Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„Германия остава нашият най-зъл враг”
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:176 « Предишна Страница 8 от 9 6 7 8 9 Следваща
Казуса
04 Сеп 2015 11:05
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Ахъм и поради тази причина Сталин разполага там най-големата и добре въоръжена група от армии у целио свет. Точно с тази цел...

Да, простотията за скритата смърт на Третия райх на върха на иглата, в яйцето в патката край Плоещ, е една от любимите ми на Резун.
ИлияНиколов
04 Сеп 2015 11:19
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
то хубаво, ма барем РРКА да бе постигнала някакви успехи срещу група армии юг, та да подкрепи тезата ви.


Тезата ми (всъщност тя не е моя, а на Паул Карел) е, че Съветите струпват войски на юг, а германците действат нестандартно и удрят на север.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИлияНиколов
Казуса
04 Сеп 2015 11:28
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Тезата ми (всъщност тя не е моя, а на Паул Карел) е, че Съветите струпват войски на юг, а германците действат нестандартно и удрят на север.

Склонен съм да се съглася с първата част на съждението. За втората - не.
Исторически за всеки, който нахлува от запад в Русия, стои един основен тактически въпрос: на север или на юг от Припятските блата да тръгне в настъпление?
Имало е големи колебания в генщаба на РККА, дали ударът на Вермахта следва да се очаква на север или на юг. Надделяло е виждането, че следва ударът да се очаква на юг. Сталин е считал, че Хитлер ще поиска да завладее богатата Украйна и индустриалния Донбас, вместо да тръгва да завладява Москва.
Ето защо в СССР струпва най-много войски в Украйна и там настъплението на Вермахта върви най-тежко, най-бавно и с най-много жертви.
Нанасянето на основния удар (доколкото планът "Барбароса" предвижда разлика между основните направления на настъплението) на север от Припят не е неочаквано. Просто е била по-малко допусканият вариант от СССР и това води до тактически успех на Вермахтва в планирането.
ИлияНиколов
04 Сеп 2015 11:39
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Нанасянето на основния удар (доколкото планът "Барбароса" предвижда разлика между основните направления на настъплението) на север от Припят не е неочаквано. Просто е била по-малко допусканият вариант от СССР и това води до тактически успех на Вермахтва в планирането.


Добре, неточно съм се изразил.
Eisblock
04 Сеп 2015 11:50
Мнения: 9,157
От: Iceland
Германия финансира тъй наречената ВОСР...

- Наложено твърдение без реално покритие. Даже вече е смешно след разкритите архиви.
Казуса
04 Сеп 2015 11:52
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
по-подробно за успехите може ли?

Юго-Западный фронт
Создан 22 июня 1941 года (в результате преобразования Киевского Особого военного округа) в составе 5-й, 6-й, 12-й и 26-й армий. В последующем в разное время входили 3-я, 9-я, 13-я, 21-я, 28-я, 37-я, 38-я, 40-я, 57-я, 61-я общевойсковые армии и 8-я воздушная армия. В первые дни войны войска фронта отражали удары превосходящих сил немецко - фашистской группы армий Юг на юго-западных границах страны (Приграничные сражения 1941 г.), нанесли противнику большой урон в танковом сражении под Дубно, Луцком, Ровно и задержали его продвижение, в середине июля остановили врага под Киевом (Киевская оборонительная операция 1941 г.). Во 2-й половине июля - начале августа во взаимодействии с Южным фронтом сорвали попытку немецко - фашистских войск разгромить советские войска на Правобережной Украине. В сентябре - ноябре 1941 года под ударами превосходящих сил противника отошли на рубеж восточнее Курска, Харькова, Изюма.

http://ugz-front.h1.ru/ugz/

Военные действия вермахта на юге, где находилась самая мощная группировка РККА, оказались не столь успешными. Стремясь остановить наступление 1-ой немецкой танковой группы Клейста, командование Юго-Западного фронта (ЮЗФ) нанесло контрудар силами шести механизированных корпусов (более 1700 танков). В ходе крупнейшего танкового сражения Великой Отечественной войны 26-29 июня в районе Луцка, Ровно и Бродов советские войска не смогли разбить противника и понесли огромные потери (60% всех танков ЮЗФ), однако они помешали немцам осуществить стратегический прорыв и отрезать львовскую группировку (6-я и 26-я армии) от остальных сил. К 1 июля войска ЮЗФ отошли на укрепленный рубеж Коростень — Новоград Волынский — Проскуров. В начале июля немцы прорвали правое крыло ЮЗФ под Новоградом Волынским и захватили Бердичев и Житомир, но благодаря контрударам советских войск их дальнейшее продвижение было остановлено.
http://bigwar.msk.ru/pages/history/history_2.html

Надявам се, нямаш против текстовете да са на руски? На правилен евроатлантически толкова подробна историография за Великата Отечествена война няма.

ruff
04 Сеп 2015 12:42
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
"Аз имам слабост към историята ..."

видно е от самолет, че и там си останал! да не говорим и за това, че военната история пък е съвсем друго нещо!
далеч си от РАЗБИРАНЕТО на материята. в противен случай щеше да отговориш, а не да бягаш от отговорите. защото наблюдавам, че грижливо заобикаляш неудобните въпроси, даже тези, които ТИ си задал! кво стана със смазките по парцалчетата?

и още:

" ..че в огромните простори на Русия няма плътни фронтове."

та, ако беше прочел това, за което си дал линк, или пък ако беше го разбрал, точно това нямаше да напишеш. защото точно в полевия устав пише какво да се прави в този случай. включително да намериш отговорите на всички неща, които си номерирал /с пропуснатото 2/.

то бива безхаберие ама!!!

ПП всичко останало срещу заплащане. приеми, че някой може и изпити да е сдавал по въпроса.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ruff
Павката
04 Сеп 2015 12:47
Мнения: 758
От: Bulgaria
Мужик
03 Сеп 2015 11:48Мнения: 3,435
От: Cocos (Keeling) IslandsСкрий: Име,IP
Ми значи не е освободил Финландия.Извинявам се, че се намесвам, ама тук му е мястото, да изразим съчуствие към Финландия, останала неосвободена от СССР. Глей ги сега на кой хал са. Като ги сравниш с освободените, майка плаче.


Тук умишлено ли изпускаш няколко дребнички факта. Първо към 1980 година развитието на България и Финландия е напълно съпоставимо. Второ Финландия не е член на НАТО и като ги сравня с някои членове на НАТО "майка плаче"
ruff
04 Сеп 2015 12:53
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
ИлияНиколов,

това, че няма организирано снабдяване може да означава, че не планираш да снабдяваш войските там, където са разположени в момента. в съчетание с данни за това, с колко БК разполагат войските за артилерийското и стрелковото си въоръжение в районите за разполагане, можеш доста точно да предвидиш какви са им намеренията.

а ако имаш и данни дали разконсервират оръжие и БОЕПРИПАСИ /данни за което може да има по парцалчетата, с които се изтрива консервиращата смазка/ още по-лесно.

ПП въпросът с БК е важен, защото в ........... на РОДОВЕТЕ войски е записано по колко БК следва да имат в наличност, колко в съответния склад. всяка разлика има основание. което разкрива намерения.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ruff
ИлияНиколов
04 Сеп 2015 13:16
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Благодаря, ruff, но все пак това не е тясно специализиран военноисторически форум и имам право да изразя "лаишко" (аджамийско) мнение. Естествено, не се стремя да го налагам, а напротив приветствам всяка аргументирана и обоснована позиция, благодарение на която научавам нещо ново или започвам да се интересувам, чета, осмислям и пак научавам нещо ново.
Ето, това за боекомплектите не го знаех.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: ИлияНиколов
ruff
04 Сеп 2015 13:20
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
да, споделих, че не е професионален. поради което и не е редно дискусията да се насочва в посока, която не е зададена в текста, който се коментира. и то по начин, който предполага по-вече конкретни знания. липсата на които води до казуси
поради което и ти дадох и допълнително инфо

ПП ако за БК не знаеш, означава, че вероятно не си служил, поне не преди 96-та . защото в Устава за караулна служба пишеше колко БК следва да има в караулното помещение за всяко длъжностно лице от състава на караула. в зависимост от това, с което е въоръжен - пистолет, пушка или автомат. т.е. достъпна информация
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: ruff
rki
04 Сеп 2015 13:40
Мнения: 20,973
От: Albania
В ходе крупнейшего танкового сражения Великой Отечественной войны 26-29 июня в районе Луцка, Ровно и Бродов советские войска не смогли разбить противника и понесли огромные потери (60% всех танков ЮЗФ), однако они помешали немцам осуществить стратегический прорыв и отрезать львовскую группировку (6-я и 26-я армии) от остальных сил.


гъ-гъ-гъ те такива "успехи" има РККА и срещу група армии център и север. въобще по дадените от вас примери може да заключим, че като цяло по всички фронтове първоначалния период на войната е изключително успешен за РККА, поради простата причина, че СССР не е завладян до края 41-а.
ИлияНиколов
04 Сеп 2015 13:45
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
ПП ако за БК не знаеш, означава, че вероятно не си служил, поне не преди 96-та


Да, прав си - служих в периода 1983-1985 г., преди 30 години и не помня някои неща, затова пиша, че научих нещо ново.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ИлияНиколов
ruff
04 Сеп 2015 14:06
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
добре, ако си служил в артилерията лесно можеш да придобиеш представа - 1 БК за 122 мм гаубица едва се събира в един камион тип УРАЛ, ЗИЛ или ПРАГА. а за един боен ден за гаубицата са необходими около 3 БК. а няма по 3 камиона за всяка гаубица. т.е. 1 БК ще има със себе си и евентуално още предварително стоварени на ОП, ако се счита, че дълго ще изпълнява задачи от тази позиция /т.е. в отбрана/. всичко останало ще се получи по определен ред и на определени места в хода на боя. и тилът следва да осигури оборудване на пунктове за снабдяване /временни!/, както и транспорта на огромни количества боеприпаси от складове до тези пунктове. от където ще раздава по график. а в последствие и до нови пунктове. приблизително за 2/3 от от боеприпасите, необходими за войските, които ще водят бой. твърде сложна задача, за организация и изпълнение. поради което всеки елемент следва добре да се прецени как да се разположи и желязна организация при използване на наличните транспортни средства.
и ако една армия се готви за отбрана складовете й с боеприпаси къде ще са разположени? по-близко или по-далеко от предния край? за да се осигури своевременното снабдяването с боеприпаси? същевременно и максимално безопасно.
и къде, когато се готви да настъпва?

ПП до тук не се е стигнало да говорим от къде ще зареждат гориво въпросните транспортни средства. за стрелковото въоръжение. за артилерията, подчинена на пехотата - минохвъргачките и др. за противотанковата артилерия. за боеприпасите за танковете...
та мисълта ми беше, че по много косвени признаци могат да се направят определени изводи, но те ще си останат недостоверни. преди да се видят документите - и то директивите до войските. като всичките не сме видели. освен онази, известна по-вече като "плана Барбароса". и до като не се види нещо черно на бяло - каквото пише в Библията: по делата им ще ги познаете.
Редактирано: 7 пъти. Последна промяна от: ruff
Казуса
04 Сеп 2015 14:14
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
гъ-гъ-гъ те такива "успехи" има РККА и срещу група армии център и север. въобще по дадените от вас примери може да заключим, че като цяло по всички фронтове първоначалния период на войната е изключително успешен за РККА, поради простата причина, че СССР не е завладян до края 41-а.

Виж какво. С махленски реплики на ниво "читател на статии във вестници" не ми се занимава.
Като нямаш познания за Великата Отечествена война, умно решение би било да не упорстваш в глупостите си, които си имал неблагоразумието да изпляскаш по-рано.
rki
04 Сеп 2015 14:17
Мнения: 20,973
От: Albania
С махленски реплики на ниво "читател на статии във вестници" не ми се занимава.
Като нямаш познания за Великата Отечествена война, умно решение би било да не упорстваш в глупостите си, които си имал неблагоразумието да изпляскаш по-рано.

виж ся - репликите ми са на твоето ниво. а познанията ти са близо до лаишки.
по-умното е да последваш съвета си и да замълчиш.
venstar
04 Сеп 2015 17:12
Мнения: 1,954
От: Germany
rki,
споделяш ли тезата на Резун, че Сталин е готвил нападение през юли 1941г.?

Аз съм чел и неговите книги и такива, които се опитват да го оборят. Предполагам и ти. Би ли ми посочил най-сериозните от тях, моля?

Относно информираността на Сталин за предстоящето нападение. Доколкото знам от книгите, до Сталин е стигала всякаква информация, но той си е мислел, че луди глави около Хитлер замислят война без негово знание. Самият Сталин се е стараел много да не даде повод на Хитлер да види в действията му някаква заплаха. Вече беше посочена позицията на САЩ при една война между СССР и Германия и Сталин се е съобразявал с нея. Ясно му е било, че в случай на такава война Англия би могла да сключи сепаративен мир и дори да се присъедини към Германия срещу болшевишката зараза, разглеждана от английските политици като по-голямо зло от нацизма. Дори и без такъв мир и съюз е възможно намаляване на интензитета на бойните действия между Англия и Германия, при което Германия да се фокусира на източния фронт, а Англия да чака унищожението на единия противник за да се справи с тотално отслабената друга страна (каквато идея приписват на Сталин). Като добавим и 100% сигурната атака от Япония (в края на краищата нейният съюзник е нападнат), то нещата не са никак розови за СССР. За САЩ вече казах. Голяма е вероятността Румъния и Турция също да се включат като добри съседи за да вземат по нещо от земите на СССР. Оказва се, че последният би воювал с целия свят без нито един съюзник. След демонстрацията на плачевното състояние на армията по време на Зимната война това е крайно невероятно. При такива условия и холерикът Хитлер не би рискувал.

Относно съветския аналог на "Барбароса". Както споменах, Сталин е бил известен за този план. Както от собствени разузнавачи (които той смята за дезинформатори), така и от Чърчил (когото той смята за провокатор). Ако е имало подобен съветски план, то неминуемо немските служби биха се сдобили с копие. Англичаните също. Хитлер, при обявяването на войната, щеше да го използва за аргумент. След войната щеше да бъде използван от германците за защита в Нюрнберг, а и от англичани и американци през Студената война. Това, че подобно нещо не е станало, се дължи по-скоро на факта, че такъв документ няма, отколкото, че е дълбоко скрит или унищожен преди да стане достояние на заинтересованите страни.
щурчо
04 Сеп 2015 20:19
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Самият Сталин се е стараел много да не даде повод на Хитлер да види в действията му някаква заплаха.

Е, не е бил много старателен.
Дипломатическата офанзива през 40-та година за получаване на военни бази на Балканите и Проливите са едно на ръка. Струпването на 5 мильона солдати на германската граница през 41-ва пък е означавало за Хитлер и германският Генерален щаб само едно - начало на война. При това положение, който удря пръви, удра два пъти...
Казуса
04 Сеп 2015 23:27
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Ако не ме лъже паметта, към 22-ри юни, неразгърналата се РККА има към 3 милиона солдата край западната си граница.
Нека да спрем с резунщините за огромни комунистически армии, автострадни танкове, самолети-чакали и докаран от Сталин фюрер в Германия.
Абе, Щурчо, дай да проверим, дали освен истински тракиец, не си и правоверен резуниаст.
Считаш ли, че Хитлер е инсталиран от Сталин на власт в Германия?
щурчо
05 Сеп 2015 00:29
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Ако не ме лъже паметта, към 22-ри юни, неразгърналата се РККА има към 3 милиона солдата край западната си граница.

Там некъде. Но това е само пръвио ешалон, па след тех има юще два.
Дали Сталин помага на Хитлер да дойде на власт не знам. Но е знайно, че най-много е мразил социалдемократите:
Десети пленум на Изпълкома на Коминтерна юли 1929 година - "Главен враг на революционния пролетариат е социалдемокрацията и пред комунистическите партии стои задачата решително да се засилва борбата срещу нея, особено срещу нейното «ляво» крило като най-опасен враг“. Затова трябва да се скъсат всякакви връзки с нея, да се разобличи „нейната социалфашистка“ същност.

Ерго, социалдемократите са обявени за фашисти много преди Фюреро да вземе властта...
Добави мнение   Мнения:176 « Предишна Страница 8 от 9 6 7 8 9 Следваща