Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 33 от 35 31 32 33 34 35 Следваща
Engels
17 Апр 2018 02:20
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Кои държави очакват с най-голямо нетърпение безпилотните коли?
Автономните автомобили станаха фокус на обществеността, след като последния месец в САЩ две тежки катастрофи завършиха със смъртни случаи. Първата беше с пешеходец, който беше убит от автономен автомобил на Uber, а втората беше с Tesla Model X на автопилот по време на пътуване по магистралата.

Социологическата агенция Ipsos проведе мащабно проучване за нагласите спрямо автономните превозни средства малко преди двата инцидента, като според него най-положително на тях се гледа в развиващия се свят, обобщава резултатите statista.com.

Особено въодушевени от този тип технологии са хората в Индия – 49% от допитаните гледат на тях положително и нямат търпение да изпробват подобни автомобили. Други 46% не са сигурни какво мислят, но въпреки това намират идеята интересна, докато едва 5% посочват, че никога не биха ги използвали. В Китай се наблюдава сходни нива на оптимизъм, докато в Русия „за“ са 33%, а делът на несигурните е 59%.

В същото време в Южна Америка трима от всеки десетима бразилци нямат търпение да се повозят на безпилотен автомобил.

В САЩ скептицизмът по отношение на технологията е висок още преди двата фатални инцидента . Една четвърт от хората в страната посочват, че никога не биха изпробвали автономни коли, а 54% не са сигурни за мнението си. Едва 22% посочват, че гледат позитивно на идеята и нямат търпение да изпробват подобна кола.
Engels
20 Апр 2018 18:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Контраудар: Китай замисля забрана на iPhone
Китай може да забрани продажбата на продукти на Apple в страната, вкл. iPhone, в отговор на бариерите, които САЩ издигат пред Huawei на американския пазар. Ако планът бъде реализиран, Huawei може да измести Apple и дори Samsung и да стане номер едно производител на смартфони в света.
Без достъп до китайския пазар, Apple ще загуби около 19% от приходите си, в резултат на което ще й се наложи да съкрати 10-20% от персонала, или около 30 хиляди души, отбелязва Gizchina. Това може да разклати сериозно позициите на компанията на световния пазар.

В последните няколко месеца правителството на САЩ даде ясни сигнали, че всячески ще пречи на китайските производители на смартфони да правят бизнес в страната. Първо, властите не позволиха на Huawei да сключи сделки с телеком операторите, обвинявайки компанията в шпионаж, а преди броени дни Министерството на търговията забрани износа на американски продукти – в частност, чипове на Qualcomm – за нуждите на друг китайски гигант, ZTE, до 2025 г., заради връзки на компанията с Иран.

В отговор, китайското правителство разглежда възможността да забрани продажбите на техника на Apple на територията на страната. Като главна причина ще бъде посочена заплаха за националната сигурност, така както направиха САЩ в случая с Huawei. Ако Пекин наистина предприеме подобен ход, Apple ще пострада сериозно, предвид мащаба на китайския пазар.
Нещо повече, Huawei ще изпревари Apple от второто място на световния пазар за смартфони. А ако продажбите на Huawei на родния пазар се покачат драстично, поради отсъствието на Apple там, то китайската компания може да измести от първото място лидера Samsung и да стане номер едно доставчик на смартфони в света.

Очевидно, за 46-те млрд. долара, които Apple прави годишно в Китай, ще се конкурират Huawei, Samsung, Xiaomi, Oneplus, Oppo, Vivo и Meizu. Предполага се, че именно Huawei има най-големи шансове да вземе лъвския пай от дела на iPhone.
Engels
20 Апр 2018 18:12
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Nissan: Производството на електромобили е по-евтино от това на стандартни коли
Стратегията за развитие на японския производител Nissan е подчинена на инвестициите в електромобилите, докато дизелът постепенно ще отиде в историята. Това обяви в интервю за Auto.Mail директорът по електромобилите на Nissan в Европа – Гарет Дансмор.

Топ-мениджърът заяви, че през 2022 г. компанията му ще предложи изцяло електрически кросоувър на пазара. По същото време Nissan ще трябва да разполага и с версии на ток за всички модели от гамата си.
„Още преди избухването на „дизеглейт” през 2015 г. ние взехме своето стратегическо решение за инвестиране в електрически транспорт. Просто не виждаме перспективи в дизеловите двигатели в дългосрочен план. И не става дума за законодателни норми, а за чисто икономически фактори – електромобилите са по-евтини и по-прости за производство, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене”, обясни Дансмор

Все пак той уточни, че дизеловите двигатели ще останат в гамата на Nissan в следващите няколко години, но като цяло компанията насочва сили в друга посока. Според Дансмор, задвижването на ток е подходящо за кросоувъри, които са едно от най-силните оръжия на японския производител.

„Мнозина се съмняват, че електрическите мрежи по света няма да издържат на натоварване при зареждането на колите с ток, но това не е вярно. Ние, като японска компания, сме добре запознати със ситуацията с липсата на ток. Всички помним ужасната катастрофа във Фукушима през 2011 г. Тогава електромобилите се представиха откъм най-добрата си страна, тъй като разполагат със система за връщане на натрупаната електроенергия към мрежата. Така те можеше да зареждат някои от домовете, останали без ток”, казва Дансмор.

Според него именно връщането на електроенергията към мрежата ще реши проблема с натоварването в пиковите часове. Например, автомобилите ще се зареждат през нощта, а през деня ще дават енергия на мрежата, ако нямат нужда от нея.

„Дори всички да преминем на електромобили, натоварването на мрежите няма да се увеличи с повече от 30%. Съвременните коли на ток използват толкова електроенергия, колкото електрическа кана или микровълнова печка. Затова смятам, че търсенето на електромобили ще продължи да расте с раззвитието на мрежата и на технологията за създаване на енергия от възобновяеми източници”, обясни Дансмор.
Engels
20 Апр 2018 18:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
През последните години цената на тока от ВЕИ намалява непрекъснато
От представените по време на конференция, посветена на излизането на ВЕИ на свободния пазар, данни е видно, че през 2013 година цените на фотоволтаичната енергия, постигнати на световни търгове, са над 150 долара за мегаватчас. През тази година те вече доближават 60 долара за мегаватчас.
При вятърната енергия тенденцията не е толкова категорична - през годините ту се повишава, ту се понижава, но през 2018 година е малко под 60 долара за мегаватчас.
През 2016 година достигнатите конкретни цени на търгове са 5 цента за киловатчас електроенергия от фотоволтаици и 4 цента за киловатчас за електроенергия от вятърни централи. Цената все пак зависи от въвеждането в експлоатация на централите.
В Европа средните цени на фотоволтаичните централи също намаляват. В Германия в края на миналата година са достигнати цени от 4,91 евроцента за киловатчас, а във Франция - 6,25 евроцента за киловатчас.
В сравнение с цената на ядрената енергетика на базата на бъдещите проекти във Великобритания и Унгария, за АЕЦ "Хинкли Пойнт" цената е 10 евроцента за киловатчас, а стойността на проекта е 20,3 млрд. паунда.
Плановете за унгарската АЕЦ "Пакш" 2 са строителството да струва към 12 млрд. евро и прогнозната цена на електроенергията да бъде 8-10 евроцента за киловатчас. За АЕЦ "Белене" прогнозната цена за електроенергията е 8 евроцента за киловатчас.
D4D5
21 Апр 2018 20:48
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
‘Moral Maze: Do sexbots have rights?’ – Op-Ed by Slavoj Zizek

https://www.rt.com/op-ed/424709-sexbots-sex-dolls-rights/

дъртреалист
23 Апр 2018 07:52
Мнения: 11,678
От: Bulgaria

„Дори всички да преминем на електромобили, натоварването на мрежите няма да се увеличи с повече от 30%

Я-я...,
значи няма да има електромобилен апокалипсис без Белене...
Освен за черпаклиите.
Че и нощен баласт...
Engels
23 Апр 2018 16:07
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Роботите не били заплаха освен за… човечността
Работниците и работодателите не са против изкуствения интелект и роботите, но се опасяват от загубата на „човечност“ на работните места, установи проучване на MetLife. Целта е била да се изследват тенденциите на трансформация на работните места в САЩ.
Данните сочат, че и работниците, и работодателите приветстват техническия прогрес и автоматизацията. Над половината (56%) от работодателите се отнасят позитивно към технологиите, които могат да им помогнат в изпълнението на задачи, изпълнявани в момента от човек, а около 20% са скептично настроени.

Като примери за технологии, които променят работното място, се посочват изкуственият интелект, анализът, инструментите за съвместна работа и роботизацията. Близо половината от работниците (49%) са настроени оптимистично към тях, а по-малко от една четвърт (24%) — песимистично. Интересен факт е, че 54% от мъжете са оптимисти по отношение на технологиите за автоматизация, докато при жените този показател е 43%.
Както работодателите, такa и техните работници изпитват определени опасения, свързани с автоматизацията. Около половината от двете групи (46% от работниците и 51% от работодателите) се безпокоят за това, че работните места ще станат по-малко „човечни“.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
26 Апр 2018 22:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Изкуственият интелект се изплаща щедро на бизнеса
Технологиите за изкуствен интелект вече носят внушителна добавена стойност за бизнеса, сочи нов доклад на Gartner. Очаква се тази година постъпленията от AI да нараснат със 70%.
Прогнозата сочи, че приходите за бизнеса от изкуствен интелект ще достигнат 1,2 трлн. долара през настоящата година, а към 2022 г. стойността им ще възлезе на 3,9 трлн. долара.

Gartner разглежда три източника на стойност от изкуствения интелект: клиентско изживяване, нови приходи и намаляване на разходите.
Под клиентско изживяване Gartner разбира положителното или отрицателното влияние върху косвените разходи. То е необходимо предварително условие за широко внедряване на AI, пълно разкриване на потенциала на технологията и отключване на стойността.
Новите приходи се проявяват като увеличение на продажбите на съществуващи продукти и услуги, както и създаване на нови такива. Що се отнася до третия източник на стойност – намаляване на разходите, названието говори само за себе си.
Според анализаторите, ръстът в стойността на бизнеса, свързан с изкуствен интелект, следва типичния модел с S-образна крива, която е характерна за новите технологии. Навлизането в плоския участък се очаква към 2020 г., когато ръстът ще се забави.
Engels
26 Апр 2018 22:25
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Иновативна колонка зарежда електромобил за 8 минути
Ново зарядно устройство за електромобили на шведско-швейцарска технологична компания ABB претендира за най-бързото в света. Представена на изложението за индустриални технологии Hannover Messe, системата зарежда електромобила само за 8 минути.

Terra High Power работи при мощност до 30kW и може да зареди електрическо превозно средство с достатъчно мощност за изминаване на 200 километра само в рамките на осем минути, съобщи GreenTech.bg.

„Това високоенергийно, бързо зарядно устройство осигурява на електрическите автомобили седем пъти по-голям пробег за същото време за зареждане, колкото при предишните модели“, заяви Улрих Спиешофър, изпълнителен директор на ABB.
Той подчерта, че дигиталните системи за управление на подобни зарядни колонки позволяват лесното им свързване към бек-офис системи, платформи за плащане или интелигентни мрежови системи.

Именно бързите зарядни станции могат да изиграят ключова роля за масовото разпространение на електрическите превозни средства по света, смятат наблюдателите на пазара.
Engels
02 Май 2018 22:06
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Китай удържа позицията си на най-голям производител на слънчева енергия
Общата мощност на новите слънчеви електроцентрали в Китай, пуснати през първото тримесечие на 2018 г., възлиза на 9,7 гигавата, което е увеличение от 22% спрямо същия период на миналата година, по данни на Националната енергийна администрация (NEA) на страната.
С това темпо на развитие на соларния си капацитет, Китай запазва вече извоюваната позиция на най-голям в света производител на слънчева енергия, отбелязва тайванското издание Digitimes.
Междувременно, NEA въвежда нови правила в сектора. Слънчевите електростанции с мощност до 500 киловата, предназначени за нуждите на населението в селски и отдалечени райони, ще могат да използват цялата произведена електроенергия за собствени нужди или да продават излишъка по определените тарифи.
Електростанциите с мощност до 1 мегават също ще могат да използват цялата електроенергия за свои цели или да продават до 50% от нея на клиенти. Огромните станции с мощност от 6 до 20 мегавата губят права за продават енергия по изгодни тарифи.
Engels
03 Май 2018 02:00
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Электронный конструктор Nascent Objects для взрослых
Стартап Nascent исповедует интересный подход к электронике. Они предлагают своеобразный конструктор из микрофона, видеокамеры, динамика, линейки светодиодов и блока электроники, плюс три корпуса, куда можно помещать все это богатство. Авторы проекта исследовали около 600 различных электронных устройств, от термостатов до охранных сигнализаций и пришли к выводу, что с помощью 15 базовых модулей можно реализовать 80 % функционала тех самых 600 гаджетов.
Engels
03 Май 2018 21:30
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
3D печат за по-евтини и леки авточасти
Технологията може да се окаже повратна за електромобилите
General Motors обяви, че работи съвместно със софтуерната компания Autodesk за производството на нови, леки, отпечатани на 3D принтер авточасти, които биха могли да помогнат на производителя да постигне целите си по отношение развитието на автомобили с алтернативни горива в продуктовата си гама.

Миналата година компанията обяви амбициозни планове за добавяне на 20 нови модела, базирани на електрически батерии и горивни клетки, в продуктовото си портфолио до 2023 г. Главният изпълнителен директор Мери Бара направи смело обещание пред инвеститорите, че фирмата ще започне да печели пари, продавайки електрически автомобили, до 2021 г.
Възможността за отпечатване на леки части на 3D принтер може да има повратен ефект за индустрията на електромобилите. Олекотяването им би подобрило ефективността и би осигурило по-голям пробег.
Мениджъри на GM тази седмица показаха 3D отпечатана рамка за седалка от неръждаема стомана, разработена с технологията на Autodesk, която използва алгоритми, базирани на облачен компютинг и изкуствен интелект за бързо изследване на множество вариации на дизайна на даден компонент.
С конвенционалната технология такава част би изисквала осем компонента и няколко доставчика. При новата система седалката се състои от една част. Тя прилича на комбинация от абстрактно изкуство и съоръжение от филм за научна фантастика – но по-важното е, че е с 40% по-лека и с 20% по-здрава.
GM от години използва 3D принтери за бързо прототипиране, но Кевин Куин, директор по т.нар. адитивен дизайн, заяви, че очаква в рамките на една година тези нови, отпечатани на 3D принтер части да се появяват в автомобилите – при това във високия клас, особено за моторни спортове. В рамките на пет години авто-производителят се надява да започне да произвежда хиляди или десетки хиляди автомобилни части по този начин.
В дългосрочен план 3D печатът може да помогне за намаляване на разходите за инструменти, на количеството използван материал, броя на необходимите доставчици за една част и разходите за логистика.
Engels
03 Май 2018 21:38
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Бъдещето на електрическите возила
Френската автомобилна марка DS сподели виждането си за бъдещето на електрическите превозни средства през 2035 г. – един уникален „обект на желанията“, който размива границите между роудстър и седан, между спокойно автономно движение и енергично шофиране, между човек и машина. Наречена X E-Tense, тази кола на бъдещето съчетава ексцентричен дизайн с електрическа мощност, обединявайки контрасти и асиметрия.

„Концептуалните автомобили, които виждаме по моторните шоута през последните години, не ни очароват“, казва дизайнерът на возилото Тиери Метрос. „Те създават впечатлението, че чувството за удоволствие е пожертвано в новото поколение електрически и/или автономни концептуални автомобили, които са склонни да потопят пътниците си в балон, пълен с цифрови екрани и синтетични седалки“.
DS създава пасивно-агресивна дихотомия в концептуалната си кола – тя е див звяр, ако си зад волана, и грижовна майка, когато си пътник. X поставя шофьора в пилотска кабина със състезателен дух, а пътниците – в уютен седан с пълен покрив.

В стандартен режим мощността е ограничена до 540 конски сили или 403 kW. Има и напълно автономен режим, който позволява на водача да предаде управлението на машината и да се отпусне блажено.
Пълната мощ обаче се отключва при „верижен режим“, където е придружена от система за управление на сцеплението и отрицателното ускорение, активно приспособявайки се към пътната повърхност и изискванията за ефективност. Висококачественото окачване, вдъхновено от Формула-Е, с торсионни пръти и пружини, свързва колелата с шасито от въглеродни влакна. В този режим совалката разчита на до 1360 конски сили или 1014 kW, готова да фучи, задвижвана от двата си електромотора в предните колелета.
Engels
05 Май 2018 22:10
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Вкарват блокчейн технология и в автомобилите
Блокчейн става все по-актуален термин и вече съперничи на „интернет на нещата“ (IoT) и изкуствения интелект. След финансовия сектор технологията бе подета и от прпоизводителите на автомобили.

Гигантите в автоиндустрията BMW, Ford, GM и Renault, заедно с техни технологични партньори като Bosch и IBM, формираха група „Mobility Open Blockchain Initiative“, която ще внедрява блокчейн в автомобилите, съобщи Engadget.
Партньорите в инициативата възнамеряват да изготвят стандарти, които ще позволят извършване на сигурни плащания – в частност, за наемане или съвместно ползване на автомобили.

Блокчейн технологията ще се използва за обем на данни между автомобилите, както и за достоверна идентификация на транспортни средства – например, при проследяване на откраднати коли или преглеждане на историята на участие в инциденти.

В допълнение, блокчейн ще се ползва за потвърждаване на истинността на резервните части. Към момента от новата индустриална група не са обявили конкретни срокове за внедряване на блокчейн в автомобилите.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
06 Май 2018 03:00
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Електрическите автобуси
Преди седем години електрическите автобуси не бяха взети насериозно на индустриална конференция в Белгия, когато китайският производител BYD Co. показа първи модел.

„Всички се смееха на BYD, че произвежда играчка, а вижте сега. Всички имат такава“, припомня си Исбранд Хо, управляващ директор за Европа на базираната в Шънджън компания, цитиран от Bloomberg.

Изведнъж автобусите, задвижвани от двигатели на батерия, се превърнаха в сериозен въпрос с потенциал да предизвикат революция в градския транспорт и да се прибавят към силите, които променят облика на енергийната индустрия. Традиционните дизелови гиганти започват да се движат на електричество, а Китай е лидер в тази област. Това започва да намалява търсенето на фосилни горива.

Числата са удивителни. 99% от електрическите автобуси по пътищата в света са били китайски през 2017 г., като те са съставлявали 17% от цялата флотилия на страната. На всеки пет седмици китайските градове добавят 9 500 електрическа автобуса, които не произвеждат никакви вредни емисии, равняващи се на цялата флотилия на Лондон, сочат данни на Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Всичко това започва видимо да намалява търсенето на гориво. Тъй като автобусите поглъщат 30 пъти повече гориво от колите със средни размери, въздействието им върху използването на енергия до момента стана много по-голямо от това на седаните, произвеждани от компании като Tesla и Toyota Motor.
Всеки 1000 автобуса, захранвани с батерия, които се движат по пътищата, изтеглят около 500 барела дизелово гориво на ден от пазара, сочат изчисления на BNEF.

“Този сегмент приближава точката на насищане. Градските власти в цял свят полагат усилия за справяне с лошото качество на въздуха в градовете. Този натиск няма да изчезне и продажбите на електрически автобуси са в добри позиции да извлекат полза“, казва Колин Камерачър от лондонския изследователски отдел на Bloomberg LP.

Китай е на челна позиция за електрифициране на флотилията си, защото има най-тежкия проблем със замърсяването в света. С нарастването на градското население и на търсенето на енергия легендарният смог в страната е отговорен за допълнителни 1,6 млн. смъртни случая през 2015 г., показват данни на организацията с идеална цел Berkeley Earth.
Преди десет години Шънджън беше типичен пример за процъфтяващ китайски град, който не е особено загрижен за околната среда. Смогът в града стана толкова известен, че правителството го избра за пилотна програма за спестяване на енергия и нулеви вредни емисии от автомобили през 2009 г. Две години по-късно първите електрически автобуси излязоха от завода на BYD там. През декември всички 16 359 автобуса в Шънджън бяха електрически.

BYD имаше 13% от пазара на електрически автобуси в Китай през 2016 г. и пусна 14 хил. автобуса, захранвани от електричество, само по улиците на Шънджън. Компанията е произвела 35 хил. до момента и има капацитет да произвежда 15 хил. на година, съобщи Хо.

Данните на BYD показват, че автобусите й са изминали 17 млрд. километра и са спестили 6,8 млрд. литра гориво, откакто са започнали да превозват пътници в най-натоварените градове в света. Според Хо това се добавя към избегнатите 18 млн. тона въглероден диоксид, които се равняват на производството на около 3,8 млн. коли на година.

“Първата партида от напълно електрически автобуси, произведена от BYD започна да се движи по улиците на Шънджън през 2011 г. Сега, почти десет години по-късно, в други градове качеството на въздуха леко се влоши, докато положението в Шънджън е много по-добро в сравнение с тези градове“, казва Хо.
Други градове забелязват това. Париж, Лондон, Мексико Сити и Лос Анджелис са сред 13-те града, които се ангажираха да купуват само транспортни средства с нулеви вредни емисии до 2025 г.

Лондон бавно променя флотилията си. В момента четири маршрута в центъра на града, обслужвани от едноетажни автобуси, преминават към електричество. Има планове за значителни инвестиции в чисти мрежи на градския транспорт, включително модернизиране на 5 хил. стари дизелови автобуси чрез програма, гарантираща, че до 2037 г. няма да има автобуси, произвеждащи въглеродни емисии.

Тези цели ще повлияят на потреблението на гориво. Мрежата в Лондон се нуждае от около 1,5 млн. барела гориво на година. Ако цялата флотилия бъде електрифицирана, това може да извади от пазара 430 барела дизел на ден за всеки хиляда електрифицирани автобуса. С това потреблението на дизел от Великобритания ще бъде намалено с около 0,7%, показват данните на BNEF.
През 2017 г. във Великобритания е имало 344 електрически и хибридни автобуса и BYD се надява да бъде избрана да доставя още. Тя си партнира с шотландски производител на автобуси, за да осигурява батерии за 11 нови електрически автобуса, които ще се появят по улиците на града през март.

Компанията Alexander Dennis, базирана във Фолкърк, започна производството на електрически автобуси през 2016 г. и бързо се превърне в лидер на европейския пазар с над 170 автобуса само във Великобритания.
Предстои още работа, като Лондонският транспортен регулатор планира търг за електрифициране на прочутите автобуси на два етажа, казва Хо.

„Технологията е готова. Ние сме готови, имаме нашите заводи в Китай, а Alexander Dennis в Шотландия работи с Лондонския транспортен регулатор. След като ни дадат обещание, ще бъдем готови да действаме“, заявява Хо.
Engels
07 Май 2018 01:53
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Златната ера на Tesla приключва, тя вече е просто един продукт сред много.
Германия изпревари Норвегия като най-големия пазар за електрически автомобили в Европа, съобщава Bloomberg. В последните години Федералната република изоставаше значително в областта на електрификацията, но въведените преди година субсидии и облекчения за покупка на коли с нулеви емисии раздвижиха пазара. Допълнителен фактор са и промените в нагласите след Дизелгейт и подготвяните в няколко големи града забрани за дизелови двигатели.

През 2017 г. продажбите на електромобили в Германия са скочили със 70%, сочат данните на Европейската асоциация на производителите (АСЕА). В това число обаче влизат както чисто електрически коли, така и плъг-ин хибриди (тоест модели, които имат автономен пробег само на ток, но разполагат и с двигател с вътрешно горене).

В европейски мащаб ръстът е 41%, докато делът на дизела е намалял със 17 на сто.
Електрическият пазар в Германия вероятно ще се засили още повече в следващите две години, в които всички водещи местни производители подготвят цели нови гами на батерии. В страни като Норвегия и Холандия основен играч на този пазар е Tesla, но в Германия компанията на Илон Мъск е едва 31-а по продажби. "Златната епоха за Tesla наближава края си, съвсем скоро тя ще се превърне от уникално предложение в просто един продукт сред много други подобни", коментира пред Bloomberg Юрген Пийпер, анализатор в Bankhaus Metzler. "С нарастването на интереса към електромобилите и толерантността към лошото качество ще намалява, докато в миналото първите клиенти на Tesla пренебрегваха този фактор, привлечени от новаторския чар".

При чисто електрическите модели в Германия води Renault Zoe, VW e-Golf Smart FourTwo. Tesla, Kia и BMW допълват челната шестица с много близки резултати.
Engels
07 Май 2018 19:53
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Южна Корея оглавява класацията на Международната федерация по роботика
Възходът на машините вече е неоспорим факт. Данни на Международната федерация по роботика разкриват, че темпът на индустриална автоматизация се ускорява в по-голямата част от развития свят с 66 инсталирани индустриални робота на 10 хил. служители в света през 2015 г.
Година по-късно те са вече средно 74. Европа разполага с 99 робота на 10 хил. служители, докато в Северна и Южна Америка, и в Азия броят им достига съответно 84 и 63. Китай също е сред страните с най-голям растеж на индустриалната автоматизация, но гъстотата на роботите е най-голяма в Южна Корея, отбелязва Visual Capitalist.

През 2016 г. азиатската страна е имала 631 инсталирани индустриални робота на 10 хил. служители благодарение на все по-големия брой роботи в електрониката и промишлеността. 90% от индустриалните роботи в Сингапур са инсталирани в индустрията ѝ за електроника и страната се нарежда на второ място по гъстота с 488 робота на 10 хил. служители.
Германия и Япония са известни с автомобилната си индустрия и при тях гъстотата е малко над 300 робота на 10 хил. служители. Интересното е, че Япония е един от големите играчи в индустриалната роботика, с дял от 52% от глобалното предлагане.
В САЩ темпът на автоматизация е по-бавен, като там на 10 хил. служители се падат 189 робота. Китай се стреми да увеличи равнището си на автоматизация в идните години и цели да влезе в топ десет на страните с най-голяма гъстота на роботите до 2020 г.
През 2013 г. в страната са се падали 25 робота на 10 хил. служители, а до 2016 г. броят им е нараснал на 68. Индия все още изостава от други страни в автоматизацията и е имала само три индустриални робота на 10 хил. служители през 2016 г.

Engels
19 Май 2018 12:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Австралийци създадоха най-големия 3D принтер
Австралийската компания Titomic показа тази седмица най-големия в света 3D принтер за печат на изделия от метал. Като размери, машината е съпоставима с автобус.

Рекордно големият принтер работи и по-бързо, в сравнение със своите аналози, твърдят австралийците. Така например, устройството може да отпечата велосипедна рамка само за 25 минути.
Принтерът-гигант е способен да произвежда детайли с размер до девет метра, уверява разработчикът. Titomic вече е намерил клиент за своята машина – това е компанията Fincanti, която ще произвежда на 3D принтера части за кораби.

В последните години 3D принтерите бързо си пробиват път в индустрията, наред с домашните им приложения, като този процес е стимулиран от намаляващите цени на устройствата. Актуалните в момента 3D принтери могат да печатат детайли от различни материали, вкл. метал.
Engels
20 Май 2018 23:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Audi ще залее пазарите с електромобили
Германската компания планира да пусне 20 нови модела на ток в идните 7 години

През следващите 7 години германската компания Audi ще пусне на пазара 20 нови електтромобила. Идеята е в края на този срок производителят от Инголщад да продава по 800 000 коли на ток годишно, като в тази бройка влизат и хибридите със зареждане от електропреносната мрежа.

Тези цифри са включени в обновената стратегия за развитие на компанията, която се казва Audi.Vorsprung.2025. Сред бъдещите новини на марката да електрическият всъдеход e-tron, който ще се появи първи на пазара. Това ще стане още през лятото на тази година, предава Automedia.bg.

След него – през 2019 г., ще излезе крос-купето e-tron Sportbacк, а година по-късно на бял свят ще се появи и суперколата e-tron GT, което е разработено от подразделението Audi Sport.

В електрификация на моделната гама, както и в разработката на автономни системи за управление и нови цифрови технологии, компанията ще инвестира близо 40 млрд евро. Планът на производителя е през 2025 г. всички нови технологии да носят операционна печалба от 1 млрд. евро на година.

Първият безпилотен модел на Audi ще дебютира през 2021 г., като той ще бъде изграден на базата на концептуалния модел Atcon (на втората снимка). Превозното средство се позиционира като градски „шатъл”, като първоначано ще бъде пробван на тестовия полигон на компанията, а после ще излезе в серия.

Едновременно с увеличаване на броя на електрическите модели, Audi ще развива и инфраструктурата. От компания обещават, че Audi e-tron ще стане първият сериен автомобил, който ще може да се зарежда от станции с мощност до 150 кВт. Така електрическият кросоувър ще бъде напълно готов за дълго пътуване за по-малко от 30 минути. Според новия стандарт WLTP, пробегът на модела е 400 км.

Освен това Audi съвместно с Porsche разработва платформа за електромобили от среден и пълноразмерен клас, а също така и от луксозния сегмент. Компанията също така работи и върху програмата за развитие на мрежата от зарядни станции Ionity, където си партнира с BMW, Daimler и Ford.
sim4o
21 Май 2018 00:14
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
дним из форпостов прогресса является Национальная технологическая инициатива (НТИ) «Автонет», созданная с подачи Президента РФ Владимира Путина и занимающаяся разработкой беспилотного транспорта на основе государственно-частного партнерства. По прогнозам специалистов этого объединения, к 2030 году жители городов перестанут покупать автомобили, так как с приходом беспилотников в корне изменится транспортная инфраструктура и частные машины станут никому не нужны.

Первыми городами, в которых разорятся и закроются автодилеры, могут стать Липецк и Рязань, ведь именно их «Автонет» назначил полигонами, где будут проводиться натурные испытания робомобилей в естественной среде.

«Города отбирали по различным критериям, главный — развитость транспортной сети, наличие камер видео-фиксации, парковок и других элементов интеллектуальной транспортной системы (ИТС). Были выбраны Рязань и Липецк. Сейчас анализируем оба города. Липецк больше подходит для тестирования беспилотного транспорта, а в Рязани создана высоко интегрированная ИТС», — заявил в интервью агентству «Прайм» президент некоммерческого партнерства ГЛОНАСС, соруководитель рабочей группы Национальной технологической инициативы «Автонет» Александр Гурко.
В дальнейшем, сообщает Гурко, программа испытаний беспилотников распространится и на другие населенные пункты:

«В России также планируется выбрать город для тестирования беспилотных транспортных средств, подключенных автомобилей и электромобилей, V2X-технологий, посредством которых автомобиль взаимодействует с другим автомобилем и окружающей средой. Также будут отработаны различные сценарии парковки и заправки, совместного использования пилотируемого и беспилотного транспорта».
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 33 от 35 31 32 33 34 35 Следваща