Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разказът на картата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:121 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
ВладиГео
13 Сеп 2015 19:03
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Реконтраантипропаганда
otvrat
13 Сеп 2015 19:14
Мнения: 22,522
От: South Africa
Ако погледнем към очертанията на тогавашните граници, лесно ще забележим, че през 1945 г. границата на СССР с Финландия, Полша, Чехословакия и Румъния не се различава много от онази, начертана от Сталин и Рибентроп през август и септември 1939 г


Ай стига, бе! Пък аз си мислех, че Полша си увеличава територията след 2 СВ. За сметка на Германия, например. Ма, кво ли не може да научи чиляк тези дни. Какво е правила Русия - правила го е в свой интерес. Както Полша си гепи чешки земи. Такива анализи не бива да се правят емоционално, а прагматично, защото и тогава СССР е бил велика сила, която си гони интереса.
аман бе
13 Сеп 2015 19:42
Мнения: 1,735
От: Bulgaria
Интересно защо д-р Завистовски не споменава нищо за 01.10.1938 г. и Тешинска област?! Като как са си я "върнали" поляците? Интересно ще е, ако СЕГА потърси мнението на чешки историк по въпроса.
AlliedSeawind32
13 Сеп 2015 19:50
Мнения: 123
От: Ethiopia
Ако погледнем към очертанията на тогавашните граници, лесно ще забележим, че през 1945 г. границата на СССР с Финландия, Полша, Чехословакия и Румъния не се различава много от онази, начертана от Сталин и Рибентроп през август и септември 1939 г
Ай стига, бе! Пък аз си мислех, че Полша си увеличава територията след 2 СВ. За сметка на Германия, например.
Колега otvrat, колегата Завистовски пише за границата на СССР с Полша, а не за границата на Полша с Германия.
Неверния Тома
13 Сеп 2015 19:56
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Някакви възражения по фактите?
ВладиГео
13 Сеп 2015 20:01
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Германия и болшевишка Русия са партньори след Версай до 1941 г.

Русия е единствената страна, която воюва в Испания срещу Германия.
А ето какво казва Хитлер 12 дни преди пакта, на 11 август 1939 г., в разговор с генералния комисар на Лигата на нациите в Германия Карл Буркхард:
"Всичко, което правя, е насочено срещу Русия. Ако Западът е твърде глупав и сляп, за да разбере това, ще бъда принуден да се споразумея с руснаците, да разбия Запада и след разгрома му да нападна Съветския Съюз с концентрирани сили. Нужна ми е Украйна, за да не ни уморят от глад както в последната война".
Captain Buddy
13 Сеп 2015 20:21
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
Полша, чиято независимост е възстановена след Първата световна война благодарение на Франция и Великобритания, след завръщането на сцената на Германия през 30-те години на ХХ век, се обръща към съюз с Третия райх. Пакт за ненападение между Германия и Полша, подобен на пакта “Молотов – Рибентроп” е подписан още през 1934 година.
А през 1938 година Полша заедно с Германия взема участие при фактическото разделяне на Чехословакия, последвало след “мюнхенския сговор”. На поляците е дадена областта Тешинска Силезия.

Полските политици, ориентирани към близки отношения с Берлин, разчитат в качеството на съюзници да се включат на страната на Германия в бъдещата война срещу СССР. Надеждата им е да получат своят дял от военните завоевания – териториите на Белорусия и Украйна.
Ръководството на Третия райх в програмните си документи не крият, че бъдещите им планове са свързани с окупация на съветски територии и нямат нищо против да имат Полша за сателит.
Обаче има проблем. Германия има сериозни териториални претенции към самата Полша. Става дума за т.нар. “данцигски” или “полския коридор”, разделил територията на Германия след края на Първата световна война. Основната територия на Третия райх губи сухопътна връзка с Източна Прусия. На територията на “данцингския коридор” е сформирано полското Поморско воеводство, а самият град Днциг получава статут на независим град под контрола на Лигата на нациите.
Строго погледнато претенциите на Германия върху Данциг (днешният Гданск в Полша) имат историческите си основания. Но когато немските дипломати ги излагат пред полската страна, Варшава ги отхвърля с възмущение.
В началото исканията на Хитлер са ограничени само до прекарването на шосейна връзка, но Полша решително отказва да прави каквито и да е отстъпки.
Берлин разбира, че няма да може да се договори с Варшава. И просто прехвърля доскорошният си съюзник на челно място в списъка с бъдещите цели за нападение.
В началото на 1939 година Полша се сеща за старите си приятели и бърза да получи гаранции от Франция и Великобритания срещу немската заплаха.
Във Варшава обаче недооценяват сериозността на проблемите си. Някои дори си мислят, че в случай на война полските кавалеристи лесно ще отблъснат армиите на Вермахта. По-трезвомислещите предполагат, че полската армия може да издържи на атаката, докато на запад й се притекат Франция и Великобритания.
Обаче нито в Париж, нито в Лондон имат намерение да се впускат във война заради Полща. Към лятото на 1939 година за тези настроения много добре знаят и в Берлин, и в Москва, която все още се опитва отчаяно да сключи антихитлеровски съюз с Франция и Великобритания.
Интересното е, че една от причините, които вкарват преговорите на Москва с Париж и Лондон в задънена улица, е именно позицията на Полша – просто сред полския политически елит антисъветските настроения вземат връх над простия инстинкт за самосъхранение.
В крайна сметка ръководството на Съветите, виждайки че е изправено пред заплахата от война с Германия в съвсем скоро време – при това война, в която СССР ще се окаже сам и не добре подготвен – решава, че ще действа на принципа “всеки за себе си”. Така се стига до 23 август 1939 година, когато е подписан съветско-германски пакт за ненападение, който осигурява на руснаците няколко години отсрочка.
Сталин не вижда никакви основания да съчувства на Полша. От разузнаването Йосиф Висарионович е наясно с намеренията на Варшава, в случай на нападение на Германия срещу СССР, да “напълни гуша” за сметка на Съветите.
Освен това самият Съветски съюз има признати от международната общественост териториални претенции спрямо Полша.
През 20-те години на ХХ век границата между двете държави е определена по т.нар. “линия на Кързън”, но на практика Западна Белорусия и Западна Украйна, чиято принадлежност към Съветска Русия е безусловно признато, остават окупирани от полски войски.
Стратегическият план за война с Полша (Планът “Вайс”, предполага разгромът на полската армия да се осъществи за две седмици. Подготовката за осъществяването му приключва през юни 1939 година.
Блицкригът е абсолютно успешен за Германия. Франция и Великобритания, въпреки обявяването на война на Германия на 3 септември, така и не пристъпват към решителни действия в помощ на Полша. Останала сама, полската армия отбива атаките около две седмици, след което организираните й действия са тотално разрушени.
Когато на 17 септември 1939 година частите на Червената армия навлизат в Западна Белорусия и Западна Украйна, вземайки контрола над териториите, източно от “линията Кързън”, правителството на Полша е напуснало страната. Държавата Полша де факто прекратява съществуването си.
Manrico
13 Сеп 2015 20:23
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
А в САЩ по това време са биели негрите, нали, тавагишчи?
otvrat
13 Сеп 2015 20:30
Мнения: 22,522
От: South Africa
колегата Завистовски пише за границата на СССР с Полша, а не за границата на Полша с Германия.


Да, де! Ще рече човек, че други граници няма. Както и най-голямото до сега етническо прочистване на чужда територия с изгонването на няколко милиона германци от родните им домове. Ма, се Русия и Сталин им на устите. Специално от поляци не ща да слушам лекции по историческа справедливост.
Captain Buddy
13 Сеп 2015 20:47
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
А в САЩ по това време са биели негрите, нали, тавагишчи?


А не ли вярно? Я кажи кога в САЩ премахват расовата сегрегация?

P. S. Писането на глупости спонтанно ли ти идва или просто това са ти възможностите?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Captain Buddy
ВладиГео
13 Сеп 2015 20:59
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Американският историк Уилям Ширър - и свидетел на събитията! през 1939 г. е кореспондент в Германия - характеризира полската предвоенна политика като "самоубийствена". Ширър подчертава, че Полша след 1934 г. неотклонно поддържа Германия в усилията й за разрушаване на Версайската система.

А ето какво пише за пакта Молотов-Рибентроп Ширър в бестселъра си "Възход и падение на Третия Райх":

"Франция, заедно с Германия и Англия единодушно изхвърлиха Русия от преговорите в Мюнхен. Само след броени месеци на западните демокрации им се наложи да се разплащат за това.
В Лондон и Париж горчиво се съкрушаваха по повод двойната игра на Сталин. Дълги години съветският деспот крещеше срещу "фашистките зверове" и зовеше всички миролюбиви държави да се обединят за спирането на нацистката агресия. /Б.м. - И Уйлям Ширър твърди точно обратното на онова, което Анджей Завистовски е извел в заглавието. Що тъй, пане?/
Сега им ставаше съучастник. Възражението бе: Съветският Съюз направи това, което направиха Англия и Франция преди година в Мюнхен - купиха си малко време за въоръжаване срещу Германия, за сметка на една малка държава.
Наистина, щом Чембърлейн е постъпил честно и благородно, когато през 1938 г. умиротворява Хитлер, като му дава Чехословакия, то защо поведението на Сталин следва да се счита за нечестно и неблагородно, когато една година по-късно умиротворява Хитлер с Полша, която освен това и за разлика от Чехословакия, сама се отказва от съветска помощ?"
читатель
13 Сеп 2015 21:02
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
Чудя се от какво е предизвикано публикуването на такава статия в дадения момент. Нима на Полша не й харесва обединяването на Европа?
Deutsche Welle
DWN: Германия поддерживает Россию в борьбе с «ИГИЛ» против воли США
13.09.2015 - 19:55


Немецкие политики поддержали участие России в разрешении сирийского конфликта, пишет Deutsche Wirtschats Nachrichten.
...
Комментарии читателей с сайта Deutsche Wirtschafts Nachrichten:

Pedro: Наконец-то восторжествовал здравый рассудок! Чтобы спасти мир от самых крупных кризисов в истории человечества, все должны действовать сообща!

OZ: Как говорил Бисмарк, сильной объединенной Европе нужна сильная Россия!

Steffen Hensel: Наконец-то хоть одна хорошая новость, но у мне все равно как то тревожно на душе.

Horst: Я скорее поверю в Деда Мороза, чем в то, что немецкие политики отказываются выполнять приказы США. По мне так, эта новость похожа на утку.

Detlev G. Pinkus: Это очень хорошая новость и, я надеюсь, шанс, что Германия и Россия снова станут хорошими партнерами. Это пойдет на пользу экономикам Европы и России и, возможно, поспособствует возникновению нового альянса. К тому же это может оказать положительное влияние на украинский кризис. Несомненно, это большой шанс, а также возможность сбить спесь с агрессивных США.

http://rusvesna.su/recent_opinions/1442163335
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: читатель
LeDoyen
13 Сеп 2015 21:21
Мнения: 1,860
От: Bulgaria
Бих приел тезите на полячето като следствие на великополската пропаганда, но... Полша в момента е заграбила голяма част от Източна Прусия, както и района на Бреслау. Да каже нещо авторчето за тези немски земи? Колегите преди мен обърнаха внимание и на активното участие на поляците в раздробяването на Чехословакия една година преди пакта Рибентроп-Молотов. Такава нескопосана пропаганда като горното произведение предизвиква същата реакция като новопостроените многобройни "македонските" паметници в Скопие - снизходителна насмешка. Историята на една държава не се състои от заклинания, пане!
Приятел4е
13 Сеп 2015 21:21
Мнения: 3,021
От: Bulgaria
Поляк - професия ! Вместо да му вдигнат паметник че са от Одер/Ниса на изток вместо от Висла нататък... Че май и Висла имаше немско име
ВладиГео
13 Сеп 2015 21:35
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Последно и най-важно: Полша не е единствената и дори не е главната цел на пакта Молотов-Рибентроп.
Повтарям: главната цел на пакта не е Полша!

Хитлер го казва в прав текст: "Положено начало уничтожению гегемонии Англии."
"Благодаря этим соглашениям гарантируется благожелательное отношение России на случай любого конфликта и то, что уже более не существует возможности участия в подобном конфликте Румынии!"
"Документы и материалы о советско-германских отношениях"

А коя е главната цел на Сталин?
Ами очевидно е - спасяването на СССР от война на два фронта.
Опасността за Германия от война на два фронта е описана в милиони опуси. Но защо се премълчава, че преди, по време и след пакта Молотов-Рибентроп Япония води пълномащабна война срещу Съветския Съюз в Далечния Изток? Че има Антикоминтерновски пакт и опасността за СССР от война на два фронта е сто пъти по-голяма и по-реална от аналогичната заплаха за Германия?

Пактът Молотов-Рибентроп е истински шок за Япония и причина за радикална промяна на глобалната й политика. Там заявяват в прав текст, че Германия е предала Япония и е погребала всички надежди, че с помощта на Германия японо-съветският конфликт ще се превърне в победоносна война срещу СССР.
Още на 4 септември Япония заявява, че няма да се намесва в европейския конфликт, тоест срещу СССР. Прогерманският и антисъветски японски премиер Хиранума подава оставка и начело на властта застава правителството на Абе, за което единственото направление на войната е южното.
На 15 септември 1939 г. Япония подписва примирие със СССР и едва два дни след него Сталин влиза в Полша.

С две думи: пактът Молотов-Рибентроп унищожава два други договора - Версайския и Антикоминтерновския
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: ВладиГео
AnonimusBG
13 Сеп 2015 22:05
Мнения: 2,670
От: Bulgaria
За Мюнхен 1938 г. не е прието вече да се говори. Има само пакт Молотов - Рибентроп 1939 г.
На поляците трябваше да не им дават Бреслау, Щетин, Данциг и т. н., а да си им оставят Лвов.
ВладиГео
13 Сеп 2015 22:09
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
П.С. Показателен детайл: през 1945 г. Сталин обявява един ден за нов празник - неприсъствен ден, със специален медал за него и т.н. Празнува се Победата във Втората световна война. Но! Този ден не е 9-и май, а 3-ти септември! Денят на разгрома на Япония.
П.П.С. През 2015 г., Китай, за който досега 3-ти септември не бе държавен празник, го обяви за такъв. При това за съвместен с Русия
Вижте в нета, има много материали за парада, за празненствата, за участниците ... От славянските държави-победителки, в Пекин бяха президентите на Русия, Беларус и Чехия.
Evasion
13 Сеп 2015 22:43
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Много се радвам, че "Сега" публикува думите на д-р Анджей Завистовски. Така дискусията продължава, а такива като мен получават шанса да научат интересни неща за една много важна епоха от историята на човечеството
protor
13 Сеп 2015 22:47
Мнения: 3,898
От: Bulgaria
Оти се абиш? Птрински не е дори на нивото на проф. Божо. Тоя е на нивото на Албена Вулева.

П.П. Кажете и каква е сестра му на полячето, не го жалете.
AnonimusBG
13 Сеп 2015 22:57
Мнения: 2,670
От: Bulgaria
AlliedSeawind32 13 Септември 2015 19:50
Ако погледнем към очертанията на тогавашните граници, лесно ще забележим, че през 1945 г. границата на СССР с Финландия, Полша, Чехословакия и Румъния не се различава много от онази, начертана от Сталин и Рибентроп през август и септември 1939 г
Ай стига, бе! Пък аз си мислех, че Полша си увеличава територията след 2 СВ. За сметка на Германия, например.
Колега otvrat, колегата Завистовски пише за границата на СССР с Полша, а не за границата на Полша с Германия.


А защо според теб не пише за границата с Германия?
Къде е ключа от бараката? Неудобно е да се благодари на лошите?
Eisblock
13 Сеп 2015 22:59
Мнения: 9,157
От: Iceland
Едностранчив поглед, не по-"добър" от критикувания материал на Петрински.

- Кап. Бъди ми спести писането.

Мога да допълня, че благодарение на Версайската измама, Полша придоби германските земи и излаз към морето. Гданск бе 93% с немско население. От влизането в немските земи след 1920г., до септември 39год., полски националистически банди участват в терора за прогонване на немците от земите им там. Избити са около 400- / 450 000 от мирното население.

Преговорите за прекарване на Аутобанна и ЖП-връзки между по-голямата част и Източна Прусия остават неуспешни. Полша шикалкави и протака преговорите (не без подстрекателството на Франция и Англия) и въпреки изгодните условия, Германия се нагърбва да прекара още връзки между Варшава и Балтийско море за своя сметка, те се провалят през. м. август. Нещо повече, през м .март 1939г. се обявява частична мобилизация, а пресата е гръмогласна как маршал Пилсудски щял да влезе на бял кон в Берлин. След войната Полша получи отново щедра ивица немска земя, като между отнетите области е и Шлезиен (сега Силезия)...

За 1 септември има и други мнения, че провокацията я правят едни други Сили. Но победителите и финансистите им, в същност и на двете страни, са установили точни рамки как да се учат "фактите" и за двете Световни войни. Сега при разпалването на Третата, подстрекателите са същите, причините си остават същите, както и целите - Избиване на населението на Европа, с обогатен вариант: - претопяването му чрез вкарване на несмилаеми маси чуждоверци, с непроменима собствена култура и нрави. Всичко това се развива сега пред очите ни, въпреки, че баламосването е както винаги свръх нагло, но сега слепци вече почти няма.

Странно е защо, когато стане дума за миналите събития, изгравираното от Същите (сега отново причинители на хаос в Европа) в мозъците ни като "факти" и "истини", се взима все още масово за чиста монета?!
Добави мнение   Мнения:121 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »