Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 13 от 84 11 12 13 14 15 Следваща »
Miranda
08 Апр 2018 00:57
Мнения: 14,000
От: Bulgaria
Во истина воскресе !
Мир и любов !
Светлина и надежда !
Памфуций
08 Апр 2018 01:10
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
На руснаците нищо не дължим, а Паисий е обикновен плагиат. Тва русофобията не познава граници. Замълчете по-добре. На Паисий вода не бихме били достойни да носим. Вейте си там джендърските байрячета.


Това ли разбра? Опять двойка.

Пак ще дам думата на академик Георгиев:

Както сам съобщава, Паисий използува при написването на Историята много източници. Което обаче трябва да се отбележи е, че той не се задоволява само със средновековни хроники и летописни сказания. Той се обръща към „модерни” историографи — Цезар Бароний и Мавро Орбини, които създават своите историографски произведения в края на XVI и началото на XVII век, и то в най-развити страни като Италия и Дубровнишката република. Огромното по размерите си съчинение „Annales ecclesiastica а Christo nato ad annum 1198” от римския кардинал Цезар Бароний се появява в 1588—1607 г. То е плод на противореформационни стремежи — плод на желанието на автора и на неговите вдъхновители да се отстоят позициите на католицизма срещу протестантизма.
Очевидно, чрез Паисий Българското възраждане се свързва с Европейския ренесанс и с движенията, които той извиква след себе си. Не вече Средновековието, а Ренесансът, респ. Барокът, предлагат източници за оформянето на идеологията на нашето Възраждане. Едно сравнение на Паисиевата „История славяноболгарская” с делата на Ренесанса и Барока ще ни разкрие новата мисъл на първия български възрожденец.
Българският предренесанс е можел да предложи на Паисий като извор само едно важно историографско дело — „Стематографията” на Христофор Жефарович. Паисий действително го е използувал, като е подчертал и засилил патриотичния момент в него. „За знак върху царския си печат имали лъвово изображение — пише той, като има пред вид българския герб у Жефарович и Жефаровичевите писания около него. — То посочва колко българският народ е бил силен в битки и война, като лъвове имали народ и имали славно име и от царе много пъти данък вземали.” Колкото и малко да е взел Паисий от Жефарович, това малко говори, че първият български възрожденец не строи на празно място в нашето развитие.
Паисий не е можел да използува оригиналите на Цезар Бароний и Мавро Орбини: латински и италиански той не ще е знаел. В помощ на българския възрожденец иде новото руско културно-просветно движение от XVII—XVIII век. Той сам говори в послесловието към историята си: „Аз, Паисий, иеромонах и проигумен Хилендарски, съвъкупих и написах, от руските прости речи обърнах на българските и славянските прости речи.” Другаде отбелязва: "Случи ни се много пъти да прочитаме различни истории ръкописни и печатни, що извадили русите и московците особено заради славянския народ ..." Процъфтяването на руската литература през XVII—XVIII век включва както многобройни оригинални книги, така и многобройни преводи от чужди автори. Развитието на книгопечатането в Русия допринася за популяризирането и на оригиналната литература, и на преводите. Очевидно, руското ренесансово-просвещенско движение от XVII—XVIII век е фактор при възникването на Паисиевото дело. Неслучайно Паисий говори и за процъфтяването на книжовното дело в Русия. Той е имал възможност и сам да почерпи от "книжовната мъдрост” на русите, за която говори в Историята си. Това е първата значителна помощ на русите в книжнината на Българското възраждане и изобщо в Българското възраждане.
Възрожденското движение сред сърбите в Австрия по-нататък дава своя принос за написването на „История славяноболгарская”. Както сам съобщава, Паисий отива в „Немската земя”, т. е. сред сърбите в Австрия, и там намира „Маврубировата история за сърбите и българите.” Възрожденският кипеж сред сърбите е дал също потици на Паисий да напише Историята си. В Послесловието си той отбелязва: „Така и много пъти сърбите и гърците ни укоряваха, защото нямаме своя история” Като имам пред вид, че по времето, когато Паисий се залавя с написването на „История славяноболгарская”, в атонските манастири се озовава и историкът на сърбите и на южните славяни изобщо Йоан Раич да събира материал за своето историческо дело, можем да предполагаме, че двамата възрожденци са се опознали взаимно и че Раич, като представител на Възраждането сред сърбите в Австрия, е допринесъл Паисий да си изясни някои въпроси — на своя замисъл и неговото осъществяване.


Иннтересно е, обаче, че по-нататък в изложението си
http://macedonia.kroraina.com/eg/ea_2_2c.htm
не посочва нито една от тези многобройни руски книги, плод на
руското ренесансово-просвещенско движение от XVII—XVIII век
(забележка: и рененсанс и просвещение за понятия от западноевропейската културна история, които академикът прилага към развитието на руската книжнина и просвета вследствие реформите на на Петър Велики), че да изпълни със субстанция твърдението си за "руската помощ". Уви, на времето имаше опити агитаторски опити да открият влияние на Ломоносов в "История СлавяноБългарска", но уви много им се смяха, а най-много се смяха руснаците.
Не успяха да потвърдят и за контактите у с Раич, макар несъмнено Паисий е ползвал много сръбски източници за своя списък на български светци.
Памфуций
08 Апр 2018 01:12
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Miranda
08 Апр 2018 00:57

Воистина воскресе, Миранда. Мир и любов на теб и близките ти.
Плътеник
08 Апр 2018 02:11
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
а Паисий е обикновен плагиат

Да добавя и австро-унгарски агент с мисия. Никой не си мисли, че престоят в Карловац е случаен, нали?
проф. дървингов
08 Апр 2018 02:37
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
австро-унгарски
ооо?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: проф. дървингов
провинциалист
08 Апр 2018 11:32
Мнения: 1,055
От: 0
Плътеник


Подкрепям.
Чок觧
08 Апр 2018 11:41
Мнения: 7,337
От: Israel
Някой българин от миналото остана ли неоплют ???
Кайзер Созе
08 Апр 2018 11:41
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
http://pdfmedia.co/10358543/----.html
Православие, славянство, Русия, емигранти,Велики сили, страсти, обрати... често цитирана-рядко четена.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кайзер Созе
Памфуций
08 Апр 2018 12:44
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Чок觧
08 Апр 2018 11:41
Мнения: 7,020
От: Israel
Скрий: Име,IP
Някой българин от миналото остана ли неоплют ???

Какво оплюване виде?


В теми на форумците: конкретно в темата на щурчо
Орфей отново разпнат. Европа, атентатите, кои сме ние и защо сме тук

http://www.segabg.com/replies.php?id=279690&p=235 и следващи ->
илирийската теория и последвалия интерес и романтично третиране на славяните са третирани пространно. Предводителят на команчите е извадил тонове материали към развитието на историографията, на която стъпва Паисий. Интересът към славяните започва в "западна" , католическа среда - Далмация, Венето, сетне Полша и едва насетне - чак през 18 век. в Русия.

Явно за некои е "оплюване" твърдението, че руският принос към История Славянобългарска" е изключително в това, че Хилендарският монах ползва основно западни източници, преведени на руски език, т.е Русия в случая играе ролята на посредник между българите и европейската мисъл. Тази роля тя ще запази и през следващите близо сто (да не кажа и двеста и петдесет) години - знчителна част от формиращата се българска интелигенция ще се запознае с европейската култура в руски превод. Но руското пряко културно влияние ще се засили от 20те г. на 19 век, а след Кримската война ще доминира. Дотогава, обаче, то се изразява преди всичко в богослужебна църковно-славянска литература и най-вече (макар и не единствено) религиозни контакти.
Обвиненията, че му е приписано "плагиатство" са още по-смешни. Какво като "Историята" е своеобразна компилация на Бароний, Орбини, с вмъкнати части от сръбски жития и гръцки хроники? Паисий е границата между средновековие и модерност, той е монах, продължител на хилядолетна традиция на събиране, преписване и компилиране на текстове, в която традиция понятието "плагиатство" просто не съществува, то няма никакъв смисъл. Самата история е "История славеноболгарская, собрана и нареждана Паисием иеромонахом"... Паисий не крие откъде е черпил, не си приписва чужда заслуга. Нему не са достъпни други истории на българите, като на Петър Богдан, Блазиус Клайнер или монах Спиридон, които - независимо, че са по-ранни, а някои и по-точни , не изиграват ролята на "История Славянобългарска". Значението на "История Славянобългарска" не е толкова в научните достойнства на труда, но в неговото въздействие и роля за българите.
Редактирано: 5 пъти. Последна промяна от: Памфуций
mercury
08 Апр 2018 12:57
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
руското пряко културно влияние ще се засили от 20те г. на 19 век .


Юрий Иванович Венелин
Кайзер Созе
08 Апр 2018 13:00
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Класикът Цврк.
Дорис
08 Апр 2018 13:22
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Класикът Цврк.


А Чхл?
Кайзер Созе
08 Апр 2018 13:25
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Налъм
провинциалист
08 Апр 2018 13:31
Мнения: 1,055
От: 0
Имам „История Славянобългарска„, луксозно изд.2012г.
На стр.199, чета
„Афет имал един син, наричали го Мосхос. На неговото племе и род се паднал и от него се отделил нашият славянски език и се наричал Мосхосов род и език.Тоя род и език отишъл на север, гдето сега е Московската земя, и по онзи свой прадед Мосхос нарекли Москва реката, гдето най-напред се заселили, а по нея и селището.После постепенно го превърнали в град, там поставили царския престол и поради това всички се нарекли московци - и до днес.В Московската земя има една страна, нарича се Скандавия. Както се разпръснали най-напред, ония които били в тази страна, нарекли ги скандавлани. Тия скандавлани след много години и време, като се умножили в оная земя, дигнали се от нея, отишли на запад и намерили там земя покрай Окиан-море. Това море се нарича Балтско и Помариско.И се заселили тия скандавлани там покрай БРАНДИБУР, а по това име осандавлани после нарекли тоя род славяни - и до днес. Ония, които останали там, се зоват славяни. Кръстили ги свети Кирил и Методий и заради тях нарекли нашите книги и целия род и език славянски род. Те говорят славянски език най-правилно и най-чисто и говорят вного думи, подобни на българските, но сега държат римска вяра и воюват на страната на на немския цар. Римляните ги подчинили под властта и вярата на папата.Тия славяни са от еди род и език с българите.Когато се населили в оная земякрай немците и брандебурите, по едно време се подигнал много народ от тях и отишли пак в Московската земя, но МОСКАЛИТЕ и русите не ги пуснали в своята земя и станала голяма война и бран. Тук във войната славяните победили, отново влезли в оная земя и се населили край ГОЛЯМАТА РЕКА БОЛГА, КОЯТО ТЕЧЕ ОТ ЮГ КЪМ СЕВЕР ПРЕЗ МОСКОВСКАТА ДЪРЖАВА И СЕ ВЛИВА В ОКИАН-МОРЕ. Поради тази река Болга онияславяни се наричат болгари - и до днес, и били м оная земя много години и времена до 328г. от рождество Христово.„
.............
„По това време гърците не знаели, че българите се наричат българи, но ги наричали готи и хуни...„



Пчелен рой.
Друга работа не са имали, само да се местят, размножават и пак да се местят.
Без причина!
Коя е тази река, която тече от юг на север?
Това сигурно е преди Потопа.
Нагледен пример, как с един „пчелен рой„, обхващаш и начертаваш границите на своята стратегия.
А, по натам има и за татарите....
И въобще тинтири-минтири
vance
08 Апр 2018 13:45
Мнения: 3,385
От: Bulgaria
Памфуций
08 Апр 2018 12:44



Батьо!!

Лесно ти се разбира и много си полезен!
Дорис
08 Апр 2018 13:50
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Налъм


Цъфнал


Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Дорис
Кайзер Созе
08 Апр 2018 13:57
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Фонетично предсставяне на срещата налъм с хитин в процеса на литературна критика, както и крайният резултат позициониран върху пейзажа-цврчка. Целият пърформънс концентриран в четири букви. Дзен или изкуството да се чете форумна история.
ddantgwyn
08 Апр 2018 14:48
Мнения: 8,551
От: Bulgaria
@провинциалист
08 Апр 2018 13:31
Коя е тази река, която тече от юг на север?

Везер? Одер? Елба? Нева? Енисей? Об?
Kar Lukovski
08 Апр 2018 17:00
Мнения: 2,427
От: 0
За мен всички пишещи на руски, английски и възхваляващи диктатори като Путин или Доналд са не само антибългари, но и предатели на отечеството. Единствената възхвала може да има към Евросъюза към който Република България принадлежи поради яловите - и колабирали за винаги - съвети, съветски съюзи и разни други синекурни структури.
*
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sybil
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 13 от 84 11 12 13 14 15 Следваща »