Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разказът на картата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:121 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »
БатВаню
13 Сеп 2015 23:53
Мнения: 3,463
От: France
"Преместването" на Полша на запад - за сметка на Германия и в полза на СССР - доста прилича на "преместването" на Румъния на юг, в Добруджа - за сметка на България и в полза на Русия.
Поляците не са се натискали да ходят на Одер, нито румънците в Добруджа.
Очевидно на някои небългари тук това сходство доста им допада
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: БатВаню
комар
14 Сеп 2015 00:36
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
пан Завистовски ни демонстрира обичайната за поляците тотална амнезия за поведението на Полша от 1934 до началото на 1939,
когато стратегическото и партньорство с хитлеристка Германия е било основен стълб на външната и политика
- закономерно, след мераците на Пилсудски, обявени още 1919 г., че Полша трябва да заеме пространството "от Финландия до Кавказ"

http://ukrop.dn.ua/cgi-bin/ukrop/start.cgi?info2=0287&page=4
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: комар
toii
14 Сеп 2015 00:49
Мнения: 1,154
От: Rwanda
Доста вял и слаб материал представен ни от господин, чиято титла и длъжност изискват по-задълбочени, безпристрастни и разширени познания по дискутирания въпрос. Чудно ми толкова ли не може да се намери поляк, който откровено, ясно и без присъщото на поляците и неподкрепенно с нищо самочувствие и антируска риторика да даде едно балансирано и исторически вярно представяне на фактите. Но изглежда дълго ще се чака, особено след събитията в Украйна.
AnonimusBG
14 Сеп 2015 01:02
Мнения: 2,670
От: Bulgaria
БатВаню 13 Септември 2015 23:53
"Преместването" на Полша на запад - за сметка на Германия и в полза на СССР - доста прилича на "преместването" на Румъния на юг, в Добруджа - за сметка на България. Поляците не са се натискали да ходят на Одер, нито румънците в Добруджа.
Очевидно на някои небългари тук това сходство доста им допада

След като не са се натискали да се връщат обратно. Погледни територията им до 1938 г. и след 1945 г. Ще стане интересно.
комар
14 Сеп 2015 02:03
Мнения: 1,910
От: Bulgaria
toii
14 Сеп 2015 00:49

Доста вял и слаб материал представен ни от господин, чиято титла и длъжност изискват по-задълбочени, безпристрастни и разширени познания по дискутирания въпрос.


Не са му необходими, господинът се труди на идеологическия фронт. Известен е с организирането на акция за окончателното демонтиране на паметник във Варшава в чест на Съветската Армия. По това време (януари 2014) болшинството граждани са били за възстановяване на паметника,
преместен временно заради строеж на метро.

Памятник воинскому братству двух стран был открыт 18 ноября 1945 года в разрушенной после боёв Варшаве. Надпись на нём гласит: «Слава героям Советской армии. Братьям по оружию, отдавшим свои жизни за свободу и независимость польского народа. Жители Варшавы воздвигли этот монумент».

Любопитно, коя ли НПО кантора у нас го е мобилизирала да откликне на статията на Петрински. Явно, Сега е четен вестник по посолствата...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: комар
venstar
14 Сеп 2015 03:43
Мнения: 1,954
От: Germany
През ноември 1918 г. заглъхват битките по фронтовете на Първата световна война. През следващите месеци продължава работата по гарантирането на мира и въвеждането на следвоенен ред в Европа.

То и Полша се включва във въвеждането на реда в следвоенна Европа, но самата не се съобразява с Версайските договори.

Очаквано е представител на държава пръкнала се след ПСВ да пищи като настъпен, когато някой прави изказвания, развенчаващи светлия идеал, който се учи във въпросната държава, но чак такава наглост е прекалена.

Господинът явно не е чел коментарите във форума под статиите на Петрински последните седмици. Иначе не би се решил да представи редкия си бълвоч.
VOCI
14 Сеп 2015 06:00
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Както знаем от Истинската История - Сталин е Велик защото скромно е имал само триесетина костюма. Но Чингиз Хан не е имал нито един. Ерго - Чингизханизъмът е трийсет пъти по-велик от сталинизъмо.
Гоша
14 Сеп 2015 06:02
Мнения: 5,440
От: Bulgaria
Сталин - патриот, говорят патриоты.
Сталин – русский националист, говорят русские националисты.
Сталин – коммунист, говорят коммунисты.
Сталин – мразь и негодяй, говорят мрази и негодяи.

Което си е вярно - вярно си е.
Mladya hqsh
14 Сеп 2015 06:51
Мнения: 7,050
От: Bulgaria
Както знаем от Истинската История - Сталин е Велик защото скромно е имал само триесетина костюма. Но Чингиз Хан не е имал нито един. Ерго - Чингизханизъмът е трийсет пъти по-велик от сталинизъмо.

Воци, можеш ли да ни разтълкуваш горната енигма?
VOCI
14 Сеп 2015 07:29
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Чети Петрински.
Там ВСИЧКО е казано.
читатель
14 Сеп 2015 08:06
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
Не зная какво "разказва" картата на този пан, ама не може да не се види това:

В Одессе несколько сотен националистов устроили акцию в поддержку предполагаемых убийц Олеся Бузины

В шествии, а затем в митинге у памятника Тарасу Шевченко приняли участие представители запрещённой в России группировки "Правый сектор" и партии "Свобода", а также радикально настроенные футбольные фанаты. По их мнению, задержание двух подозреваемых киллеров - Олега Полищука и Андрея Медведько - было политически мотивировано.

Олеся Бузину расстреляли у подъезда собственного дома в апреле этого года. Журналист активно осуждал антиправительственные выступления на Майдане, критиковал действия украинских силовиков в Донбассе и националистическую пропаганду новых киевских властей, за что ему неоднократно угрожали физической расправой.

Смотрите оригинал материала на http://www.1tv.ru/news/world/292139
Интересно е да се чуе мнението на Завистовски за горните събития.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: читатель
Firmin
14 Сеп 2015 08:59
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Каква е поуката, обаче ...

Разказът на картата ... Разказът на картата е за това, че геостратегическият баланс на влиянието в Европа се подлага на ревизия периодически, практически от едни и същи позиции и модел на мисленето. Различават се само средствата, с които това влияние се "преподписва" или пък дори ... не. Ако в средата на ХХ век порциите влияние се косумираха с железните зъби на танковите клинове - Полша познава с плътта си тази германско-съветска захапка - СЕГА, в началото на ХХІ, танковете имат нерадостната съдба, простете натурализма ми, да "препикават", опреснявайки маркировката на отпреди определената и очертана територия. Няколкото Ейбръмса тук или там имат трогателно с военната си безполезност присъствие, но пък какви знаци, а!

Днес инвазията "се случва" със скоростта на светлината. С тази скорост се осъществяват транзакциите в света на бизнеса - клише. А геополитическото предъвкване и поглъщане на национално суверенните залци става не с танковата стомана (бедни, бедни Шуман и Моне!), а със стоманата на ... банковите трезори. Доколкото банковият трезор е неудобен за маркировка, да речем, на площад, то танкът, макар и анахронизъм, си остава предпочитания пътен знак. Това, че национално суверенната плът продължава да кърви, предъвквана и поглъщана, и в началото на ХХІ век предизвиква не повече неудобство от това да са ти сервирали стека алангле, без да си го поискал. Честно казано, някои и го предпочитат кървав, дори ... кървящ.

Макар че традициите в европейския ресторант формално не го допускат по етикет, други някои намират за много ... секси това да си боднат залче от чуждата чиния. Никога не съм го харесвал този навик. Твърдя, че между хранещия се и храната му се осъществява връзка. Да ти вземат залъка е болезнено, до степен да нарани ... мозъка ти. А никой не обича да му бъркат в мозъка, докато се храни. Каквото и да ви разправя д-р Ханибал Лектър. Но ... това е друга тема.

А авторът ни изложи тезата си с прецизността и монотонността на молитва. Нищо чудно - то си е символ верую на полския ... (патриотизъм, национализъм, национал-шовинизъм, национален характер, държавна идеология) ... което си изберете там. Поляк. Поляците са си такива - добри са в кавалерийските атаки с пики и саби и слаби в дипломацията. Национален характер - потискаща интелекта храброст, която има за източник исторически комплекс, уви. Че кой си няма, ще речете. И сте прави.

Историческата съдба да си поставен между Германия и Русия си има своите ... неудобства. Вероятно и ... възможности. Само дето на поляците им предстои да ги открият. Шегичка. Прочее, полезно е да се съзерцава картата в безмълвие. Така човек, кой знае, може и да чуе шепота и. А тя има какво да разкаже и да ни ... (предс)каже.
Федаин
14 Сеп 2015 09:17
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Е така мама Лъвица пуска по някое нефелно животинче на малките да си поиграят с него за тренировка преди да го хапнат. Някой по-скоро се е подиграл с човека. С тия писания пана може да мине в А окръжна полска лига. Или пред феновете на полския национален отбор след като се насмъркат. Тука Не!
Mrx++
14 Сеп 2015 09:27
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Да чакаш от поляк обективна статия за Русия все едно да чакаш от дявола обективен прочит на Евангелието Този субект май забравя, кой нападна Русия през 1920г. Как Юзеф Пилсудски обмисля реализацията на проекта за създаване на федерация между Полша, Украйна, Беларус и Литва с водеща роля на Варшава в нея. Сталин си взема през 1939г. това, което му е отнето след агресията на Полша. След ВСВ Сталин е признал на Чърчил, че никога не би се съгласил на договор с Хителр, ако западнирте държави не бяха подписали договорът в Мюнхен. Въобще поляците са с яко промити мозъци, обладани от великополски национализъм. не случайно издигнаха статуя на агресора Пилсудски.
deadweight
14 Сеп 2015 09:27
Мнения: 648
От: Antarctica
И в Полша бият негрите.. Пък в Балтийските републики въобще не е препоръчително да си негър. Затова много правилно другарят Сталин им изпрати "вежливи" зелени човечета!
Mrx++
14 Сеп 2015 09:38
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Д-р Анджей Завистовски е директор на Бюрото за обществено образование към Института за национална памет и преподавател в Катедрата по икономическа и социална история на Висшето училище по икономика във Варшава.
на тоз доктор да му се зачисли една медицинска сестра.
Хр_Атанасов
14 Сеп 2015 09:44
Мнения: 992
От: Bulgaria
Искам да предложа към обсъжданата тема думите на Ото фон Бисмарк: "Erfolgsregel: Ich jage nie zwei Hasen auf einmal." ("За да успея, не гоня два заека едновременно.". Демек и Полша, и СССР, и Англия, и Франция, и Германия, и България и мн.др. са забравили тази азбучна истина, поне относно мераците им за ревизия на Версайската следвоенна система (която е плачела за ревизия - откъдето и да се погледне). За България - искала е да седне на (повече от) два стола в периода 1939-44 год. (това само като вметка по темата). Така от камбанарията на всеки списовател (Полша, СССР, Германия и мн. др.) се открива "безгрешен" поглед върху процеси от онова бурно време. Или още по-кратко обобщено: "От стар турчин ходжа не става!" - национални предразсъдъци не се преодоляват току-тъй. Това важи за всички нации и за тълкуването на исторически факти от недалечното ни минало. Статията - поглед от Полша. Нищо повече.

Firmin 14 Септември 2015 08:59
Sir_Lanselot
14 Сеп 2015 09:46
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Защо ти Андрей мълчиш за Мюнхенския сговор? Защо не говориш за подлоги поведение на Англия и Франция по време на преговорите в Москва от 12 - 21 август? Гуде риан стига в Брест на 17 септември и спира на линията Кързон където спира и съветската армия. Ияма неопровержими доказателства за Катин иначе СССР / Русия отдавна щеше да бъде осъден
аиг
14 Сеп 2015 09:56
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Това писание проявява същата обективност като съчинението на Петрински като в същото време не се опитва да покаже каквато и да е задълбоченост и обяснение на процесите, каквото май Петрински все пак се опита да направи. Разбира се, за да подкрепи своите субективни възгледи.
Интересно ми е защо господинът след като започва с това как Германия и СССР са едва ли не съюзници след Версай не продължава и нататък.
Можеше да подкрепи тезата си с взеизвестното военно сътрудничество ме райха след идването на хитлер и СССР. Германия няма право да има силна армия, за това я изгражда скрито. Бъдещите танкови клинове, първите асове на луфтвафе и не само се тренират в тайни центрове в СССР, през които са минали хиляди. Ей това си е директната помощ за реваншизма на Германия.
А иначе както е видно всяка държава си гледа интереса и в зависимост от гледната точка нещо е добро или лошо. Например в Турция сигурно смятат Кърджалийско за турска територия, която си е била заселена с турци и мюсюлмани, а българите са провеждали колонизаторска политика там, след 1912, и имат известно основание.
Неверния Тома
14 Сеп 2015 09:58
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Нещастието на Полша е географското й положение. За враждата или дружбата между съседите й винаги тя плаща. Желанието на Пилсудски да прави федерация Полша-Украйна-Белорусия не е по осъдително от желанието на Русия да прибере Прибалтика, ама е неизгодно за могъщите й съседи. Пък като се включи "традиционната" българо-съветскаруска дружба....Няма нужда да се връщаме до времето на Борис Годунов.
Панът греши когато пред нас, българите, представя Полша като защитник на Версайската система. Нали тази система докара границата до предградията на Варна.
Добави мнение   Мнения:121 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »