Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„Германия остава нашият най-зъл враг”
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:176 « Предишна Страница 6 от 9 4 5 6 7 8 Следваща »
Неверния Тома
03 Сеп 2015 20:12
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
venstar
03 Сеп 2015 16:59Мнения: 1,022
От: Germany

Ако сравниш руската и полската версия на общата им история ще се убедиш че Историята не е наука. Не й ссе доверявай много!
Неверния Тома
03 Сеп 2015 20:24
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Абе като стана дума за предателят Суворов, изяснете си какво оспорвате. Че от парцалите се получава информация? Или че СССР се е готвел за война с Германия? Или предателят Резун клевети Сталин, който е работел за мирно съвместно съсъществуване с Хитлер? Е, добре защитавате Вожда и Учителя на прогресивното човечество!
Сгугню
03 Сеп 2015 20:25
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Точно за тази теза на Резун отворих дискусия. Парцалите по немските полигони е един от знаковите аргументи на Резун, при доказването на въпросната му теза.
Но ако държиш: за протокола - оспорвам тезата на бившия съветски разузнавач, днешен поданик на Кралицата, че Сталин е готвил нападение срещу Хитлер. Оспорвам тезата на бившия съветски разузнавач, днешен поданик на Кралицата, че Сталин е довел Хитлер на власт, за да завладее Европа и света, използвайки го като ледоразбивач.

П. П. Абе, ти случайно чел ли си книгите на Резун? Или си чел коментари на някой, който е чел коментари за книгите на Резун?


Досежно последния ти въпрос - да, чел съм ги. И неведнъж. И не само тях по темата.

Относно довеждането на Хитлер от Сталин на власт - не съм се интересувал от тази теория и не се чувствам подготвен да я дискутирам, честно казано.
Не съм се интересувал - в смисъл, че не съм я чоплил извън Суворов.
Парцалите далеч не са най-знаковия аргумент. Забравяш жп линиите, разминирането и махането на телените заграждения.
Да, Суворов ползва косвени доказателствени средства. Мисля че е ясно защо. Но това че са косвени, съвсем не значи, че са неотносими.
Главният аргумент в полза на тезата му, който е и признат факт, е огромното количество танкове и самолети в РККА (повече, отколкото в целия останал свят), струпването на войските по границата, на техниката по границата и комунистическата идеология, конкретизирана в различни изказвания на Сталин и други видни функционери по онова време.
Това не са твърдения. Това са факти.
Чиято наличност и съвкупност, заедно с допълнителни обстоятелства, подкрепя Суворовата теза.
Тези факти няма как да отречеш, остава да ги интерпретираш по друг начин.
Би ми било интересно по какъв?
Белкис Будур
03 Сеп 2015 20:48
Мнения: 4,930
От: Bulgaria
Би ми било интересно по какъв?

Е? По такъв, както винаги... Танковете са били там да защитават Русия от Хитлер
Нищо, че Сталин не вярвал в нападението
Казуса
03 Сеп 2015 21:02
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Сгугич, Сгугич... с едно махване на четката изпляска пет-шест "тези" на Резун... сега на мен не ми остава нищо друго, освен да доказвам, че на орбита между Марс и Юпитер не обикаля малко червено чайниче на бели точки, което не може да се види от телескопите на Земята.
1. Огромното количество танкове и самолети на СССР не са никакво доказателство за агресивни намерения на Сталин. Достатъчно е да погледнеш географската карта на света, за да стигнеш до извода, че СССР е най-голямата и равна страна в света. Ерго, за нейната защита по-удачни са мобилни войскови съединения, а не например линии като "Мажино", "Зигфрид" или "Манерхейм".
Ако се върнем малко назад в историята на СССР и разгледаме подробно Гражданската война, ще видим, че в огромните простори на Русия няма плътни фронтове. Ето защо особено важни се победата на Червената армия се оказват кавалерийските армии. В средата на 20 век танковете са логично историческо продължение на кавалерията. За самолетите нещата стоят аналогично...
Ето защо огромна Русия се нуждае от огромно количество танкове за защита на своята територия. Още повече, че младият СССР вече се е сблъскал с чуждестранна интервенция... Няма нужда да разказвам за военната помощ, оказана от западните Велики сили на белогвардейците, нали?
Струпването на войски покрай западната граница е в резултат на струпването на войските на Вермахта. Интересни в това отношение са Съображенията от 15-ти май, представени на Сталин. Ти как би ги коментирал? Защото Резун оглушително мълчи по темата, макар че изглежда благодатна за неговата "теза".
Разгръщането на съветските войски покрай границата е строго отбранително: танковите и механизирани дивизии са равномерно разпръснати по линия на границата. Докато напротив - частите на Вермахта се разгръщат строго нападателно - танковите дивизии са събрани в юмрук и ясно очертават бъдещите основни направления за удар. Всяка една професионално направена военна карта на положението на военните части на 21-22 юни край съветско-германската граница ще убеди всеки непредубеден наблюдател.
3. Що се отнася до комунистическата идеология, сигурно се шегуваш, нали?
4. Какво имаш предвид за ЖП-линиите? Още при император Николай I линиите на влаковете са проектирани с около 8-9 см. по-големи от тези в Западна Европа, с цел ЖП-линиите да не бъдат използвани от враговете на Русия при евентуална военна интервенция. Надявам се, не обвиняваш император Николай I за комунист-сталинист, мечтаещ да покори Европа и света?
5. За какво разминиране говориш? Доколкото си спомням в книгата си "День М" Резун претендира "разрушаване на линията Сталин". Което е глупост, разбира се. Никакво разрушаване на никаква линия няма.
6. За махането на какви телени заграждения говориш? В една от смешните си книги Резун разправя балалайки за разрушаване на линиите "Сталин" и "Молотов", за да не пречат те на свободното движение на Червената армия. Което е една голяма глупост, разбира се. Защото колкото и да са изградени "Сталин" и "Молотов", все пак от Балтика до Черно море няма как те да попречат на движението на армията, па била тя и от пет милиона войници. Все пак УР-овете не прекъсват шосетата, ЖП-линиите и пътищата, по които основно се движи всяка една армия, когато се придвижва в тила си.

Други "доказателства" на Резун"? Или доразвиване на така представените от теб?

Резюме: Разбира се, че има друго тълкуване на "фактите", с които Резун си служи. Не съм срещнал сериозен историк, който да подкрепя "теорията на Резун".
svetulka
03 Сеп 2015 21:14
Мнения: 4,771
От: Germany
Нищо, че Сталин не вярвал в нападението


щурчо
03 Сеп 2015 21:44
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
1. Огромното количество танкове и самолети на СССР не са никакво доказателство за агресивни намерения на Сталин. Достатъчно е да погледнеш географската карта на света, за да стигнеш до извода, че СССР е най-голямата и равна страна в света. Ерго, за нейната защита по-удачни са мобилни войскови съединения, а не например линии като "Мажино", "Зигфрид" или "Манерхейм".

Чекай малце. Ти го изкара Сталин кръгъл идиот.
Що му е требело да строи линията "Сталин" при това положение. Ето описание само на една малка част от туй чудо:
„Красная звезда“ -25 февруари 1983 година — дот №112 от 53-ти УР в района на Могильов Подолски: „Това беше сложно фортификационно подземно съоръжение, състоящо се от ходове за съобщение, капонири (б.р. капонир- фортификационно съоръжение предназначено за водене на флангови огън по две противоположни направления), отсеци и филтрационни устройства. В него се намираха складове за оръжие, боеприпаси и продоволствие, лазарет, трапезария, водопровод (действащ между другото и до ден-днешен), «червен кът», наблюдателен и команден пункт. Въоръжението на дота е триамбразурна картечна точка със сложени върху стационарни турели три «Максим»-а и два полукапонира със 76-мм оръдие във всеки.“
Неверния Тома
03 Сеп 2015 22:01
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Другари сталинисти русофили, отговорете членоразделно: бил ли е другарят Сталин последователен борец за мир и мирно съвместно съсъществуване с нацизма или е готвел (неудачно) агресивна война срещу фашизма. Всичко друго е обсъждане на парцалките.
Суворов обвинява Сталин (и § в тактическа некадърност, а вие - в стратегическо, идеологическо предателство. Какво избрахте?
Казуса
03 Сеп 2015 22:06
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Не густо, Штурча, не густо... три "максима" и два полукапонира във всеки ДОТ...
Пак ще призова да се погледне картата на Европа. И някой да сметне задачката "Колко пъти линията "Мажино" се нанася на линиите "Сталин" и "Молотов".
Абсурдно е искането на Резун линиите "Сталин" и "Молотов" да бъдат изградени фортификационно като "Мажино" или "Зигфрид". 
Отбранителните линии на СССР се състоят от отделни УР-ове, с немалки "просветки" между тях. В отбранителната теория, те е трябвало да играят ролята на опорни пунктове, на които да се опре защитата.
Ето защо Резун, стъпвайки на съждението: "Линиите "Сталин" и "Молотов" не са изградени .като "Зигфрид" и "Мажино", прави манипулативния извод: "Сталин се е готвел за нападение".
Резун прави елегантна манипулация, разказвайки надълго и нашироко в една от своите книги ("День М" ли, "Самоубийство" ли, някоя друга ли...не помня вече), че ако Сталин се е готвел за отбрана, е трябвало да изкопае окопи, да простре телени мрежи, да изгради тунели... абе, въобще да се окопае като за последно. И не допуска друга възможност за отбранителна тактика.
И прави погрешният извод, че щом Сталин не се е окоповал в земята, то той се е готвел да напада.
Да, ама не. Логично ли звучи въпросът "Ако изградиш една източна линия "Мажино" на 1000 км. от Балтийско до Черно море, пробивът в един само участък от фронта, не праща ли по дяволите титаничния труд и огромно количество бетон, оръдия и бодлива тел по дяволите?
Прочетете "Полевой устав 39" и вижте отбранителната теория на РККА. Тя (теорията) няма нищо общо с вижданията на Резун.
Аналогична, апропо, е отбранителната теория на Френската република по същото време. Която казва "контраатака, разбиване на агресора и пренасяне бойните действия на негова територия". Надявам се, няма да обвините по-мощната от Вермахта през 39 г. френска армия в комунистическа идеология и планове да завладява Европа и света?
svetulka
03 Сеп 2015 22:10
Мнения: 4,771
От: Germany
„Германия остава нашият най-зъл враг”


Когато качим СССР на автомобил , а мужика на трактор - нека се опитат да ни догонят почтените капиталисти, които се кичат със своята цивилизация (подпис И.Сталин, 7.11.1929г) - Ще видим тогава, кои от страните ще може да се определят като изостанали и кои като напреднали.
щурчо
03 Сеп 2015 22:28
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Прочетете "Полевой устав 39" и вижте отбранителната теория на РККА

Ми тя тази "отбранителна" тактика на Сталин, дето така упорито защитаваш е пълен кошмар и смърт със зеле. Не ми е известно в човешката история друг такъв случай една такава елитна и въоръжена до зъби армия от 5 мильона солдати като РККА да бъде разпердушинена за две седмици...
Казуса
03 Сеп 2015 22:36
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Аз посочвам каква е отбранителната доктрина на СССР.
Това че в първите месеци на войната тя не сработва е една - ама много - отделна тема. Както се казва в един класически български филм "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш"... Същото, между другото, се отнася и за блицкриг-а
П. П. В първия месец на Великата Отечествена война Вермахтът дава повече жертви, отколкото за цялата кампания срещу Франция. Така че имаш много здраве от солдатите на РККА.
Данил
03 Сеп 2015 22:38
Мнения: 5,850
От: Poland
Искаш да кажеш,не е известен друг случай в историята когато 5 милионна армия( френската) и половин милион английска капитулираха за около 3 седмици?
А За Резун всичко е казано, Лъжец,доказан. Никога не е имал достъп до каквито и да е секретни документи на РККА . След като избягва при англичаните ,му осигуряват достъп до немски архиви от ВСВ. Тезите му са именно на база вижданията,представите и оправданията на райх разведката за поведението на РККА в навечерието на нападението 22 юни 1941г.
Федаин
03 Сеп 2015 22:47
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
елитна и въоръжена до зъби армия от 5 мильона солдати като РККА да бъде разпердушинена за две седмици.

Това кога? Хи-хи-Хи. В некой мокър штурчоф сън.
щурчо
03 Сеп 2015 22:49
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Искаш да кажеш,не е известен друг случай в историята когато 5 милионна армия( френската) и половин милион английска капитулираха за около 3 седмици?

Хе, нещо си далеч от истината.
Общо французите, англичаните, белгийците и холандците са 2 862 000 щика...
Данил
03 Сеп 2015 23:02
Мнения: 5,850
От: Poland
Я пак си виж данните. Само на немския фронт са 3.3 млн. плюс на италианския,африканския фронт. ....къде 5 млн. и за три седмици-хенде хох...
Една брестка крепост се държи плчти толкова...
Казуса
03 Сеп 2015 23:04
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Всъщност упоритото настояване на съветския генералитет в първите месеци на войната да се върви на всяка цена в контраатака, води до чудовищните поражения в началото на ВОВ.
Едва през есента руснаците се научават да съобразяват тактиката и стратегията си спрямо обстановката на фронта.
Битката за Москва и мащабното контра настъпление зимата на 1941-42 гг. слага край на блицкриг-а. Оттам насетне започва война на изтощение между двата най-велики европейски народа.
И макар и обединил почти цяла Европа, немският дух и дисциплина трябва да отстъпи пред виталността и устойчивостта на славянската воля.
За втори и последен път Европа прави опит да покори Русия
svetulka
03 Сеп 2015 23:26
Мнения: 4,771
От: Germany
За втори и последен път Европа прави опит да покори Русия


Индивидуален казус, обобщаваш като същински Нострадамус
Федаин
03 Сеп 2015 23:32
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Дори предателят Резун е написал черно на бяло , че Вермахта практически не е могла да победи РККА. Сталин затова бил толкова изненадан. Щото това било ясно за всеки здравомислещ. Сори , ама това е теорията на Резун . штурчофците, обаче , както обикновено , четат избирателно - в тиквите им влиза само това, което съвпада с желанията им. Уви - Егоров и Кантария на Райхстага , и РККА марширува върху нацистките щандарти и знамена.
Федаин
03 Сеп 2015 23:36
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
А България поема път към ускорено развитие , масово ограмотяване , индустриализация и преодоляване на масовата бедност.
Добави мнение   Мнения:176 « Предишна Страница 6 от 9 4 5 6 7 8 Следваща »