Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Пенсионните фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят вноските в НОИ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Stern
15 Дек 2014 19:51
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
С това предложение се цели да се нанесе удар върху модела на осигурителната система. Това е по-лек вариант за национализация на натрупаните средства.

Май точно УПФ нанесоха удар по модела на осигурителната система. Според този модел трябваше да плащат пенсии на категорийните работници от 2010 г., но тогава казаха, че могат да плащат на миньорите по 50-60 лв пенсия. После им дадоха отсрочка и пак се оказа, че не могат да плащат пенсии. Все нещо им пречеше да започнат да си изпълняват своята част от договора. Но си вземаха 5% от всяка вноска + годишна такса. Та затова сега реват на умряло като им издърпват килимчето.
Обаче аз съм почти сигурен, че това няма да мине в НС. Собствениците на УПФ са прекалено силни и са част точно от вездесъщото задкулисие и няма да допуснат да им вземат златната кокошка - хем да си вземат таксите и комисионните, хем НОИ да плаща вместо тях.
Ace_
15 Дек 2014 20:01
Мнения: 2,248
От: Bulgaria
Май точно УПФ нанесоха удар по модела на осигурителната система.


Не УПФ, а ППФ.

Елементарна сметка показва, че ако искаш да получаваш пенсия 500 лева за 10 години по-ранно пенсиониране, то следва 20 години да внасяш по 250 лева вноска. Та колко са им вноските в ППФ-тата? И колко очакват да получават с такива вноски?

Сега обаче няма проблем - те ще се пенсионират пак 10 години по-рано, а недостига между платените вноски и незаслужено високите пенсии ще ги платят балъците в трета категория.
belchev
15 Дек 2014 20:01
Мнения: 684
От: Bulgaria
Предложеното решение представлява система от 3 уравнения с поне 10 неизвестни. 7-те степени на свобода ще се фиксират по политически критерии, от партийните фигури и партийните каси. Меродавни критерии ще бъдат кой най-много протестира, най-много гласува за управляващата партия, гори бали тютюн, разлива гюмове мляко и се въргаля по магистрали и жп-прелези. Идеалните условия за повсеместна корупция - свят и изваян идеал на всяка една българска партия. Първото нещо, което ми хрумва, е че групата с празни партиди ще се върне с радостно квичене в държавния кюп, ще си поискат я минималната, я "по формула" пенсия и това ще бъде първата спирка, някой политик да събере електорат, като великодушно "реши проблема на хората". Когато маневрата подяде пенсиите на останалите, ще се наложи допълване от данъчните сборове - втора златна възможност за трупане на електорат. Не е като да имаш едни пари на лична сметка в пенсионния фонд и колкото си изработиш, с толкова да живееш.
belchev
15 Дек 2014 20:18
Мнения: 684
От: Bulgaria
Според този модел трябваше да плащат пенсии на категорийните работници от 2010 г., но тогава казаха, че могат да плащат на миньорите по 50-60 лв пенсия.


И сега добави втората част от истината - защото тези работници толкова са събрали по партидите! Ако беше заради 5-те % такса, без нея сумата щеше да е 51 или 62 лева, но не и пенсиите, които щедро раздава НОИ, като изземва от сега работещите, а когато те се пенсионират - не се знае дали ще има други работещи в достатъчен брой, за да изкара пирамидата още една врътка.
Zaro
15 Дек 2014 20:30
Мнения: 3,852
От: Bulgaria
Най накрая има шанс да се спре нарушаването на Конституцията:
Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Ако се приеме правото избор на кой фонд /частен или държавен/ да си предоставят, допълнителните средства, ще се изпълни - "... еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата..."
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Zaro
dorko
15 Дек 2014 20:30
Мнения: 129
От: Bulgaria
Ей заради такива маневри още и още млади хора ще напущат страната.
mick
15 Дек 2014 20:33
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
УПФтата са на държавна ясла.. но пък след 20-30 години евентуално, може би, ако случайно няма някоя по-голяма криза, ще са събрали едни мижави пари.. които за нищо няма да стигат. Не съм против частните пенсионни фондове.. но там участието трябва да е доброволно, а не както сега - задължително и с големи такси независимо от доходността.

УПФтата трябва да са доброволни и да се плащат отделно от задължителните солидарни осигуровки. Щото държавната пенсионна система освен че е разходопокривна.. тя е и солидарна. Т.е. работещите сега, плащат пенсиите на сегашните работещи. Т.е. всички трябва да плащат солидарно, а не някои да си слагат част от парите в лични партиди само за тях.

Големият проблем на сегашната ни държавна пенсионна система е, че уж е разходопокривна, но в същото време държавата субсидира НОИ със също толкова пари колкото са събрани от осигуровки. Това е неработно и спъва икономиката и унищожава държавата. Другият проблем - прекалено много пенсионери има за сегашният брой работещи. Каквито и финансови магии да се правят.. няма как да излязат сметките и работещите да не станат крепостни или да избягат от България.


Zaro
15 Дек 2014 20:36
Мнения: 3,852
От: Bulgaria
Ей заради такива маневри още и още млади хора ще напущат страната.

Не съм сигурен. Малкия син взема чисто 1600 лв. и е недоволен, че задлжително трябва да дава пари на "измислени" фондове, които като дойде време /след 39 г. при 65 г./ да се пенсионира най-вероятно ще са фалирали и както казва той, ще види вместо втора пенсия съчетание от три пръста.
mick
15 Дек 2014 20:37
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
belchev
15 Декември 2014 20:18

Не е само 5те процента такса. УПФ не си дават зор да правят добра доходност. Тяхното си го взимат и без да работят. Като сложим и това, че чак след 10-20 години ще се разбере, че не са работили както трябва.. щото няма да има достатъчно пари за пенсии.. прекалено много морал хазард има в тях. Работят с едни пари, без реална конкуренция, без необходимост да показват резултати 20-30 години. Прибират си комисионните при всяка вноска. Идеално за назначени капиталисти.
Knight Лонгин
15 Дек 2014 20:58
Мнения: 746
От: 0
Май точно ..... нанесоха удар по модела на осигурителната система. Според този модел трябваше да плащат пенсии на категорийните работници от 2010 г., но тогава казаха, че могат да плащат на миньорите по 50-60 лв пенсия.


а що не дадеш другата страна на баланса - по колко са внесли миньорите в ППФ??
не че същото не важи и за УПФ - може ли да очакваш да внасяш по 2%, 3% до 2003г /2005 г от осигурителния си доход - по 17 и 36 лв макс. тогава, и да очакваш да получиш 60% от с.о.д. - например 350 лв???! за 14 г..
И то при положение че никое правителство след НДСВ 2001-2005 не направи НИЩО за развитието на борсата ни и капиталовия пазар - където трябва пенсионните ни фондове да инвестират в реални производства и стойности индустрии и съответно да генерират капиталова печалба за осигурените си... даже напротив, вредят му


това е реалната реформа и пенсионния модел в западния свят - към пенсиите на който всички ние гледаме: КАПИТАЛОнатрупване, тотална частна собственост, много и големи акционери - най големите са ПФ, и защите на правата им - а не купуване на ДЦКта само и държавен-капитализъм , Жан Виденов го видяхме вече... (сега ще видим и пенсионерите при Путин като му се издъни бюджета)

иначе много обичате "швейцарското правило " тук в тоя форум - и примерите от Запада НО в РАЗХОДНАТА ИМ ЧАСТ...

ПС.
твърдо съм за намаляването на обирджийската 5% такса за пенс. дружества до разумно 1-2%, времето за това е назряло
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Knight Лонгин
Krivcho
15 Дек 2014 21:04
Мнения: 1,658
От: Bulgaria
След като в предното си управление ГЕРБерската шайка национализира резерва на Здравната каса,СЕГА посяга и на пенсионните фондове.И това ми било дясна партия.С тия националисти и социалисти в правителството са си направо национал-социалистическо.Очаквам скоро Бойко да издаде и книгата "Моята борба",а аутобаните му да издаржат поне до 2050-та.
fbr65
15 Дек 2014 21:08
Мнения: 229
От: Bulgaria
Каква бомба ще гръмне, като дойде време тези УПФ да плащат пенсии на родените от 1960 година нататъка, КТБ ще ни се стори детска песничка. В момента те си прибират процента, не плащат нищо, раздават заплати, и пей сърце. Като дойде време, и се нареди народа да си търси парите, слушайте тия работодатели каква песен ще запеят. Апропо тия работодатели в момента позлзват ресурса на фондовете, и затова реват неистово.
Apolitichen
15 Дек 2014 21:09
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои .... "Средствата в НОИ са гарантирани от държавата, докато тези в универсалните пенсионни фондове не са гарантирани на 100%. Следователно, има неравнопоставеност между двете. Това поставя фондовете в неизгодна пазарна позиция и пред опасността те да изгубят клиентите си
Точно заради такива специалисти сме на тоя хал!
- за последните 15 години се направиха четири "радикални завои" - отмени се точковата система; "замрази се" съотношението 60:40 на осигуровките (а трабваше от 2010 г. да е 20:80); "замрази се" се вноската към УПФ на 5% (а трябваше от 2012 г. да е равна на тая към НОИ); търговията със трудов стаж (призчисляване, купуване на "висшо", признаване на половинчасов работен ден, добавки след пенсиониране и т.н.) и инвалидни права се увеличи три пъти;
-между НОИ и всеки друг пенсионен фонд изначало има неравнопоставеност. Най-глупавото е да се търси конкуриране с НОИ, което прави Данев. НОИ отчислява два процента за издръжка, а частните пенсионни фондове -5%. НОИ не "инвестира" и не гони "доходност", а каквото събере, се изхарчва. Никой частен фонд не плаща "инвалидни" пенсии, "вдовишки" пенсии, нито пък "социална пенсия". Никой частен фонд на е поел на раменете си да плаща пенсиите на пенсионираните преди 1998 г. Проблемът на НОИ е друг: вместо временно да се субсидира от държавния бюджет до 2020 г., субсидиите от година на година нарастват. Дори се въведе официално 12% "съосигуряване от държавата" (но в моята справка от УПФ не пише държавата да е внесла и левче по партидата ми).
-неизгодната пазарна позиция на фондовете няма нищо общо с НОИ. Просто, няма икономика, няма капитали! В една "бананова република", с непредвидима политика (писане на закон за всеки "наш" субект как се опитаха за КТБ), с про-инфлационна икономика (67% от БВП се формира от услуги как хонорара на хидро-философ инженера или "учредяването на сервитутни права" за Набуко - милиони левове похарчени, а капитал нема, и стената на Цанков камък трябваше да се заздравява с още едни 167 млн. лв. след хидро-философския проект) създаването на капиталови схеми на "добра частна дума" е обречено на неуспех. Даже, ако ЕЦБ смята да "печата" евро как Федералния резерв печата долари, по-добре е да няма капиталови пенсионни схеми. Освен ако целта не е да се достигнат нови висини в смъртността от инфаркт и/или инсулт, когато кандидат-пенсионерът разбере, че в 40 годишната му партида натрупаните средства стигат само за месечното осигуряване на хляб;
-никой не губи клиенти. Клиентите на ППФ и на УПФ са спуснати от държавата по силата на закона. Дори клиентите са "закрепостени" с такса от 20 лв., ако решат да сменят фонда, към който първоначално държавата ги е разпределила. Клиенти са спечилили само доброволните допълнителни пенсионни фондове (нищожно малко) и застрахователните дружества със застраховка "Живот с пожизнена рента" и то най-вече, когато ДОД беше 26%-32%. При сегашното съотношения на данъци и права, на "клиентът" му е най-изгодно да си държи парите на банков депозит (както и прави), който държавата го гарантира 100% (200 хил. лв. няма в нито една пенсионна партида, и няма и да има в следващите десет години поне).
Вместо да се търсят решения как НОИ да се освободи от привилегиите и "социалните задължения", които би следвало да са в бюджета на министерствата - министреството на труда и социалната дейност, МВР или МО, непрекъснато се "играят тарикатски" номера и от прост-съюзи, и от дашни политици, и от пишман-бизнесмени. Ама иначе как ще се усвояват средства уж за "спешни мерки", уж еднократна помощ, уж коледна надбавка, ваучери за храна, облекло, гориво, ама не на всички, пък "нашите" хора все уредени, и хонорарите платени (тия "спешни мерки" никой не ги прави заради едните честни сини очи).

Ако адвокати на ППФ и УПФ са хора като Божидар Данев или Иван Нейков, направо са оттекли в реката.
belchev
15 Дек 2014 21:36
Мнения: 684
От: Bulgaria
Не е само 5те процента такса. УПФ не си дават зор да правят добра доходност.


Добра доходност върви с "добър риск". Погледнато 100 години назад, водещите борси растат с 5-6% годишно, а фондовете са и законово ограничени да не залагат всичко на борсата, защото в рамките на 3 години разликата може да е 2 пъти нагоре-надолу и точно тогава да им се наложи да продават на загуба. Идеята, че българските пенсионери ще трупат състояние от борсови спекулации беше насадена погрешно, всички пенсионни фондове в света се управляват дефанзивно, с първостепенна цел разпределение на риска, постоянна ликвидност и недопускане на загуби.

всички трябва да плащат солидарно, а не някои да си слагат част от парите в лични партиди само за тях.


Не позволявайте да ви манипулират повече с някакъв обществен дълг, синовен дълг или псевдо-солидарност. Кажете НЕ на солидарността с 1 милион псевдо-инвалиди, привилегировани с ранно пенсиониране съсловия, осигурени като за 50 лева пенсия и други, защото това е пладнешки грабеж, никаква солидарност няма в тази работа. Солидарност значи на някой изпаднал в беда да му помогнеш да си стъпи на краката срещу задължение (де факто законова принуда) да положи усилия, да си даде зор и да върне максимално бързо предоставената помощ, за да я ползва следващият изпаднал. Тук говорим, че някой чака пенсия 700 лева, а е внасял като за 50 лева и ние трябва да сме му солидарни сега, за да му изпълним очакванията. Солидарност на такъв пенсионер на 50 години, това в Германия или Франция ще значи горе-долу следното. Обещството да му допълни пенсията до минималната от 130 лева, срещу което обаче пуска молба за социална закрила. А когато си под социална закрила, първият въпрос от формуляра е, дали имаш недвижими имоти, парични влогове и други финансови активи. Ако имаш апартамент - значи по западните критерии си богат човек - продай го и се изнеси на наем, а с прихода ще закърпиш още няколко години, тогава може да дойдеш пак. При 98% живущи в собствени жилища, по западноевропейските стандарти у нас на солидарна помощ от обществото няма да има право никой. Ето това е солидарната система в устойчив вид, не местната ориентало-андрешковска разновидност.
kaily
15 Дек 2014 21:45
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои

а можем да направим трудовия стаж от 20 на 37 години, ма това изобщо не е радикален завой мама ви мръсна
belchev
15 Дек 2014 21:50
Мнения: 684
От: Bulgaria
Apolitichen 15 Декември 2014 21:09


Инфлацията е заплаха за парите в брой, точно затова пенсионните фондове държат натрупванията си в материални активи (акции). Друг е въпросът, че и инфлацията се мери с някаква "потребителска кошница", която няма как да ми отчете, че едно DVD с USB вход струва 31,99 лева в магазини Зора, а преди 25 години едно видео на VHS касетки струваше 1 месец гурбет в Либия.
Apolitichen
15 Дек 2014 22:04
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
точно затова пенсионните фондове държат натрупванията си в материални активи (акции)
Аха, като акциите на фондовете за земеделска земя АДСИЦ - всички стартираха с номинал от един лев, сега акциите им са се увеличили два-три пъти, но номиналът е жълти стинки, нейде 12-25 стинки за акция!?
И как един пенсионен фонд печели от инвестиция в акции, да кажем акции на Булгартабак, когато акционерното събрание реши вместо да разпределя печалба, да увеличи капитала, срещу който да получи банков кредит, с парите от който да се създаде чуждестранно (офшорно) инвестиционно дружество ... командировало управляващите го на Бора-Бора за двеседмична бизнес-среща ... с ново закупена яхта ?
Богатият норвежки пенсионен фонд как спечели от американските ценни книжа? 170 млрд. долара "отрицателна доходност" или повече? Все пак са норвежци, а Конгресът по комунистически уреди американските дружества с едни 700 млрд. долара, после още малко и т.н.
Apolitichen
15 Дек 2014 22:13
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
а можем да направим трудовия стаж от 20 на 37 години
Кой стаж? Този за "първокласните" работници не мърдал нивгаш от 15 години. За "второкласните" тук-таме се сменяха между 20 и 25 г. - на едни дали, на други взели. А за "третата ръка" работници, кат са прости, винаги се е искало да работят минимум 30 години зер се научат как се работи. И понеже ставаме все по-прости, затова по-дълго требе да се работи. Не може всичките да са председатели на измислени балкански институти! Нема толкова държави на полуострова, че за всеки работник да има институт. Не, че няма опити с фондации, де. Там едни старши, башка старши или съвсем одъртели икономисти как Красен Станчев да се пеняват по ТВ екрани.
kaily
15 Дек 2014 22:15
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
винаги се е искало да работят минимум 30 години

не е верно
беше 20 години за жените
Apolitichen
15 Дек 2014 22:19
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Не позволявайте да ви манипулират повече с някакъв обществен дълг
Последно, има ли "обществен дълг" или няма? Щото, ако няма, да идвам при тебе да те "приватизирам". Само кажи как ще ти е по-добре - конфискация в "защита на националната сигурност"; отнемане на имущество, придобито с доходи от укрити данъци или класическото "усвояване"? За закона не се притеснявай. Само дай знак, че си съгласен и ще се ковне едно законче кат за теб. Ако трябва и целия Наказателен кодекс ще се подмени. Всяка година по два пъти се изменя, що и за теб да не се промени!?
Дежурния
15 Дек 2014 22:25
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Погледнато 100 години назад, водещите борси растат с 5-6% годишно, а фондовете са и законово ограничени да не залагат всичко на борсата

И в тези 100 години колко е била доходността на водещите немски, австрийски и прочие борси в отрязъка 1914-1945 че и нататък, близо половината от този период?
Колко ще е доходността сега, ако по борсите се накачулят 2 милиарда пенсионери?
Ако сегашните щедри български пенсии се изплащат от 5% печалба, инвестицията за натупване излиза към 200 милиарда лева, ако сложим и инфлация и издръжка и застраховане и над 300 милиарда отива. Не звучи зле, 1.5 милиона пенсионери, всеки скътал средно по едни никакви 200 000 BGN капиталец в пенсионен фонд и получаващ пенсия около 300 на месец.
Добави мнение   Мнения:45 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща