Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Патриотичният компот остана единствената национална спойка
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:75 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Forza NATO
21 Фев 2014 19:54
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Ся, справедливият постмодерен гняв на авторката щеше да е по-увлекателен, а, вероятно, и убедителен, ако се беше постарала малко повече.

А то - притопляне на куп паралиберални интернет клишета, гарнирани с лежерни манипулации.

Примери:
Много хубаво, стига да не ставаше дума за откровени абсурди - само си спомнете баталията преди няколко години покрай проучването за картината на Баташкото клане, нарисувана през 1882 г. от Антони Пьотровски.

Како,
баталията не беше заради проучването за картината на Пьотровски, а защото вместо като проучване на една картина беше представено от творкинята си като деконструкция на цял един "мит". Ако си беше останало концентрирано връз картината, баталия нямаше да има.
Чак толкова помним.
Не се интересува и защо Византия е покорила царството ни без проблем, нито защо турските орди са завладели толкова лесно България

Ма верно ли е било "без проблем"?
Ми тогава за какъв Самуил, пардон - СамОил, ще си говорим есенес?
То и турското завладяване не само на България, а на целия полуостров в продължение на цял век е малко по-сложна тема, ама това надали го пише в наръчника с митове на митобореца.

От толкова много контрапатетика в борбата с патетиката, дотук се докарахме.
Но - както и да е, надежда всяка оставете...
len
21 Фев 2014 20:31
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Интернационализъм в действие, опа, глобализъм, ама то едно и също де! Щото пък американците значи учат причините и връзките, та затова изучават все президенти на 200 годишната си държава. СороФски писания, да не кажа друга дума.
Баpмалей
21 Фев 2014 20:38
Мнения: 1,333
От: Bulgaria
Тъй като на 12-годишни деца е трудно да се обяснят политическите криволици на българската политика от Освобождението до 1944 г., уроците се учат наизуст и се възпроизвеждат папагалски без много-много обяснения.

Абе, уважаемата авторка защо се е спряла в размишленията си само до 1944 година?
бонго-бонго
21 Фев 2014 20:39
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Изучаването на българската история за жалост се гради само на кухия патос "Вижте колко сме велики и страдащи" вместо на разсъждението "Дайте да видим къде са ни историческите грешки, за да не ги повтаряме". Поради тази причина историческото познание на завършилите гимназисти (спокойно, историята няма да отпадне от XI и XII клас!) се ограничава с пет дати и една дузина имена на национални герои - главно поради футболните отбори, кръстени на хора като Левски и Ботев. Самите учители по история отдавна са намерили цаката на "сложнотиите" на предмета си. Тъй като на 12-годишни деца е трудно да се обяснят политическите криволици на българската политика от Освобождението до 1944 г., уроците се учат наизуст и се възпроизвеждат папагалски без много-много обяснения.


Общо взето това е единственият смислен параграф на статията. Останалото е плява.
Предводител на команчите
21 Фев 2014 20:44
Мнения: 12,354
От: Bulgaria
По-голяма тъпотия не бях чел наскоро.
fbr65
21 Фев 2014 21:20
Мнения: 229
От: Bulgaria
Смислена статия, каквато отдавна не съм срещал. Онзи ден при М илен Цветков, една нахакана млада журналистка, беше захапала един от ДПС, с въпроси наняколко пъти " Ти българин ли си" "Кои национални герои почиташ" и оня, ни ума, ни дума. Толкова И е акъла. Все едно, да питаш българин от западните покрайнини "Ти сърбин ли си" Ето, това са резултатите от образованието, за което говори авторката.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: fbr65
Slava
21 Фев 2014 21:27
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
. Не се интересува и защо Византия е покорила царството ни без проблем, нито
защо турските орди са завладели толкова лесно България
Не му пука за причините за две поредни национални катастрофи, защото никога не е мислил върху тях.


Макар че не са турски, а османски.
Поне 2 години трябва да учат само горецитираното !
Кире
21 Фев 2014 21:35
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Тва, че в училище се преподава все едно светци са бродили, бродят и ще бродят по земята българска е факт. Па само тва е достатъчно да намразиш всеки, с който някога сме имали дрязга. Турците пък най-вече. Реалността обаче рязко дава примери за други факти. Че и документални има, ако некой тръгне да търси...

Неква самокритика е градивна, даеа... Отдавна е ясно, че нищо не е черно-бяло, че появата на комунистите у нас не е ей така, че македонците не са станали македонци най-случайно, поради световната конспирация. И още много.

Патриотизъм, етноцентизъм - тия неща се превръщат в неонацизъм и фашизъм твърде лесно при форматиране на децата чрез тоя образователна система. Те затва скачаха ония за домашно образование, и ще бъдат прави, ако никой нищичко не ще да мръдне.
Гого
21 Фев 2014 21:44
Мнения: 336
От: Canada
Мале, мале! Колко много реакции на статията и все троловски. Явно ситуацията в Украйна е уплашила рублофилските управляващи кръгове и те са засилили "опорните точки". Статията просто казва това, което мислещите със собствения си ум, отдавна знаем и се чувстваме безсилни, поне АЗ, да променим. Стискайте палци на украинците и се учете как се пази национална независимост и свобода. Във всеки случай, това не става като се оставтя да бъдете насъсквани едни срещу други.
Дорис
21 Фев 2014 22:00
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
проучване на една картина беше представено от творкинята си като деконструкция на цял един "мит".


Да добавя друга една мисъл на С. Джонсън:

That man is little to be envied whose patriotism would not gain force upon the plain of Marathon, or whose piety would not grow warmer among the ruins of Iona*. "Journey to the Western Islands" (1775)
------------

* Шотландско островче от Хебридите с развалини от католическо абатство /ок. 1203/ със скрипториум, разрушено през Реформацията.

hick
21 Фев 2014 22:15
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Все едно, да питаш българин от западните покрайнини "Ти сърбин ли си"


Не, питали са ги Па шта си ти?
fbr65, честно, ако познаваше българската история, пак ли щеше да направиш същата аналогия?
hick
21 Фев 2014 22:18
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Клишетата са толкова много и толкова банални, че така наречените "чествания на смъртта на националните герои" (ама че оксиморон!) са отвратителни.

Вижда се, че авторката е силно чувствителна към оксимороните, но не и към своите.
Интересно кое очаквате да е националната спойка, ако не патриотизмът, драга госпожо Георгиева?
Васуки
21 Фев 2014 22:50
Мнения: 3,605
От: India
ще се изразя пестеливо
nikolay_rs
22 Фев 2014 00:37
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
А ти приюти ли сирийски бежанци?
paragraph39
22 Фев 2014 01:27
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "...Забележително е, че патриотичният компот е единствената спойка между иначе напълно разединената ни и поляризирана по всички останали теми нация.
............................................................................
Забележително е, че АНТИпатриотичният компЛот на "правилните", "независими" и "демократични" медии е единствената спойка между тези иначе напълно ДЕГРАДИРАЛИ морално и професионално медии по всички останали теми на нациятна ни!
Абсолютен журналистически( и на шефовете и собствениците на медии) СЛУГИНАЖ и ПРОСТИТУЦИЯ- за някой и друг сороски долар!
Че и нагло пита защо България била паднала лесно под византийско и под турско?! Поради АНТИпатриотизъм- който сега проповядвате, госпожо!
На калпави "демократи" патриотите и Патриотизмът им пречат!!! ПФУ!
engels!
22 Фев 2014 06:17
Мнения: 8,710
От: Bulgaria
няма българче, дето да не знае, че българският народ е най-най-най във всяко отношение. Ние сме върхът, а другите са кофти, зли, глупави.

Ами, ако е гледало и слушало "проф"Божо, няма как да е иначе.
SvSophia
22 Фев 2014 06:37
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
ПозакъснЕла е малко аФторката със соросоидния си плам - големите наративи и националната дъжава ги погребахме още през 90-те, бе г-жа. Питайте който и да е НПОойски учЕн (някои от тях още я предъвкват тая филийка благодарение на това, че ред списуваши из медиите "анализатори" още не са вдянали чии интереси таз теза обслужва и че туй вече не е в мейнстрийма по другите места). Впрочем обслужването на въпросните интереси едва ли е било задължително да се обвързва чак пък с такова въпиющо невежество.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
генек
22 Фев 2014 07:46
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Либералната педерастия в настъпление...
Няма смисъл да се обсъжда - ни ново, ни смислено, ни нормално...
---------------
Сайтът на Генек
rodolubec_bg
22 Фев 2014 08:10
Мнения: 408
От: Bulgaria
Родолюбието ни е съхранило като народ и държава, но това явно не от значение за авторката на статията. Родолюбието няма нищо общо с кресливият национализъм на лицето Волен Сидеров и подобни,както и толерантността към различята съвсем не означава сваляне на гащите.
Don
22 Фев 2014 08:18
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Отвратително.
SvSophia
22 Фев 2014 08:30
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
П.П. И благодарение на това, че НПОйските учЕни и те трябва хляб да ядат, а те са хора претенциозни - към хляба и трюфели искат, черни по възможност. А за трюфелите са нужни доларес, пък доларесите ги осигурява един чичко само срещу разпарцалосване на наративите. И на националните държави, но от Западните Балкани на изток. На запад си ги крепят с все сили и полиции. Та така, г-жа авторке.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
Добави мнение   Мнения:75 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »