Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кабинетът е непреклонен за вдигането на осигуровки, стаж и възраст за пенсия
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:92 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща
kaily
01 Апр 2015 14:41
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
та затова ще си я караме както до сега

както докога бе?
Преди 25 години нямаше такива работи, като я караш както досега, народът за четвърт век намаля с една трета.
А процесът ще се ускорява, тук ще останат 5 млн в близките години и половината от тях ще са цигани, какво ще караш както досега?
Никой вече не ще да кара както досега и се спасява, както може.
А констатациите не топлят! Ни деца гледат! Ни деца раждат.
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 14:43
Мнения: 211
От: Bulgaria
...Обаче другото не го разбрах - ти искаш изобретателността на българина да атрофира ли? Искаш да оставиш всичко на държавата ли? Ами така, както днес са си направили колектив за децата, утре ще си направят за магазин, вдруги ден за мандра и току виж нещата се получили. Все отнякъде трябва да се започне. Какво лошо виждаш тук? Искаш някой друг да ти (ни) свърши работата ли? Ами и аз много бих искал, но като няма кой, май ще трябва сами.
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 14:44
Мнения: 211
От: Bulgaria
...И моля ти се, не викай "бе"!
Патагонец
01 Апр 2015 14:57
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Преди 25 години нямаше такива работи, като я караш както досега, народът за четвърт век намаля с една трета.

Нямаше защото границите бяха затворени.
Йозеф К.
01 Апр 2015 14:58
Мнения: 2,542
От: Bulgaria
На "правителството" с любов:
В България на конкурса за лъжци, именуван "избори", хората винаги трябва да избират от кандидатиралите се ИЗРОДИ. Умелите лъжци, преминали границата за лъжливост 4%, "спечелили" конкурса, прекрачват прага за лъжливост и влизат в елитното сборище на ИЗРОДИ, гордо титуловано "Народно събрание". Най-големите лъжци от избраните ИЗРОДИ съставят правителство от ИЗРОДИ "експерти", начело с най-големия ИЗРОД измежду ИЗРОДИТЕ, което след това прави ИЗРОДСКИ закони като този! ИЗРОДИ!
Човек има надежда, че всяко следващо правителство ще бъде по-добро от предишното, а пък винаги в новото има по-безскрупулни ИЗРОДИ от всяко предишно правителство от ИЗРОДИ! Единственото и задължително изискване е правителството да е съставено от ИЗРОДИ!
Han
01 Апр 2015 15:09
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Какъв ще е критерият за "работещи родители" - колко да са работили - година, две, три? Ами после ако спрат? Нали знаете какво стана с онзи стимул за студентките-майки - доведе до ръст на "студентките". И изобщо, ако подпомагането на дете е неолиберална политика, каква ли трябва да е анти-неолибералната такава - вероятно никакви помощи за деца - всеки се оправя сам.
Например опрощаване на внесения през годината ДОД или осигуровки?
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 15:10
Мнения: 211
От: Bulgaria
Ами ако по някое време спрат (т.е. лицето се окаже безработно)?
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 15:15
Мнения: 211
От: Bulgaria
...Това си е като класическото семейно подоходно облагане. И не че съм против, но пак има недостатъци. Нали се бяха наканили да го вкарват, но се отказаха.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Han
01 Апр 2015 15:20
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Тогава може да е на ниво семейство - нали стимулираме отговорното родителство.

А ако и двамата не работят - няма помощи. Не са отговорни родители.
kaily
01 Апр 2015 15:42
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Обаче другото не го разбрах - ти искаш изобретателността на българина да атрофира ли? Искаш да оставиш всичко на държавата ли?

всичко?!?!
да има детски градини всичко ли е?
да има училища всичко ли е?
да има здравеопазване всичко ли е?
да са здрави магистралите всичко ли е?
да ....
По света е така, и в Испания е така, и във Франция е така, и в Германия е така и затова изобретателните българи напускат, а ти защитаваш неолибералния модел до последна капка кръв.
Хората искат уредена държава, а ти газ пикаеш да защитаваш разтурената.
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 15:44
Мнения: 211
От: Bulgaria
Кайли,
Първо, съдейки по емоциите и активността във форума, от нас двама ни, не аз съм този с кръвта и газа. Второ, не защитавам днешната "неолиберална" (каквото и да значи това) държава. Трето, че на запад се справят по-добре няма да споря (макар и да го правят на цената на планини от дългове). И четвърто, ти какво всъщност предлагаш - ако предлагаш нещо, направи партия и го направи? Или както личи, просто те мързи и пак чакаш някой друг да свърши работата??
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 15:51
Мнения: 211
От: Bulgaria
А ако и двамата не работят - няма помощи. Не са отговорни родители.

Принципно е така, има доста опит по света (без да съм експерт по данъчни въпроси), но изглежда пак не решава проблема с демографията (след като и в най-социалните европейски държави има проблем с нея). Изглежда проблемът с демографията има по-дълбоки корени и не е въпрос само на пари (ако изобщо е въпрос на пари). Според мен нещата опират до субективното усещане за контрол. Контрол над собствения живот и над обкръжаващата среда. Когато, поради прекомерната намеса на държавата, човек изгуби това усещане, той се чувства безпомощен и това подсъзнателно се отразява на желанието му да се възпроизвежда. Като абсолютните стойности на богатството нямат значение защото тук мозъка работи на сравнителен принцип. И затова се получава парадокса богатите държави, при които обаче субективното усещане за контрол е по-малко, да имат по-лоша демография от бедните държави. Това обяснява защо и в бедна България демографията е проблем и че явно въпроса не е в парите (и съответно напъните в тази посока са със съмнителен резултат).

...А това също е показателно и за така наречената "демокрация" - ако горната логика е вярна, то "демокрацията", такава каквато е днес в развитите страни, всъщност е тирания.
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: Атанас_Ванев
kaily
01 Апр 2015 15:59
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
макар и да го правят на цената на планини от дългове). И четвърто, ти какво всъщност предлагаш - ако предлагаш нещо, направи партия и го направи? Или както личи, просто те мързи и пак чакаш някой друг да свърши работата??

дърво да цъфти посред ледена зима виждал ли си?
А по отношение на дълговете ние нали взехме една планина наскоро, сега да чакам ли да се подобри равнището на живот на българите, според твоите постулати?

Просто не обичам хора да говорят дълбокомислено и да си нямат идея какво става.
kaily
01 Апр 2015 16:01
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Когато, поради прекомерната намеса на държавата, човек изгуби това усещане, той се чувства безпомощен и това подсъзнателно се отразява на желанието му да се възпроизвежда.


ясноооооо
затова по татово време стигнахме 9 млн, а сега паднахме на 6
щото тогава държавата не се месеше прекалено...
когато фактите говорят, боговете мълчат, обаче ти ги прескачаш като диво петле купчина тор
айде със здраве
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 16:05
Мнения: 211
От: Bulgaria
Не четеш внимателно - не става въпрос за това колко се меси държавата, а за субективното усещане което се създава. Казах, че не е въпрос на абсолютни стойности.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 16:08
Мнения: 211
От: Bulgaria
...Но всъщност може и да си напълно права и онази - Живковата държава, да се е месела по-малко от сегашната - неолибералната такава. Носят се например някакви слухове, че тогава е имало по-малко администрация отколкото сега.
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 16:11
Мнения: 211
От: Bulgaria
...Кой, ако не държавата, чрез градоустройствените планове, пречи сега да се построят достатъчно евтини детски градини? А също и достатъчно евтини жилища? Ами държавата пречи, Кайли - от нея зависи цената на земята.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Атанас_Ванев
БирникЪ
01 Апр 2015 16:36
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
БирникЪ,
Какъв ще е критерият за "работещи родители" - колко да са работили - година, две, три? Ами после ако спрат? Нали знаете какво стана с онзи стимул за студентките-майки - доведе до ръст на "студентките".

Няма критерии година-две-три. Работещи родители - това са осигурени и самоосигуряващи се лица. Информация, месечна при това, имаме достатъчно. Спираш работа (безработен) - изпадаш от първа група със стимулите за второ и трето дете и отиваш във втора - на помощ само за първо дете. Докато не почнеш пак работа. И т.н.
Стимулът за студентките - майки бе глупав като прилагане. Нещо да е пречило да се дава на части след всеки семестър ?
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 16:52
Мнения: 211
От: Bulgaria
Т.е. на безработните им се спират помощите за 2-ро, 3-то... дете? Хммм, доста радикално...?!! Не знам...! Но както казах, за мен това не е въпрос на парични стимули, а на цялостно усещане за удовлетвореност от живота. Като мисля, а и според човешката история е така, водещ фактор за удовлетвореност от живота е субективното усещане за лична свобода (свобода, още - контрол). Парите безспорно помагат за това усещане, но изглежда, след като и на запад не успяват да го подобрят достатъчно, при това с много повече пари, то аз съм скептик, че при нас ще се получи.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Атанас_Ванев
01 Апр 2015 16:56
Мнения: 211
От: Bulgaria
...Което не значи, че съм против да се приложи - поне на пръв поглед ми изглежда, че все ще е по-добре отколкото простото раздаване на пари на калпак. Само казвам, че мисля, че и това няма да помогне (ако е само това и след като и в страни като Германия не помага). И съответно ще загубим още време докато стигнем до корена на проблема.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Атанас_Ванев
Добави мнение   Мнения:92 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща