Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 34 от 35 32 33 34 35 Следваща
D4D5
22 Май 2018 09:46
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Robots can now grow human organs

https://nypost.com/2018/05/21/robots-can-now-grow-human-organs/
Engels
24 Май 2018 23:42
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Изкуствен интелект ще замени скъпите кадри до 5 години
Само след пет години в няколко ключови индустрии на работодателите няма да се налага да плащат за скъпи служители, ако е вярна прогнозата на Gartner за навлизане на изкуствения интелект в различни сфери до 2022 г.

Евтини услуги вместо скъпи специалисти

В близките години изкуственият интелект (AI) ще може да изпълнява работата на висококвалифицирани специалисти в областта на медицината, правото и информационните технологии. Такива заключения се съдържат в доклада на анализаторите, които вярват, че AI може да излезе от рамките на повтарящите се процеси.
В потвърждение на прогнозата, Gartner посочва за пример компании, в които изкуственият интелект вече не само управлява ИТ инфраструктурата и някои бизнес процеси, но и създава сложни финансови стратегии. Тенденцията вече се наблюдава в застрахователния и финансовия сектор.

„Рано или късно, изкуственият интелект и машинното обучение ще стигнат до това ниво на развитие, в което високоплатени специалисти могат да бъдат заменени с евтини услуги“, коментира вицепрезидентът на Gartner – Стивън Прентич. „Ето защо много предприятия от високорентабилни индустрии със сериозно ниво на конкуренция просто ще плащат за тези услуги, така както сега плащат за тока“.

Роботи ще променят застраховането и взаимодействието с клиентите

Като потенциален „дом“ за изкуствения интелект се очертава застрахователната индустрия, сочи анализът. Позициите, заемани в момента от хора, които формират заеми и извършват корекции в застрахователните вземания, могат да бъдат автоматизирани, смята Gartner.

Така например, японската компания Fukoku Mutual Life Insurance планира да замени повече от 30 служители с компютри и специален софтуер за четене на медицински документи. Този софтуер също е в състояние да оцени размера и нуждата от плащания, но окончателното решение все пак ще се взима от човек.

Изкуственият интелект вече създава сложни финансови стратегии

Друга област на приложение на изкуствения интелект е финансовата. Шведската фирма SEB, например, използва когнитивна технология за обслужване на клиентите. Софтуерът на въоръжение в компанията може да взема решения, свързани с бизнес процесите.

Подобна автоматизация е възможна, тъй като софтуерът разбира семантиката на езика, „прочита“ 300 страници за 30 секунди и е способен да се поучи от собствения си опит, като наблюдава взаимодействието между служителите на компанията и клиентите, пояснява Gartner.
Engels
24 Май 2018 23:51
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
За последните няколко години, огромният обем от данни, облачни, мобилни и социални технологии, интернет на нещата променят индустрии и довеждат до безпрецедентна трансформация във всеки вид бизнес. Много компании и бизнеси са станали дигитални. Въпреки това, в IBM вярваме, че дигиталният пазар не е крайната дестинация, а в основата на една нова ера на бизнес, който ние наричаме когнитивен. Когато дигиталните системи срещнат дигиталната интелигентност, нови възможности се създават от системи, които разбират, анализират и се учат.Всеки ден произвеждаме над 2.5 квинтилиона байта данни и 80% от тази информация е неструктурирана – или тъмна – снимки, песни, видeо, формули – създаваме зашеметяващи количество информация.

Когнитивна система като IBM Watson може да разбере тези неструктурирани /тъмни данни/, да ги превърне в информация, от която да извлече познание.
Или когнитивните системи могат да се учат от тях, да навигират и копират мозъчната дейност на човека като рационализират най-доброто решение.
Ето защо индустрии толкова различни като здравеопазване, търговия на дребно, банкиране и пътуване използват IBM Watson за да прекроят своите индустрии.

В областта на здравеопазването данните нарастват експоненциално.
Това изисква нови подходи по отношение на технологията и стратегията.
Медицинската информация се удвоява на всеки 3 години.
До 2020 г. се очаква да се удвоява всяко тримесечие.
Платформата IBM Watson за здравеопазването е разработила когнитивни решения за бързи, точни и прецизни резултати във все по-сложната информационна среда.
IBM Watson бързо доставя на лекарите персонализирани препоръки за лечение, основани на доказателства, съобразени с индивидуалнити здравни досиета на пациентите и след получаване на съгласие от тях.
Системата синтезира масиви общ данни, съчетани с възможността да се анализира специфичното съдържание, което се извършва с огромна бързина – може да чете над 200 милиона страници в 3 секунди.
Обучена от онколози от Memorial Sloan Kettering с опита на IBM Research, системата IBM Watson за онкологията е решение, което е захранено с информация от съответните насоки, най-добрите практики, медицински списания и учебници.

Уотсън за онкология оценява информация от медицинското досие на пациента, оценява медицински доказателства, и показва потенциалните възможности за лечение, подредени по степен на доверие, винаги предоставяйки доказателства.

Въоръжен с тези, основани на доказателства, данни и възможности, онкологът може да направи своя избор, базиран на собствения си опит и да определи най-подходящото лечение.

Сега, лекарите в САЩ, Холандия, Тайланд, Индия и Китай използват IBM Watson по онкология, за да персонализират грижите за пациентите, като се борят с рак на гърдата, на белия дроб, колоректален карцином и рак на маточната шийка.

С IBM Watson за геномика, например, онколозите използват усъвършенствани анализи и когнитивните технологии, за да могат бързо да преведат ДНК данните в препоръки за индивидуални възможности за лечение на пациентите, както и да идентифицират потенциалните мутации и картографирането на тези мутации и да основат на доказателства терапевтичните възможности.

Въпреки това процесът е много продължителен във времето – геном на един пациент представлява повече от 100 гигабайта данни – и това трябва да се комбинира с други медицински данни, проучвания в регистрите и информация за клинични проучвания.

Ще са необходими седмици за един лекар за да анализира един случай, докато IBM Watson може да извърши тази дейност само за няколко минути.
novinar
25 Май 2018 16:07
Мнения: 9
От: Bulgaria
Това видяхте ли го, съвсем скорощно е, как асистента на Гугъл минава теста на Тюринг: https://www.avtora.com/glasoviiat-asistent-na-google-premina-testa-na-tiuring
novinar
27 Май 2018 12:59
Мнения: 9
От: Bulgaria
Ето и една гледна точка, за която всеки е добре да помисли: https://epis.bg/tehnika/modernite-tehnologii-adat-za-nashite-mozaci/
Engels
31 Май 2018 10:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Да "отгледаш" диаманти в лаборатория
De Beers ще създава скъпоценните камъни само за три седмици чрез процес, подобен на триизмерното принтиране
130-годишната компания за диаманти De Beers ще започне продажбата на диаманти, „отгледани“ в лаборатория в Бъркшир, съобщава The Guardian.

Компанията, която добива диаманти на милиарди години от Африка и Канадския Арктически регион, представи във вторник серия от много по-евтини „отгледани в лаборатория диаманти“, създадени само за три седмици от учени чрез процес подобен на триизмерното принтиране.

De Beers, която създаде известния лозунг „диамантите са вечни“ и преди държеше почти пълен монопол над глобалното производство на диаманти, заяви, че стартира нова серия от синтетични диаманти, за да задоволи търсенето на „достъпни модни бижута, които може да не са вечни, но са идеални за момента“.
„Те нямат за цел да отпразнуват най-страхотните моменти в живота, а са по-скоро за забавление и мода“, коментира главният изпълнителен директор Брус Клийвър. „Винаги сме казвали, че сме бизнес за естествени диаманти и оставаме бизнес за естествени диаманти“.

Диамантите под бранда Lightbox ще се продават за между 200 долара за камък от четвърт карат до 800 долара за еднокаратов диамант. Главният финансов директор Нимеш Пател заяви, че цените са с 85-90% по-ниски от тези на естествените диаманти.

„Не се преструваме, че са уникални или редки“, каза Пател. „Ако го изгубите, няма да ви боли толкова, колкото да изгубите истински. Те не са за онези невероятни моменти в живота, когато искате нещо ценно по природа“.

„Ако искам да подаря нещо на 12-годишната ми дъщеря, не бих искал да ѝ дам естествен диамант и това е добра алтернатива“, допълни той.

Диамантите ще са налични за продажба в САЩ от септември. Засега няма планове те да бъдат продавани във Великобритания или на други пазари.

De Beers произвежда синтетични диаманти за клиенти от индустрията от десетилетия насам, но досега е избягвала да ги продава като бижута. Според Пател предишните продукти, произвеждани от подразделението Element Six на De Beers, са били диаманти, но не са изглеждали като такива. „Те са инструменти за пробиване за петролната и газова индустрия и не изглеждат като диаманти. Те са черни и се разполагат в свредлото на инструментите, използвани за сондаж на кладенци“.
Engels
05 Юни 2018 15:29
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Какво знаем за електрическите автомобили?
1. Безусловен лидер по електромобили на глава от населението е Норвегия. В скандинавската държава 39% от продадените автомобили през 2017 г. са били електрически или хибриди, които се зареждат от мрежата. На второ място е Исландия с 11,7%, а на трето Швеция – 6,3%. В първата петица влизат още Холандия – 2,7% и Финландия – 2,6%.
В Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света, дялът на екологично чистите автомобили е 2,2%. Тук обаче са продадени 40% от всички електромобили през 2017 г. Към тях могат да се прибавят и около 60% от електрическите мотоциклети и скутери, чиито продажби в световен мащаб през миналата година достигат 30 млн. бройки.

2. През 2017 г. за първи път в историята са продадени над 1 млн. електрически коли и зареждащи се хибриди. Общото количество на такива машини вече превишава 3,1 млн., което е много малко в сравнение с бензинови и дизеловите коли. Скоростта, с която растат продажбите на тези превозни средства, обаче е впечатляваща – увеличение с 56% за година.

3. Прогнозите на експертите са, че през 2030 г. броят на електромобилите и зареждащите се хибриди ще достигне 125 млн. единици. И това е песимистичният сценарий. Според оптимистичния, броят им ще достигне 228 млн. единици, от които електромобилите ще бъдат 130 млн. а хибридите – 90 млн. В Европа и Китай дялът на екологично чистите коли след 12 години се очаква да е около 25%.
При мотоциклетите и скутерите, прогнозата е 39%, като едновременно с това се предвижда и сериозно развитие на инфраструктурата. През 2030 г. количеството на зарядните точки ще превиши това на електромобилите с 10%. За сравнение, сега в Норвегия едно устройство се пада на 19 електромобила, а в Швеция – на 12. В тази бройка не влизат зарядните в частните домове. В Япония на една общодостъпна станция падат 7 коли.

4. Ръстът на търсенето на електромобили ще доведе до рязко повишение на цените на редица полезни изкопаеми, като на първо място са литият и кобалтът. Очаква се търсенето на кобалта да се увеличи до 25 пъти. Големият проблем е, че 60% от този минерал се добива в Демократнична Република Конго, където обстановката е доста нестабилна.

5. Основната причина за покупка на електрическа кола са стимулите от страна на съответните държави. Резултатите показват, че в Норвегия повечето купувачи се насочват към автомобили на ток заради данъчните отстъпки. Ако те бъдат отменени, търсенето на такива превозни средства рязко спада.
Друг фактор са държавните поръчки за електромобили. В Канада, например, през 2030 г. поне 75% от превозните средства, използвани от държавните служби, трябва да бъдат екологично чисти.
Третата причина е, че властите на места принуждават превозвачите да преминат на електромобили. В китайския трад Шенчжен в момента всички автобуси са на ток, очаква се скоро това да се случи и с такситата. Това е първият голям град в света, който си е поставил за цел, да премине изцяло на електрически превозни средства.

6. В момента ресурсът на литиево-йонните акумулатори е около 175 000 км пробег, а цената на батерията е 274 долара за 1 кВт/ч. Увеличението на производството обаче ще позволи стойността на 1 киловат да спадне до 155 долара. А през 2030 г. на пазара трябва да се появи и ново поколение акумулатори, които ще бъдат още по-ефективни и по-евтини.

7. Екологичните коли набират популярност на повечето големи пазари. В Китай техният брой е 1 227 000, като от тях 951 000 са само електромобили, а останалите са зареждащи се хибриди. Следва САЩ – 762 000 (401 000 електрически коли), Япония – 205 000 (104 000), Норвегия – 176 000 (116 000), Великобритания – 133 000 (45 000), Холандия – 119 000 (21 000), Франция – 118 00 (92 000), Германия – 109 000 (59 000), Швеция – 49 000 (12 000), Канада – 45 000 (23 000) и др.
Engels
05 Юни 2018 15:36
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Петролните компании масово инвестират в електромобили
Бъдещото развитие на изцяло електрическите автомобили може да се окаже голяма заплаха за печалбата на нефтопреработващите компании, поради което много от тях започнаха да предприемат определени стъпки към промени. Западните издания съобщават, че търговците на петрол се подготвят за спад в цените на „черното злато“ и затова решиха да инвестират в развитието на електромобилите.
Британската компания BP вече инвестира 20 млн. долара в израелския стартъп StoreDot, чиито специалисти разработват системи за бързо зареждане на акумулаторни батерии. През февруари пък британците решиха да инвестират още 5 млн. долара в младата американска компания FreeWire, чиито инженери обявиха създаването на мрежа от пунктове за зареждане на електрически автомобили в САЩ и Европа.
През есента на 2017 г. Royal Dutch придоби голямата европейска компания NewMotion, която предоставя услуги за зареждане на електромобили. Тази компания има над 30 000 зарядни станции в Западна Европа и 50 000 пункта за презареждане, собственост на партньорите й. Французите от Total също има достъп до пунктовете на NewMotion.
През февруари тази година бе формиран алианс, в който влязоха Saft, Siemens, Solvay и Manz. Целта на обединението бе желанието да се разработи нова твърда батерия за електромобили. Saft ще инвестират 200 млн. евро в разработването й. Алиансът трябва да помогне за ограничаване на активната офанзива на САЩ и Китай, които се смятат за лидери на пазара на такива батерии.
Engels
06 Юни 2018 22:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
AMD е на път да засенчи Intel с анонс на 32-ядрен супер-производителен чип Ryzen Threadripper по време на изложението Computex 2018 в Тайпе, където конкурентът вече обяви 28-ядрен десктоп процесор.
Новото поколение процесори на AMD, произвеждани по 12-нанометров технологичен процес, ще излезе на пазара през третото тримесечие на годината, съобщи Джим Андерсън, старши вицепрезидент на компанията.
По-висока производителност и подобрена енергийна ефективност ще предложат новите чипове на AMD. Процесорите идват с редица подобрения, за които AMD ще разкаже по-късно, и ще могат да работят на съществуващите дънни платки.
Главната новина са 32-те ядра на върховия модел Ryzen Threadripper от второ поколение, с поддръжка на 64 потока инструкции. Обявеният вчера от Intel 28-ядрен процесор може да изпълнява 56 потока от команди.
Engels
06 Юни 2018 22:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Nissan се отказва от дизела до 2020 г.
В началото на май медиите в Европа разкриха, че японската компания Nissan е поредният производител, който се отказва от разработката на дизелови двигатели. Сега изданието Nikkei Asian Review посочва и конкретен срок за това – 2020 г., цитирано от Automedia.
Според ръководството на Nissan, търсенето на дизелови двигатели ще продължи да намалява на всички пазари. Основната причина са влизащи в сила ограничения в големите градове на европейските държави за автомобили с такъв тип агрегати.
Затова и японската компания смята напълно да се откажат от дизелите след 2 години, когато ще спре напълно производството и продажбата им. Изключение ще бъде направено единствено за търговския транспорт, като за тези превозни средства Nissan ще купува двигатели от други производители.
Очаква се партньорът на японците в алианса – френската компания Renault, също в най-кратки срокове да прекрати разработката на дизелови мотори. Подобно нещо вече обяви и шведският производител Volvo, който ще насочи икономисаните средства за създаване на хибридни агрегати.
Engels
06 Юни 2018 22:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Дори и най-модерните и чисти дизели не успяват да покрият европейските стандарти за вредни емисии в реалния живот, твърди проучване, проведено от Международния съвет за чист транспорт (ICCT). Американската неправителствена организация се прочу през 2015 г., когато разкри прословутия Дизелгейт, припомня Automedia.bg.
Сега ICCT твърди, че е тествал над 700 000 автомобила от 4850 различни модела и версии в Европа. Целта е била да даде на местните власти и потребителите "надеждна информация" за замърсяването с азотни оксиди. Те са сред основните причинители на смога в градовете.

Според директорите на ICCT, цитирани от The Financial Times, резултатите от проучването са "стряскащо потвърждение на най-лошите страхове за дизеловите автомобили". Дори и най-замърсяващите бензинови двигатели в тестовете не са надхвърляли с повече от 1,5 пъти допустимите норми, докато при дизелите от най-ново поколение със сертификат Евро 6 превишението е "минимум два пъти". При някои от Евро 6-дизелите то е дори четири пъти, а при по-старите Евро 5 дизели - до 18 пъти.
Миналия месец Хамбург стана първият град, въвел частична такава забрана (за автомобили до Евро 5). Производителите твърдят, че тези забрани са прекалени, и настояват, че по-старите дизели могат да се приведат в норма чрез софтуерни ъпдейти, а по-новите така или иначе покриват всички изисквания.

Новите данни на ICCT показват, че този аргумент е "напълно погрешен", казва изпълнителният директор на организацията за Европа Петер Мок, който е германец. "Можем да заключим, че всички дизели с Евро 6 на пазара не са чисти".

Проучването на ICCT (достъпно на trueinitiave.org) e извършено с особена технология за дистанционно измерване. Произведените от автомобила вредни емисии за една секунда се засичат, когато той премине пред светлинен лъч на специален тестов пункт на пътя. Тези тестови точки са били разположени в Лондон, Лийдс, Цюрих, Барселона, Стокхолм и в извънградска среда в Шотландия.

Според ICCT предимствата на този метод е, че измерва емисиите в наистина реални условия, и че не може да бъде засечен от софтуера на автомобила и измамен по някакъв начин. Мок твърди, че подобни тестове са отдавна приети в САЩ, Китай и Хонконг, но са слабо познати в Европа. Организацията е получила разрешение да проведе изпитанията във Великобритания, Холандия и Франция, но не и в Германия.

Тестовете делят колите в три категории - зелени (до 90 милиграма азотни оксиди на км), жълти (от 90 до 180 милиграма), и червени (над 180 мг). Нито един дизел не успява да влезе сред зелените, и единствено дизеловите модели на BMW получават жълт рейтинг. Всички останали са в червено.

Мок подчертава, че данните не се опитват да внушат, че производителите са нарушили закона. Те са по-скоро допълнителен начин да се контролира ефективността на новите, "реални" тестове за вредни емисии, приети от ЕС. Дори и в новия европейски цикъл производителите могат да манипулират резултатите, като примерно при определени температури имат право да изключват рециркулацията на отработилите газове, за да предпазят двигателя от увреждане.

До момента нито един от основните автомобилни производители в Европа не е коментирал официално резултатите на ICCT.
Engels
07 Юни 2018 23:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
OLED телевизори с изкуствен интелект на пазара у нас
Новите OLED телевизори на LG идват с вградени технологии за изкуствен интелект, стана ясно от премиерата на устройствата пред българска аудитория. Сериите W8, G8, E8, C8, и B8 включват модели с диагонал на екрана от 55 до 77 инча, а по-ниската серия Super UHD ще се предлага в размери от 49 до 75 инча.

Забавлението у дома придобива нови измерения, благодарение на технологията за изкуствен интелект ThinQ и високотехнологичния процесор на изображения, интегриран в новите OLED и Super UHD телевизори, заявиха представителите на LG на специално събитие в София.

Внедрената AI функционалност позволява на потребителите да управляват телевизора, като говорят директно на дистанционното, възползвайки се от функцията за гласово разпознаване. Телевизорите LG OLED също могат да работят и като умни домашни хъбове, които предлагат достъп и свързаност с други устройства в умния дом – например прахосмукачки-роботи, климатици, пречистватели за въздух, смарт осветление и говорители, свързвани към телевизора посредством Wi-Fi или Bluetooth.

Освен това новият процесор на LG под името α (алфа) 9, който е вграден в OLED телевизорите на компанията, подобрява още повече телевизионната картина. Всеки OLED панел е изграден от милиони самосветещи пиксели, които контролират независимо един от друг своята яркост, създавайки безкраен контраст и перфектни цветове, вкл. черно, с милиарди нюанси.

OLED не изисква отделна задна подсветка, която в конвенционалните LED телевизори заема значително физическо пространство зад екрана и съответно ги прави доста по-дебели. Това е една от основните причини за тънкия дисплей в OLED телевизорите, без излишни елементи.
ThinQ технологията в новите модели OLED и Super UHD използва обработка на естествени езици (NLP), за да осигури интелигентен контрол, активиращ се чрез глас и свързаност, базирана на разработената от LG технология за машинно учене DeepThinQ. Процесът по настройване е улеснен и потребителите могат безпроблемно да свържат гейминг конзоли и външни саундбар системи, да търсят информация, изображения и видеа с конкретно съдържание, като направят гласова заявка към дистанционното на телевизора с команда от рода на „покажи ми всички филми, в които този актьор е участвал” или „покажи ми видеа с йога”.

Телевизорите на LG с ThinQ AI поддържат услуги, базирани на Electronic Program Guide (EPG), за да предоставят информация в реално време или да превключат на канал, който предлага желаното съдържание. Инструкциите към телевизора са на естествен език – „търси саундтрака на този филм” или „самоизключи се, когато тази програма свърши”, без да е необходимо произнасяне на името на програмата или пък въвеждане на конкретен час.

Новият LG α9 интелигентен процесор пресъздава изображенията като в истинския живот, с богати цветове, отчетливост и дълбочина и така създава усещането за повече реализъм. Основен новаторски елемент в α9 е четиристепенният процес по намаляване на шума, който включва двойно повече стъпки в сравнение с конвенционалните техники. Този алгоритъм дава възможност за по-голяма прецизност при намаляване на шумовете, като подобрява яснотата на изображенията и позволява по-ефективното възпроизвеждане на плавното преливане на тонове.
Подобрената цветова корекция дава възможност да се покажат повече естествени цветове като седемкратно разширява референтните цветови координати в сравнение с преди. α9 е създаден да поддържа висока честота на кадрите (HFR), за да произвежда по-плавни и по-ясни движещи се изображения при 120 кадъра в секунда, а това на свой ред допринася за по-добрия рендъринг на съдържание с бързо движещи се обекти, като спортни предавания и екшън филми.

Super UHD телевизорите, които се появиха на пазара през миналата година, съчетават наноклетъчна технология, FALD подсветката и α7 процесор. Новите модели ще предложат множество технологични подобрения, вкл. по-дълбоки нюанси на черното, подобрен рендъринг на изображенията, подобрени детайли на сенките и прецизни цветове от широки зрителни ъгли.

Тазгодишният Super UHD телевизор с FALD предлага по-плътни зони на подсветка в рамките на дисплея, за разлика от „edge-lighting” технологията, където подсветката е позиционирана по краищата зад телевизионния панел. Технологията на LG подобрява нивата на черно и размерите на картината посредством независим контрол върху зоните с LED светлини, като така сенките стават по-детайлни и се намаляват цветовите загуби, а това води до подобрен контраст и съответно качество на картината.
OLED и Super UHD телевизорите на LG включват технология 4K Cinema HDR, която внася кинематографично преживяване в дома, без значение какъв е форматът. Добавена е и поддръжка на технология Advanced HDR от Technicolor за съвместимост с повечето основни HDR формати – от Dolby Vision до HDR10 и HLG (Hybrid Log-Gamma).

Новите OLED и Super UHD телевизори обработват HDR изображения динамично, кадър по кадър, използвайки разработения от LG алгоритъм Enhanced Dynamic Tone Mapping. Както OLED, така и Super UHD телевизорите ще се предлагат с Dolby Atmos съраунд саунд за най-добро аудиовизуално преживяване.
Engels
14 Юни 2018 18:14
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Цифровата трансформация – пазар за над трилион долара
Световните разходи за технологии и услуги за цифрова трансформация на бизнеса ще се увеличат с 16,8% през настоящата година. Ако през 2107 г. те са били 958 млрд. долара, през 2018 г. ще превишат 1,1 трлн. долара, прогнозира анализаторската компания IDC.

Повечето разходи за цифрова трансформация се падат на предприятията за дискретно и непрекъснато производство. Нещо повече, компаниите в сектора определят приоритетите, програмите и сценариите за реализация на проектите.

IDC очаква производствените предприятия да похарчат над 333 млрд. долара за решения, свързани с цифрова трансформация. Това е около 30% от общите разходи за подобни проекти в световен мащаб през настоящата година.
Основните цели и приоритети в производствения сектор са свързани с внедряването на умни технологии, които включват в себе си програми, ориентирани към оптимизация на материали, интелигентно управление на активи и автономни операции.

През настоящата година предприятията от дискретното и непрекъснатото производство ще инвестират над 115 млрд. долара в технологии за „умно” производство. Разходите за развитие на иновациите ще бъдат свързани най-вече с цифрова оптимизация на каналите за доставки, която ще погълне 28 млрд. долара.
Engels
14 Юни 2018 18:19
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Роботи заменят 10 000 служители в Citibank
В близките пет години роботи ще заменят 10 хиляди служители в една от най-големите банки в САЩ – Citibank, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на изявление на президента на финансовата институция Джеймс Форес.

„Имаме 20 000 оперативни длъжности. В следващите пет години можем да ги намалим до 10 000”, казва мениджърът. По неговите думи, на автоматизация подлежат технологии и операции, с които са ангажирани почти 40% от служителите в банковото подразделение на Citigroup. Форес описва тези длъжности като „най-подходящи за машинна обработка”.

Наред с това, и други мениджъри на големи банки разкриват подобни планове пред Файненшъл Таймс. Така например, според главния изпълнителен директор на Goldman Sachs International Ричард Гнод, няма причина да бъде прекратено разширяването на автоматизацията.

„Днес съществуват достатъчно много функции, които са поверени на технологиите, и не разбирам защо този процес трябва да приключи скоро”, коментира Гнод.

По-рано на конференция във Франкфурт главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Криан предупреди, че повечето служители в банката ще бъдат заменени в крайна сметка от роботи и други технологии, тъй като компанията иска да поддържа „революционен дух”, движейки се напред.
„В нашата банка има хора, които се държат като роботи, извършващи механични действия. Утре ще имаме роботи, които ще се държат като хора”, заяви Криан. „Трябва да намерим нови начини за използване на хората и, по възможност, хората да намерят нови начини да прекарват времето си”.

„Честният отговор е: не са ни необходими толкова много хора”, заключи Джон Криан.
Engels
14 Юни 2018 18:21
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Northvolt ще строи първата гигафарика в Европа
Шведският производител на акумулатори Northvolt получи екологично разрешително за разработването и построяването на първата гигафабрика в Европа. Най-големият завод за литиево-йонни батерии на континента ще бъде разположен в Скелефтеа.

Очаква се строителството на фабриката да започне през втората половина на 2019 г., като първата фаза от съоръжението ще бъде готова до края на 2020 г.

Фабриката ще бъде готова да произвежда по 8GW годишно след завършването на въпросната първа фаза. Когато строителството и на останалата част от обекта бъде завършено през 2023 г., капацитетът на завода ще се увеличи до 32 GW годишно.

Фирмата ще се съсредоточи върху научноизследователската и развойна дейност в своята NorthvoltLab, където ще се стреми да проектира „най-зелената батерия в света“, гласи анонсът.

Проектът получ 10 млн. евро подкрепа от германския производител Siemens, чиято цел е да насърчи „цифровизацията на цялата верига на добавена стойност – от проектирането на батерията до производството и услугите“.
Engels
14 Юни 2018 18:22
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Силиций + перовскит = PV клетка с 25,2% ефективност
Учени са създали фотоволтаична клетка от силиций и перовскит, която е способна на 25,2% ефективност на преобразуване на светлината в електроенергия. Съществуващите производствени системи могат да бъдатлесно модернизирани за производството на новия тип фотоволтаици.

В областта на фотоволтаичните технологии соларните клетки от силиций съставляват приблизително 90% от пазара. Откъм разходи, стабилност и ефективност (20-22% за типичната слънчева клетка) те са много по-напред от конкуренцията. Въпреки това, след десетилетия изследвания и инвестиции, силициевите соларни клетки вече са близо до теоретичния максимум на ефективността си. В резултат на това са необходими нови концепции, за да се постигне дългосрочно намаляване на цените на слънчевата електроенергия и да се позволи фотоволтаичните технологии да станат по-популярни като начин за генериране на енергия.

Едно възможно решение е да се положат два различни типа слънчеви клетки един върху друг, за да се постигне максимално преобразуване на светлинните лъчи в електрическа енергия. Тези “свупластови” се изследват интензивно в научната общност, но са скъпи. Сега обаче изследователските екипи в Neuchâtel – от лабораторията за фотоволтаици на EPFL и PV-центъра CSEM – са разработили икономически конкурентно решение. Те са интегрирали перовскитна клетка директно върху стандартната клетка от силиций, като са постигнали рекордна ефективност от 25,2%. Техният начин на производство е обещаващ, тъй като би добавил само няколко допълнителни стъпки към вече съществуващия процес на производство на силициеви клетки и разходите биха били разумни. Изследванията им са публикувани в сп. “Природни материали”.

При тандемните клетки перовскитът допълва силиция. Той превръща синята и зелената светлина в електричество по-ефективно, докато силицият е по-добър при преобразуване на червената и инфрачервена светлина. “Чрез комбинирането на двата материала можем да увеличим използването на слънчевия спектър и да увеличим количеството генерирана енергия. Изчисленията и работата ни показват, че скоро ще е възможна 30% ефективност”, казват главните автори на проучването Флорънт Сахи и Джереми Вернер.

Създаването на ефективна тандемна структура чрез двата материала обаче не е лесна задача. “Силициевата повърхност се състои от поредица от пирамиди с размери около 5 микрона, които улавят светлината и предотвратяват отразяването й. Текстурата на повърхността затруднява депонирането на хомогенен филм от перовскит”, обяснява Куентин Джаангрос, който съавтор на доклада.

Когато перовскитът се отлага в течна форма, както обикновено, той се натрупва в “долините” между пирамидите. Това оставя “върховете” непокрити, което води до къси съединения.

Учените в EPFL и CSEM са се справили с този проблем, използвайки методи на изпаряване, за да положат неорганичен слой, който изцяло покрива пирамидите. Този слой е порьозен, което му позволява да задържа течния органичен разтвор, който след това се добавя, като се използва техника за тънкослойно отлагане. Изследователите впоследствие затоплили субстрата до сравнително ниската температура от 150°C, за да кристализира хомогенен филм от перовскит върху на силиконовите пирамиди.

В момента изследванията продължават в търсене на още повече ефективността и постигане на по-дългосрочна стабилност на перовскитния филм.
Engels
14 Юни 2018 18:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
“Еднопосочен билет” за електрони: учени откриха “светия граал” на фотоволтаиката.
Учени от Университета на Калифорния в Ривърсайд са използвали електрически диполи за ускоряване на електроните в една посока, напълно блокирайки тяхното движение в обратната посока. Откритието, според изследователите, може да доведе до радикални подобрения в технологиите на фотоволтаичните клетки и другите технологии за преобразуване на енергия.

Учените от Калифорнийския университет в Ривърсайд, са открили метод за контролиране на трансфера на електрони и насочване на електроните в една-единствена посока. Електронният трансфер е един от най-важните процеси в слънчевата клетка, както и в батериите, горивните клетки, фотосинтезата и много други жизненоважни процеси.

Изследването се основава на електрически диполи, които се явяват, когато даден атом в една молекула има състав, който е по-вероятно да привлича електрони. Диполите създават мощни електрически полета в наномащаб, които могат да управляват процесите на пренос на електроните и да “потискат” нежеланите.

В статията си “Диполните ефекти върху електронни трансфер са огромни”, публикувана в списанието “Angewandte Chemie International Edition”, изследователите описват включването на електрически дипол в молекула-донор на електрони, в случая 5-N-амидо-антараниламид електрет – вещество с полу-постоянен електрически заряд и диполна поляризация, подобно на магнита.

Според изследователите, наблюдаваните резултати представляват първият път, когато учените са използвали диполи, за да насърчат трансфера на електрони в една посока, като напълно го потискат в другата посока. Това те описват като “светия граал в областта на фотофизиката и енергийната наука”.

“…Резултатите от нашата работа могат да имат широко интердисциплинарно въздействие и да се окажат важни за съществени области като молекулярната биология, клетъчната физиология и енергийната наука и инженерството”, каза Валентин Вълев, професор по биоинженерство в Колежа по инженеринг “Бърнс”, който ръководи изследователския екип. “По-доброто разбиране за трансфера на електрони на молекулярно ниво ще подобри разбирането ни за живите системи и ще послужи като основа за ефективни енергийни технологии”.
Engels
15 Юни 2018 23:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Готова е първата къща, направена с 3D принтер и годна за живот
Компанията Van Wijnen работи с местната управа на Айнтховен в Холандия, за да създаде първия комплекс с къщи, създадени с триизмерен принтер. В него ще има пет постройки, изградени от бетон, които ще бъдат завършени до 2019. Всяка следваща къща ще надгражда предишната. Първата ще е проста - с един етаж, а последната - с два етажа и по-развита структура.

Първоначално къщите ще бъдат принтирани във фабрика, а впоследствие - пренесени до парцела. Идеята е създаването на постройки, които имат нестандартни форми и приличат на скулптури.

Новият метод на строене ще елиминира нуждата от полагане на тухли. Освен това ще спести от заплащането на квалифицирани строители за издигането стените. Бетонът в Холандия е на достъпна цена и може да намери много приложения. Освен това чрез използването на триизмерен принтер материалът се използва максимално, без загуби. Тъй като целият процес е автоматизиран, принтерът ще може да използва различни видове бетон, включително такъв, смесен с изолационни материали или вещества, отблъскващи мръсотията.

За разлика от други проекти за къщи, създадени с триизмерен принтер, този на Van Wijnen не е просто експеримент. В зданията ще бъдат настанени семейства, които ще превърнат постройките в свой дом. Ако проектът се окаже успешен, компанията ще започне изграждането на още къщи. В бъдеще компанията иска да строи сградите директно върху парцела.
Engels
17 Юни 2018 15:32
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Renault налива 1 млрд. евро в надпреварата за световно лидерство
Renault, френската автомобилна компания, която формира половината от алианса Renault-Nissan, разкри плановете си да превърне Франция в лидер в производството на електрически автомобили, като инвестира 1 млрд. евро в четири от своите заводи в страната.

Инвестицията следва да доведе до удвояване на производствения капацитет на Renault Zoe EV, разработването на нова електрическа платформа на алианса, утрояване на производствения капацитет за електромотори и въвеждането на нов електродвигател от 2021 г. Renault се надява, че това увеличение на инвестициите в електромобили ще помогне на Франция да се превърне в „център за върхови постижения“ за електрически автомобили в рамките на алианса Renault-Nissan.

„Ускоряването на нашите инвестиции във Франция за електрически автомобили ще увеличи конкурентоспособността и привлекателността на нашите френски промишлени обекти“, каза Карлос Гон, председател и главен изпълнителен директор на Renault.

Новият ход подчертава нарастващата конкурентоспособност на пазара на електромобили. Тя става все по-очевидна, докато страните се опитват да се утвърдят като лидери в производството на електрически превозни средства по един или друг начин. Обединеното кралство, Швеция, Германия, Китай, САЩ полагат усилия да заемат място на топ-производители на електромобили или определени компоненти за тях.
Engels
18 Юни 2018 15:00
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Окончателно: 32% цел за ВЕИ в ЕС за 2030 г.
Европейският съюз (ЕС) окончателно реши да увеличи дела на възобновяемата енергия в общия енергиен микс до 32% до 2030 г. Новата цел на Съюза е по-висока, отколкото първоначално беше планирала, но все пак остава по-ниска от целите на други страни по света.

Първоначално ЕС предложи цел от 27% за дела на възобновяемата енергия, но след срещата между министрите на енергетиката на 11 юни беше поставена новата цел от 32%.

С новото решение на ЕС се налага и задачатапактът да прекрати употребата на палмово масло до 2030 г., за да намали емисиите на парникови газове.

През периода до 2030 г. ЕС ще има за цел намаляване на емисиите на парникови газове с 40% спрямо базовата линия от 1990 г.

Фокусът върху емисиите в крайна сметка има за цел да следва Парижкото споразумение за климата и да спомогне за запазване а глобалното затопляне под 2 градуса Целзий.

“Договорената цел за постигане на 32% дялна възобновяемата енергия трябва да се разглежда като начална точка в надпреварата за по-големи амбиции”, заяви Уендъл Трио, директор на Climate Action Network Europe, пред Ройтерс.

ЕС се стреми да достигне 20% дял на възобновяемата енергия в енергийния си микс до 2020 г., но експертите твърдят, че може да бъде определена и по-висока цел, предвид намаляването на цената на възобновяемите енергийни източници.
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 34 от 35 32 33 34 35 Следваща