Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Професия ром *
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:61 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
инсп.Мегре
31 Юли 2017 21:25
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
Здравка
31 Юли 2017 17:22
Драги инсп. Мегре, след като ''нормалните'' хора си ''търсим'' работата, правим си труда да работим, да се качваме по стълбицата на йерархията, да си сменяме работата, защото сме намерили нещо по-подходящо, или просто защото обстоятелствата са се променили за нас и така по 30-40 години от живота ни минават в работа, защо някой някому трябва да дава работа по етнически признак, а ?! Абе, защо българските турци не чакат на държавата? Ами българските арменци, евреи...


Ще се опитам да го обясня по-подробно. Пазарната икономика работи така: Имаме някаква група хора. Примерно 100 човека. Ще се съгласите, че не всички хора са еднакво способни, амбициозни, образовани, талантливи. Влизат на пазара на труда, кандидатстват за работа, явяват се на конкурси и в резултат се получава една класация, където на първо място ще стои най-способният, а на последно място най-неспособният. Този на последно място може да не е пълен имбецил. Нищо чудно да е и горе-долу квалифициран работник, ако общото ниво на тези 100 човека е достатъчно високо. Според тази класация, първият ще го назначат на най-високоплатената работа, вторият на малко по-неприятна и така нататък.

Сега внимание, идва тънкият момент! От тези 100 човека, ще бъдат назначени само първите 90. Защо? Ами защото за капиталиста е винаги удобно да има резерв. Първо, може да му потрябва още някой и ще има откъде да го вземе. Второ, ако някой от първите 90 започне много да наглее, примерно да иска висока заплата, винаги може да му се обясни, че на портала чака опашка за неговото място, така че ако се мисли за много умен, да ходи другаде да се прави на умен.

От гледна точка на либералната теория, това, че 10 са останали без работа е добре. Създава нормална конкурентна обстановка на пазара. Тези 10 ще се амбицират, ще си повишават квалификацията и ще изместят някой от онези 90, които имат работа. И така обществото ще прогресира. Това е на теория.

Разбира се, тези 90 с право могат да смятат, че те са способни и кадърни, а тези 10-те са недостатъчно кадърни и въобще неудачници, които сами са си определили лузерската съдба. Това е така.

Но тези 10, останали без работа, започват да деградират. Пропиват се. Започват да крадат. Да търгуват с наркотици и проститутки. Стават агресивни и злобни (защото завиждат на тези 90-те, които имат заплати, ядат пържоли и не им треперят мартинките, когато през нощта ровят някъде кабел). И започват да си отмъщават. Бият отбора по гребане, правят золуми навсякъде. Забележи, че не е само злобата. Те просто са деградирали и не различават добро от зло и правилно от неправилно. Децата им също деградират, защото никой не ги учи, че трябва да се работи. Учат ги, че тези 90-те са надменни гадняри и трябва да се мразят. Деградацията започва да се възпроизвежда.

И тука възниква въпросът какво да ги правим? Можем например да ги репресираме. Методът на силата винаги работи. Можем да ги натикаме в гетата, да се построят огради. Можем буквално да ги съберем на едно място и да ги разстреляме (в името на анализа ще се абстрахирам от хуманизма, за да илюстрирам, че проблема е чисто рационален).

Но има тънък момент. Всички тези мерки, ограничават золумите, които тези деградирали хора правят. Но и ефективно ги изваждат завинаги от пазара на труда. На този пазар остават само първите 90, които вече си имат работа. Резервът безработни от 10 човека изчезва. Това всъщност е идеално положение за тези 90-те. Няма вече конкуренция. Работодателят може да се хване за топките и да се накара да вдигне заплатите.

Но няма да стане така. Капиталистите, както по-горе обясних, имат огромна полза от това да има безработни! А ние сме получили ситуация в която няма безработни. Изходът е елементарен. Съкращава се производството и нови 10 човека се уволняват. Да, да именно от онези, 90-те кадърни, способни и амбициозни. Които образуват нова група безработни да балансира пазара. И които започват да деградират, също като предишните 10.

Тоест, решението, което изглеждаше идеално, се оказва, че не работи. Винаги ще има група, която ще се окаже на дъното, колкото и тази група да е съставена от кадърни или некадърни хора. Просто защото всяка произволна човешка група може да се раздели на две.

Аз никъде в този анализ не използвах никакви етнически аргументи. Същата ситуация се повтаря във всяка капиталистическа страна, независимо дали там има цигани, етнически малцинства или държавата е населена само от един етнос. Винаги някаква група аутсайдери са изхвърлени зад борда и създават проблеми на всички останали.

Единственото решение на проблема е, капиталистите да бъдат принудени да работят на пазар без безработица. Тоест да се задължат по някакъв начин да наемат цялата достъпна трудова сила. Това може да бъде направено по много начини. Но всички те ще срещнат огромна съпротива. Но ако искаме да живеем в спокойно общество, това трябва да бъде направено!

Между другото, нещо такова се е случило при въвеждането на 8 часов работен ден. Дотогава, работниците са работили по 12..16..18 часа на денонощие, а армията безработни е била огромна. След всеобщото въвеждане на 8 часов работен ден (по примера на СССР, между другото) армията безработни буквално изчезва, драстично намаляват маргиналните елементи.

Надявам се, че с този дълъг пост, тезата ми е станала ясна.
Мика
31 Юли 2017 22:06
Мнения: 495
От: Bulgaria
Изключително некомпетентна статия от историческа гледна точка! През 2005 г. вече бяха излезли доста научни съчинения, посветени на историята на циганите. В Етнографския институт при БАН вече работеше специална научна група, която да проучва циганите. Така че годината на първото публикуване не е оправдание за научната безпомощност на автора. Не е оправдание и това, че проф. Илчев се смята за изявен специалист по въпросите на първата половина на ХХ в. Значителна част от изводите му са верни, но статията си остава умозрителна и изсмукана от пръстите. Щом основата е халтава, дори и градежът да е добър, то къщата пак ще падне! Редакцията злепоставя автора с тази повторна публикация!

Първо, общоприетият научен термин за етноса, разглеждан от проф. Илчев, е ЦИГАНИ! Като "роми" се означават САМО ония цигани, които идват от Византия. Тоест, всички роми са цигани, но не всички цигани са роми. Докато авторът на статията говорейки за "роми", очевидно има предвид всички цигани. Разбира се, знаем, че авторът прави това както от незнание и несправяне с научната литература по въпроса, така и от характерния за проф. Илчев натрапчив колаборационизъм с всяка власт. И всичко това от научна гледна точка вече е било напълно уточнено дори през 2005 г., да не говорим за наши дни.

Срамна авторова некомпетентност е и твърдението, че циганите обитават нашите земи заедно с българския етнос "от десет века". НАЙ-РАННОТО СВЕДЕНИЕ ЗА ЦИГАНИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ Е ОТ XV в.!

Тъй като авторът вече се опита веднъж да заблуди читателите с "превода" си на израза "Агоуповы клѣти" от Рилската грамота на цар Иван Шишман, като ни го представи емоционално като "агупти клети", вместо вярното селищно име "Агупови колиби", то му предлагам никога повече да не ни занимава с разсъжденията си на циганска тематика, докато не прощудира задълбочено научната литература по тозивъпрос. Етнографският институт е съвсем близо до Софийския университет и съм сигурен, че за проф. Илчев няма да представлява никакъв проблем да почете там в специализираната "циганска" читалня няколко седмици. Ако той има някакъв проблем с ръководството на института, то аз обещавам пълно съдействие под формата на ходатайство пред директора на института доц. Петко Христов.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Мика
stru
31 Юли 2017 22:16
Мнения: 12
От: Bulgaria
„Циганския проблем“ не е само наш проблем! И досега все още не е намерено универсално решение на проблема. Всяка страна търси на местно ниво, ако не решението на проблема , то поне неговото ограничавне…
Така например законовите привилегии у нас в подкрепа на раждаемостта стимулират тази раждаемост осезателно най-вече при циганския етнос по обясними причини!!! Не би ли могло на първо време като най-актуална мярка да се обсъди възможността и формата за прилагане на законовите привилегии у нас в подкрепа на раждаемостта при ограничителни условия, например:
- минимална възрастова граница на майката и задължителен аборт под тази граница,
- минимален социален статус за издръжка на младото семейство и задължителен аборт под тази граница,
- задължително начално образование на циганския етнос.
инсп.Мегре
31 Юли 2017 22:21
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
stru
31 Юли 2017 22:16


Всички тези измислени проблеми се решават както е описано в предишния ми пост. При това, решението е единствено. Ако то не ни устройва, би трябвало да приемем маргиналните елементи, такива каквито са, като нормално положение на нещата.
Drug
31 Юли 2017 23:06
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Не знам дали тукашните правозащитни историци и философи си дават сметка, че носят вода от девет дерета в десето на практика прокламирайки имунитет за циганията.
Мика
31 Юли 2017 23:17
Мнения: 495
От: Bulgaria
Drug, ако изказването ти е продиктувано от моя пост, трябва да те уверя, че едва ли има по-голяма защитничка от мен на идеята за пълно и цялостно задължително цивилизоване на циганите на всяка цена и без оглед на използваните методи. На циганския проблем, на фаворизирането на циганите в България може и трябва да се сложи край веднъж завинаги!

Обаче нищо не може да оправдае научната некомпетентност. Научната правдивост не пречи, а винаги помага!
инсп.Мегре
31 Юли 2017 23:19
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
Drug
31 Юли 2017 23:06
Не знам дали тукашните правозащитни историци и философи си дават сметка, че носят вода от девет дерета в десето на практика прокламирайки имунитет за циганията.


Глупости. Аз показвам единственото решение на проблема. Решение, което определено няма да е никак лесно за никой, включително участващите в него маргинализирани маси (било те цигани или не). Пътят към труда и съзидателното е труден, особено за хора, които трайно са отвикнали от него или още по-зле никога не са били научени.

Това е сложен и труден път, свързан с принуждение и насилие за всички участващи! При това, силните на деня – всякакви бизнесмени, политици и всякакви "елити" ще са категорично против, ще противодействат активно и имат средствата и властта да го правят.

Но това е единственият възможен път за решаване на проблема въобще. И това също го доказвам.

Разбира се, има и алтернатива. Алтернативата е просто приемане на съществуващото положение и осъзнаването, че подобни инциденти и конфликти ще съществуват винаги.

Утешителното за офис планктона е, че за повечето от тези конфликти и инциденти ще знаят само пострадалите. Периодично, в периоди на кризи, средствата за масова информация ще се концентрират върху последните произшествия, за да отвличат вниманието от други по-сериозни проблеми. И споменатият офис планктон до припадък ще пише емоционални постове по форумите, призовавайки за възмездие за злодеите. После всичко пак ще затихва, до следващата криза. (Впрочем, в момента сме в период на затихване. )
Drug
01 Авг 2017 05:36
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Уважаема Мика, нямах предвид точно вас или гусин инспектора. Питам се обаче до колко на циганите им дреме за научната правдивост или за пазарната икономика. Постингът ми бе провокиран от термина "насилие" употробен към субекта циганин, ром или както комуто е изгодно да нарича върпосната популация. За мен нещата са си простички - определена и нарастваща с времето бройка цигани се занимава с организиран или спонтанен бандитизъм още от времето на перестройката когато простия българин се редеше в 6 часа сутрин за купичка мляко, а те просто спираха влакови композиции, които просто разбиваха и ограбваха. За мен бе достатъчно шокиращо и странно на фона на правата на простия (или среден, както ви изнася) българин. Аргументите на инспектороподобните срещу моите обикновено се изчерпват с дежурните отконения в посока дискриминация, фашизъм и т.н. прояви на чуло-недочулата нашенска псевдоинтелигенция. На работещите, дори и не съвсем честно цигани или други български граждани моите пожелания за успех и добруване, на бандитите от всякакъв етнос, пол и занятие - да бъдат трижди проклети.

Вярвам, че пазарно-икономическата лекция на инспектора адресирана до Здравка ще има особен принос за интеграцията на въпросните нетрудови елементи (както ги наричаха едно време). Аз за съжаление съм скептик от рождение и си спестих удоволствието от прочита и.
Мика
01 Авг 2017 07:42
Мнения: 495
От: Bulgaria
Уважаеми Drug, не разбирам защо на нас трябва да ни дреме дали на циганите им дреме за научната правдивост? На тях им дреме единствено дали са наядени, напити и нае****. Обаче на нас трябва да ни дреме за научната правдивост, защото единствено строгият научен подход ще ни помогне да решим циганският въпрос. Предполагам, че не се налага да припомням, че именно поради масовата управленска самодейност на българската политическа класа, съчетана с изключителна крадливост, сме на сегашното си дередже. Под "управленска самодейност" имам предвид невежественост и вродена некадърност, разбира се.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Мика
инсп.Мегре
01 Авг 2017 08:00
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
Аз за съжаление съм скептик от рождение и си спестих удоволствието от прочита и.


Значи на хлапетата, които отказват принципно да четат и само гледат картинки във FB и филмчета в youtube, вече им викат "скептици"? Трябва да го запомня. Как се променя езикът!
Drug
01 Авг 2017 08:51
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Инспекторе, а как бих искал да съм хлапе. Уви, бях преди много години. Сега съм в залеза.
инсп.Мегре
01 Авг 2017 09:31
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
Drug
01 Авг 2017 08:51
Инспекторе, а как бих искал да съм хлапе. Уви, бях преди много години. Сега съм в залеза.


Аз просто уточнявах значението на термина. Ясно е, че скептици (в новия смисъл) може да има и млади и стари.
Здравка
01 Авг 2017 16:23
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Инспекторе, дълбоко грешиш. Ако някой от 90-те работещи остане без работа по независещи от него причини ( на мен лично ми се е случвало 2-3 пъти след 1989. До тогава всички имахме гарантирана и що-годе еднакво платена работа) то в почти всички случаи ще си намери нова работа в обозримо бъдеще. Ще замине на гурбет в друг град, в друга държава, временно или постоянно ще смени местожителството си, но няма да остане само на мизерните помощи за безработица. Последната десятка в твоята формула 90/10 я пиши бегала.
Защо наши и чужди инвеститори строят заводи в Плевен, Ямбол, Пловдив, Разград...? Аутсорсинг компаниите дадоха работа на хиляди в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, В. Търново, а не се чува нищо за Видин, Монтана, Враца, Сливен, Силистра, Търговище, можеш ли да ми отговориш? Или аз нещо греша?
****
Съвсем съзнателно изключих от примерите и въпросите немалкото случаи в които хора ( познавам не един и двама) видяха в оставането без работа шанса да започнат свой бизнес.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Здравка
инсп.Мегре
01 Авг 2017 19:07
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
Здравка
01 Авг 2017 16:23


Нищичко не си разбрала от моя пост, за съжаление.

Дано поне някой друг да е разбрал, та усилията ми да не са отишли пухъвъта.
Drug
01 Авг 2017 21:51
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Drug
инсп.Мегре
02 Авг 2017 09:48
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
Drug
01 Авг 2017 21:51
Няма да се впускам в разбор, но трябва или да си един от "капиталистите" или дърдорко (меко казано) за да говориш за това, че 10-те неуспели по една или друга причина са лузъри


Прочети още веднъж.

Това съвсем не е моето мнение по въпроса. Това е мнението на офис планктона, който си мисли, че като има високоплатена работа и айфон, е равен на Айнщайн по интелект, а всички безработни са тъпи, мързеливи смотаняци, които не заслужават нито помощ, нито някакво внимание. (Виж например мнението на Здравка отгоре).

Аз обратно, обяснявам, че тъй като в капиталистическото общество винаги има безработица, то някакво количество хора гарантирано ще попадне в групата на безработните, а всеки човек лишен от труд, започва да деградира. И това е изворът на целият проблем с циганите. И съответно, решението (с което си съгласен) е, че трябва да се осигури нормална работа за всеки.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: инсп.Мегре
Drug
02 Авг 2017 19:51
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Е, тогава ти свалям шапка, а критиката по-горе се отнася до Здравка! Приеми моите извинения!

Както писах моите постинги бяха провокирани от натрапливите твърдения на някои тук за българското насилие на циганите. Ето една актуална новина по въпроса:

Страшни подробности за безчинството на ромите в Подуяне: Забиват кол в полицай, млатят с винкели друг униформен, а мургави крадли посягат към пистолетите им София, България 02 Авг. 2017, 15:20 15024 прочита 66 коментара 1 от 1 Група роми, хванати да крадат желязо, нападнаха и опитаха да линчуват полицаи. Екшънът станал вчера сутринта в района на Подуяне. За да се озаптят разбеснелите се мъже и жени, ченгетата стреляли два пъти във въздуха, пише "Телеграф". Всички нападатели били задържани, а служителите на 5-о РПУ- откарани в болница за преглед. Единият е ударен жестоко в ръката с винкел, другият - в крака. "Колегите са се принудили да стрелят със стоп-патрони, за да спрат разрастване на конфликта. Единият е по-сериозно пострадал, тъй като лице го е ударило с метален предмет в лакътя", обясни вчера шефът на СДВР Ивайло Иванов. По думите му е имало хора, които са избягали и се издирват. Полицаите в 5-о РПУ получили сигнал, че група роми краде кабели от обект на ул. "Майчина слава" 2. Към мястото незабавно бил насочен патрул. Двамата униформени обаче не заварили никого на място, но при оттеглянето си забелязали хора, подобни на тези от сигнала. Те крадяли желязо от срутена сграда на ул."Мими Балканска". На плаца пред отломките били паркирани две каруци, в които стояли няколко роми. Край тях се движели още трима мъже и три жени. Щом видели ченгетата, започнали да се въоръжават с каквото намерят. Извънредно! Крадци на желязо нападнаха с брадви полицаи в столичен квартал, после се чу стрелба! Ромите в каруците потеглили и минали по черен път, а униформените хукнали пеша след трима от мъжете. Един от тях обаче взел винкел и ударил близкия до него полицай в крака. Друг пък забил дървен кол в лакътя на колегата му. Въпреки зверската съпротива служителите на МВР успели да ги задържат, но внезапно върху тях скочили трите ромки. Едната издърпала радиостанцията от колана на единия, другата се хвърлила към кобура на колегата му. Напрежението ескалирало до краен предел, затова и двамата униформени стреляли по един път във въздуха. Изстрелите стреснали крадците и на практика предотвратили по-сериозно меле с неизвестни последици. Справка с масива на МВР показала, че единият е задържан - Валентин Найденов, има 13 присъди, 13 висящи дела и 95 заявителни материала. Димитър Н., който е малолетен, пък е известен за поредица кражби, а "колегата" му Александър е вписал в досието си отнемане на чуждо имущество.

len
03 Авг 2017 21:20
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Даа, ако беше в щатско тоя подуенски инцидент, ченгетата щяха да стрелят на месо, не във въздуха...
vortep
04 Авг 2017 11:51
Мнения: 998
От: Bulgaria
Защо смятате, че няма промяна през тези години?
Вече е факт, че в мнозинството се страхува от употребата на "цигани" поради различни форми на "санкции" някаква е промяна!
Стана ми смешно когато в цялата статия се употребява политкоректното "роми", но
Джаго, наричан циганския Павароти.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: vortep
Здравка
04 Авг 2017 17:18
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Единственото решение на проблема е, капиталистите да бъдат принудени да работят на пазар без безработица. Тоест да се задължат по някакъв начин да наемат цялата достъпна трудова сила. Това може да бъде направено по много начини. Но всички те ще срещнат огромна съпротива. Но ако искаме да живеем в спокойно общество, това трябва да бъде направено!

Инспекторе, обикновено отговарям на постинги адресирани до мен, сега видях твоя, извинявай. Питане относно
Единственото решение на проблема е, капиталистите да бъдат принудени да работят на пазар без безработица
Ти в кой свят живееш? Къде на тази планета видя пример за нулева безработица в страна с що годе нормално работеща пазарна икономика. Има хора които през целия си живот са извън пазара на труда, защото не могат да работят по здравословни причини; предпочитат да скитат по белия свят и да се прехранват със случайна работа; наследили са достатъчно за да се издържат от ренти и наеми; упражняват свободна творческа професия... Не за тях става въпрос. А за етнос, състоящ се от минимум 80% наследствени паразити.
****
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
Добави мнение   Мнения:61 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3