Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разказът на картата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:121 « Предишна Страница 4 от 6 2 3 4 5 6 Следваща
Казуса
14 Сеп 2015 12:48
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
п.п Казусе. Това последното, в контекста, в което е написано е като Сюлейман Великолепни е велик владетел.

А, не. Аз просто обръщам внимание, че историята не трябва да се гледа само от субективна полска страна
аиг
14 Сеп 2015 12:56
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Ами точно тук всеки я гледа субективно. Петрински е най-лошия пример за обективност, както и някой от коментарите.
Данил
14 Сеп 2015 13:13
Мнения: 5,850
От: Poland
Поляците са добри хора,малко интриганти,малко самохвалковци ,но стане ли дума за политика и история стават невменяеми. Заразени са от бесен национализъм и единствено бой и окупация ги укротяват. Русия винаги е молила поляците да бъдат добри и спокойни съседи. Кой знае защо,след такива призиви поляците пощуряват от агресивност и се налагат 3+1 разделяне на тази територия. И сега са във фаза пощуряване. Навсякъде има плакати Помни Катин,умишлено се разрушават паметниците на загинали красноармейци . А загиналите са 600 хил. Помнят за восточние Кресы ( зап.Украйна и зап.Беларус),че от там са прогонени 4 млн. поляци,но забравят,че от подарената им Сев.Силезия са прогонени 12 млн.немци,от които 2 млн.умират по пътя. Вчера в предаването на Соловёв по "Россия" участваше полски журналист. След напомнянето за този срамен ,за Полша,факт с прогонването на немците,пшека нагло заяви,че немците сами са си били виновни. А от друга страна,полските политици забравят за 200 хил.изклани поляци от бандеровците в същите тези восточни Кресы.Важното е ,че Украйна е против Русия. В момента цялата външна политика на Полша е с реваншистки,антируски дух. Не отиват на добре нещата. Заедно с прибалтите се стараят да предизвикват Русия по всякакъв повод. Очакват отпор който да изтъкнат истерично като Руска агресия.
Хр_Атанасов
14 Сеп 2015 13:15
Мнения: 992
От: Bulgaria
... Ами точно тук всеки я гледа субективно...
- Яааа, топлата вода се открива повторно Мче то кат се почне от Херодот - всичко е субективно, особено пък за историческите събития. Някой на противно мнение?!...
аиг
14 Сеп 2015 13:28
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Ами не. Възможно е, още повече това трябва да се отнася за историците, които наистина трябва да са безпристратни. Иначе не са историци, а са някакви пропагандатори, като автора на статията и Петрински.
независим
14 Сеп 2015 13:41
Мнения: 2,390
От: Israel
Петрински оправдава Сталин, Завистовски смята, че Сталин не заслужава оправданието.
Някои казват: Полша сама си е виновна.
Кой както иска, така да интерпретира историята, но не може да промени факта, че Полша е нападната и от Хитлер и от Сталин и тя е жертвата...
Федаин
14 Сеп 2015 13:47
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
26 января 1934 года заключается Договор о ненападении между Германией и Польшей
!!!

Министр иностранных дел Французской Республики Жорж Бонне и министр иностранных дел Германии Иоахим Риббентроп 6 декабря 1938 года подписали франко-германскую декларацию.


30 сентября 1938 года британским премьер-министром Чемберленом и Гитлером подписана декларация о ненападении и мирном урегулировании спорных вопросов между Великобританией и Германией


5 сентября США и Япония объявляют о своём нейтралитете в европейской войне[41].


Те това са фактите. А иначе клепеме за Рибентроп-Молотов.
venstar
14 Сеп 2015 13:48
Мнения: 1,954
От: Germany
долуподписаните представители на двете Страни обсъдиха в строго конфиденциални беседи въпросите за разграничаване на техните сфери на влияние в Източна Европа.

Ау, колко лошо! Да се заклеймят всички гадняри, които си позволяват с лека ръка да преправят граници и да се споразумяват за сфери на влияние. А Сталин е два пъти лош. Веднъж играл тази игра с Хитлер през 1939, а през 1944 още веднъж. Упс, последното май не трябваше да го казвам, защото партньор в сделката на мястото на Хитлер бил добрият чичко Чърчил.

Разделянето на сфери на влияние и пречертаването на картите не е от вчера и няма да приключи скоро. Да си спомним създаването на Пакистан, границите в Африка, споразумението на Антантата от 1915 за разпределение на следвоенна Европа.

Проблемът на ляхите е, че стоят точно между Германия и Русия, но си мислят, че Русия е по-слабият и цивилизационно примитивен противник и затова все се стремят самостоятелно или в коалиция с някой друг да дърпат Баба Меца за опашката.

За протокола. Докато полските земи под немско или АУ управление не са имали никаква автономия, не може да се каже същото за тези под руска власт. От 1815 Полша има собствена конституция и Полското кралство е в лична уния с Русия. Финландия също се радва на относителна автономия спрямо Русия. Имат си собствена валута, а финският език е имал статут на държавен. Много подобно на положението на Източна Румелия в рамките на Османската империя.
Федаин
14 Сеп 2015 13:50
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Как следствие достигнутых Рапалльских договорённостей и последующих секретных соглашений, в Липецке в 1925 году был создан авиационный учебный центр, в котором немецкие инструкторы обучали немецких и советских курсантов. Под Казанью в 1929 году был создан центр подготовки командиров танковых соединений (секретный учебный центр «Кама», в котором немецкие инструкторы также обучали немецких и советских курсантов. Для немецкой стороны за время функционирования школы подготовлено 30 офицеров рейхсвера[28][29]. В 1926—1933 годах в Казани также проводились испытания немецких танков (немцы для секретности называли их «тракторами»[30]. В Вольске был создан центр для обучения обращению с химическим оружием (объект «Томка»[31][32]. В 1933 году, после прихода к власти Гитлера, все эти школы были закрыты.

А.това за аигето.
Firmin
14 Сеп 2015 13:56
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
но не може да промени факта, че Полша е нападната и от Хитлер и от Сталин и тя е жертвата...


Сложно е ... Да, безусловно Полша е жертва. Обречена е, практически. Но ... историята е странна госпожа. Ако разширим рамката, подялбата на Полша даде възможност на Червената армия да посрещне германския удар през 41-ва на изнесен рубеж. Може да се спори по това дали без тази стратегическа дълбочина на отбраната, хайде - дори на отстъплението си, Червената армия щеше да успее да удържи Москва и Ленинград под силата на първия удар на блицкрига.
аиг
14 Сеп 2015 13:57
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
В 1933 году, после прихода к власти Гитлера, все эти школы были закрыты

И какво. Някъде да съм написал нещо, което да опровергаваш с това подчертаното.
Прочети пак какво съм написал, което за щастие даде повод няколко души да качат цели руски изследвания по темата
venstar
14 Сеп 2015 13:58
Мнения: 1,954
От: Germany
Затова светът с голяма изненада научава новината, която се появява на 24 август 1939 г., че досегашните идеологически врагове са подписали пакт за ненападение.

Много изненадвашо след толкова дълго ухажване от страна на Чембърлейн Хитлер да вземе да сключи договор със Сталин.

Панът проявява тунелен синдром. Концертрира се в една опорна точка и забравя за всичко друго. С надежда, че номерът му ще мине пред читателите на хартиеното издание. Ако си е направил труда да погледне във форума, трябвало да му е било ясно, че няма никакъв шанс с тази чорбица.

Поляците ги гони болен национализъм. Изсипват големи пари за филми на исторически теми, възхвалявайки полския героизъм пред лицето на страшния враг: "Варшава 1920", "Вестерплате", а от скоро и "Варшава 44".
Федаин
14 Сеп 2015 14:13
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
The gravest error a thinking person can make is to belive that one particular version of history is absolute fact. History is recorded by the series of observers, none of whom is impartial. The facts are distorted by sheer passage of time, deliberate misrepresentations by religious sects, and the inevitable corruption that comes from an accumulation of careless mistakes. The wise person , then , viewes history as a set of lessons to be learned , choices to and ramifications to be considered and discussed , and mistakes that shuld never again be made

А какво виждаме ? Разгръщане на абсолютно същия сценарий и пропаганда от преди 80 и нещо години. Същите идея и стремеж за световно господство. Само психопатите , изпълнителите и подръжниците им са други.
Федаин
14 Сеп 2015 14:26
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Можеше да подкрепи тезата си с взеизвестното военно сътрудничество ме райха след идването на хитлер и СССР

Написал си това. Нали разбираш къде е разликата? И че това което си написал е лъжа и пропаганда обслужващи нечии интереси. Повторение - полигоните са закрите след идването на Хитлер на власт.
Ето ти още за сътрудничеството между Германия и СССР:
Вскоре после подписания Рапалльского договора, 11 августа 1922 года, между Рейхсвером и Красной армией было заключено секретное соглашение о сотрудничестве[21]. У Германии и Советской России появилась возможность хоть незначительно, но поддерживать и взаимно развивать военно-технический потенциал, накопленный в годы Первой мировой войны[22][23]. В результате сотрудничества Красная армия получила доступ к техническим достижениям германской военной промышленности и методам работы германского генштаба, а рейхсвер начать подготовку лётчиков, танкистов и специалистов по химическому оружию в трёх школах на территории СССР, и смог на базе дочерних предприятий германской военной промышленности ознакамливать офицеров с новым моделями оружия, запрещённых на территории Германии[24].

Разбираш ли , че сътрудничеството е между Райхсвера и РККА , а не между нацистка Германия?
аиг
14 Сеп 2015 14:30
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Ами добре
Mrx++
14 Сеп 2015 14:37
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Помни Катин,умишлено се разрушават паметниците на загинали красноармейци . А загиналите са 600 хил. Помнят за восточние Кресы ( зап.Украйна и зап.Беларус),че от там са прогонени 4 млн. поляци,но забравят,че от подарената им Сев.Силезия са прогонени 12 млн.немци,от които 2 млн.умират по пътя.
И съвсем забравят, че при полската агресия през 1920г. са хванати 120 000 руски пленници, от които само 30 000 са останали живи.
Yantar
14 Сеп 2015 14:41
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
През юни 1940 г. Румъния също е принудена да приеме съветските искания.
Брех, значи трябва да благодарим на СССР и за Крайовската споготба дето ни върна Добруджа? Това нашите инфантили няма как да го приемат.
Сгугню
14 Сеп 2015 15:02
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Ай стига, бе! Пък аз си мислех, че Полша си увеличава територията след 2 СВ.



Хубаво е като се пише, първом да се проверява.
Територията на Полша отпреди ВСВ е по-голяма от тази след ВСВ!
Сгугню
14 Сеп 2015 15:05
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Бих приел тезите на полячето като следствие на великополската пропаганда, но... Полша в момента е заграбила голяма част от Източна Прусия, както и района на Бреслау. Да каже нещо авторчето за тези немски земи?


Източна Прусия безспорно си е немска земя, но откъде решихте, че Вроцлав следва също да се счита за такава?
Федаин
14 Сеп 2015 15:21
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Позицията на СССР по българските искания за Добруджа се различава от тази на Германия и на англо-френския блок. Още през 1937 г. сред дипломатическите и военните среди в Москва се счита, че България, поради тежкото положение на Румъния, има най-добър шанс да си възвърне не само Южна, но и цяла Добруджа, като излезе на устията на Дунава и установи съседство със СССР. Съветското отношение остава непроменено и след 1 септември 1939 г.

Добави мнение   Мнения:121 « Предишна Страница 4 от 6 2 3 4 5 6 Следваща