Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
15-годишните българчета не могат да си купят билет от автомат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »
потребител,07
02 Апр 2014 01:35
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
А зачем им билет из автомата?

Затова защото купуването на билет директно от автомат е рутинна процедура.
Билет от автомат е нещо нормално и естествено за децата от западноевропейските страни Англия, Холандия и др...
ясенево
02 Апр 2014 01:38
Мнения: 6,445
От: Russian Federation
Билет от автомат е нещо нормално и естествено за децата от западноевропейските страни Англия, Холандия и др...

Все в Космос? Каждое яйцо - бомба против империализма?
КЛЮЧАРЪ
02 Апр 2014 02:56
Мнения: 1,229
От: Albania
Ндаааааа...

Чета по-горните коментари и ето - на едни им виновни циганетата, а на други - калпавите тестове. Затова там и ще си останем, на предпоследно място.

Как пък един не се сети да коментира калпавата семейна среда в българските семейства, а форумци многознайковци? Или за всичко е виновно и училището?
Т_Живков
02 Апр 2014 05:56
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Хак ви е "демокрацията", момичета и момчета, радвайте И се!...
Slava
02 Апр 2014 06:17
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Miranda
01 Април 2014 23:06

Така наречената министърка даже и не подозира за съществуването на Теодосиев, няма и кой да й каже....Остава ни да си помечтаем за министър, който ще даде милионите за школи "Теодосиев".
чичата
02 Апр 2014 07:09
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
вие наистина ли си вярвате, че не сте цигани/ последните 2 века в турско, циганите които по това време до един са били мохамедани, са стояли на далеч по-предна позиция в етническо, социално и политическо отношение от нас/ спомнете си епизода при който тинейджъра стамболов, агитира български селяни за старозагорското въстание/ а те го подиграват, че искал да смени султана им с някой циганин/ след освобождението, богатите цигани, които не се изселиха с турците се покръстиха, станаха българи, нещо повече: тежка българска буржоазия, която лесно загърби освободителите ни/ погледнете филов и чирков: кой е по-циганин от двамата/ или иван костов и бойко борисов/ двете надежди от бившето сдс барабар с президентите гелев и стоянов/ гласувахте си ги с "ромски"ентусиазъм, а се срамувате да ви имат за цигани, така както македонците се срамуват да ги имат за българи/ заеби - нали затуй нямаме и етническа циганска партия/
RumenS
02 Апр 2014 07:16
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Yowza
01 Април 2014 23:23

Какво имаш предвид? Задача ти, даже без елка, се решава за 2-3 минути. С, елка за 15 секунди. Като за въпрос по математика, би трябвало да искат да се предложи формула, която дава отговор при произволни диаметри.
Пенчо бре
02 Апр 2014 07:21
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Иванчо от вица, който е точно на тази възраст, явно е от друго училище. Иначе щеше да им покаже възможности да се справя с житейските ситуации. "Отличниците Иванчо!"
Кроткия
02 Апр 2014 07:30
Мнения: 2,299
От: Bulgaria
На колко места в страната има билети за автомати. Пък и те пътуват без билети, което по-тарикатско.
SDD
02 Апр 2014 07:42
Мнения: 174
От: Bulgaria
Предполагам,че тези данни са верни.Как детето да си купи билет от автомат,когато не е виждало такъв автомат,а в България доскоро нямаше метро.Когато отидат в чубина и им се наложи да се справят ,те се научават много бързо.За един час ,най-много, човек разбира как точно трябва да постъпи,лично съм го изпитала.Въпреки ,че са деца от село или малки градчета и нямат житейски опит ,свързан с модерния технически свят,нашите деца са интелигентни,умеят да учат и много бързо се справят в чуждите държави и университети,където са сред най-добрите студенти.
щурчо
02 Апр 2014 09:05
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
...българите в центъра на софия не зная да се возят на ескалатор дори пък са виновни 500 години турско робство. смешници...

Ние българите за има-нема 15 годин направихме три лъча на метрото.
И коги в София са пуснати първите електрически трамваи, в Цариград са продължавали да ползват конски...
Yowza
02 Апр 2014 09:12
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
RumenS
02 Апр 2014 07:16

Няколко неща имам предвид. Задачата с монетите е лесна, никой не спори. Но е зададена нестандартно. Дали ще е по силите на дечица свикнали да попълват стандартни тестове? Не е сигурно. Нещо повече. Имам сериозни съмнения, че голяма част от учителите на 15годишните ще се справят с подобни задачи.
Но какво още ми направи впечатление? Шведското министерство на образованието е разработило пакет от задачи за тренировка на децата (шведските), които ще държат тестове PISA. Задачата с монетите, която преведох, е от един от тези пакети. Защо шведите и англичаните тренират децата си за решават подобни нестандратни задачи и тестове, а българите не го правим? Това се питам и чакам някой да отговори. Като начало могат да бъдат преведени задачи написани от някой друг - интернетът, оказа се, гъмжи от задачи разработени специално за нестандартни тестове за ученици. Мога да дам едно рамо, безкористно, стига да знам кому да изпратя преводите.
Прословутата задача за билетите от автомата не е толкова сложна, колкото коварна. Не знам дали някой от коментиралите колеги или някой от редакцията си направи труда да я 'реши' - по-горе дадох линк към теста. 'Коварството' се състои в това, че когато избереш правилния (според условията на задачата) билет и натиснеш бутона 'купи' системата казва, че такъв билет няма. А в условието изрично е казано, че веднъж натиснал 'купи' вече не можеш се върнеш към задачата и да я решиш отново. И е настанло масово объркване сред учениците. Изглежда само най-упоритите са решили все пак да продължат с опитите и да изберат вместо това по-скъпият билет 'без намаление за ученици' (какъвто автоматът в задачата е имал) и да решат задачата.
И‌ пак се питам. Колко от учителите на нашите ученици биха се справили с подобна нестандартна житейска задача? Сигурно ще са още по-малко от тези решили задачата с монетите. А колко средностатистически българи биха се справили? Не ми се мисли дори.

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Yowza
Пикачу
02 Апр 2014 09:22
Мнения: 8,152
От: South Africa
Що за тъпа идея ?
В Прага си купуваш един билет , с който в рамките на 60 минути можеш да се возиш на всички видове градски транспорт. И това беше преди 10 г.
В Загреб общината е решила , че може да поеме разходите за градския транспорт и е на печалба , поради решаването на редица други проблеми в резултат на тая умна постъпка.
Но великите "столичани" КАРАТ ВСЕКИ ДА РЕШАВА ИНТЕГРАЛНИ УРАВНЕНИЯ, за да се сдобие с един кирлив билет за две спирки от Метрото ?!
И после , за да си начешат българския мазохизъм, изпитват оргазъм , когато ни изкарат най-тъпите в света ?!
Yowza
02 Апр 2014 09:40
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
Какви интегрални уравнения? Барем вижте за какви тестове става дума преди да зааблъскате по клавиатурата.

Математика няма изобщо. Има елементрана съобразителност за справяне с нестандартна, но често срещана, житейска ситуация. Трябав да пътуваш за важна среща. Отиваш на гарата, спирката. Автоматът няма билет, който искаш да си купиш, но има от по-скъпите билети. Какво правят япончетата, китайчетата, шведчетата в тази ситуация? Купуват по-скъп билет и пътуват закъдето са тръгнали. Какво правят българчетата? Няма как да ударят един ритник (както би направил тате) на виртуалния автомат или да го напсуват - него или лелчето на гишето (както би направила мама), дори през ум не им минава, че може да похарчат малко по-голяма сума, дори когато е виртуална, но да заминат за важната среща...и понеже родният манталитет сковава мисловния процес, българчетата се стъписват и...остават на гарата. Влакът заминава без тях. Важните срещи се състоят, но без участващи в тях българи.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Yowza
Pisi Misi
02 Апр 2014 09:48
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Можеше да ги попитат как се сменя крушка. И отговорът с най-много кредити да съдържа следните действия. Те гарантират безопасност и успешно сменена крушка.
1.Отвърташ бушона или ако е от по-модерните, сваляш предпазителите.
2.Светиш си с фенерче, което държиш между зъбите, докато отвърташ старата крушка и завърташ новата.
3. Отново завърташ бушона или вдигаш предпазителя.


Това е справяне с живота и конкретна ситуация.

Може и друга задача да им дадат. Например да ги попитат как ще почистят къщата, ако нямат роботизирана прахосмукачка или пък тока е спрял?

Maximus II
02 Апр 2014 10:02
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Колко такива смотани българчета познавате? Аз нито едно! Сигурен съм че и вие не познавате.

Поредната нагласена статистика, за да убеди обществото, колко много е необходима "реформа" в образованието. България е опитно поле за технологии за оглупяване и опростачаване на един народ. Правят го соросоидите и техните господари от Америка.
Maximus II
02 Апр 2014 10:03
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Познавам и циганчета, не са образовани, но се справят с всичко в живота, включително и с автомати за каквото и да е.
hamel
02 Апр 2014 10:04
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Повтарям сигуно много колеги, но сравняване по стандартизирани тестове, съответстващи на жизнената среда на определен тип държави, където решаването на тези "задачи" е сведено до автоматизъм, е жив идиотизъм. Няма такова образование, което да ти даде алгоритъм за всички житейски ситуации. Ноо важно, че не могат да си купят билет (както схващам - от първия път). Нищо, на втория път ще успеят.
toronegro
02 Апр 2014 10:19
Мнения: 3,198
От: Spain
А как ли ще се справят жълтурковците при извънредна ситуация,ако им спрат тока и водата за 3 дена и празни магазини?
При такава ситуация балканците ще се справят много по-добре.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: toronegro
Yowza
02 Апр 2014 10:27
Мнения: 5,380
От: United Arab Emirates
Абе, не е много сигурно, че е само стастистика.
Синът ми завърши Националната математическа гимназия в София по демократично време. Стана бакалавър е, после започна работа, сега бори магистратурата ( слава Богу не по измислена специалност) докато работи на пълно работно време.
В‌ неделя ме беше завардил в кухнята с тетрадка в ръка. Много спешно било, имал изпит, та ако може да хвърля едно око...Хвърлям. Квадратно неравенство. Между кълцането на магданоза и разбъркването на манджата в тавата за около 30 секудни му драсвам формулата за намиране на корените на кавадратно уравнение и му начертавам оста с изчислените корени и интервалите за смяна на знака на неравенството. Той ме гледа смаян 'Ама как помниш?' Той е завършил гимназия четвърт век след мен и дори не знаеше откъде да подхване задачата, а аз квадратни уравнения за последно май решавах на кандидат-студентския си изпит. Но имахме учители. Имаше образователна система и кадърни преподаватели, които гледаха на професията си като на призвание, а не като бреме. Не знам какви са им били заплатите на нашите учители, но знам, че знаеха как да ни учат и самите те не преставаха да се усъвършенстват. Моят класен беше написал един от учебниците, по които учеха всички деветокласници в България.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Yowza
Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »