Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Добри дошли в новото Средновековие, в което само богатите ще се пенсионират
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:142 Предишна Страница 3 от 8 1 2 3 4 5 Следваща »
hamer
02 Мар 2017 17:00
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
щото като пенсионери не могат да плащат наемите си


Е, ама според Патагонеца пенсионерите разходи за наем и за жилище нямат.Тогава що не се разберете и направите наказателни отряди - така де, само циганите ли ще ликвидират стаите хора току така, друго си е ако е с обоснована икономическа логика. И почнете от вашите баби и дядовци, майки и бащи. Позорно и цинично е да се разсъждава така, толкова е гнусно, по-гнусното е, че подобни разсъждения се появяват през 21 век,само 60 г.след разгрома на Хитлер.
Патагонец
02 Мар 2017 17:17
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Позорно и цинично е да се разсъждава така, толкова е гнусно, по-гнусното е, че подобни разсъждения се появяват през 21 век,само 60 г.след разгрома на Хитлер.

Хайде да правим разлика между желание и възможности на държавата.
Не може да искаме децата ни (колкото са останали в България) и работят да си дават половината, че и повече от доходите за да сме добре ние. В България съотношението работещи/пенсионери е сигурно най-ниско в целия ЕС.
Michael_P
02 Мар 2017 17:42
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Е, сега поне няма ергенски данък! Като се сетя май стигаше до 15%. Пей сърце!
Minderbinder
02 Мар 2017 18:53
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
дежурния -
патагонец -
Minderbinder
02 Мар 2017 18:59
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
В статията неприятно липсва елементарния и задължителен анализ на връзката между средната продължителност на живота и възрастта за пенсиониране.
hamer
02 Мар 2017 19:15
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Напълно вярно и напълно се съгласявам с теб. Но защо всъщност стигнахме дотук, защо трябва да сме поставени пред подобен избор? И моите деца са в чужбина и , както казваш, плащат, но за възрастните в чужбина....Кой ще потърси и кой ще понесе отговорност за състоянието на България, а на всичкото отгоре продължаваме копаенето към дъното? Мизерните ни политици всъщност разчитат на точно този застарял, примирен и вече тотално отчаян електорат, млади хора няма, а доколкото ги има не са критична маса.
Шако
02 Мар 2017 20:11
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Омразата към възрастните вече е проникнала много дълбоко .

Откъде ти текна пък, че мразим възрастните?
Напротив - възрастния човек се уважава, а най-близките обичат.
Сега, тия лакърдии - дайте тука едни кинти да ви събера, защото аз знам най-добре как да се погрижа за всички възрастни справедливо ги остави.
Огромното мнозинство си имат близки и рода и тяхно е най-напред задължението да се грижат за тях, също когато възрастните са полагали грижи докато отрастнат младоците.
Така е било от хилядолетия, много преди да се появи дори това образование наречено "Държава" и така ще бъде още хилядолетия.


Гоша
02 Мар 2017 20:19
Мнения: 5,440
От: Bulgaria
Така е било от хилядолетия, много преди да се появи дори това образование наречено "Държава" и така ще бъде още хилядолетия.

Е за това от много грижи средната възраст е била 40 - 50 години.
wreckage
02 Мар 2017 20:33
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
В статията неприятно липсва елементарния и задължителен анализ на връзката между средната продължителност на живота и възрастта за пенсиониране.

нищо не ѝ липсва, супер си е. А най-любопитното е, че е от 2014 и е първата анти-неолиберална статия, която засичам ф СЕГА.
По света такива статии с лопата да ги ринеш, даже МВФ-то почна да ги пише.
Apolitichen
02 Мар 2017 20:40
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Да започнем със статистиките:63% от британския бюджет отива за социални нужди (здравеопазване, образование, социални нужди, пенсии):
Да де, ама от статистиките почват и грешките - здравеопазването, образованието, дори и социалните помощи са "бизнес разходи", а не "доход на пенсионерите". Дори у нас "парите преследват" къде ученика, къде пациента и най-вече "интегрираният" ром.
И не се въртете като британски левичар - има ли "свободен пазар" за здравеопазване, образование и социални помощи (държавни субсидии) или това са "социални разходи" и няма "пазарни цени" ?
В цяла Европа населението застарява и съотношението работещи/пенсионери се влошава.
И каква е причината? Загуба на "вяра в светлото бъдеще"; обедняване до степен до степен на отказ от възпроизводство; или просто либертаско опростачване?
Вижда се, че Великобритания изразходва почти същия процент както държави като Швеция, Германия и Холандия.
Баш тово, разходите на държавата, не се виждат, защото тези 11.3% от БВП за пенсии не е ясно от къде идват - от капиталови фондове, от дарения или от държавния бюджет. И дали не става дума за "колко харчат пенсионерите", а не "колко получават".
Спаситетелните пакети за банките всъщност са пари назаем, които банките трябва да връщат след като се стабилизират.
То с подходяща софистика всяка стипендия или помощ може да се изкара като "пари назаем". В действителност става дума за "зачеркнато бъдеще" - грешките (облагодетелствуването) на едни се поема от другите. И тия другите плащат "сега и веднага", за разлика от Мадофците, които плащат някога в бъдещето с ....парите на другите.
Освен това всички големи корпорации са акционерни дружества, в които акции имат и пенсионните фондове. Така, че пенсионните фондове печелят от печалбата на корпорациите. Ако държавата изземе повече от корпорациите, процентът на дивидентите ще спадне
На тая лъжа само дървен философ като Красен Станчев може да Ви повярва. Големите корпорации по правило отчитат счетоводна загуба. Държавата не само че не им взема печалбата, а дори ги освобождава/редуцира дънъците, и то от другите данъци (ДДС). А пенсионните фондове не печелят от дивидент, а от борсови спекулации (препродажба на акции). У нас са с твърда отрицателна доходност при отчитане на всички разходи на кандидат-пенсионерите. А мантрата как пенсионен фонд ще печели от лихвите по държавни облигации (в САЩ има и частни облигации) е абсолютен булшит: в момента в който държавата "напечата" пари (емитиране на облигации), "капиталът" на всички, включително и фондовете е девалвирал. При състезание "кой най-малко да загуби" (от инфлацията) няма печеливши, особено в сферата на услугите. Колко струва сега едно бръснене? Преди беше пет билетчета/един хляб. А сега пет билетчата са осем хляба ... и бръснари няма. И банковите "бръснари" са хванали пътя на старите бръснари с тая пазарна отрицателна лихва, дето лихвата уж била "цената на парите". Ама Хърсев не казва сега колко е "цената на парите" - нула (основния лихвен процент на БНБ) или по-малко.
Освен това не трябва да се забравя, че изплащането на пенсиите лежи върху гърба на работещите
И това не е точно така - зависи от пенсионния модел, зависи от държавното устройство, зависи от култупата на обществото. Например, пенсиите в Саудитска арабия не са върху гърба на работещите. Дори и в Норвегия се опитат да постигнат този модел. Пък в други държави, офшорките, няма работещи - само регистратори на "чужди инвеститори".
Apolitichen
02 Мар 2017 20:47
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Е за това от много грижи средната възраст е била 40 - 50 години.
Не е от грижите, от рисковете е
По-сериозно, статистическата средна продължителност на живота най-силно се влияе от ... детската смъртност. Въпреки, че неонаталната смъртност (починалите преди навършване на една година) не се е брояла, сега статистиците промениха термина на "средна продължителност на предстоящ живот".
Патагонец
02 Мар 2017 20:49
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Например, пенсиите в Саудитска арабия не са върху гърба на работещите. Дори и в Норвегия се опитат да постигнат този модел.

Ами хайде и в България да приложим този модел! Какво ни пречи?
wreckage
02 Мар 2017 20:51
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Apolitichen
02 Мар 2017 20:40

kаily
02 Мар 2017 20:59
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Абе как така точно обратния процес!!! Посоката на човеко-потока е от Sub-Saharan Africa на север

очевидно не се разбираме
Apolitichen
02 Мар 2017 21:00
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
нищо не ѝ липсва, супер си е.
Абе, и Питър Флеминг като Патагонеца премълчава някои тънки нюанси, но жизненоопределящи:
"Най-сетне можем да се наслаждаваме на останалото ни време на Земята, което да посветим на интересите си, за които никога не сме намирали време, вероятно да възстановим връзките в семейството и дори да довършим ремонта вкъщи." Как пък не се сети за полет до Луната или поне да беше обяснил защо през цялото време е работил против интересите си, без грижа за семейството, с неразчетени ремонти. Да не говоря, че под "ремонт на къщата" някои разбират "нов замък" или поне хасиенда като наш Цецоу-шестте апартамента. Дори е изпущил основната причина, която би превърнала пенсионирането в отживелица - голите мераци. Ей на, едно джакузи за "вечен живот" като това в х-л Адмирал и ... пенсионирането става безпредметно, дори в ранна детска възраст.
Шако
02 Мар 2017 22:07
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
На тая лъжа само дървен философ като Красен Станчев може да Ви повярва. Големите корпорации по правило отчитат счетоводна загуба.

Това просто не е верно, то Шакото да го знаеш.

Всеки може да провери кой колко дивиденти плаща "по правило".
Толково е лесно, че и наште от махалата няма да се хванат на подобни плоски лакърдии.

Дивиденти от две напосоки избрани големи корпорации:

http://www.nasdaq.com/symbol/ko/dividend-history

https://www.cez.cz/en/cez-group/cez-group.html

Има една малка подробност. За да получиш дивидент, трябва да си инвестирал капитал. Няма капитал, няма и дивидент.
crossfit75
03 Мар 2017 01:41
Мнения: 1,604
От: Bulgaria
Тука е поредната лудост.
Дайте да дадем дефиниция на "пенсиониране" преди да спорим.
Има много форми на пенсиониране. Из Европа та не ми е ясно как е, но в САЩ държавната пенсия е МИМИМУМ!
И така трябва да е. Който иска повече- да си спестява индивидуално.
Стига с това квичене как държавата трябвало да се грижи за тия дето ги мързи да си забършат задника.
crossfit75
03 Мар 2017 01:52
Мнения: 1,604
От: Bulgaria
Шако-то
Е избухал поредната глупост:
"Другото са изгъзици. 70-80 годишни бабки и дядковци хукнали като изоглавени по ризорти по света, трошат кинти като за последно, докато младите опъват жили да им плащат пенсионните сметки. Или профукват цяло състояние по доктори с надеждата да си уредят вечна младост и живот, което няма как да стане."

Шако, кво им се грижиш на бабите и дедетата? Нали си профукват ТЕХНИ ПАРИ!!!!
Е тва е цоциалиста- не гледай в копанката на другия
Имат кинти- трошат ги. Имам колежка дето се пенсионира тая година. Изобщо не разчита на "social security " (местната държавна пенсия). Две къщи давани под наем, 40 ХИЛЯДИ акции на Шеврон (дето плащат 1.50$ на акция на всяко тримесечие)
Бабето си троши НЕЙНИ СИ ПАРИ. И много от тия по "ризорти по света " са такива. Не им завиждай- изработили са си ги.
Имам един колега дето имаше проблеми заради един стикер на колата си (в Калифорния- най цоциалистическия щат)
Стикера беше: "don't spread my wealth, spread my work ethics"
Така де... ревящи много...
Hush Canadski
03 Мар 2017 05:35
Мнения: 577
От: Canada
Имам тука у дома една отживелица от билиотеката на родния ми дом - Капиталът.

Никога не съм го чел и едва ли някога ще го прочета.

Венъж преди години седнахме и някак си разговора отиде към темата на статията.

Един познат случайно разлисти Капитала и попадна на следния цитат - цитирам по памет:

" с усъвършенстване на машинарията капитала ще стане още по-жаден и вместо намаляване на работния ден ще се работи по-дълго и до последно"

И това го оказал оня брадатия преди толкова много десетилетия......

Понякога още разлиствам страници опитвайки се да намеря тоя цитат ама нямам късмет .....
mi6osp.
03 Мар 2017 07:07
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
Добави мнение   Мнения:142 Предишна Страница 3 от 8 1 2 3 4 5 Следваща »