Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 35 от 35 33 34 35
Engels
23 Юни 2018 07:20
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
САЩ и Китай водят технологична, а не търговска война
Правителствата на САЩ и Китай, двете водещи икономики в света, водят не търговска, а технологична война, смятат представители на Foxconn – най-големия производител на електроника по поръчка на водещи брандове.

Противопоставянето на двете супер държави е най-големият проблем, който трябва да решава Foxconn в момента, пише Ройтерс, позовавайки се на източници от тайванската компания.

Сблъсъкът на САЩ и Китай всъщност „не е търговска война, това е технологична война. Технологичната война е и война за производство“, коментира Тери Гоу, шеф на Foxconn.
Според анализатори, търговската война може да разруши изградените вериги за доставки в хай-тек индустрията и автомобилната промишленост, които силно зависят от импорта на компоненти, вкл. доставяните от Foxconn. САЩ и Китай се явяват най-големите експортни пазари за Тайван.
Engels
25 Юни 2018 05:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Изкуствен интелект IBM Debater надделява в споровете с човека
Изкуствен интелект, вграден в суперкомпютър на IBM, може да води диалог с всеки човек и нещо повече – да спори с хората и да ги побеждава в словесните двубои, без дори да ползва знания от интернет.
IBM Debater борави с огромна по обем информация, съхранявана в суперкомпютъра, благодарение на която AI софтуерът може да общува с хората по всякакви теми. Това е направено с идеята машината да не се обръща за съдействие към интернет.

Изкуственият интелект е способен да използва базата, за да води интелигентен диалог и да спори с хората, като привежда аргументи, а не просто да настоява за своето мнение. Това бе демонстрирано „на живо“ от IBM на скорошно събитие в Сан Франциско.

Според участници в демонстрацията, машината на IBM привежда доводи, които са по-съдържателни, но човекът остава по-добър при изразяване на своите мисли. Разработчиците на IBM Debater обаче напредват – те са вградили в изкуствения интелект способности да се шегува и да демагогства като хората.
Engels
26 Юни 2018 09:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
BMW ще слага водородни агрегати само на големите си модели
Първите серийни автомобили на баварците с тази технология ще излязат към 2025 г.
През последните години компанията BMW хвърля огромни усилия в развитието на електомобилите, докато колите с водородно задвижване останаха на заден план. Това съвсем не означава, че баварците са се отказали от тази технология.
Наскоро от компанията обещаха, че ограничени партиди с коли на водород ще бъдат пуснати на някои пазари през 2021 г. Сега обаче този срок се променя на 2025 г., разкри в интервю за Motorsport.com директорът на подразделението BMW Motorsport – Йенс Марквартд. Според него, едва тогава ще бъдат напълно готови първите серийни модели на марката с този тип задвижване.

В баварската компания са на мнение, че тази технология все още е доста скъпа, а и няма необходимата инфраструктура за автомобили с водородни горивни клетки. Марквардт допълва, че технологията спокойно може първо да бъде използвана при спортните коли на BMW – така, както в момента някои елементи за електромобили се изпробват при болидите от електрическата Формула Е.
Подобен прецедент вече съществува – през 2013 г. на старта на „24 часа на Льо Ман” застана водородният болид GreenGT H2, който се справи успешно с квалификациите, но в крайна сметка малко преди началото на легендарното състезани бе спрян от участие от организаторите.
От BMW са категорични, че водородното задвижване не бива да бъде използвано за компактни модели от рода на i3, а само на автомобили с големи размери. Баварците вече тестват такъв прототип, в чиято основа е BMW 5-Series GT. В компанията работят усилено и по разширяване и модернизиране на зарядните станции за този тип коли, които създадоха съвместно с Shell.
Engels
27 Юни 2018 00:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Световният PV пазар ще достигне 200 GW годишно до 2020 г.
Глобалният пазар на слънчева фотоволтаична енергия ще бъде засегнат само частично от последните политически решения в Китай и ще достигне темп, измерващ се с по 200 GW годишно до 2022 г. Това сочи нов доклад на PV Market Alliance (PVMA). Диверсификацията ще продължи, като новите сегменти ще представляват до 25% от целия пазар към 2020 г.

Растежът на пазара ще е факт въпреки възможния спад в Китай – следствие от скорошните резки промени в политиката на китайското правителство. Извън Китай пазарът ще нарасне от 45 GW през 2017 г. до над 60 GW през настоящата година.

Прогнозата е в сингрон с очакванията на TrendForce в Тайван за отрицателен растеж на глобалния пазар на фотоволтаици тази година – около 5-8% – което ще доведе до нови инсталации от 92 до 95 GW при спад на инсталациите в Китай с 40% до 31,6 GW. За разлика от това както IHS Markit, така и SolarPower Europe, които неотдавна преразгледаха прогнозите си, все още очакват да станем свидетели на над 100 GW новодобавен капацитет тази година.

Китайската нова политика за соларните системи ще засегне търсенето с около 10 гигавата, прогнозира Жен Гуо Ли, генерален директор в Longi. Извън страната обаче ще има по-голямо търсене. Дали това ще компенсира намалението в Китай, обаче, е неясно.

Индия, Европа и „много нововъзникващи пазари на всички континенти“ ще покажат силен растеж през 2018 г., продължава PVMA. До 2019 г. световният фотоволтаичен пазар, с изключение на Китай, ще регистрира 100 GW нови инсталации. Тази цифра се очаква да продължи да расте.

Като цяло PVMA очаква удвояване на световния пазар на фотоволтаици през следващите пет години, като през 2022 г. той ще достигне между 180 и 200 GW. „Въпреки че преобладава значително чувство за несигурност, настоящият преходен период в Китай няма да доведе до значителни ефекти след 2020 г. и фотоволтаичният пазар ще продължи да се развива стабилно“, се казва в изявление.

PVMA също така очаква диверсификацията на пазара да продължи. Ще има „значим“ принос на новите сегменти. Новите приложения – плаващи PV, селскостопански PV, BIPV и PV за превозни средства (VIPV) – ще представляват 25% от целия пазар до 2022 г.
Engels
27 Юни 2018 00:58
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
LG вижда живота по-свободен с изкуствения интелект
„Мисли мъдро, бъди свободен: да живееш по-свободно, благодарение на изкуствения интелект“ – под този наслов висши мениджъри на LG ще представят визията на компанията по време на изложението IFA 2018 в Берлин в края на август.

С оглед на възхода на всичко, свързано с изкуствения интелект, главният изпълнителен директор Джо Сеонг-Джин ще даде вътрешна информация за това как AI стратегията на компанията, базирана на отворена платформа, ще промени живота на консуматорите.

Главният технически директор – д-р И.П. Парк пък ще покаже как тази технология се преражда всеки ден в продукти от бита като хладилници, телевизори и перални и как отворената стратегия за изкуствен интелект на LG ще е в полза на консуматорите, благодарение на това, че се фокусира върху контрола и удобството.

40 години ветеран в LG, Джо Сеонг-Джин вярва, че изкуственият интелект може да бъде използван на клиентския пазар най-вече чрез домакинските уреди. Като човек преминал през ключови позиции в бизнеса на LG с домакински уреди, той разбира отрано, че уредите се асоциират с домакинска работа – сфера, в която големите иновации тепърва предстоят.

В края на 2017 г. компанията разви бранда ThinQ, за да идентифицира всичките си домакински уреди, клиентска електроника и услуги, които използват изкуствен интелект. Продуктите и услугите от гамата вкарват в употреба сериозно познание, комуникирайки помежду си и използвайки технологии за изкуствен интелект както от външни партньори, така и от собствената AI технология DeepThinQ.
Преди година корейската компания откри Лаборатория за изкуствен интелект в Сеул, за да може да събере на едно място всички свои проучвания за AI в технология, която разпознава, извлича и се учи от глас, видео и сензори.

Лабораторията допринесе за развитие на първия в света климатик, който научава околната среда. Следващите иновации в областта ще видим интегрирани в умни хладилници, перални и роботизирани прахосмукачки, обещава LG.
Engels
27 Юни 2018 01:02
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Правим Балкански коридор за 5G свързани автомобили
Трансграничен Балкански коридор ще осигури тестване на свързани и автоматизирани автомобили до Западна Европа. Инициативата, подкрепена от България, Гърция и Сърбия, стартира по време на Българско председателство на Съвета на ЕС.
За България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на тестове, заяви Московски. Вече са изготвени предложения при строителството на пътища и нови магистрали да бъде изградена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична свързаност, която да осигури възможност за реализиране на 5G мрежи за свързано шофиране. Осигурена е също възможност за предоставяне на определения за тестовете радиочестотен спектър.

Като следващи стъпки трите държави трябва да синхронизират законодателствата по въпросите на осигуряване на безопасност по време на тестовете, достъпа до информация, необходима за свързано и автоматизирано шофиране, и контактите с бизнеса за уточняване на детайли за реалното провеждане на изпитанията.
Engels
27 Юни 2018 01:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
IBM върна САЩ начело при суперкомпютрите
За първи път от ноември 2012 г. американски суперкомпютър отново е начело в световната класация по производителност Top500, чието поредно издание бележи 25-годишния й юбилей.

Четири са новите машини в челната петица. Класацията се оглавява от суперкомпютъра Summit на IBM, който достига производителност 122,3 PFLOPS (петафлопа). Машината включва 4608 сървъра, всеки от които е изграден от два 22-ядрени процесора IBM Power9 и шест ускорителя Nvidia Tesla V100.

Китайската система Sunway TaihuLight с производителност 93 петафлопа, която бе неизменен лидер от юни 2016 г., отстъпва на второ място. Трети отново е суперкомпютър от САЩ – новата машина Sierra с резултат 71,6 петафлопа. Тя напомня Summit, като всеки от нейните 4320 възела включва два процесора IBM Power9 и четири ускорителя Nvidia Tesla V100.

Следва друг китайски суперкомпютър, Tianhe-2A. Тази машина слиза от второ на четвърто място, въпреки значителното обновление, при което ускорителите Xeon Phi бяха заменени със специализирани съпроцесори Matrix-2000 – това доведе до ръст в производителността от 33,9 до 61,4 петафлопа при увеличение на консумацията на енергия с по-малко от 4%.
Челната петица затваря японската система ABCI, изградена от Fujitsu с използване на 20-ядрени процесори Intel Xeon Gold и ускорители Nvidia Tesla V100. Производителността на машината достига 19,9 петафлопа.

Броят на американските суперкомпютри в списъка е намалял – от 145 преди шест месеца до 124 в момента. Същевременно, китайското присъствие в Top500 се увеличава от 202 до 206 машини.

Като сумарна производителност обаче САЩ е начело с 38,2%, докато делът на Китай възлиза на 29,1%. Половин година по-рано местата на двете свръхсили бяха разменени. Общата производителност на 500-те системи превишава екзафлоповата бариера, достигайки 1,22 EFLOPS.

Сред най-големите играчи в Top500 са още Япония с 36 суперкомпютъра, Великобритания с 22 машини, Германия с 21 и Франция с 18, съгласно последното издание на класацията, която се актуализира на всеки шест месеца.
Engels
27 Юни 2018 01:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Бъдещето на магазините: изкуствен интелект и роботи
Към 2023 г. в света ще функционират над 44 хиляди търговски точки без каси и касиери, повечето от тях в Източна Азия, сочи прогноза на анализаторската компания ABI Research
Традиционните магазини за търговия на дребно могат да повишат качеството на обслужване, да оптимизират остарелите процеси и да повишат падащите маржове с помощта на изкуствен интелект, роботи и компютърно зрение. Правилното внедряване на подобни технологии ще позволи на ритейлърите да останат конкурентоспособни, отбелязва анализаторската компания ABI Research.

Прогнозата сочи, че към 2025 г. физическите магазини за търговия на дребно ще похарчат 34 млрд. долара за изкуствен интелект, увеличавайки инвестициите над 8 пъти, в сравнение с 4-те млрд. долара през настоящата година. Около 30% от тази сума се пада на технологиите за компютърно зрение, които обезпечават оперативна информация за състоянието на запасите от стоки, подобрен анализ на потребителите и безкасово обслужване.
Според оценките на ABI Research, към 2023 г. в света ще функционират над 44 хиляди търговски точки без каси и касиери, повечето от които ще бъдат разположени в Азиатско-тихоокеанския регион.

В стремежа си да подобрят обслужването на клиентите и да управляват по-ефективно складовите запаси, ритейлърите ще усвояват активно и роботите. През 2025 г. броят на машините във физическите магазини по целия свят ще достигне 167 хиляди. Повечето от тях ще се използват за мониторинг на състоянието на рафтовете.

Широко разпространение в големите хипермаркети на пазари с висока стойност на работната сила ще получат роботите за наблюдение на рафтовете, предлагани от компании като Simbe Robotics и Bossanova. Към регионите с очаквана висока активност на внедряване на роботи са Северна Америка, Европа и Източна Азия.

„В магазините на бъдещето роботите и камерите с компютърно зрение ще поемат ролята на очи, генериращи данни, които ще снабдяват с информация компютърния мозък, а той, на свой ред, ще реагира изпреварващо на постъпващите сигнали и ще предсказва тенденциите на микро- и макрониво“, отбелязва анализаторът Ник Финил от ABI Research.

Изкуственият интелект, компютърното зрение и роботите, обединени с обширна мрежа от информационни системи в магазините, разкриват огромни перспективи за ритейлърите, които се нуждаят от данни с практическа стойност, усъвършенстване на своята оперативна дейност и повишаване на качеството на обслужване на клиентите.

Ритейлърите, които съумеят ефективно да комбинират напредналите технологии в своята дейност, ще получат най-голяма възвръщаемост на инвестициите си в дългосрочен план, заключава анализът на ABI Research.
Engels
28 Юни 2018 18:44
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ford и Baidu обединяват усилия за създаване на умни автомобили в Китай
Американската Ford Motor съобщи, че е подписала писмо за намерение с китайската интернет търсачка Baidu за разработване на изкуствен интелект и умна система за свързаност в колите, съобщава Ройтерс.

Вторият по големина американски автомобилен концерн информира, че ще разработи нови автомобилни системи за предаване на информация, развлечения и дигитални услуги въз основа на системата за гласово взаимодействие на Baidu DuerOS. Те ще бъдат предназначени за собствениците на коли Ford в Китай.

Финансовите параметри на сделката не се разкриват.

„В рамките на нашата стратегия „В Китай, за Китай“ работим усилено, за да предложим умни продукти и решения, които могат да направят живота на хората по-лесен и по-приятен“, каза Питър Флийт, президент за Ford за Азиатско-тихоокеанския регион.
Ford и Baidu си сътрудничиха и през 2016 г., като инвестираха съвместно 150 млн. долара в компанията Velodyne, която произвежда компоненти за самоуправляващи се автомобили.
Engels
28 Юни 2018 18:48
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
"Безпилотният" куриер за доставка по домовете влезе в програмата на Ford
Американският автомобилен производител Ford започна тестове на автоматична куриерска услуга с помощта на специално модифицираната баничарка Transit Connect.

Сътрудничеството в областта на "безпилотната" доставка с компания Postmates, която се занимава с доставка на храни и стоки от ресторанти, кафенета и магазини, ще бъде от полза не само за крайните потребители, но и ще допринесе за развитието на местния бизнес.

Пилотният проект стартира в Маями и Маячи Бийч с участието на 70 компании.

Тези фирми се развиват бързо поради възможността да доставят своите стоки, което им позволява лесно да намират нови клиенти. А сега те искат да проучат вариантите, които ще им отворят в бъдеще самоуправляващите се автомобили. При поръчка на продукти или други стоки жителите на районите, в които проектът стартира, могат да изберат опция за тяхната доставка с автономно превозно средство.
Engels
28 Юни 2018 18:58
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Китай инвестира в чипове повече от Европа и Япония заедно
Инвестициите на китайски компании в полупроводниково производство ще достигнат 11 млрд. долара през настоящата година, прогнозира анализаторската компания IC Insights. Това е 10,6% от прогнозния световен обем на инвестициите в чипове, оценяван на 103,5 млрд. долара. Най-мощните китайски чипмейкъри са SMIC, XMC/YMTC, Innotron, JHICC и Shanghai Huali.

В последните три години вложенията на Китай в полупроводниковата индустрия бележат петкратен ръст. Докато пред 2015 г. индустрията в страната похарчи около 2,2 млрд. долара, следващата година сумата се покачи на 3,9 млрд. долара, а през 2017 г. достигна 7,9 млрд. долара.

Ако прогнозата на IC Insights се потвърди, за първи път през 2018 г. Китай ще изпревари по инвестиции в производство на чипове Европа и Япония взети заедно, влагайки 11 млрд. долара в тази индустрия. В същото време се очаква полупроводниковите инвестиции на европейски и японски компании да възлязат общо на 10,7 млрд. долара през 2018 г., спрямо 9,5 млрд. долара през миналата година и 7 млрд. долара през 2016.

Откакто европейските чипмейкъри преминаха към т.нар. модел „fab-lite“, който минимизира собственото производство, техният принос в световните капиталовложения в полупроводниковата индустрия стана незначителен, отбелязват анализаторите.
Очаква се през 2018 г. компаниите с централни офиси в Европа да отделят за развитие на чип-индустрията само 4% от общите, глобални инвестиции. За сравнение, през 2005 г. този показател беше 8%. Нещо повече, IC Insights прогнозира по-нататъшно съкращаване на дела на инвестициите на европейските чипмейкъри – до 3% през 2022 г.

Подобен тренд на преход към олекотен бизнес модел се наблюдава и при производителите от Япония. В частност, към стратегията „fab-lite“ се придържат Renesas, Sony и други компании. Тази тенденция, заедно с отслабване на конкурентоспособността и намаляване на броя на японските чипмейкъри доведе до рязък спад в инвестициите в нови производствени мощности и оборудване за чипове в страната.

Анализаторите очакват през 2018 г. делът на японските чипмейкъри да намалее до 6% от световния обем на инвестициите в полупроводниковата индустрия. Това е значително по-малко, отколкото инвестираше Япония през 2005 г., когато делът й възлизаше на 22%. В сравнение с 1990 г. спадът е още по-внушителен – преди 28 години японските чипмейкъри правеха 51% от всички инвестиции в индустрията.
Engels
28 Юни 2018 19:00
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Huawei отвръща на удара.
Американските депутати са "ограничени и неинформирани", коментира председателят на китайската фирма по повод обвиненията срещу нея.

Ерик Сю, сегашният ротанционен председател на компанията, не спести мнението си в необичайно острата си реакция срещу американските депутати, които говорят за притесненията си от връзките на Huawei и американските колежи. Той говори конкретно за конгресмена Джим Банкс и сенатора Марко Рубио, посочвайки, че те са убедили колегите си да пишат на миинстъра на образованието и да призоват за разследване дали Huawei краде американски проучвания чрез проекти с десетки университети.
"Двамата конгресмени са твърде ограничени или неинформирани. Изглежда, че техните звена са в информационна ера, но умовете им са все още в аграрната ера“, е заявил Сю според изявление на компанията. „Тяхното поведение показва не само невежество относно това как науката и иновациите работят днес, но и собствената им липса на доверие“.
Engels
28 Юни 2018 19:02
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Недостиг на AI кадри може да спъне цифровата икономика
Изкуственият интелект дава шанс на всички играчи, смята Huawei
Стойността на глобалната цифрова икономика възлиза на 12,9 трлн. долара през 2017 г., което съответства на 17,1% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), според доклад на Huawei под наслов „Глобален индекс на свързаност“.

Прогнозата сочи, че през 2025 г. цифровата икономика ще достигне 23 трлн. долара, ако ръстът не бъде повлиян негативно от очертаващия се недостиг на специалисти по изкуствен интелект.

За ефективното приложение на изкуствен интелект в големи мащаби са необходими три еднакво важни компонента: изчислителна мощност, маркирани данни и алгоритми, отбелязва Huawei.

Анализът сочи, че с превръщането си в ключова технология, изкуственият интелект ще започне да влияе силно на икономическия потенциал на държавите от всички три групи.

Решавайки проблема със стагнацията в ръста на лидерите или проблема с ограничените ресурси на начинаещите, AI ще промени определението на самата „свързаност“ в посока на интелигенти връзки, които подпомагат ръста на всяка страна.

В момента текат коренни промени, свързани с развитие на изкуствения интелект, казват от Huawei. Според изследването на компанията, развитите страни вече използват възможностите на интелигентните връзки, като така дават пример на други играчи и стимулират ръста на световната икономика.
Engels
28 Юни 2018 19:04
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Honda напредва с двуногите роботи
Подобрените андроиди ще се грижат за възрастни и болни хора
Нови модели роботи в помощ на хората планира да създаде японската компания Honda, стъпвайки на вече разработената серия двуноги андроиди ASIMO. Очакват се роботи, които ще се различават по предназначение от своите предшественици.
Докато ASIMO беше създаден с идеята да забавлява обществеността и да демонстрира възможности, новите роботи ще извършват полезна работа – те ще се грижат за болни и възрастни хора.

Според представители на компанията, Honda вече тества робот, който може да помогне на хората със слаби крака да се движат. Все още няма информация кога ще излезе на пазара новият модел.

Роботът ASIMO беше въведен за първи път през 2000 г. Впоследствие Honda направи много модификации на тази серия, последната от които беше представена през 2011 г.
Engels
01 Юли 2018 09:26
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Идва ерата на квантовите компютри. Какви са сценариите?
Достигаме границите на това, което класическият дигитален компютър може да направи, а отвъд тях са квантовите изчисления...
Квантовите компютри бавно, но сигурно се превръщат от научна фантастика в реалност. Но какво ще се случи с компютрите, които ползваме в момента? Ето възможните сценарии за близкото бъдеще.

Първо, квантовите компютри няма да изместят традиционния или „класически“ компютър. Второ, квантовите компютри са технология, която все още е в процес на зараждане и няма да стъпи на сцената поне още няколко години. И трето: времето да започнем да подобряваме защитата на нашите данни от квантовите компютри е сега!

Защо днес говорим за квантови компютри?

Проучвания сочат, че в световен мащаб едва 1% от организациите предвиждат в бюджетите си разходи за проекти, свързани с квантовите технологии. Според Матю Брийс, вицепрезидент на изследователски отдел в Gartner, към 2023 г. се очаква нарастване на този дял до около 20%.

„Достигаме границите на това, което класическият дигитален компютър може да направи“, казва Ашиш Надкарни, вицепрезидент на IDC. Той визира т.нар. Закон на Мур, според който новите модели процесори се появяват приблизително на период от 18-24 месеца и те се характеризират с приблизително двойно по-висока изчислителна мощ.

Този закон е дефиниран в средата на 60-те години, като дългогодишните наблюдения върху развитието на процесорите показват, че на индустрията ѝ отнема все повече време, за да произведе компоненти с двойно по-висока изчислителна мощ, спрямо предходното поколение. Според експерти от Софтуерния университет, последните анализи сочат, че законът би трябвало да спре да действа приблизително около 2020-та година.

В същото време огромни корпорации, като Google, имат постоянно нарастваща нужда от изчислителна мощ, която не може да се постигне с увеличаване на броя изчислителни устройства. Именно това обуславя все по-голямата необходимост от квантов компютър.

Приложения за квантови компютри

Понастоящем квантовите компютри могат да изпълняват ограничени бизнес приложения и специфични квантови алгоритми. Някои изследователи са на мнение, че квантовите компютри винаги ще имат по-специализиран характер спрямо дигиталните, които ще запазят своето по-общо предназначение.
Според други експерти, квантовите компютри ще могат да се интегрират и да работят с дигиталните компютри, вместо да ги заместят. Поради това най-вероятно квантовите компютри ще се използват там, където огромни обеми от данни трябва да бъдат обработени в рамките на секунди.

„Компаниите, които предлагат различни финансови услуги, биха извлекли полза от квантовите компютри, особено в случаи, при които обемите от данни, свързани с търговския оборот, са високи, а те имат нужда да изчислят всички вероятни изходи от дадена ситуация в рамките на секунди“, допълва Надкарни.

Други сфери, които най-вероятно ще имат нужда от квантови компютри, са фармацевтичните и биотехнологични изследвания, генетиката, квантовата химия и разработката на изкуствен интелект.

IBM и квантовите компютри

IBM е сред пионерите в квантовите компютри. Компанията има дългогодишни разработки в тази насока, които дават поле за изследвания и на различни външни компании.

В началото май 2016 г. американският ИТ гигант обяви „IBM Quantum Experience” (което скоро след това бе съкратено на „IBM Q Experience“ – първата в света услуга от тип „квантови изчисления като услуга“ (Quantum Computing as a Service, QCaaS). Чрез нея компанията дава възможност на бизнеса да се свърже с квантовите компютри на IBM чрез облачна услуга.

Целта на IBM Q Experience е да позволи на потребителите да провеждат експерименти, да изследват различни симулации или общо казано – да „вкусят“ от квантовите компютри. Първоначално IBM предоставяше достъп до квантов компютър с мощност от 5 кубита, разположен в изследователския център „T.J. Watson Research Center“ в Ню Йорк, но скоро след това компанията осигури достъп до 16-кубититови системи.

В допълнение, през декември 2017 г. бе сформиран IBM Q Network – глобален консорциум, който включва компании от списъка Fortune 500, изследователски лаборатории и академични организации. Всички те са фокусирани върху изследване на практическите приложения на квантови компютри, предназначени за бизнес и наука. Към настоящия момент над 80 хиляди „IBM Q Experience“ потребители са провели над 4 милиона експеримента, от които са подготвени над 65 научни публикации.

Други големи корпорации, които имат собствени разработки в сферата на квантовите компютри, са Google, Intel, Microsoft, а също така и стартъпи като Rigetti Computing, D-Wave Systems и Zapata Computing.
Engels
01 Юли 2018 09:44
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Бунтът на машините: Какви рискове носи изкуственият интелект за икономиката?
Въвеждането на изкуствения интелект напълно ще измени световната икономика, но същевременно ще създаде и редица опасности за нея. Сред печелившите ще бъдат застрахователните компании, чиято работа ще се увеличи заради рисковете, създавани от технологичната революция.
Темповете на годишен икономически растеж в редица развити страни в близко бъдеще могат да бъдат удвоени благодарение на повсеместното въвеждане на изкуствения интелект.
Разпространението на иновационните технологии обаче носи и нови предизвикателства. Застрахователните компании ще имат нужда от нови стратегии за управление на риска, за да максимизират предимствата от въвеждането на изкуствения интелект в обществото и бизнеса.
Очаква се към 2035 година технологиите, основаващи се на изкуствения интелект, да увеличат производителността на корпорациите от 16 отрасъла в 12 страни със средно 38%. Това сочат данни от анкета сред 1911 експерти по риска, проведена от Allianz в редица страни през 2018 година. Разпространението на технологиите, основаващи се на изкуствен интелект - от чатботове до автономни автомобили - неумолимо трансформира промишлеността и обществото.

Изкуственият интелект вече се използва за повишаване на производителността на труда чрез уникална информация, получена от анализ на данни, както и чрез автоматизиране на прости задачи. Очаква се технологиите, създадени чрез изкуствения интелект, да се увеличават и частните компании започнаха да отделят все по-големи инвестиции, за да се възползват първи от техните предимства.

Нови възможности и опасности

Експерти оценяват степента на влияние на изкуствения интелект и другите иновационни технологии върху икономиката по-високо от, да кажем, влиянието на политическите рискове и климатичните промени. При това мнозина от специалистите отбелязват евентуални негативни последици от въвеждането на иновациите.

Например, проникването на изкуствения интелект в производството може да засили уязвимостта на автоматизираните, автономни или самообучаващи се машини от кибер опасности, както и вероятността от мащабни нарушения в работата и загуби, особено ако става дума за жизненоважна инфраструктура.
Не е нужно да търсите далечни примери - преди не много време кибер атака срещу металургично предприятие в Германия нанесе сериозни вреди на компанията и й нанесе загуби за милиони. Хакерите успяха да проникнат в компютър, управляващ доменна пещ, и временно да инсталират вирус, който накара пещта да прегрее и да се разтопи. Злосторниците не само успяха да получат достъп до системата за управление на завода, но и да спрат работата му.

Изкуственият интелект излага компаниите на бизнес рискове, които лесно могат да засенчат огромните ползи от него. Предприятията започват да се сблъскват с нови задължения като прехвърляне на отговорността за вземането на решения от човека към машината.
Нагледен пример е експериментът на Microsoft с (чат)бота Тау. Ботът, работещ на основата на изкуствен интелект, бе блокиран в Twitter още в първите часове след пускането му. За по-малко от денонощие от фрази като "Здравей, свят" и "Всички хора са готини" ботът премина към откровено нацистки и расистки изказвания, започна обилно да използва нецензурни думи и да пише постове с откровено порнографски характер.

Facebook също трябваше да прекъсне свой експеримент с изкуствен интелект. Руската компания "Система" използваше чатботове, първоначално създадени за общуване с хора, които постепенно започнаха да общуват помежду си. Отначало ботовете си пишеха на английски, но в определен момент минаха на език, създаден от самите тях в процеса на развитие на програмите.

Тези примери показват добре необходимостта от внимателно проучване на последиците от въвеждане на технологиите, основаващи се на изкуствен интелект, преди да започне широкото им използване в обществото.

Изкуственият интелект например може да намали броя на пътно-транспортните произшествия с до 90%, но и носи неясноти по въпроса за отговорността и етиката при катастрофа. Неотдавна Uber Technologies спря тестовете на самоуправляващи се коли, след като автономен автомобил блъсна фатално жена. Това стана първата смъртоносна катастрофа с участието на пешеходец и самоуправляващ се автомобил. Веднага след инцидента Uber обяви, че незабавно спира изпитанията на всички свои самоуправляващи се коли в Питсбърг, Сан Франциско, Торонто и голяма част от Финикс.

Здравеопазването е друг икономически сектор, където очакванията от изкуствения интелект са много високи. Има хипотеза, че използването на анализирани данни може да допринесе за победата над множество нелечими днес заболявания, както и да се диагностицират болести, които изискват изясняване на факти и кръстосана проверка чрез голямо количество медицински изследвания.

Очевиден е проблемът за защитата на личните данни на пациентите, например при широко използване на изкуствения интелект в медицинската документация за изучаване на нови заболявания. Този проблем вече привлече вниманието към необходимостта да се измени законодателната защита на данните и правата на пациентите.
Ще се променят и заплахите в сферата на цифровата безопасност. Новите технологии ще понижат кибер рисковете чрез възможно най-доброто откриване на атаките, но същевременно и ще увеличат вероятността от такива.

Изкуственият интелект ще проправи пътя към по-сериозни инциденти, ще намали разходите за организиране на кибер нападения и ще позволи те да бъдат извършвани по-целенасочено.
Силно ще се откроят и социалните въпроси. По данни от изследване на консултантската компания McKinsey в момента над 1,1 милиарда работни места са свързани с функции, които могат да бъдат автоматизирани, като над 100 милиона от тях са в САЩ и Европа.

Как ще се измени застраховането?

Застрахователният отрасъл също ще се трансформира, за да противодейства на дългосрочните заплахи, свързани с въвеждането на напреднали технологии, основаващи се на изкуствен интелект. Тъй като за клиентите ще се появят рискове, неразривно свързани с иновационните технологии, то ще възникне необходимостта от преразглеждане на застрахователното покритие.

Да вземем пример от автономното управление на автомобили - една от най-известните области на предстоящите приложения на изкуствения интелект. В момента собственикът на автомобила носи отговорността както за собствените си грешки при управлението, така и за дефекти на автомобила, свързани с неправилно или ненавременно техническо обслужване.

При автономните коли ще се увеличи делът на инцидентите, при които застрахователите ще трябва да получават компенсация от производителя на автомобила или от доставчика на програмното обезпечение за изкуствения интелект.

Според анализатори, анкетирани от Allianz, използването на изкуствен интелект може да повиши качеството при прогнозирането на големи корпоративни рискове. Например, още от сега датчици на транспортните контейнери предават данни за местоположението и състоянието на товара до транспортната компания и застрахователя.

Получената информация позволява на собственика навреме да активира застрахователното покритие или да вземе мерки за намаляване на щетите, а на застрахователната компания - да оптимизира застрахователното покритие.

Изкуственият интелект е и възможност да се очертаят реалните потребности на клиентите, както и да се анализира клиентската информация и да се създадат точни профили на клиентите при разработването на успешни индивидуални маркетингови кампании. Технологиите, основаващи се на изкуствения интелект, могат да помогнат също да се препоръчват нови продукти на потенциални клиенти, а персонифицираният подход може да стане стимул за популяризиране и демократизация на застрахователните услуги.

Можем да кажем, че изкуственият интелект не е част от научната фантастика, а вече е реалност. Още отсега инивационните технологии от една страна осигуряват икономически ползи, а от друга - изискват оценка и съвременен подход към управлението на рисковете.

(БТА)
Engels
01 Юли 2018 09:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Състезанието за 5G или как Китай вече не иска и няма да стои встрани
Почти всяко десетилетие бележи значима промяна в мобилните устройства. Първите мобилни мрежи се появиха през 80-те и от тогава постоянно биват подобрявани. 10 години след тях се появи първият GSM апарат, а с началото на новия век дойде и 3G скоростта. LTE, като следващата стъпка, пък се появи преди 8 години.

Всяка от тези промени бе осъществена с идеята да се отстрани даден проблем. GSM-те се представяха за по-сигурни от аналоговите телефони, 3G скоростта трябваше да позволи ползването на мобилни данни, а 4G - да направи последното едно по-гладко потребителско преживяване, а не досадно и отнемащо прекалено много време. На фона на това - какъв проблем точно ще реши вкарването на 5G скорост?

5G на теория е безпрецедентна промяна на безжичната инфраструктура. Като такава няма да реши даден проблем, а по-скоро идеята е да ни даде нови хоризонти. Подобна мрежа е 100 пъти по-бърза от съществуващите днес мрежи и дава поле за изява в сфери като платформи за виртуална реалност, изграждане на истински умни градове, безпроблемна технология за вграждане на интернет на нещата в почти всичко около нас, автономни автомобили, създаването на изключително сложни здравни и други приложения, свалянето на филми за секунди и прочие. С други думи - 5G ще реши проблеми, които още не са възникнали.

Освен напредването в чисто цивилизационен аспект на масата са поставени и доста сериозни цифри. В края на миналата година и American Consumer Institute, и компанията Accenture излязоха с резултати от своите прочувания, които показаха сходни резултати. Индустрията в САЩ е готова да налее 275 млрд. долара, които могат да увеличат БВП на страната с 500 млрд. долара, да създадат 3 млн. работни места, а според American Consumer Institute - добавените ползи за американските могат да стигнат 1,2 трлн. долара ЕС и Южна Корея сключиха сделка за съвместна работа по развитието на 5G, като обещаха респективно по 700 млн. долара и 1,5 млрд. долара за финансиране на местни проекти в тази насока.

И тук идва интересната част с Китай. Страната дълго време беше встрани (умишлено или не) от най-новите технологии, които бяха запазена марка на Запада. Но при следващата стъпка - 5G, една китайска компания си е поставила за цел да бъде лидер, позиционирайки се като играч, който може да определи бъдещето на технологията.

Huawei, третият по големина производител на мобилни устройства в света, но и мащабна компания за производство на телекомуникационно оборудване, влага сериозни средства в проучвания и тестове за развитието на 5G, както и за патентоването на ключови технологии за тази цел. За последните 30 години компанията успя да се позиционира от производител на евтини смартфон до това да диша във врата на Samsung и да заема сериозни позиции в телекомуникационното бъдеще.
Амбициите за това се виждат най-ясно в патентите за 5G. В началото на 2017 г. 10% от близо 1500-те важни за технологията патента бяха собственост на китайски компании според анализ на Jefferie. В този дял влиза най-вече Huawei, но и по-малкият производител ZTE и други малки компании. Qualcomm притежават 15%, Nokia - 11%, а Ericsson - 8%. 7 години по-рано цифрите бяха около двойно по-малки за Китай.

В 5G екипа на Huawei влизат топ служители от почти всички компании, които активно развиват технологията - Nokia, Nortel, Ericsson, Samsung, Qualcomm, което е още един знак колко е важната темата за Huawei. Сумите също не са малки - според представители на компанията от 2009 г. е вложила 600 млн. долара за прочувания, а само тази година са планирани близо 800 млн. долара. За тестовете си залага на европейски телеком оператори, сред които BT, Deutsche Telekom, Vodafone и финландския Elisa, който преди 2 дни обяви и че пуска първата в света 5G услуга, която се случва чрез установено партньорство с Huawei.

Направено преди 2 месеца проучване на Analysys Mason, поръчано от CTIA, една от търговските организации в САЩ, която представлява индустрията с безжичните комуникации, потвърждава усилията на Китай най-вече в лицето на Huawei. Mason класира страните по това коя е най-подготвена за имплементиране на 5G и Китай е на първо място, следвана от Южна Корея, САЩ и Япония.

Всяка една от класираните страни и водещите компании в тях се надпреварва да покаже, че е "най-готова". Хубавото е, че нещата са напреднали толкова много, че до 2 години ясно ще се види коя ще сключи най-много договори, което ще бъде следствие най-вече на патентите, които притежава, и оборудването, което може да предостави на своите клиенти или партньори.
sluncho6
01 Юли 2018 11:00
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
In Technology We Trust,А???
http://www.segabg.com/img/bold.png
А моят телефон, уж андроид, а не може да ходи и по 20 пъти требе да го дръгна с пръст за да направи нещо,
а като го оставя сам в джоба, прави каквото си иска. Дори се обажда на приятели и те ме питат що им звъня.
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 35 от 35 33 34 35