетана с финансова подкрепа за по-лесен достъп до социални и публични услуги, сред които образование, здравеопазване и жилищно настаняване. Тези, които могат да работят, трябва да получават подкрепа за получаване на достъп до пазара на труда.

Докладът на комисията е одобрен с 36 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържал се". Темата за минималния доход в ЕС ще бъде дискутирана по време на пленарната сесия на Европейския парламент през октомври.
Engels
14 Окт 2017 14:56
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Предложение, на което не може да се устои - 560 евро на месец, без да работиш
По 560 евро месечно в продължение на две години ще получава Мира Яскари. Може да работи, но не е длъжна. 34-годишната млада жена с боядисани в розово коси е сред онези 2000 финландци, които участват в експеримента за безусловния всеобщ доход, пише в свой материал Deutsche Welle.

За участие бяха избрани само безработни. Мира Яскари днес получава парите и освен това разнася вестници в Турку. Този град наскоро беше разтърсен от терористичен атентат: един ислямист нападна с нож хора на пазарния площад и уби две жени.
На местопрестъплението беше засадено дърво, минувачите продължават да полагат цветя, още горят и свещички. Уговорили сме се с Мира в отсрещното кафене, но тя не се явява, пише авторът. Знаем, че страда от депресии – тъкмо поради това многократно е губила работата си. По-късно се чуваме по телефона.

„Получавам пристъпи на паника. Идват внезапно и по най-различно време. Принуждават ме да отида на лекар и да взема болнични. Последният ми работодател не беше особено доволен, че отсъствам по болест. И след последното отсъствие веднага ме уволни."

За Мира Яскари безусловният доход е огромна подкрепа. Сега тя получава по 560 евро месечно, а когато не я мъчи депресията - яхва колелото и разнася вестници, което ѝ носи допълнителни средства.

По принцип експериментът преследва две цели. Първата е, така да се каже, „идеологическа": да се провери предположението, че човек работи, само ако е принуден поради финансови причини. В случая с безусловния доход хората могат и да работят – и пак ще си получават по 560 евро, а другият им доход ще се облага с данъци. Втората цел е да бъдат отменени всевъзможните видове социални помощи.

На пазара в Турку честват 100-годишнината от основаването на държавата. Рок-музика и информационни щандове на различните партии. Юрки Аланд от дяснонационалистическата партия на „Истинските финландци" приветства експеримента. Както и повечето хора в страната.

„Резултатите са от огромно значение, защото ще отговорят на въпроса за икономическата целесъобразност: дали безусловният доход снижава мотивацията да се търси работа, особено сред младите хора."

Доскоро Финландия се гордееше с фирмата за мобилни телефони Nokia и с победите си в образователните класации „PISA". Но успехите на учениците в „PISA" вече са минало, а и звездата на Nokia отдавна избледня. Експериментът с безусловния доход сега отново нарежда Финландия сред иновативните нации, казва Мика Рюсюнен от Тампере, който също получава такъв доход.
„Много съм горд, че участвам в този експеримент, който е уникален в човешката история. Може да не е перфектно, но след 100 години ще казват: Финландия първа го изпробва."

Самият Мика всъщност няма нужда от безусловния доход. Професионалният хлебар преминал курс за преквалификация, придобил професия като IT-специалист и постъпил на работа – малко преди да попадне в експерименталната програма, за която кандидатствал още като безработен.

„Някои мислят, че експериментът е сбъркан, понеже се раздават пари без нищо извършено насреща. Други пък казват, че точно от това имат нужда - от такава подкрепа, която им помага да се измъкнат от затруднено си положение".

Дали хората ще бъдат склонни хем да получават безусловен доход, хем да работят и да плащат данъци – това засега не може да се каже. Финландският експеримент още продължава. Едва ли обаче ще бъде възможно всичките 5,5 милиона финландци да получават такъв доход, защото това би довело до разходи от 11 милиарда евро годишно, смята икономистът Вейко Пулка, един от организаторите на експеримента. Според него, за една държава с годишен бюджет от 55 милиарда евро това ще бъде непосилна тежест.

Дискусията във Финландия се води прагматично. Критиците на експеримента настояват да се увеличи продължителността на проекта, която в момента е две години, а също така в него да участват не само безработни, но и студенти, хора с ниски доходи и начинаещи предприемачи.

Перти Хонканен от Агенцията за социално осигуряване смята, че с края на експеримента ще отмре цялата идея за безусловен всеобщ доход. Просто на държавата ще ѝ излезе прекалено скъпо да промени из основи цялата си данъчна и социална система.

„Повечето партии не са готови за едно толкова радикално решение", казва той.

Финландия не е сама в опита си да намери решение. На референдум по-рано през миналата година швейцарската общественост категорично отхвърли подобна универсална политика на доходите, при която се предлагаше месечното изплащане от 2500 швейцарски франка (2300 евро).

Въпреки това подобни идеи има в редица други страни, като Холандия, Кения и Индия.

В канадската провинция Онтарио също за 2017 г. се планира пилотна програма за универсален основен доход. Този експеримент се основава на проектодокумент за бюджета, написан от бившия консервативен сенатор Хю Сийгъл, който подчертава необходимостта да се "генерира доказателствена база за разработване на политики без пристрастие или предварително определен извод“.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях.

Трябва да се отчете и цената на това преразпределение. Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК.

Безусловният базов доход ще гарантира регрес, заяви през 2016 г. и бившият социален министър Христина Христова в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR. “Дават се доводи, че този метод ще донесе социална справедливост. Идеята е, че има достатъчно средства, за да се раздадат поравно на обществото, да не изпадат хората в лишения и да се развият обществените услуги, защото гражданите ще са платежоспособни и ще употребяват всякакви услуги с парите си", обяснява Христова същината на идеята.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход, който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в интервю за Investor.bg.
kаily
11 Ное 2017 14:21
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
3 милиона жители на калифорнийския град Стоктон ще получават безвъзмездно по 500 долара на месец в продължение на три години
27.10.2017
На жителите на град Стоктон в Калифорния ще започнат да изплащат по 500 долара на месец или по 6 хиляди долара на година. Финансирането ще осигурява благотворителната огранизация Economic Security Project, чийто председател е Крис Хюз, съосновател на Facebook.
Стоктон ще стане първият американски град, в който ще внедрят концепцията за безусловен базов доход, предполагаща постоянни финансови плащания на хората само за факта на тяхното съществуване. По този начин частните инвеститори искат да решат проблема с бедността в града, а също да помогнат на хората, загубили работа заради изкуствения интелект и автоматизацията на работните процеси.
Планира се експериментът да започне през август 2018 г. Проектът трябва да осигури ББД на около три милиона жители на Стоктон в течение на три години.
Engels
11 Ное 2017 17:58
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Проектът трябва да осигури ББД на около три милиона жители на Стоктон в течение на три години.

Малко се стреснах от тези 3 милиона, при това в не особено известен град.
Вероятно е грешка, населението там е доста по малко.
Стоктън е град, окръжен център на окръг Сан Уакин в щата Калифорния, САЩ. Има население от 243 771 жители, а общата му площ е 144,9 км²

Но дори за население от 243 771 жители, за 3 години ще са нужни около 4 милиарда долара.

Engels
11 Ное 2017 18:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Πpeз мeceц aвгycт 2018 гoдинa в бaнĸoвитe cмeтĸи нa 315 000 житeли нa ĸaлифopнийcĸия гpaд Cтoĸтън щe пocтъпят пъpвитe пapични пpeвoди. Ha вceĸи житeл нa тoзи гpaд щe бъдaт плaщaни пo $500 нa мeceц.

B гpaд Cтoĸтън, Kaлифopния, зaпoчвa eĸcпepимeнт пo пpeдocтaвянeтo нa бeзycлoвeн бaзoв дoxoд – cиcтeмa зa финaнcиpaнe, пpи ĸoятo xopaтa пoлyчaвaт пapични cyми, eдинcтвeнo пopaди фaĸтa нa cвoeтo житeлcтвo. Πpeз 2012 гoдинa Cтoĸтън cтaнa пъpвият aмepиĸaнcĸи гpaд, ĸoйтo oфициaлнo пpизнa, чe e фaлиpaл. И днec иĸoнoмиĸaтa нa гpaдa e в дълбoĸa peцecия. Kъм днeшeн дeн гoдишният дoxoд нa eднo ceмeйcтвo e $44 797 гoдишнo, дoĸaтo зa ĸaлифopния cpeдния дoxoд e $61 818. Бeзpaбoтицaтa в Cтoĸтън e двoйнo пo-виcoĸa oтĸoлĸoтo в цялaтa CAЩ – 7,3%. Eтo зaщo, гpaдът бe cчeтeн зa идeaлния ĸaндидaт зa пpoвeждaнeтo нa пъpвия дъpжaвeн eĸcпepимeнт c ББД.

Stockton's SEED program is being funded initially with a $1 million grant from the Economic Security Project. It's also accepting crowdfunded donations to the project with a Crowdrise campaign. The Economic Security Project is an organization aiming to raising awareness of universal basic income in the United States and is co-chaired by future of work expert Natalie Foster, Facebook co-founder Chris Hughes and scholar and leader Dorian T. Warren.

Cĸeптицитe cчитaт, чe ББД щe нaпpaви xopaтa cъвceм мъpзeливи и щe ги лиши oт cтимyлa дa paбoтят, a зaщитницитe нa eĸcпepимeнтa ca нa мнeниe, чe ББД щe дaдe възмoжнocт нa вcичĸи дa yчaт в ĸoлeж, дa зaпoчнaт cвoй бизнec и пo тoзи нaчин дa ce пpeдпaзят oт нacтъплeниeтo нa poбoтизиpaнитe мaшини, ĸoитo пocтeпeннo зaвзeмaт мнoгo paбoтни мecтa.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
kаily
11 Ное 2017 18:08
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
така е, посипвам глава с пепел
https://www.cnbc.com/2017/10/19/mayor-of-stockton-wants-to-give-residents-free-cash-each-month.html
Engels
11 Ное 2017 18:08
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Engels
11 Ное 2017 18:16
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Наистина преводът не струва.
Но това само доказва колко е паднало качеството на българската журналистика.
Щом се налага ние да им правим корекция.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Engels
Патагонец
11 Ное 2017 18:20
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Кой е направил превода толкова неграмотно?
http://uk.businessinsider.com/stockton-california-launching-the-first-us-experiment-in-basic-income-2017-10?r=US&IR=T
Stockton Mayor Michael Tubbs said that by August 2018 he hopes to enroll an undisclosed number of Stockton's 315,000 residents in the program. Tubbs said the experiment — which is set to hand out $500 a month, or $6,000 a year — would ideally last for a period of three years.

На неупоменат брой хора, а не на всички.
Пак от линка:
The $10 million project is backed by more than 100 of Silicon Valley's biggest names, including eBay founder Pierre Omidyar.

Сметка: 10 000 000 долара за целта разделено на 18 000 на човек за три години прави 555.5555(5) души.


С тези 500 долара на месец и то в щат като Калифорния...
Видях и друга неточност:
Tubb's plan is known as the Stockton Economic Empowerment Demonstration, or SEED. It'll be financed primarily through the basic income advocacy group Economic Security Project (ESP), which is pledging $1 million to launch and help finance the experiment.

Не било милиард, най ми било милион.
Този преводач какви свободни съчинения по темата е правил?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Патагонец
Engels
11 Ное 2017 18:42
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Кой е направил превода толкова неграмотно?

Как кой, българските журналисти.
Явно зле им се отразява БГ.
Engels
11 Ное 2017 18:46
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Май трябва да я караме в оригинал и да не се доверяваме на българските журналя.

Billionaire Richard Branson: Extreme wealth generated by A.I. industry should be used for cash handouts
Billionaire and iconic entrepreneur Richard Branson says the extreme wealth that will be generated by the artificial intelligence industry should be partly redistributed as a universal basic income, or cash handouts.

"Basic income is going to be all the more important. If a lot more wealth is created by AI, the least that the country should be able to do is that a lot of that wealth that is created by AI goes back into making sure that everybody has a safety net," says Branson, speaking with Business Insider Nordic while in Helsinki for the Nordic Business Forum recently.

"Obviously AI is a challenge to the world in that there's a possibility that it will take a lot of jobs away. ... It's up to all of us to be entrepreneurially minded enough to create those new jobs."

It's not the first time the 67-year-old entrepreneur has talked about the potential benefit of universal basic income.

"A lot of exciting new innovations are going to be created, which will generate a lot of opportunities and a lot of wealth, but there is a real danger it could also reduce the amount of jobs," says Branson in a blog post he published in August. "This will make experimenting with ideas like basic income even more important in the years to come."

Other tech leaders who have raised the idea of cash handouts include SpaceX and Tesla CEO Elon Musk, Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg, Slack CEO and co-founder Stewart Butterfield and Y Combinator President Sam Altman.
The accelerating speed of automation will put people out of work faster than they can be retrained, the chorus goes, and therefore governments will need to pay people to live. Also, and perhaps more idealistically, taking care of people's most basic needs will give them the freedom to be more creative and productive, supporters posit.

"There's so much research about how bad poverty is. There's so much research about the emotional and physical toll that it takes on people," Altman tells CNBC Make It. "I think about the amount of human potential that is being wasted by people that are not doing what they want to do. I think about how great it would be to undo that. And that's really powerful to me."

Finland in is experimenting with universal basic income and a privately funded study of the effects of cash handouts is getting off the ground in the United States, too.

Silicon Valley start-up shop Y Combinator has just wrapped a one-year pilot study of universal basic income in Oakland, Calif., and is preparing a larger study of 3,000 individuals: 1,000 people will receive $1,000 per month for up to 5 years and 2,000 will receive $50 per month as a control group for comparison, according to a blog post published by Y Combinator in September.

Branson says giving individuals cash handouts gives them more capacity for innovation. "By and large, people who live in [Nordic] countries have that basic security, and from that basic security they can be adventurous and they are being adventurous," he tells Business Insider Nordic.
Патагонец
11 Ное 2017 18:47
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Ей така се фабрикуват фалшиви новини: намира се статия и фактите в нея се преиначават според желанието на "преводача".
Engels
11 Ное 2017 18:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
На неупоменат брой хора, а не на всички.

Това да не те успокоява.
Едно време такива като теб са твърдяли, че електричеството ще си остане само като забавление в лабораториите на учените.
Твърдо са били убедени, че няма да навлезе в бита на хората.
Сега симпатяги като теб са убедени, че хората никога няма да бъдат заменени от роботите в производството на стоки и услуги.
Engels
11 Ное 2017 18:59
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ей така се фабрикуват фалшиви новини: намира се статия и фактите в нея се преиначават според желанието на "преводача".

Ами излез на стачка срещу българската журналистика.
Изданията дори в интернет си имат собственици и редактори които са отговорни за публикациите.
Съди ги!
Патагонец
11 Ное 2017 19:10
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Хайде не ми приписвай неща, които не съм казвал.
И защо аз да съдя журналистите? Мене не са ме излъгали. Да ги съдят тези, които веднага налапват кукичката и повтарят като папагали "позитивните новини" без да са сравнили с други източници.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Патагонец
Engels
11 Ное 2017 19:29
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
повтарят като папагали "позитивните новини" без да са сравнили с други източници.

Новината така или иначе е позитивна.
Съжалявам, но технологичното бъдеще няма да се съобрази с твоите егоистични еснафски представи и желания.

Патагонец
12 Ное 2017 18:12
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Съжалявам, но технологичното бъдеще няма да се съобрази с твоите егоистични еснафски представи и желания.

Едва ли някой би могъл да си представи бъдещето и разпределението на благата.
Може да се окаже, че на безработните ще им бъде подсигурено жилище, храна, дрехи и др. базови нужди без да им дават пари...
Hateras
12 Ное 2017 18:51
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Сега симпатяги като теб са убедени, че хората никога няма да бъдат заменени от роботите в производството на стоки и услуги.

Я един цитат, в подкрепа на те тфа ти твърдение?
Или считаш, че като го наречеш такъв и онакъв си постигнал нещо в спора?
А на Кайла й е навик да влачи всякви малоумщини от къде ли не... Никфа хигиена!
kаily
12 Ное 2017 19:07
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
аз теб даже те не знам кой си, ма ти ме познаваш, гледам, добре, или си ченге, или си ми почитател?
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 66 от 68 64 65 66 67 68 Следваща