Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Референдумът е по-важен от изборите!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:61 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
IvanM
02 Ное 2016 20:05
Мнения: 2,228
От: United Kingdom
Пoдкpeпятe ли нapoднитe пpeдcтaвитeли дa ce избиpaт c мaжopитapнa избиpaтeлнa cиcтeмa c aбcoлютнo мнoзинcтвo в двa тypa?

Туй за двата тура ми е ясно. Не ми е ясно какво се има предвид под "aбcoлютнo мнoзинcтвo ". По моите разбирания това означава 75% от имащите право на глас. В лошия случай - 66%. Да де, ама някой може да го тълкува "от гласувалите", "от действителните бюлетини" и т.н. Във всички случаи, обаче, не е 50%+1. Хубаво е, но не ми се вярва да проработи. За таз цел трябва много висока избирателна активност. Друг е въпросът, ако на първи тур имаш избран човек, задължително да правиш втори тур. Така зададен въпросът ме провокира да кажа, че е недомислен и много неща са оставени "по подразбиране".
kаily
02 Ное 2016 20:31
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
за статията
Gan(ю)гоТрий
02 Ное 2016 20:56
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Хайде и аз да се изкажа, че станало много тихо тука.
1. Въпросите са много хубави и много важни. Трагично и трайно ниския рейтинг на НС и съдебната система говори категорично, че те работят не ЗА, а СРЕЩУ избирателите и държавата и плачат за пръчка-шибалка и за реформи.
2. Личността на слаФчо и слафчовците имат натруна доста отрицателна енергия сред избирателите и ще откажат много от тях да уважат референдума, което е жалко. Защо е така тука е обсъждано могократно.
3. ”Великият” митинг-концерт на Орлов мост съвсем преекспонира слафчовците и ще засегне допълнително референдума в отрицателен план.
Слави с концерта на Орлов мост (концерт, който "по-умните" схванаха единствено като транспортен проблем, а по-глупавите - като опит за държавен преврат)

А още по-глупавите се питаме щом слаФчо може на Орлов мост, защо Митьо Пищова да не може? Защо Жорж Ганчев да не може? И т.н. и какво ще стане ако се подкара така ”умните” не казват защото искало мислене, а пък тая работа пак била за глупавите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Gan(ю)гоТрий
маргаритка2
02 Ное 2016 20:57
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
генек
02 Ное 2016 21:03
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Ами гласувайте - имате право...
Аз също имам право да гласувам. И реших - няма да го използвам.
Решение, което вземам, когато мина през пазара и не видя свястна, нужна и полезна стока. В случая - референдумът не ми допада. И няма да плащам с гласа си...
Особено, когато насила се опитват да ме направят въртящо се детайлче в изборната машина - задължително прилагащо правото си...
Би трябвало да се позамислят хората върху тая доброзорност - началото на всеобщото задължение и унификасцията по нечий стандарт...
---------------------------------------
Сайтът на Генек
Неверния Тома
02 Ное 2016 21:36
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Аз съм ЗА референдумите, защото така НАРОДЪТ (каква непопулярна дума!) поема отговорност. Ако не прецени разумно кое квадратче да поълни сам ще си плаща последствията.
Vatamov
02 Ное 2016 21:41
Мнения: 1,217
От: Bulgaria


Ще цитирам с удоволствие, няколко пъти подред, мнението на маргаритка2 по-горе



Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Vatamov
Gan(ю)гоТрий
02 Ное 2016 21:43
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Пряката демокрация е лекарство, а не проблем. Затова - иди и гласувай!

Тука е заровено кучето.
1/ Лекарството хубава работа, но има и НО. Знаем, едно лекарство ще помогне на един, но може да влоши или съсипе друг. Така, че лекарствата не са панацея. Тайната е в думата "синхрон" т.е. и пациента и лекарството да са настроени на една и съща честота(вълна). Синхронът(липсата му) е тежкият проблем и на нашите политици, агит-пропчици и коментатори по медиите.
2/ Също добре знаем, че често докторите дават не това лекарство което е нужно, а това с коетп си делят с фармацевта печалбата. Така, че повишено внимание с лекарствата.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Gan(ю)гоТрий
Don
02 Ное 2016 22:33
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Аз няма да участвам в референдума. Опасявам се, че достатъчното участие ще легитимира прехода към една обществена система, която ще бъде много далеч от моите разбирания за обществен договор.
маргаритка2
02 Ное 2016 22:40
Мнения: 21,348
От: Bulgaria
Общественият договор отдавна замина.. Сега как точно ще се смени и с какво...
виви9
03 Ное 2016 00:31
Мнения: 20
От: Bulgaria
Представителната демокрация не легитимира обществен договор.Той,общественият договор,се легитимира само и единствено чрез пряката демокрация!
sim4o
03 Ное 2016 01:04
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдумите , заяви Росен Плевнелиев в обръщение.
Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че, ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите, коментира той.
Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата система в страната далеч по-устойчива и стабилна, отбеляза държавният глава..."
sim4o
03 Ное 2016 01:08
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Gan(ю)гоТрий 02 Ное 2016 20:56 А още по-глупавите се питаме щом слаФчо може на Орлов мост, защо Митьо Пищова да не може? Защо Жорж Ганчев да не може?
Не може и толкоз!
То и за Славчо .. в порядъка на изключение донякъде ..
Йоло Денев!

Само ТОЙ е дето може да е на Орлов мост , да блокира София с месеци и да се пльоска пред Белия азтобус!
Йоло е пич отвсякъде и е Водач на Протеста!
Oraсle
03 Ное 2016 07:58
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Предишният абсурден референдум за развитието на ядрената енергетика бойкотирах, но на този ще участвам. И ще гласувам против повечето от предложените точки, ако не и срещу всички - още не съм решил за партийните субсидии...
хикса
03 Ное 2016 08:56
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Туй за двата тура ми е ясно. Не ми е ясно какво се има предвид под "aбcoлютнo мнoзинcтвo ". По моите разбирания това означава 75% от имащите право на глас. В лошия случай - 66%. Да де, ама някой може да го тълкува "от гласувалите", "от действителните бюлетини" и т.н. Във всички случаи, обаче, не е 50% 1.


Твоите разбирания се нуждаят от будител и просветител. Това, за което си мислиш, е квалифицирано мнозинство и то може да се квалифицира както му дойде музата на квалификатора, макар, че обикновено тя верно нашепва 2/3 или 3/4. А абсолютното мнозинство е точно 50% + 1, демек да имаш поне един глас повече от всички останали, взети заедно, а ако просто се гледа кой има най-много, това е относително мнозинство и при него нема нужда от балотаж.
Nostradamus
03 Ное 2016 09:01
Мнения: 3,641
От: Bulgaria
Българските партии с българските управляващи докараха нещата дотук и никой не ни е виновен
дядо Илия
03 Ное 2016 09:17
Мнения: 353
От: Bulgaria
Който прочете постовете тук ще разбере, че нещата с референдума са много зле щом половината от форумците тук, които са образовани и интелигентни, няма да гласуват по почти егоистични причини . Какво остава за младите до 25г, на които не им пука за останалия свят, на ниско образованите, на много възрастните, на имащите в момента семейни или всякакви проблеми и т.н.? Вероятно ще гласуват според мен около 28 - 32 % от гласуващите и референдумът ще се провали.
Д-р Перемянов
03 Ное 2016 09:18
Мнения: 3,425
От: Bulgaria
Резултатите от "Пряката демокрация" в българския й вариант видяхме след парламентарните избори 2009 година, когато имаше 34 мажоритарно избрани депутата, всичките от ГЕРБ (а може би и да е имало един-двама от ДПС). Някой помни ли ги, с нещо да са се различавали от пропорционално избраните? Това тук е България, господа и дами, не Швейцария, и не Британия, дори.
Bonjorno
03 Ное 2016 09:25
Мнения: 3,927
От: Bulgaria
Не ми е ясно какво се има предвид под "aбcoлютнo мнoзинcтвo ".


От многото обяснения, които съм чувал по темата ще ти цитирам какво казаха хората на Слави, защото все пак те са вносителите.
1. Те си представят системата като разделяне на България на толкова района, колкото са народните представители, като разделението трябва да направи така, че броят на регистрираните гласоподаватели по райони да е приблизително еднакъв.
2. При гласуване на първи тур депутат се приема за избран, ако е спечелил 50% + 1 от всички регистрирани гласоподаватели в района, а не според подадените валидни гласове.
3. Ако няма избран, то на втори тур отиват първите двама с най-много подадени валидни гласове.
4. На втори тур печели този, който има повече гласове.
Тази система силно увеличава възможността за влизане на регионални партии и групи в парламента, което позволява по-добре да се защитават интересите на хората (поне така е показал опита). Това ще намали влиянието на партийните централи и на техните стратегически и тактически ходове върху отстояване на интересите на регионите.

Приемането на тази система, заедно с въпроса за субсидиите много плаши политическите партии, защото по места ще се създават много коалиции или инициативни комитети. В този случай партиите няма да могат да претендират след изборите, че този депотат е от тяхната листа и да искат пари за него.
Другият проблем за партиите е, че това ще увеличи случаите на избори на втори тур, а там хората масово се обединяват по идеята за местна полезност на кандидата, а не за политически парашутизъм.
Йозеф К.
03 Ное 2016 09:27
Мнения: 2,542
От: Bulgaria
На практика единствената разяснителна кампания свърши Слави Трифонов с концерта на Орлов мост.


Понеже не съм като някои от писалите по-горе, които са категорично срещу чуването на гласа на хората, за нищо на света няма да участват и да си кажат скъпоценното мнение по въпросите за Референдума.
Понеже се съм съгласен с твърдението на политическата сган че народа е тъп, прост и от нищо на разбира и за това не трябва да бъде питан за нищо, искам да попитам някой знае ли дали концерт-митинга на Орлов мост няма да бъде повторен по телевизията?
Vatamov
03 Ное 2016 09:31
Мнения: 1,217
От: Bulgaria


Това тук е България, господа и дами, не Швейцария, и не Британия, дори.
Следвайки подобна логика, можем да кажем, че тук е България - не е Холандия, Австрия, Чехия! Албания не е дори! Да вземем да направим един референдум в който да гласуваме да забраним всички референдуми. Глупости - референдум... направо в парламента да гласуват един закон за забрана на референдумите!


Добави мнение   Мнения:61 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща