Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
След голямата авария дойдоха и големите проблясъци защо спря токът
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:48 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Дежурния
11 Мар 2015 09:17
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Мартинчо за далекопроводите Натисни тук саботираха изграждането на такова нещо в северна България с мотива че и АЕЦа в Белене щял да обслужва. Ако следващият по-сериозен сняг падне в северна България, такива като Мартинчо Пръдлето пак ще са най-гръмогласни в соченето с пръст.
Ако не сте, защо да ви признават ненаправени инвестиции?

Инвестициите се планират и се одобряват предварително. При тази процедура, ДКЕР, ДКЕВР и КЕВР от доста години отказва да одобрява такива неща за необходимите дейности по поддръжката. Това означава в прав текст - ако имате излишни собствени пари подарете жици и стълбове, няма да си получите парите за тях от стоката която продавате. ЕСО е държавна фирма и явно няма пари изобщо за такива работи. Честните частни ЕРП също очевидно не искат да стават щедри дарители за стотици милиони и милиарди. Както за всички останали неща и с пожеланията за евтин ток трябва да се внимава, защото понякога се сбъдват.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дежурния
wreckage
11 Мар 2015 09:26
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Това означава в прав текст - ако имате излишни собствени пари подарете жици и стълбове

Имат задължение да поддържат качеството на услугата си. Да си инвестират печалбата.
Така се прави.
Дежурния
11 Мар 2015 09:42
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Имат задължение да поддържат качеството на услугата си. Да си инвестират печалбата. Така се прави.

Печалбата се инвестира когато държавата не ти определя цената на стоката и какви компоненти да включва. Когато го прави, при това с писмени решения на държавни органи, нещата не са точно така.
Освен това голямата част от сегашните проблеми са на държавната фирма ЕСО, бивша част от държавната фирма НЕК. По някакви необяснима случайност не само нямат някакви космически по размер печалби, а са натрупали и към 4 милиарда дългове. И амортизирана мрежа в добавка. Нищо де , ще си решат проблемите ако само исканията са по-настойчиви, тогава и от пари няма да има нужда.
mick
11 Мар 2015 09:42
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Rambuteau
11 Март 2015 08:46

Големите демокрации не ги брой, те са станали толкова богати преди сегашната демокрация. Сегашната демокрация няма нищо общо от демокрацията преди 50, 100 години.

Ако погледнеш и големите демокрации сега закъсват.. и се налага да бомбардират тук там за да се снабдят с нови ресурси.
Fafner
11 Мар 2015 09:43
Мнения: 506
От: Bulgaria
...виновни са хората, които са я приложили в България. А те са същите, заради които имаше режим на тока към края на 80-те и по които в момента се ронят носталгични сълзи...

Виж ся, имаше наистина режим на тока в ония години, но не защото падат стълбовете и се късат проводниците на електропроводите Много фабрики имаше тогава и не им стигаше тока, та затова
sega_007
11 Мар 2015 10:20
Мнения: 3,510
От: Bulgaria
Превод в ефир: Всъщност независимо от текста на статията тук става въпрос за това защо банките вземат огромни лихви, а не правят нищо за по-добра бизнес среда. Отговорът е в лакомията и алчността им за по големи печалби и бонуси.
Същото е и с тока.
Don
11 Мар 2015 10:43
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Kапитализму, в общем, наступил пиздец.
wreckage
11 Мар 2015 11:11
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Печалбата се инвестира когато държавата не ти определя цената на стоката и какви компоненти да включва.

Моля? Посочи една страна без регулатор.
Печалбата се инвестира, ако си истински бизнесмен и искаш да развиваш бизнеса си. Ако си монополист, аутсорснал всичко, включитено и печалбата, това вече е друг случай.
---------------
И амортизирана мрежа в добавка.

Мрежата е грижа на разпределителя. Ако и това не му е грижа, каква му е шибаната работа, да праща сметки? Ми те и това са го аутсорснали.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Дежурния
11 Мар 2015 11:32
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Моля? Посочи една страна без регулатор.Печалбата се инвестира, ако си истински бизнесмен и искаш да развиваш бизнеса си. Ако си монополист, аутсорснал всичко, включитено и печалбата, това вече е друг случай.

Явно става въпрос за объркване. Ако правиш и продаваш пици на определена от теб цена, сам си решаваш какво да инвестираш и отговаряш за качеството. Като не се справиш отиваш да се занимаваш с нещо друго. Ако някой ти разпорежда, че пиците се продават задължително на едикаква си цена и ти се отпускат не повече от едиколко си пари на съставка, разпореждащият поема отговорност за качеството. По нормалните страни регулаторите не отхвърлят инвестициите в поддръжка за да е евтин тока, в ненормалните го правят подкрепяни от мощен андрешковски хор. Подкрепата се извършва когато времето е топло и няма ветрове и снегове. Когато условията се променят, същият хор стройно започва да търси отговорност за това което толкова настойчиво са искали.
Мрежата е грижа на разпределителя. Ако и това не му е грижа, каква му е шибаната работа, да праща сметки? Ми те и това са го аутсорснали.

Мрежата която гърми в момента е грижа на 100% държавната фирма ЕСО, дето незнайно защо също не е инвестирала "печалбата" за която стана въпрос.
tatyana1
11 Мар 2015 11:42
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
ЕРП-тата контролират мрежите НН. И сигурно имат признати амортизационни разходи, което значи ремонт, поддръжка и подновяване на съоръжения и мрежа.ЕСО- също. Кво се правят на ударени?
wreckage
11 Мар 2015 11:43
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Мрежата която гърми в момента е грижа на 100% държавната фирма ЕСО

Сега глупости ли ще си говорим или ще четем какво е написано? Я ми покажи текст, в който някое ЕРП прехвърля проблема върху ЕСО?
Няма такъв, но има много текстове, в които ЕРП-тата плачат, че регулаторът им пречи да си изпълняват задълженията, защото не ще да вдигне цените за крайния битов потребител.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Дежурния
11 Мар 2015 11:52
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Хайде малко по-сериозно. Има държавна фирма ЕСО която се грижи за мрежата високо напрежение има и "частни" ЕРП-та дето се грижат за мрежата ниско напрежение. И на двата субекта - държавния и "частниците" им се ограничават разходите за поддръжка на мрежите им със сходни резултати. В този случай не става въпрос за държавно или частно, а за супертъпи управленски решения на Държавата. Ако национализират ЕРПтата и пак не им се признават разходи за поддръжка на ниското напрежение, мрежата им ще си гърми по абсолютно същия начин.
wreckage
11 Мар 2015 11:55
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Има държавна фирма ЕСО която се грижи за мрежата високо напрежение има и "частни" ЕРП-та дето се грижат за мрежата ниско напрежение.

Да, така е. И ти си единственият, който намира кусура в ЕСО. Даже и ЕРП-тата не го намират там, хем са заинтересована страна.
Що така?
вишна
11 Мар 2015 12:17
Мнения: 861
От: Bulgaria
Политическото нищоговорене явно хваща дикиш. Тук пишат хора, които следят пресата и пак хвърлят цялата вина върху ЕРП.Те са последната брънка по веригата. Последните дни съвсем ясно се пише, че искат предложения за нови цени от ЕРП-тата, никога инициативата не е в инкасатора, какъвто е ЕРП за ЕСО. Да напомня ли за "дупката" в НЕК. Всъщност инвестиционните, ремонтните програми и програмите за зимната подготовка се контролират от регулатора, сигурност и надежност на електроснабдяването е отговорност на МЕ и ако има пропуски в поддържането на ел. мрежата на кое да е ниво на енергийната система то е по вина на калинките и теменужките, които поради некомпетентност не знаят нито какво да гледат нито какво да контролират нито знаят за какво отговарят.
Дежурния
11 Мар 2015 12:51
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
И ти си единственият, който намира кусура в ЕСО. Даже и ЕРП-тата не го намират там, хем са заинтересована страна. Що така?

От любов към спора и заяждането ли е това твърдение? ЕСО си има сайт и там си пише. Натисни тук
Хайде ако е сложно да се отиде до този сайт да помогнем с новини от последните дни
Възстановено е захранването на всички подстанции на ЕСО
Само за няколко часа на 10 срещу 11 март 2015 година аварийните екипи на ЕСО успешно захраниха всички засегнати от бедствието подстанции, с изключение на подстанция Ардино. След включване на подстанция Велинград в късния следобед на 10 март, към 21 часа бяха захранени подстанции Конски дол и Ерма река. В 02.30 часа на 11 март екипите на ЕСО успяват да включат към електропреносната мрежа и подстанции Мадан и Рудозем. Продължава усилената работа по възстановяване на захранването на подстанция Ардино. Към 11 март 2015 година от 47 първоначално засегнати електропровода, невключени остават 7 електропровода 110kV. Частично са възстановени електропроводи Радилово и Божур, които захранват съответно подстанция Пещера и тягова подстанция Симитли. Пето денонощие продължава работата на екипите на ЕСО по отстраняване на авариите. Повредите са резултат от паднали извън сервитута на електропроводите дървета и обледяване, има скъсани проводници, а на три електропровода има четири пречупени стълба. повече...

Възстановено е захранването на по-голямата част от съоръженията на ЕСО към 10 март 2015г.
Четвърто денонощие екипите на оператора в сътрудничество със електроразпределителните дружества и държавните институции непрекъснато работят по отстраняване на авариите. От 44 засегнати електропоровода 110 kV вече е възстановено захранването на над 30 съоръжения. В късните часове на 9 март успешно бяха захранени подстанции Широка поляна и Северни Родопи, както и сигурно захранени подстанции Смолян и Пампорово. Остава критична обстановката в района на Рудозем, Мадан и Велинград. Продължава работата по възстановяване на захранването на подстанции Мадан,Конски дол,Ерма река, Ардино и Велинград.

Възстановено е електрозахранването в част от населените места в област Кърджали към 9.03.2015г..
През изминалото денонощие обилният снеговалеж предизвика аварии на ЕП 110 kV и прекъсване на електрозахранването в районите на Ардино, Рудозем, Велинград, Батак. Възстановено е захранването на подстанции Смолян, Пампорово, Златоград, Момчилград, Крумовград, Бенковски. Трето денонощие продължава усилената работа по преодоляване на безпрецедентната аварийна обстановка в Южна България. Целият ресурс на ЕСО е ангажиран за възстановяване на нарушеното електрозахранване в бедстващите райони. Работи се съвместно с екипите на ЕРП-тата, в сътрудничество с Гражданска защита, представители на местните власти и областните администрации. ВВС с хеликоптери се включват, за да се направи мониторинг на далекопроводите и да се локализират местата на авариите в непроходимите участъци.

Остава усложнена аварийната обстановка в Южна България към 8.03.2015г.
Селищата от Източните Родопи са с нарушено електрозахранване. Снеговалежът продължава в Смолянска и Кърджалийска области, което усложнява ситуацията. Работата на екипите на ЕСО допълнително се затруднява от непроходимите пътища в двете области. Екипи на ЕСО от цялата страна /Пловдив,Хасково,Кърджали,Варна,Бургас,Плевен, Горна Оряховица, Русе, Шумен и София/ работят без прекъсване вече второ денонощие по отстраняване на авариите, резултат от засегнати ЕП 110 kV. Целият ресурс на ЕСО е ангажиран за овладяване на ситуацията. Работи се съвместно с екипите на ЕРП-та.

Аварийни ситуации в Югоизточна България на 07.03.2015 г.
След полунощ на 07.03.2015г. силен снеговалеж в Югоизточна България предизвика аварии по ЕП 110kV. В резултат има селища, които са без захранване. От възникването на авариите на място по отстраняването им работят екипи на ЕСО от Пловдив, Кърджали и Хасково. Към района са изпратени и екипи от Варна, Бургас, Горна Оряховица и София. За своевременното отстраняване на авариите се използват всички налични ресурси на ЕСО.
Дежурния
11 Мар 2015 13:04
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Тук пишат хора, които следят пресата и пак хвърлят цялата вина върху ЕРП.

По-скоро имат готов стереотип и търсят само факти или псевдофакти за подкрепата на отговора който вече имат. Ако стане въпрос първо да се погледнат фактите а след това да се правят изводите, започва номерът с епитетите или опровергаване на неказани неща. Вероятно се смята, че многократното настъпване на една и съща мотика е някакъв вид героизъм, а последиците са пречистващо страдалчество....
wreckage
11 Мар 2015 13:11
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Дежурния
11 Мар 2015 12:51


ъхъ,

EVN България продължава дейностите по отстраняване на тежките повреди по мрежата, която обслужва дружеството. На много места са налични скъсани електропроводи вследствие на паднали дървета, общо 58 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба. Екипите на дружеството са оборудвани с необходимата техника и резервни материали.

Над 150 екипа на EVN България са мобилизирани в дейностите по възстановяване на схемите, включително и в труднодостъпни планински райони. В резултат на предприетите мерки по-рано през деня беше възстановено електрозахранването за Смолян, Пампорово, Широка лъка, Велинград, Момчилград и други населени места.]
Натисни тук

Аварийните екипи на EVN България работят с допълнен състав по нормализиране на захранването по електроразпределителната мрежа. Мобилизирани са техници от други райони, които оказват съдействие при отстраняване на повредите. На разположение са общо 195 аварийни екипа. На редица места в Родопите има паднали електропроводи и стълбове от електроразпределителната мрежа вследствие от снежната стихия. Общо 96 железорешетъчни и железобетонни стълба са повредени, като 40 от тях са в област Кърджали.
Натисни тук

Общо 160 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите от стихията райони. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти за отстраняване на тежки аварии. Досега са регистрирани общо 88 паднали стълба и проводници от мрежата, обслужвана от дружеството.
Натисни тук
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: wreckage
Devil
11 Мар 2015 14:12
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Токът спря, защото стригането на овцете мина от държавни в частни ръце. Частните ръце са калкулирали печалби, имат разходи за баснословни възнаграждения на чуждоземните си ръководители, не на последно място са дали едни милионни рушвети и накрая, ако остане нещо и за поддръжка на мрежата ... Ники Василев и НДСВ мафията на въжето на Орлов мост.
Devil
11 Мар 2015 14:16
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
При гадния социализъм и режимът на Тодор Живков не падаха дървета върху стълбовете и жиците. Защо ли?
Devil
11 Мар 2015 14:17
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
А и при социализма валеше сняг и имаше бедствия ...
Добави мнение   Мнения:48 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща