Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
След голямата авария дойдоха и големите проблясъци защо спря токът
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:48 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
len
10 Мар 2015 19:43
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Пусто за 78 година не си спомням да е нямало ток с дни, вярно, че бях 20 годишна, но такива неща се помнят. ЕРП-тата да не мрънкат, щото само тлъсти заплати от нашите тлъсти сметки гушкат. Сигурно един трафопост няма сменен за прословутия преходен период. Да са инвестирали някъде въпросните ЕРП-та или там какъв беше системен оператор. Просто това природно бедствие за кой ли път показа, че нямаме държава...
Perseus
10 Мар 2015 19:52
Мнения: 2,726
От: Bulgaria
Човече, какво са ти виновни ЕРПтата, като авариите са масово на ниво ЕСО!?!?!
Алтарф
10 Мар 2015 20:09
Мнения: 582
От: Bulgaria
Кефи ме седерастът Мартин Димитров как обвини "Белене" за бедствието Спокойно, след 5-6 години няма да имаме нито качествена мрежа, нито АЕЦ. А ако бяхме инвестирали в мрежа, пак нямаше да имаме АЕЦ. Все ми се чини обаче, че кофти мрежа с АЕЦ е по-добре от яка мрежа без. Ама карай, какво ли разбирам аз...
ПлесNick
10 Мар 2015 20:10
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Територията, наричана България, се населява от потребители на ел.енергия, които независимо дали сме битови (домакинства) или не (разни бизнеси, регистрирани по ТЗ) сме ЕДНАКВО безхаберни (да не казвам ПРОСТИ) и поради този факт (няма НИКАКВА друга причина) от 10 години насам сме оставили да си разиграва коня както й кефне, енергийната мафия, която е приватизирала (в явна или неявна форма) всички звена по веригата - от предприятията, заети с електрогенерацията, през предприятията за пренос по мрежите за ВН, СН и НН, та до предприятията за електроснабдявне! Сиреч, оставихме я да ни граби безогледно и безмилостно!!!

Е нека сега всички избиратели от областите Кърджали, Смолян, Хасково, Пазарджик, в райони на които Теменужка вкара т.нар.ограничителен режим на електроподаване (без обаче да изрече на глас истинската причина за заповедта й да вкара такъв режим) да хванат и да линчуват наличните в съответните райони представители на ЕСО, на ЕРП и ЕСП! Могат да ги бесят на все още непаднали борики, като вместо сапунява въжета да използват обледенени проводници от 110- и 20-киловолтови далекопроводи - има много жица, цели 40 далекопровода били изпокъсани! Не толкова от паднали дървета, колкото че жицата била по-старовремска и затова се обледенявала (с много високо съпротивление била), а не е сменена с модерната такава - с ниско съпротивление! А ако пък вместо да я опъват между ръждясали стълбове я бяха закопали в земята, даже и старовремската, сега нямаше Родопа да бедствува!!!

Парламентът НЕЗАБАВНО да застави Правителството да разработи и внесе за одобрение 2-годишна програма, която с пари от ВСИЧКИ, дето цицат енергетиката, да бъдат подложена на тотално ОБНОВЯВАНЕ (РЕ-ИНЖЕНЕРИНГ) цялата мрежа ВИСОКО, СРЕДНО и НИСКО напрежение БЕЗ да се вдига цената на тока!!! Да си върната парите от офшорните острови и да реализират програмата! Ако не го сторят ГОЛЕМИ ЯДОВЕ ги чакат!!!! Не ги заплашвам! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ги само!!!!
mick
10 Мар 2015 20:28
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
25 години демокрация.. 25 години липса на поддържане.

Сега берем плодовете на демокрацията. На "големият" БВП... постигнат като ядем от поддръжката.

Все повече такива аварии ще има.. не само при енергетиката.. навсякъде, просто времето на построената при социализма инфраструктура изтече. Пак много издържа 25 години...

aldycrown
10 Мар 2015 20:28
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
От дълги години насам чрез енергетиката се провежда по-скоро социална политика. Всички усилия бяха насочени към това цените на тока да се задържат ниски или поне да не се вдигат рязко и отведнъж.

Дрън-дрън ярина. Пак будалкат овченаселението. Ниски били цените на електроенергията затова... бла, бла, бла. Истината е, че се краде наедро и със замах. И при новите обекти, и при ремонтите. Нови електропроводи, уж изчислени за 100 годишни аварийни случаи, падат при първия мокър снаг или обледеняване. Пълна безстопанственост и липса на контрол. Да напомня само "зелената" енергия, която ни излезе през носа с десетината пъти по-високи и дългосрочни изкупни цени, както и урбулешкото въвеждане на възобновяеми източници много преди предвидения срок 2020г. сега се правят на улави. А разпродажбата на ЕРП-тата на смешни цени и толерирането и признаването на всякакви разходи? А изтърбушването на НЕК с разни износни далавери на евтина електроенергия? И пак няма виновни. Т.е. виновни са предишните, но няма как да бъдат осъдени, защото са... невинни. тъпанарска работа...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: aldycrown
wreckage
10 Мар 2015 20:31
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
От 100 лева сметка за битов потребител при нас остават едва 68 стотинки, обясняваха ЕРП-тата.

Ми продайте си компаниите на държавата или фалирайте ffs.
---------------------
Последствията са видими. "В последните две години електроразпределителните дружества нямаха нито един лев инвестиции, признати в цените. Така че не може да се очаква, че ще има сериозни подобрения и сериозна поддръжка"

нещо не чаткам какво означава това? Ако сте инвестирали, що ви падат стълбовете muthafuckas? Ако не сте, защо да ви признават ненаправени инвестиции?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
щурчо
10 Мар 2015 20:44
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Но не се чува да се задава въпросът как така всички български села, по-малки градове, че дори и периферните квартали на столицата са обрасли със стълбове и висящи от тях жици - готови да се скъсат при първата буря и при първия тежък сняг.

Ми живеем в 21в., се пак.
Въпросните жици могат да се сменят с модерни кабели, дето не се обледяват и късат...
wreckage
10 Мар 2015 20:47
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Въпросните жици могат да се сменят с модерни кабели, дето не се обледяват и късат...

Като могат, защо не ги сменят?
щурчо
10 Мар 2015 20:56
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Па знам ли. У наше село са сменени и нема проблем...
aldycrown
10 Мар 2015 21:19
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Ми живеем в 21в., се пак.
Въпросните жици могат да се сменят с модерни кабели, дето не се обледяват и късат...

Никой нормален човек не прави междуселищни електропроводи - 20kV, 110 kV и нагоре с подземни кабели. А американците, че и канадците, като по-прости и селищните разпределителни мрежи правят с кабели, положени на дървени стълбове. Дали им падат и обледеняват? Съмнявам се, щото Щатите са баш на екватора и там сняг никога не вали. А в Канада снежинките падат бавно и рехаво.
Любопитkо
10 Мар 2015 21:27
Мнения: 1,819
От: Bulgaria
Финансовият колапс на НЕК е бял кахър в сравнение с физическия разпад на генериращите и електропреносните мощности...
Свидетели сме как за 20 години с помощта на усилия, действия, корупция, бездействия, престъпления, нехайство и колосален талант съсипахме българската енергетика.
Без саморазрушителният гений на българина бе невъзможно да се бастиса една от най-балансираните, надеждни и ефективни енергетики в света, каквато бе нашата.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Любопитkо
len
10 Мар 2015 21:31
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
То аслъ повече от 25 години са изкарали, пък сегашните техники, каквито и да са, на петата година, като изтече гаранцията и хайде, сдава багажа.
Han
10 Мар 2015 21:45
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Специално дали може да контролираме качеството на стълбовете - не.
Може, и още как!!!

Изгонват се от България чешката държавна фирма ЧЕЗ, както и Енергопро и ЕВН, национализират се електроразпределителните дружества и се връщаме към успешния държавен монопол върху стратегическите инфраструктурни обекти, както сме правели 50 години преди това и не е имало никакъв проблем!

Пазарни глупости и "приватизация" на стратегически системи нямат място в България! Ако искат, да си експериментират в Чехия и Германия.Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Han
щурчо
10 Мар 2015 21:47
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
както сме правели 50 години преди това и не е имало никакъв проблем!


редник
10 Мар 2015 22:03
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Специално дали може да контролираме качеството на стълбовете - не.

Знае ли се на колко години са тези стълбове?
А знае ли се кога за последно са боядисвани?
duzov
10 Мар 2015 22:14
Мнения: 9,106
От: Bulgaria
duzov

10 Март 2015 09:27Относно авариите. Нямало такова нещо от 1978 година. Ми преди светлата дата 10.11.1989 г. ел. мрежата и всичко свързано с нея се подържаше. От 25-26 години никой не си мърда пръста и сега ревем, че падали дървета върху далекопроводите и ги чупили. Чунким преди не е валял сняг!


Това е от "Горещите ..." днес сутринта.
annetaz
11 Мар 2015 04:23
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Накрая се оказа, че частника е по-лош стопанин от държавата. Защото мисли само за печалби и то на всяка цена. ЕРП-тата поначало тръгнаха грешно, защото получиха всичко наготово: мрежата, клиентите, дори гарантирани печалби. За това им остана само да пестят от разходи за персонал и поддържка и да надписват разходи през свързани фирми. Но дойде Видовден! И истината лъсна! Парите ги няма, а резултатите са плачевни. Ако сега се направи истинка проверка, ще се окаже,че нищо не са свършили.
Не знам каква е тази държава, но откак имаме частен бизнес взеха асансьорите ни да падат, храните взеха да ни тровят, през ден сме наводнени и вече сме и без ток. И то в 21 век, представете си! Снега и дъжда станаха бедствие, вместо природно явление. Де факто нищо не сме спестили за това, че държавата раздаде и разпродаде всичко. Разходите ни стават все по-големи, а хаоса е все по-кошмарен. Преди имаше едно министерство и една енергетика. Имаше кой да отговаря и да върши цялата работа. Сега се се пръснали на хиляди парчета, всеки прави нещо, но какво прави никой не знае. Министъра не знае какво става с НЕК, а за ЕРП-тата да не говорим. На тази "система" й трябват вече двойно повече хора за контрол, отколкото някога са работили в нея. На практика ще се окаже, че заетите са дори повече от преди, разходите растат, но ефективността й не е и наполовина. Никой не я камандва , никой не отговаря за нищо.
mick
11 Мар 2015 07:39
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
annetaz
11 Март 2015 04:23

Мрежата високо напрежение е на държавата. Вместо обаче държавата да я поддържа, тя предпочита да дава пари на уж социално-слаби и на уж бедни пенсионери.

NVSt
11 Мар 2015 08:28
Мнения: 354
От: Bulgaria
разгара на говоренeто за енергийната драма вчера депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров каза, че една от причините за сегашното бедствие са били грандоманските енергийни проекти като АЕЦ "Белене", в които са хвърлени огромни ресурси.

Вие затворихте 1 - 4 на АЕЦ Козлодуй зарад скъпия зелен ток. Не е това.
Rambuteau
11 Мар 2015 08:46
Мнения: 303
От: Bulgaria

25 години демокрация.. 25 години липса на поддържане.


Айде пак демокрацията му виновна. Аз съм поживял десетина години в така омразните демократични страни и там аварии с тока много-много няма. Та не демокрацията е виновна - виновни са хората, които са я приложили в България. А те са същите, заради които имаше режим на тока към края на 80-те и по които в момента се ронят носталгични сълзи.
Добави мнение   Мнения:48 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща