Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разказът на картата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:121 « Предишна Страница 5 от 6 3 4 5 6 Следваща
Mrx++
14 Сеп 2015 15:21
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
И какво. Някъде да съм написал нещо, което да опровергаваш с това подчертаното.
Прочети пак какво съм написал, което за щастие даде повод няколко души да качат цели руски изследвания по темата
Е тогава защо го пишеш. Разбира се, че СССР и Ваймарска Германия са били засегнати от разпоредбите на следвоенна Европа и затова са си сътрудничели. Какво странно е имало тогава. И в България са създадени строителни войски от Стамболийски за да се заобиколят ограниченията на Версайския договор. След идването на Хитлер, като се знае още от неговата книга, че основната му цел е била борбата му срещу комунизма, това сътрудничество е прекъснато. Нещо повече нацистите се бият срещу болшевиките в Испания. Така, че СССР няма никаква връзка с военните приготовления на нацистите, което се мъчи да докаже полячето.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Mrx++
Федаин
14 Сеп 2015 15:24
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Българското правителство се консултира и с Москва, където на българското военно аташе е внушено, че България трябва да помисли не само за Южна, но и за Северна Добруджа, за да може България да излезе на Дунавската делта и да установи съседство със СССР, но това агресивно поведение на съветската дипломация плаши правителството и царя
Казуса
14 Сеп 2015 15:28
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
Брех, значи трябва да благодарим на СССР и за Крайовската споготба дето ни върна Добруджа? Това нашите инфантили няма как да го приемат.

Затова просто го пропускат, или акцентират само на ролята на Германия за връщането на Южна Добруджа.
Какво да се прави - те нямат за цел да разберат истината, а да докажат, колко е лош СССР. И за целта нищо антибългарско не им е чуждо.
Сгугню
14 Сеп 2015 15:29
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Сложно е ... Да, безусловно Полша е жертва. Обречена е, практически. Но ... историята е странна госпожа. Ако разширим рамката, подялбата на Полша даде възможност на Червената армия да посрещне германския удар през 41-ва на изнесен рубеж. Може да се спори по това дали без тази стратегическа дълбочина на отбраната, хайде - дори на отстъплението си, Червената армия щеше да успее да удържи Москва и Ленинград под силата на първия удар на блицкрига.


В този дух на мисли, ако не е имало пакт Молотов-Рибентроп, нямало е и да има нахлуване на Германия в Полша!
Инак казаното от теб заслужава размисъл - дали преместването на границата на запад не е изиграло някаква роля в сраженията през лятото на 1941 като изнесен рубеж и така да е спасило Москва.
Моето мнение е, че това преместване е имало даже отрицателна роля за съветската отбрана, защото:
1. С новата граница се създава Бялистокската издатина, в която през юли е обградена най-голямата 10А, с над 250 хил. бойци.
2. Поради новата граница укрепленията по старата са изоставени и така не са достатъчно ефективни през юли 1941.
3. Т.нар. линия Молотов по новата граница всъщност е неизградена, т.е. новата граница не е укрепена дори.
Германия преодолява новопридобитите от СССР през 1939 земи от Полша за седмица - в края на юни немците стигат Минск, което е вече в старите граници на СССР. Тази седмица, при старите граници, СССР щеше да я спечели на линията Сталин.
Ако, разбира се, СССР се е готвел за отбранителна война. Което не е бил случая!
Данил
14 Сеп 2015 15:31
Мнения: 5,850
От: Poland
но откъде решихте, че Вроцлав следва също да се счита за такава?

Питаш,понеже не си бил във Вроцлав,не си разговарял с днешните му жители. Типичен немски град,по архитектура,по исторически паметници,фактите го показват. Дори в гробищата им като се поразходиш( католическите гробища са и място за разходки,не са като православните запустели) ,няма да намериш полско име от преди 1945 г. а от 16-ти век насам до края на ВСВ са все немски имената на починалите. Хубаво е да се видят спортните съоръжения от времето на олимпиадата 1936 г.лично откриване от райхсканцлера, а също и японската градина личен дар от Микадо на Кайзера през 1911 г... Те така с полския произход на града. В центъра на Вроцлав има ресторант Лвовска среща където се срещат преживелите преселението от Восточни Кресы в Силезия. Жителите му разказват за произхода си ,нищо общо нямащ с мястото където живеят. А немските туристи звънят в апартаментите и искат да видят дома на баща си,на дядо си. И напомнят на обитаващите го поляци,да го пазят понеже ще се върнат рано или късно.
Mrx++
14 Сеп 2015 15:40
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Източна Прусия безспорно си е немска земя, но откъде решихте, че Вроцлав следва също да се счита за такава?
защото тогава по-голямата част от населението е било немско. Разбира се това, което се е казвало исторически Прусия е била населена от балтийски и славянски народности, но впоследствие завладяна от Тевтонския орден, а след това присъединена от корфюрството на Бранденбург, начело с Хохенцойлерите. Фридрих Хохенцойлер, маркграф на Нюрнберг се сприятелява с бъдещия император на Германската империя Сигизмунд в битката при Никопол срещу турците през 1394г. Впоследствие Сигизмунд назначава Фридрих за електор от Брандебург. Така впоследствие след завземането на пруските земи от корфюрстите на Бранденбург се е формирало кралството на немската Прусия, заедно с Австрия и Бавария най-големите немски държави в рамките на Германската империя. Впоследствие Прусия излиза от Германската империя.
А преа 60-70 години на 19-ти век Бисмарк формира около Прусия 2-та Германска империя. Той завладява Бавария с война, затова баварците и сега не обичат прусаците.
Sir_Lanselot
14 Сеп 2015 15:44
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
аиг,
Предоставям откъс от книгата на Николай Стариков „Кто заставил Гитлера напасть на Сталина” - библиотека Либрусек.
Когда нам говорят, что именно в СССР научились воевать германские танкисты, нужно помнить, что именно в тот период, когда фюрер начинал перевооружение своей армии, германских курсантов в России уже не было.
В СССР действительно существовали три военных объекта, на которых обучались германские офицеры: танковая школа в Казани, летная в Липецке, химический объект «Томка». Однако стоит поподробнее к ним приглядеться, как утверждения, что именно Сталин подготовил и вооружил немецкую армию, окажутся абсурдными. Ведь не случайно в книгах, обвиняющих Россию-СССР в подготовке будущих гитлеровцев, вы никогда не найдете конкретных цифр.
Когда нам говорят, что именно в СССР научились воевать германские танкисты, нужно помнить, что именно в тот период, когда фюрер начинал перевооружение своей армии, германских курсантов в России уже не было. За все время своего существования танковая школа успела сделать три выпуска немецких слушателей: в 1929/30 году – 10, в 1931/32 году – 11 и в 1933 году – 9 человек[196]. Итого 30 курсантов.
Соболев Д. А., Хазанов Д. Б. Немецкий след в истории отечественной авиации. М.: Русавиа, 2000. С. 119.
Аналогичной была ситуация с «производством» германских асов. Первые шаги к появлению совместной летной школы в Липецке были сделаны в 1923 году, когда немецкое военное министерство через посредника купило у фирмы «Фоккер» в Голландии одноместные истребители. К примеру, в 1932 году численность авиашколы достигла 303 человек, в том числе немцев – 43, советских военных летчиков – 26, советских рабочих, техников и служащих – 234. Всего в летной школе в Липецке было обучено или переподготовлено 120 немецких летчиков-истребителей и 100 летчиков-наблюдателей
[198]. Пыхалов И. Великая Оболганная война. М., 2005. С. 25.
Mrx++
14 Сеп 2015 15:46
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
В този дух на мисли, ако не е имало пакт Молотов-Рибентроп, нямало е и да има нахлуване на Германия в Полша!
Айде бе. А как Германия е щяла да нападне СССР, което е била основната задача на нейната политика. Още в "Моята борба" Хитлер пише за това, като счита, че основен негов съюзник трябва да бъде Великобритания.
Сгугню
14 Сеп 2015 15:52
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Айде бе. А как Германия е щяла да нападне СССР, което е била основната задача на нейната политика. Още в "Моята борба" Хитлер пише за това, като счита, че основен негов съюзник трябва да бъде Великобритания.


Целта на разсъждението беше друга, Марксе, виж какво е написал Фирмин и не скачай така първосигнално.
Сократ-май
14 Сеп 2015 16:06
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Марксе,
Архивраговете, поставени на първо място, не бяха ли Англия и Франция?
Федаин
14 Сеп 2015 16:15
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Архивраговете, поставени на първо място, не бяха ли Англия и Франция?

"Единственото по-лошо от войната с англосаксонците е мира с тях"
Сталин
"Англия няма вечни приятели има вечни интереси"
Чърчил
Firmin
14 Сеп 2015 16:28
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Предложих ви и преди, ще ви предложа пак ... арбитър в спора. За мен ключовата за разбирането на ситуацията, а същевременно липсваща и необсъдена, гледна точка е тази на германците. Бях ви дал един линк към разсекретени архивни материали - кореспонденция на германското външно министерство с мисията им в Русия, включително и от кабинета на Хитлер. Макар и под условието на некоректно селектиране, тази кореспонденция е полезна - дори само заради това, че придава релефност на общата картина. Казах ви и преди - не можем да коментираме пълноценно основанията за пакта Молотов-Рибентроп, ако се фиксираме върху мотивите на Сталин да го сключи (или не). Обективно, този пакт има две страни, равнопоставени. Германските основания са съществени за разбирането на случилото се. Да ги сведем само до това да се смаже Полша и/или да се създаде плацдарм за кампания срещу СССР е твърде опростено. Нивото на този форум, мисля, предполага нещо повече.
Сгугню
14 Сеп 2015 16:38
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Предложих ви и преди, ще ви предложа пак ... арбитър в спора. За мен ключовата за разбирането на ситуацията, а същевременно липсваща и необсъдена, гледна точка е тази на германците. Бях ви дал един линк към разсекретени архивни материали - кореспонденция на германското външно министерство с мисията им в Русия, включително и от кабинета на Хитлер. Макар и под условието на некоректно селектиране, тази кореспонденция е полезна - дори само заради това, че придава релефност на общата картина. Казах ви и преди - не можем да коментираме пълноценно основанията за пакта Молотов-Рибентроп, ако се фиксираме върху мотивите на Сталин да го сключи (или не). Обективно, този пакт има две страни, равнопоставени. Германските основания са съществени за разбирането на случилото се. Да ги сведем само до това да се смаже Полша и/или да се създаде плацдарм за кампания срещу СССР е твърде опростено. Нивото на този форум, мисля, предполага нещо повече.


Поздравления за това!
Мога ли да те помоля отново да дадеш въпросния линк, защото съм го пропеснал, а тъй като имаш много постинги, ще е трудно да го изровя?
Неверния Тома
14 Сеп 2015 16:50
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Mrx
14 Сеп 2015 14:37Мнения: 18,927
От: Bulgaria
И съвсем забравят, че при полската агресия през 1920г. са хванати 120 000 руски пленници, от които само 30 000 са останали живи.

Това често "бегло" се споменава. Дайте подробности! Каква численост е имала руската армия, да не излзе че пленниците са повече от войниците? Има ли някакви материални следи - поименен списък на умрелите в плен руснаци? Нещо трупове, гробове? (Щото за Катин има! ) И най-важното - трябва ли едно престъпление да се оправдава с друго престъпление.
Firmin
14 Сеп 2015 16:53
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Сгугню
14 Сеп 2015 16:38


http://www.aroundspb.ru/variety/docs/diplomat/pakt.php

Сгугню
14 Сеп 2015 17:00
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Фирмин
Sir_Lanselot
14 Сеп 2015 17:59
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Марксе и какво има за Катин?
генек
14 Сеп 2015 19:33
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Това нещо щеше да върви добре сред националистическите групировки в Полша. За възприемането му е нужно освобождаване от факти, мислене, аналитичност... Е, успешно е... Но защо ни се поднася след съботните родни буламачи?
----------------
Сайтът на Генек
Неверния Тома
14 Сеп 2015 19:51
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Резюме:
От двете статии (на Петрински и на поляка) и 5 страници постери разбрахме че поляци и руснаци не се обичат. Не знаехме ли? Разбрахне частично защо не се обичат (нищо ново). Всичко останало е емоции - "нашите винаги са прави".
Sir_Lanselot
14 Сеп 2015 21:28
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Анрей,
Ръцете на Хитлер бяха развързани в Мюнхен. Когато Русия искаше да сключи договор с Англия и Франция за обща защита, те изпратиха двама военни без всякакви пълномощия, които протакаха преговорите от 12 до 21 август 1939 г. със скритата мисъл това да продължи до планираното за 26 август същата година нападение над Полша от страна на Хитлер.
Добави мнение   Мнения:121 « Предишна Страница 5 от 6 3 4 5 6 Следваща