Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Делян Добрев: Време е да се захванем и с шистовия газ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 11 от 11 9 10 11
Bradatko
11 Дек 2014 17:44
Мнения: 4,273
От: Bulgaria
Това също ме притеснява, защото бие на лозунгарство.

От мен лозунги няма да чуеш.
Аз видях на какво е заприличала земята след такава интервенция (беше преди време в някакъв линк от САЩ) и това ми беше достатъчно.
Освен това се и размислих - няма начин да набутваш разни химии в подпочвения слой и да обясняваш, как това било безвредно!
Не съм видял някъде безвредна промишлена химия. Някой да е виждал?!
Освен това едно е да произвеждаш нещо на повърхността и да замърсяваш, а друго е в недрата! От корен, така да се каже.
Затова съм против и не мисля, че има някакъв друг аргумент, който може да ме убеди в противното!
Започнеш ли да съсипваш природата - дотук си. И на Земята ще вземе да ѝ писне и ще си направи рестарт! Не е далече този ден!
hamel
11 Дек 2014 17:46
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
"шистите изядоха хората"
67AF
11 Дек 2014 17:50
Мнения: 17,775
От: Tuvalu

volog
11 Дек 2014 17:37
Дори и в Квебек, което е по-скоро Франция отколкото Канада, се оказва, че проблемите са административни / кой има право да дълбае из двора, кой е отговорен ако стане някой сакътлък/ и законодателни отколкото екологични. Явно в другите щати са си решили проблемите и без мораториум.

Административните правила са за защита от екологични катастрофи. Иначе как ще се защитаваш - с вълшебна пръчица?
Онова за петстотинте елемента, дето ги имало в пастата за зъби и в кетчупа, си е дъвка, която се пробутва от всички фракинг-заинтересовани компании.
Някой да е питал в Добруджа къде ще се използва този газ? Или там ще се добива, а ще се пренася и продава на други? Един от аргументите СРЕЩУ дупченето в Квебек е именно ненужността на газа за местното население в района на дупките - едва около два процента използват газ за отопление, малко повече готвят, но пак не е много. Имайки предвид, че това е достатъчно гъсто населен район между Монреал и Квебек Сити, вредите за местната екология са повече от ползите. Следователно да ходят другаде. Иначе излиза, че компаниите от Алберта ще дойдат, ще надупчат, ще извадят газа и ще го пренасят било с газопровод, било иначе, с висок риск нещо да стане И при пренасянето. Защо му требе на човек на баир лозе, та някой друг да си пълни джобовете?!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: 67AF
paragraph39
11 Дек 2014 17:54
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
"Където и когато парите са ВСИЧКО, тогава, там, всичко друго е НИЩО!" /§39/
hamel
11 Дек 2014 17:58
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Защо му требе на човек на баир лозе, та някой друг да си пълни джобовете?!
При положение, че нашия човечец, няма кво да яде. А, да! Ще му откупят земята, той ще шибне парите в некоя банка и ще живее от лихвите. Откъде знам - от Тиквата - от къде другаде?
volog
11 Дек 2014 17:59
Мнения: 3,826
От: Reunion
Да наистина, добре поне че си изяждат всичкото зърно, иначе ще дойде някой да ги пита за какво ви е тази пшеница?
Виж и в Раднево как е - Ковачки ги разбра, че не могат сами да изгорят даже въглищата от концесионните такси, и спря да ги плаща....
67AF
11 Дек 2014 18:05
Мнения: 17,775
От: Tuvalu

volog
11 Дек 2014 17:59
Да наистина, добре поне че си изяждат всичкото зърно, иначе ще дойде някой да ги пита за какво ви е тази пшеница?

Това е възобновяем, екологически приемлив ресурс. Няма нищо общо с пустинята след шистовия газ, няма общо с оная композиция, що се взриви насред едно село на двеста километра от мен и отнесе 47 човека.
Село_
11 Дек 2014 18:44
Мнения: 5,494
От: Bulgaria
Volog:
Защо Ковачки да може да добива въглища в Тракия,


това вече трети път го чета, къде добива въглища Ковачки, може ли по-конкретно в кое находище?
Село_
11 Дек 2014 19:05
Мнения: 5,494
От: Bulgaria

Сгугню
11 Дек 2014 17:27


Сгугню, американските геолози признаха че увеличените земетресения там се дължат на фракинга, не им ли вярваш и на тях? Кой да ти каже, кой, ако не такива експерти?
Информацита я има в медиите от тая есен, прочети.
US учени открили, че необичайните трусове в Колорадо и Ню Мексико са заради хидрофракинга

САЩ признаха, че добивът на шистов газ чрез хидравлично разбиване на пластовете (процесът е познат като фракинг или хидрофракинг - бел. ред.) е причина за земетресенията в Колорадо и Ню Мексико, които досега бяха сеизмично спокойни щати.



а ето ти какви са вредите от добива на шистов газ, конкретно за БГ. Това пак е от експерти, ти кой друг искаш да чуеш?

Рисковете за България

Рисковете за Североизточна България и питейната вода на гражданите в този регион при използване на хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ са огромни:

• Сондажите биха преминавали през площта на най-големия за България и основен за цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието източник на вода – огромното подземно водно тяло Малм-Валанж. Съществува реална опасност от замърсяване на питейната вода и водата, която се използва в селското стопанство, с газ, амонячни съединения и радиоактивни вещества, които се освобождават при разпукването, както и с множеството химикали, използвани при самия хидравличен удар за извличане на газа. В екстремни случаи замърсяването на подпочвената вода с метан може да доведе до експлозия на разположени в близост до сондата сгради. Замърсяването с калиев хлорид води до осоляване на питейната вода в близост до газовите кладенци.
• Технологията изисква използването на огромни количества вода – няколко милиона литра вода за всеки газов кладенец, което значително ще ощети водните ресурси на района (който и без това не е богат на водни ресурси), тъй като отработената вода е негодна за употреба поради опасните химикали в нея и липсата на технология за пречистването й. Тази вода се съхранява в наземни резервоари в близост до сондажите, където могат да се получат разливи. Между 30 и 50% от използваната вода, примесена с химическите добавки, остава завинаги под земята, като никой все още не е наясно какви ще са дългосрочните ефекти от това.
• Хидравличният удар, който причинява подземните разпуквания, необходими за освобождаване на шистовия газ, може да провокира земетресения, особено в сеизмично активни райони.
• Разполагането на необходимата за извършването на сондажите инфраструктура – огромни верижни машини, изправяне на кули и др., и транспортирането на необходимата вода и химикали с цистерни ще унищожи пътната мрежа и земеделски земи. За гъсто населен район като Североизточна България това ще е истинска катастрофа, още повече, че един кладенец бързо се изчерпва, защото шистовите скали могат да се разбиват само в ограничен периметър, което налага пробиването на много кладенци и съответно резервоари за отработените води.
• Неправилното циментиране и обшивка на газовите кладенци също може да доведе до замърсяване на питейната вода и нежелани въздействия върху околната среда.
• Опитът от САЩ показва, че инциденти от най-различен характер са често срещани – записаните нарушения на законовите изисквания са около 1-2 % от всички разрешителни за сондиране.


ето от тук, подробно и ясно обяснено Натисни тук, прочети и всичко ще ти стане ясно.

и все пак ми е интересно кой за теб е авторитета, който да ти каже дали е вреден този добив?

ето, и Ройтерс са го казали, ама дали им вярваш? http://www.tv-vratsa.bg/bg/royters-dobivat-na-shistov-gaz-e-prichina-za-povishenata-seizmichna-aktivnost-v-kolorado-i-nyu-meksiko/
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Село_
Село_
11 Дек 2014 19:05
Мнения: 5,494
От: Bulgaria
.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Село_
StrikeEagle
11 Дек 2014 20:17
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Ще има и шистов газ, защото време няма.
След десет-петнайсет години никой няма да се интересува от газ и петрол.
Шайтаните затова помпат като луди...
ИвК
11 Дек 2014 20:43
Мнения: 11,008
От: Bulgaria
защо паднахте от власт преди няколко месеца...

Заради тридесет протестъри захранени от енергиийната мафия с цел тя да получи възможност да си издейства такива цени на тока каквити си поиска.

Братя, много сме зле след като някои тук не могат да различат технологията на добив на въглища от тази на шистов газ, при това показват невежието си по въпроса
на показ без никакво притеснение, че се излагат.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИвК
Su38
11 Дек 2014 20:44
Мнения: 13,718
От: Bulgaria
Не съм наясно в детайли в технологията на добива на шистов газ, ама не мога да се убедя, че това икономически по-изгодно занимание, отколкото да ловиши газа от едно огромно находище. Няма как да дупчиш на повече от 3000 метра под земята, свределът да се гъне на вскички възможни посоки, да пълниш дупка, дълбока повече от 3 км с вода под налягане (не знам колко атмосфери, ама и затова си трябва енергия) и скъпи химикали и това да е по-евтино от това да нахлузиш една тръба над дупката, от която без никакъв зор си изтича газът (има по-малка плътност от въздуха)? Освен ако това производство не е субсидирано...
Mamut, ти си специалист, какво е твоето мнение?
Асол
11 Дек 2014 20:47
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
атя, много сме зле след като някои тук не могат да различат технологията на добив на въглища от тази на шистов газ, при това показват невежието си по въпроса


Те не се притесняват от това - пишат дълго и по много глупости и засега няма признаци ентусиазмът да се капичне . Пазар бе, човек - кой квото предложи
OLDMAD
11 Дек 2014 20:51
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Ще има и шистов газ, защото време няма...
И ще стане също като по плажовете на Черноморието.
Пливай, пливай Щръки... сред доматени люспи и пр. "хубавини"!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: OLDMAD
paragraph39
18 Дек 2014 12:39
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Добивът на шистов петрол и газ ще бъде забранен в щата Ню Йорк
18 Декември 2014
Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо е заявил,че е готов да забрани добива на шистов петрол и газ чрез хидравлично сондиране на земните пластове, предаде The Washington Times. Изданието отбелязва, че губернаторът е сметнал за правилни изводите на специалистите по екология, които вярват, че този метод вреди на околната среда. Ако забраната влезе в действие, Ню Йорк ще стане втория американски щат след Върмонт, където употребата на хидравличното сондиране няма да бъде позволена.
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 11 от 11 9 10 11