Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Парадокс на валутната война
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:46 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
щурчо
16 Авг 2015 18:49
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Китайският валутен фронт на маовците беше пробит и разтърбушен отсекъде. И не поради външна интервенция и намеса, а заради вътрешна имплозия в Поднебесната. Или както се казва в древната китайска мъдрост - Когато свинята стане огромна, кочината се пръска...
Han
16 Авг 2015 19:36
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Тази седмица се отвори нов, изключително опасен фронт на валутната война. Китайският.
Ахъм. Голямо "бум" се произведе в Поднебесната по тоя повод.

Калки
16 Авг 2015 19:44
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
И как така се получава, че всички обезценяват валутата си ? Едновременно
renegad
16 Авг 2015 19:46
Мнения: 11,407
От: Kiribati
просто се девалвират дълговете и спестяванията... Стабилни остават крюгер ранда и златната панда. Би трябвало да се покачват и акциите на прозводствените корпорации но не се случва...Може би защото "прекалено големите за да фалират" вместо производители са финансисти (балони) .абсурд е и ще суровините падат (петрол,мед,зърно...) .циркът е пълен.
renegad
16 Авг 2015 19:46
Мнения: 11,407
От: Kiribati
при Голямата криза също започва със срив на цената на зърното,пука се имотен балон , а след това (чак) идва сривът на борсата...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: renegad
щурчо
16 Авг 2015 20:00
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Сека империя дето губи войни се разпада. Това важи и за Поднебесната...
steppenwolf
16 Авг 2015 20:09
Мнения: 4,887
От: New Zealand
щурчо, добре завърнал се от Арктика! Но остани тематично все пак при брадата на Севт III - там ти е силата....
щурчо
16 Авг 2015 20:22
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Добре заварил. А ти има ли какво да кажеш по темата за любимата ни Чайна...
steppenwolf
16 Авг 2015 20:34
Мнения: 4,887
От: New Zealand
Ми кво да кажа. Не съм специалист. Китайците имат 9% срив в износа тази година. Не мога да кажа кой точно фактор е причина за това - дали намаленото търсене от Европа или изкуственото залепяне на юана за долара вече толкова години. С оглед на очаквания завой в лихвената политика на щатите и то тази година (вж. настоятелната им интервенция по гръцкия въпрос), с оглед на пакета на Драги, китайците бяха принудени да отреагират по некакъв начин. Ако вземем предвид и
скорошното им влизане в SDR-кошницата, длъжни са да направят валутата си по-волатилна. Или поне да пробват какъв ефект би имало това. Засега в рамките на 4-4,6%. По-нататък ще видим.
щурчо
16 Авг 2015 20:43
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Не мога да кажа кой точно фактор е причина за това

Щото е комплекс от фактори.
А вътрешните са много по-важни от външните. Китайците веке не сакат само гарнитура, а и пържола. Само, че държавният капитализъм-камунизъм се срина на борсите. Идват интересни времена в Поднебесната...
Begemot
16 Авг 2015 21:03
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
По времето на Великата депресия държавите въвели брутален протекционизъм - защитни мита срещу вноса, някъде и преки забрани. Точно това направило депресията Велика - световната търговия се сринала за повече от десетилетие.
Г-н Хърсев, съзнателно или не, ни убеждава, че вятъра се получава от клатенето на дърветата. Протекционизмът е следствие, а не причина. Причините са други и той би трябвало да ги знае. Има достатъчно литература по Великата депресия, вкл как е преодоляна. Последното и New Deal на Рузвелт, обаче, никак не пасват на сегашните неолиберални теории за магическата сила на пазара и невидимата му ръка, която бърка в правилните джобове, затова имаме писания като горната статия.
renegad
16 Авг 2015 21:12
Мнения: 11,407
От: Kiribati
Всъщнос с D-day на Айзенхауер...
mick
16 Авг 2015 22:02
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Г-н Хърсев, ние с този валутен борд въобще имаме ли шанс за подкрепа на бизнеса? Колко процента от стоките ни са внос? и как този процент се движи през годините?
mick
16 Авг 2015 22:06
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
А що се отнася до валутната война.. това е все едно фирма да участва в даден ценови балон - например имотен. Колкото по-рано се включи толкова по-добри шансове има за да излезе навреме. Трябва да се отбележи, че в такъв ценови балон - всички рано или късно участват/прекалено големи печалби, прекалено "нисък" риск/ и който най-късно се включи плаща сметките на останалите.

Същото се отнася предполагам и с валутната война.
rki
16 Авг 2015 22:15
Мнения: 20,973
От: Albania
от сия статия разбрах, че левчето най-пичели, макър и да не играе.
rki
16 Авг 2015 22:30
Мнения: 20,973
От: Albania
междувременно:

The UAE is set to be first Middle East oil state to introduce a sales tax: http://cnb.cx/1DPuvQ4
bgman13
16 Авг 2015 22:59
Мнения: 6,082
От: Bulgaria
Г-н Хърсев, ние с този валутен борд въобще имаме ли шанс за подкрепа на бизнеса? Колко процента от стоките ни са внос? и как този процент се движи през годините?


Имаме ето:

"Българският лев, вързан с твърдия буксир на валутния борд към еврото, също участва пряко в битката, макар и пасивно (влачи ни еврото, ние от 1997 г. сме се отказали да водим собствена курсова политика на лева)."

Демек ние не искаме да ходим на война, обаче еврото ни дърпа и нас и на нас ни е добре. Което е за сметка на еврото разбира се, което е ларж. Аз навремето си спомням, как взех една немска овчарка да потичам двайсетина километра с нея, а тя спря да тича на третия и взех да я дъпам с твърдия буксир. Ама не издържах много - след един километър се върнах. Ама аз не съм ларж и никога не съм бил филантроп. Нито страна-донор. Ашкулсун на ЕС, машалла на еврото, че не се отказва и не ни изпуска в тоя труден за него час, а се грижи и за нас! В политиката има вечни интереси, а интересите на ЕС са да ни обгрижва нас.
Captain Buddy
16 Авг 2015 23:17
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
Д-р ик. Хърсев по мое скромно мнение се е отнесъл твърде небрежно тази седмица към колонката си и ни сервира блудкава халтурка вместо задълбочен анализ.
В същност няма никаква „валутна война“, каквото се привижда на д-р ик. Хърсев, а продължение на кризата 2007 година, която разклати доверието в американския неолиберален икономически модел, който САЩ силово налагат на останалия свят. Става въпрос за емпирично доказване превъзходството на китайския икономически модел на контролираната от Партията пазарна социалистическа икономика.
След като делът на Китай в световната търговия стана най-голям и БВП надмина този на САЩ, съвсем нормално е китайската валута да заеме полагащото й се място в света и постепенно да стане световна резервна валута. Това обаче е дълъг процес и той започва с включването на китайския юан с полагащата му се тежест в SDR кошницата на МВФ. (Special Drawing Right, SDR - Специални Права на Тираж, международната разчетна единица). За тази цел е необходимо преди всичко „отвързване“ от 2% толеранс на стойността на юана към щатския долар, премахване на държавното фиксиране на стойността му и вместо това - пазарно определяне на стойността му, за да постигне пълна конвертируемост. Това е основно изискване на МВФ за валутите в участващи в SDR.
Това в същност е началото на края на господството на щатския долар като световна резервна валута. А какви ще са последствията за американската икономика …
Гладиатор
16 Авг 2015 23:35
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
...макар че води глупава политика и го знае - всяка централна банка е длъжна да продължава.
Както се казва -- грешка хем има, хем няма. Всъщност, грешката е в системата -- системна грешка.
А как и кога ще спрат, не зная.
Когато се промени системата. И заработи не в полза единствено на капитала и шепа глобални капиталисти, а когато системата заработи в полза на обществата и народите им.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гладиатор
щурчо
16 Авг 2015 23:39
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Това в същност е началото на края на господството на щатския долар като световна резервна валута

Те тази блага новина чекахме. Нова зора и Строго секретно все за това пишат, ма пусто още му расте опашката на зеленио гущер...
Гладиатор
16 Авг 2015 23:52
Мнения: 8,326
От: Bulgaria

щурчо 16 Авг 2015 18:49
Китайският валутен фронт на маовците беше пробит и разтърбушен отсекъде.

Поживьом, увидим...
Преди да видим, нека да не бъркаме положения, които са временни, като положения, които едва ли не ще са вечни.
Загубената битка, още не означава загубена война.
Някои, дори, печелят повечето битки, но губят войната

Китайската система е изключително жизнена -- умело съчетание между двете крайности -- изцяло частна собственост или изцяло държавна собственост.
Възловите стопански отрасли в Китай се владеят от обществото и държавата му. От тука на сетен всеки частник е добре започнал или добре дошъл, но да не прави опити да създава държави в държавата.
Подобна система едно време имаше и Царство България.
Добави мнение   Мнения:46 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща