Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„На заем и под наем” помага за разгрома на Германия
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:153 « Предишна Страница 7 от 8 5 6 7 8 Следваща
Innocent
07 Юни 2014 00:06
Мнения: 174
От: Bulgaria
А Солженицин (и милионите репресирани през 20 век) със Седящият Бик ли да заменя?
Dinain
07 Юни 2014 11:48
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Хехе, модерен прочит на историята по сталинистски.
Нито дума за дебаркирането в Африка през 1942 г. и втория фронт в Италия от 1943 г. (реално в Нормандия се отваря трети фронт срещу Германия). За войната в Тихия океан да не говорим, за битката за Атлантика какво да споменаваме въобще... Западът му виновен на горкия Сталин, трябвало да се втурнат самоотвержено американци, британци и канадци да мрат по-бързо на френските плажове, за да загинели по-малко руснаци... нагло.
Любопитkо
07 Юни 2014 12:13
Мнения: 1,819
От: Bulgaria
Приемам всяка ревизия на истината за ВСВ. Примам, че американските консерви и некачествените алуминиеви листа са спасили СССР от Хитлер. Приемам, че плажните изпълнения на американците из бреговете Малайзия са далеч по-важни от Сталинградската битка. Съгласен съм, че САЩ и Британия не са били длъжни да обезпечат "загиване на по-малко руснаци" /даже напротив!/ и са били в правото си до последно да се опъват за Втори фронт.
С едно не мога да се съглася - с античовешките напъни да се оправдаят атомните бомби над Хирошима и Нагасаки! Това оправдание е гадно, гнусно, лицемерно и престъпно!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Любопитkо
Любопитkо
07 Юни 2014 12:34
Мнения: 1,819
От: Bulgaria
Innocent
А Солженицин ... със Седящият Бик ли да заменя?

Не го заменяй. Чети го! Както "Един ден на Иван Денисович", както късите му разкази, така и последните му писания за неминуемото образуване на единна държава, създадена от Великорусия, Малорусия, Белорусия и Южен Сибир.
emo1971
07 Юни 2014 13:17
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Иван Петрински за темата. Огромна е ...
Аз обаче виждам нещата малко по-различно.
Личното ми мнение е, че до втората половина на 43-та, САЩ и Британия не са имали сили да открият втори фронт в Европа (за бомбардировките по-долу). Те тогава го и правят, ама по-късно закъсват тотално в планините на Италия. Случилото се там, направо ги прави да изглеждат комично. Същото, даже по-лошо щеше да им се случи и на Балканите, където не е да няма планини, а вероятно заедно с германците щяха да се сражават и българи. В началото на 44-та обаче, западните съюзници вече са достатъчно силни да мислят и за северна Франция. Ако има някакво забавяне, то е около 6 месеца, но не бива да се забравя, че става дума за морски десант изискващ освен всичко друго, и хубаво време. Дори да приемем, че някакъв "прозорец" все е щяло да се отвори, пак би било много рисковано. Не всеки умее да се сражава добре в зимни условия или пролетна "распутица", а германците със сигурност вече са майстори в тази област. Най-добър би бил вариант при който може да се мине без десант, той прекалено усложнява нещата. Доколкото помня (мързи ме да се ровя) такава идея е имало. Май беше още през 42-ра, когато Чърчил е предложил да се изпратят британски войски в СССР, което издава известен наивитет у този иначе много интелигентен човек. Нямало е как Сталин да се съгласи...
emo1971
07 Юни 2014 13:18
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Предложението на Рузвелт наистина е много нахално. Аз също не мога да си спомня да съм се натъквал на сведения за него. Ако е вярно, предполагам, че Рузвелт е имал предвид нещо като война с нисък интензитет, която да облекчи Чан Кайши. Вярно, японците вече са "затънали" в Китай необратимо, но все пак Квантунската армия не е била съвсем за подценяване. Вермахта също...
emo1971
07 Юни 2014 13:20
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Ленд-лиза е оказал огромна помощ на СССР. Споменати бяха танкове, самолети, камиони, машини, радиосредства... Акцентира се върху радиосредства, фанари и пр. до златната сърма за пагоните на Жуков. Аз искам да спомена по-подробно взривните вещества. Германците например поради недостиг на тротил са пълнели авиобомбите си с много по-слабия от него амонит, а и не само тях (някои снаряди, ръчни гранати, мини и пр.). Руснаците използват изцяло тротил, доста често американски.
Главно поради недостиг на барут, германците не могат да използват масово едно изключително ефективно оръжие, каквото са реактивните системи за залпов огън. Руснаците постоянно са създавали "феерия" със своите "Катюши", която вероятно кара всеки майстор на фойерверки, да се облещи от завист. Само дето тази "феерия" като падне на земята, убива дори войници в полеви укрития (много едновременни експлозии на малка площ, създават вакуумен ефект). Без американският барут, това едва ли би било възможно...
Все пак, не това е било решаващо за победата. Хитлер не е имал никакъв шанс да спечели, особено по начина по който е водил войната. Материалната помощ само е спестила още повече човешки жертви на СССР. Аз предпочитам да гледам на ленд-лиза по този начин.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
emo1971
07 Юни 2014 13:22
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Според мен, ролята на бомбардировките е "двояка". От една старана, наистина те са ангажирали много техника, пилоти и пр. на луфтвафе, които иначе са щели да се окажат на Източния фронт. Разрушили са и доста неща в Райха, избили са и много хора, най-вече цивилни за жалост. Все пак обаче, по оценка на самите западни съюзници, бомбардировките не са изпълнили главната си задача- разгром на германската военна индустрия. Даже напротив, според някои оценки, дори са я направили по-ефективна. Именно бомбардировките са позволили на Хитлер да преустрои доста адаптивната германска промишленост на "военни релси". Във всеки случай, според данните за продукцията на основни въоръжения, особено по отношение на по-важните за Източния фронт сухопътни оръжия, този извод се натрапва от само себе си. На всичкото отгоре, упорито търсеният от западните съюзници "психологически ефект", се е проявил с обратен знак. Германският народ още повече се е сплотил в решимостта си, да се бие докрай. Безумната жестокост на бомбардировките са убедили мнозина умерени германци, че единствената предлагана им от съюзниците алтернатива е смъртта.
emo1971
07 Юни 2014 13:25
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
StrikeEagle 05 Юни 2014 20:00

По време на война всички лъжат. След края и продължават. Обикновено преувеличават собствените си успехи и игнорират противниковите. Понякога когато чета ВСВ от руски и германски източници, имам чувството, че чета за различни войни. И с Прохоровка е тъй. В тесният коридор, където се е случил сблъсъка, по-леките съветски машини са в твърде неизгодна позиция. Героизмът им обаче е спрял германското настъпление. При танковете, въпроса със загубите е сложен. Повечето танкове, след като бъдат поразени, лесно могат да се възстановят даже от полевите работилници. Важно е кой ще запази контрол върху бойното поле. На 12.7.1943г. германците все още са в настъпление и са успели да изтеглят повредените си машини, но възстановяването им иска време. Макар да не са изгубени необратимо, и немците да не ги броят за загуби, тези танкове са прекратили участието си в Курската епопея. Загинали са и опитни танкови екипажи, което се възстановява още по-трудно. Прохоровка, като "числа", може и да е победа за вермахта, но като последствия си е чиста загуба.
StrikeEagle
08 Юни 2014 18:21
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Героизмът им обаче е спрял германското настъпление.
Никакъв "героизъм" не е имало - настъпвали са в две корпусни колони -
като прасета на заколение.
Когато един окомуш командир,
озверял от бездарната тъпота на Ротмистров и останалите червени командири,
преминава с танковете си отляво(по посока на съветското настъпление) през железопътния насип и излиза в тила на германците -
отсвирват го и продължават със самоунищожението.
Преди това кретените изпращат 9-та ГвВДД на тотално унищожение от панцергренадирите, а
после кретенът Ротмистров прегазва останките и...
***
Германското настъпление ВЕЧЕ е спряно от Централния фронт на К.К.Рокосовски на 9 юли 1943.
На 10 юли 1943 започва операция "Хъски" в Сицилия и Хитлер разпорежда 2-ри СС танков корпус да замине за Италия.
Самоубийството на 5-та ГвТА е напълно безмислено и лежи на съвестта на бездарниците Василевски, Ватутин и Жуков.
Затова в един глас защитават тоталния бездарник Ротмистров от сталинския гняв и
лъжат като цигани за битката...
emo1971
09 Юни 2014 00:48
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
StrikeEagle,
свалям ви шапка! Аз дето винаги съм се чувствал инстинктивен русофил, трудно мога да се меря с познанията по руска/съветска история. Все пак битката при Курск, винаги ме е интересувала специално, по причина, че един мой далечен роднина е взел участие в нея, бил е ранен, и ми е разказвал за тези събития от първо лице единствено число. Случилото се при Прохоровка е част от тази битка и също ми е било интересно. Вярно е, че за Прохоровка са изписани много лъжи, между другото по времето на Хрушчов, когато Жуков вече е в немилост, а не бива да се пренебрегва, че самия Никита Сергеевич е бил "член Военного совета" Воронежского фронта. Иначе Сталин е назначил специална комисия която да разследва големите загуби при Прохоровка. В доклада на тази комисия председателствана от Маленков, бойните действия на съветските войски на 12.7.1943г. под Прохоровка са наречени: образцом неудачно проведенной операции.
Всъщност за провала има и редица други причини, различни от некадърността на някои съветски офицери. Няма да се разпростирам, но героизма на обикновените войници трудно може да бъде отречен.
Германците продължават да настъпват на това направление до 16.7.1943г. когато дивизията „Das Reich“, достига само на 6км. от Прохоровка, ама на коя дата в действителност Хитлер издава заповед за прекратяване на настъплението?
Вярно е също, че не само Прохоровка е причината за тази заповед. На същия 12.7.1943г. само че на северната част на Курската дъга, започва операция "Кутузов" пробила немската отбрана на три места. Тя е под командването на Василий Соколовский и Маркиан Попов, ама там членове на военния съвет са били Булганин и Мехлис, та затуй Прохоровка се е оказала малко по-важна за съветската следвоенна история. Случващото се в Сицилия също има огромно значение... Ама боя под Прохоровка е част от причините за победата при Курск, въпреки провала и бездарното командване. Случила се е точно в този решаващ ден и, поне според мен, ясно е демонстрирала тоталния провал на цялата операция "Цитадела"...
boby1945
09 Юни 2014 08:20
Мнения: 4,915
От: Bulgaria
точно написано!!!
boby1945
09 Юни 2014 08:21
Мнения: 4,915
От: Bulgaria
Апропо, ако съюзниците се бяха ослушвали още малко след 06.06.1944 руската армия щеше да освободи Париж за трети път последователно....
Франция, както и България, беше колаборационист на Хитлер и едно освобождаване щеше да й дойде дю шеше.....
timbuktu
09 Юни 2014 09:24
Мнения: 3,986
От: Greece
Значи StrikeEagle не само при Прохоровка 1 немска дивизия разбива на пух и прах цяла сьветска армия но според най новите изследвания на немски историци германците са загубили там 3 танка. Ама това според миналогодишните изследвания. Очаквам в таз годишните да се открие че немците след тази битка са излезли с повече танкове отколкото са блезли в битката. Лошото на генийчетата като тебеподобните е че неспециалиста Гудериан не е сьгласен сьс смехотворните ти твьрдения.
Hauptmann
09 Юни 2014 10:32
Мнения: 8,010
От: Bulgaria
некадърността на някои съветски офицери.


Мухин Ю. Если бы не генералы! Проблемы военного сословия. — М.: Яуза, 2007. — 736 с.

Аннотация издательства: Изучать историю надо для того, чтобы не повторять ошибок в настоящее время. В ходе Великой Отечественной войны советский народ и Красная Армия понесли тяжелейшие человеческие и материальные потери, но победили практически всю Европу. Победа — это хорошо, но вскрыты ли истинные причины наших огромных потерь? В книге рассматриваются причины потерь советского народа с той стороны, с которой эти причины никогда не рассматривались, — с позиции низких моральных и профессиональных качеств советских генералов и кадровых офицеров. Впервые анализируются глубинные основы подлости, трусости и предательства советского генералитета, основы того, почему советское офицерство в среднем уступало немецкому.

http://militera.lib.ru/research/muhin_yi01/index.html
timbuktu
09 Юни 2014 12:10
Мнения: 3,986
От: Greece
Если бы не генералы! Проблемы военного сословия.

Дай сега и някой линк за славните и храбри немски генерали дето при Сталинград дружно се предадоха. Някой даже чакали с подготвен багаж руснаците.
Естествено това след като са издали безброй заповеди на подчинените си да се бият до последе патрон и са разстрелвали за всяка проява на страх или дезертиорство. Дай и за храбрия Майнщаин дето все разблокира, все удачни контаатаки и така до Берлин ама накрая откьм победи нищо.
Damage_case
09 Юни 2014 16:12
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
На форумните стратези, оръжейници, логистици и геополитици препоръчвам, преди да вземат отношение по тема като Прохоровка, поне да си направят труда да превъртят съответната мисия в "Call of duty" 2 на левъл normal. И да избягват по-високите нива на трудност, защото играта е толкова зарибяваща, че може да им коства 2-3 месеца загуба на социален живот, което посред лято си е грехота.
Капитан Ахав
09 Юни 2014 16:45
Мнения: 1,785
От: Bulgaria
И Сталин, и Жуков сами отбелязват, че ленд-лийза играе значителна роля за победата на Червената армия.
boby1945
09 Юни 2014 20:15
Мнения: 4,915
От: Bulgaria
Капитане, ако искаме да сме точни, съществена рола наистина играе Натисни тук
бонго-бонго
10 Юни 2014 12:44
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Лошото при тези писания на Петрински е, че отключват най-лошото у форумците. Затова по изключение ще коментирам.
emo1971
07 Юни 2014 13:18
Предложението на Рузвелт наистина е много нахално. Аз също не мога да си спомня да съм се натъквал на сведения за него. Ако е вярно, предполагам, че Рузвелт е имал предвид нещо като война с нисък интензитет, която да облекчи Чан Кайши. Вярно, японците вече са "затънали" в Китай необратимо, но все пак Квантунската армия не е била съвсем за подценяване. Вермахта също...


И с какво искането на Рузвелт е по-"нахално" от това на Сталин за втория фронт в Европа? В тази война СССР е единствената страна, която се бие само на по един фронт в отделните етапи на войната - първо само на германския, сетне само на японския. И защо дебилната статия пропуска, че отварянето на втория фронт в Европа се забавя, защото Чърчил и Сталин не могат да се разберат къде. Още в 1942 г. Чърчил иска инвазия на Балканите. Сталин категорично се противопоставя, а Рузвелт се съгласява със съветите. През 1943 г. Чърчил успява да се наложи за Италия. Конкретно американците в тази война се държат изключително отговорно към ангажиментите си към СССР. Страйки и Динаин

===
Извори:
"I raised the point in Cabinet on Friday that nearly six weeks have elapsed since the Russian War began and that we have done practically nothing to get any of the materials they asked for on their actual way to delivery in Siberia. Frankly, if I were a Russian I would feel that I had been given the run-around in the United States. Please get out the list and please, with my full authority, use a heavy hand; act as a burr under the saddle and get things moving.... Step on it!"

Рузвелт до Уейн Кой, 2.08.1941

"I wished all material promised to the Soviet Union on Protocol to be released for shipping at the earliest possible date regardless of the effect of these shipments on any other part of the war program."

Циркулярно писмо на Рузвелт до агенциите, отговорни по програмата, март 1942

"Every promise the British have made to the Russians, they have fallen down on ... the only reason we stand so well is that up to date we have kept our promises."

Рузвелт до Хенри Моргентау, април 1942.

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
Добави мнение   Мнения:153 « Предишна Страница 7 от 8 5 6 7 8 Следваща