Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 21 от 84 19 20 21 22 23 Следваща »
kiro or efiro
10 Апр 2018 01:23
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
wreckage
10 Апр 2018 01:01

реки, що питаш, да не би да разбираш от футбол? За маджарина Пушкаш чувал ли си, или само за Орбан?
wreckage
10 Апр 2018 01:32
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
чувал съм, ама не съм го гледал, както и ти, така че сме на едно ниво на познание за маджарите.
emo1971
10 Апр 2018 01:33
Мнения: 6,620
От: Bulgaria

Кайзер Созе
09 Апр 2018 20:11
Мнения: 15,461
От: Palestinian Territory, Occupied
Скрий: Име,IP
Интересно-хазарите де са отишли?

Изглежда по-голямата част от тях, там са си и останали... и до днес...
Евреите проникват при хазарите на няколко вълни основно откъм то Персия... в съответствие с гражданските войни разтърсили империята на Сасанидите в последния и период, някои крупни успехи на ромейското оръжие и разбира се изгрева на Исляма. Доколкото по това време хазарите са контролирали практически т.нар. Път на коприната, то евреите са харесали мястото много, а и търговци като тях не са били нежелани от управляващия хазарски елит, предимно състоящ се от невежи езичници, а даже напротив... алчността си казала тежката дума, понеже противно на всеобщо разпространеното мнение, евреите всъщност умеят да плащат доволно... когато са наясно какво ще получат накрая.
И го получили разбира се. Търговците им ползващи се с протекцията на войнствените конни номади, много бързо забогатели невероятно. Коприната по него време е била суровина от ранга на златото. С нея дори са купували армии. Това обаче не изчерпвало закупеното. Евреите винаги /още кажи речи от първия им "Екзодус" насетне/ са търсели... хммм... да го наречем условно- Обетована земя. И тогава им се сторило, че са я открили. Щедрите зестри които богатите еврейски търговци са можели да си позволят... много бързо изпълнили харемите на важните и високопоставени хазарски велможи... че даже в частност и този на хана /всичките тези последните... разбира се изобщо не са били симпатизанти на идеята за моногамен брак/ с красиви еврейски девойки. Децата им, за разлика от децата родени от майки в харема... с нееврейски произход, получавали образование недостъпно за нито един друг тогавашен хазарин, а заедно с него и... еврейско самосъзнание в някаква степен... а то и според евреите... независимо от бащата... туй са си били съвсем чистокръвни еврейчета. И тъй постепенно, благодарение на високото политическо положение на бащите, образоваността и не на последно място, безапелационната подкрепа на много богатата еврейска общност... след порастването си тези деца започват да задават тона в държавата на хазрите, превръщайки дори хана в марионетка... до степен даже да наложат юдаизма като държавна религия. И това било най-голямата им грешка.
Едно на ръка, че съседите им християни и мюсюлмани... започнали да гледат на хазарите с голямо подозрение... да не кажа омраза. Нещо повече обаче... те разделили и самите хазари на елит и презряно простолюдие от декларирано по-нисша категория. Полуевреите от смесените бракове и чистите евреи се оказали горната класа носител и на държавната религия. За хазарите неродени от еврейски майки обаче, път нагоре нямало понеже, те няма как да бъдат и юдаисти. Всъщност се получила държава като Персия при Сасанидите, където само родения персиец е можел да бъде зараостриец... с малката, но значима разлика, че в Персия все пак персийците са били мнозинство, докато при хазарите... юдаистите са представлявали само управляващия елит. Това е заредило вътрешна омраза в хазарското общество. На всичкото отгоре, точно по това време, в района е особено активно и християнското, че и ислямското мисионерство...за които произхода няма такова значение. Съществуват симптоми, че християнските мисионери са постигнали по-голям успех всред хазарите... даже от успеха на евреите. Във всеки случай, когато връз хазарската държава се стоварва Светослав... там евреи срещу него не се сражават /изглежда се били своевременно предупредени за предстоящия удар и са избягали... преобладаващо в западна посока, заедно с движимата част от богатствата си... Светослав и никакви баснословни съкровища не открива.../, нито християни или мюсюлмани... само незначителна шепа езичници от личната свита на хана. Това и прави въпросът Ви интригуващ. Къде е изчезнал в действителност един толкоз голям и силен народ? Ми просто там си е останал, но вече не се е чувствал хазарски, та не се е и вдигнал в защита на отечеството си срещу относително слабия отряд на Светослав /известно е, че основната част от войските му си е останала у нас/. Щото кого всъщност да защитава... богатата еврейска върхушка която го управлява с презрение ли?
В малко по-късна епоха, на същите тези територии възниква т.нар. казчество. То няма как да не съдържало и силен местен компонент... защо не и потомци на хазари приели Християнството!? Винаги съм оставал втрещен от степента на омраза, която казаците питаят срещу евреите. Навремето имах състудент оттам... нерационална е, необяснимо силна, направо неизмерима. Няма как да е само задето били убили Христа. Обяснението, че полските панове, поради остър дефицит на образовани и дисциплинирани хора, обикновено назначавали евреи за управители на именията си, да тормозят педантично крепостните... та уж омразата била оттам... са направо несериозни. Нещо по-дълбоко е... атавистично... примерно смътен спомен, как евреите дошли в земите им... първоначално бежанци от войни... немили недраги, местните ги приели по номадски гостоприемно, но после гостите коварно им отнели великата държава само за себе си, обръщайки ги на чужденци в собствената им родина...

wreckage
10 Апр 2018 01:44
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
emo1971
10 Апр 2018 01:33

емо, понеже съм суицидно любопитен, ще ти задам следния въпрос:
Що така хазарската полемика я печелят евреите, при положение че ф конкурса/опществена поръчка за преминаване към нова религия участват Константин(Кирил Философ) и некъф равностоен арабин?
Джокер: С кво точно хазарите са били привлечени од евреина?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Памфуций
10 Апр 2018 03:00
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
емо, понеже съм суицидно любопитен, ще ти задам следния въпрос:
Що така хазарската полемика я печелят евреите, при положение че ф конкурса/опществена поръчка за преминаване към нова религия участват Константин(Кирил Философ) и некъф равностоен арабин?
Джокер: С кво точно хазарите са били привлечени од евреина?

http://www.othist.ru/istochniki_vos_042.html
На третий день он позвал их вместе и сказал им: "Говорите и спорьте друг с другом и выясните мне, какая вера хороша". Они начали (говорить) и спорили друг с другом, но не могли утвердить свои слова, пока царь (наконец) не обратился к священнику и не сказал ему: "Что ты скажешь? Если взять иудейскую веру и веру исмаильтян, то которая (из них более) почтенна?" Священник отвечал и сказал: "Вера Израиля более почтенна, чем вера исмаильтян". Царь спросил (затем) Кадия и сказал ему: "Что ты скажешь? Если взять веру христианскую и веру Израиля, то которая из них (более) почтенна?" Кадий отвечал и сказал (ему): "Вера Израиля более почтенна". Тогда царь отвечал и сказал (им): "Если так, то вы (уже) собственными вашими устами признали, что вера Израиля (наиболее) почтенна, и я (уже) выбрал (себе) веру Израиля, (как) веру Авраама, по милосердию Божию, силой Всевышнего. Если Господь будет мне помощником, то имущество, серебро и золото, о котором вы сказали мне, мой Бог, на которого я уповаю и к защите и покровительству которого я прибегаю, доставит мне без мучения. А вы идите с миром в вашу страну"

===
Традиционно изборът на хазарите се тълкува с това, че притиснати от една страна от ромеи, от друга - от арабите, те избрали третата религия, за да неутрализират натиска от двете страни. В действителност, Хазарската държава е нила мултирелигиозна, макар хаганът да е изповядвал публично юдаизма. Той имал 7 съдий, по двама за юдеи, християни и мюсюлмани, и един за езичните му поданици. Житието на Св. Константин - Кирил споменава такъв диспут, разбира се, спечелен от Философа, а хазарската му мисия завършила по следния начин:
Тогава около двеста души от тях се покръстиха, като се отказаха от поганските мерзости и от беззаконните женитби. А каганът написа до царя такова писмо: "
Ти, господарю, ни изпрати такъв мъж, който ни обясни със слово и с примери, че християнската вяра е свята. Като се убедихме, че тя е истинската вяра, ние наредихме всички да се покръстят доброволно, като се надяваме и ние да направим същото. Всички ние сме приятели на твоето царство и сме готови да ти служим, където поискаш."
Като изпращаше философа, каганът му даваше много дарове; но той не прие, а само каза: "Дай ми колкото имаш тук гръцки пленници; то ми е по-скъпо от всички дарове." Събраха до двеста души и му ги предадоха. И той радостен тръгна по своя път.
Вероятно подобно писмо - за доброволно приемане в исляма и обещание владетелят да приеме тази религия, е било изпратено до арабите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Памфуций
emo1971
10 Апр 2018 08:00
Мнения: 6,620
От: Bulgaria

wreckage
10 Апр 2018 01:44
Мнения: 30,745
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Според мен дебатът е бил прекалено закъснял. Постепенната юдаизация на хазарския елит, по механизма с изгодните бракове който описах малко по-горе, по всяка вероятност е започнала някъде около 591-а, още с първата голяма вълна еврейски емигранти от Персия, състояща се от бягащи еврейски привърженици на вече разгромения... въстанал малко преди туй персийски генерал Бахрам Чобин. После идват и други... особено много след победата в Персия на Исляма /в началото мюсюлманите са били доста брутални спрямо евреите. Прословутата им средновековна толерантност спрямо юдаизма, в действителност практически е с начало, чак от времето на Муавия. Говори се разбира се още за времето на Омар, но според мен става дума само за инцидентни случаи на търпимост... Иначе дори още първата битка на Мохамед, не е била срещу езичниците жадуващи за кръвта му, а срещу непризнаващи го за пророк юдеи/. Някъде около средата на 8-век... тази юдаизация на хазарския елит, вече е започнала да дава сериозни резултати. А кога отива там да дискутира Св. Константин? Ми повече от 100 години по-късно... втората половина на 9-ти век. Трудно е някак си, само един диспут, пък бил той и много успешен, но все пак да успее да надделее на 250 годишни усилия, полагани от голяма група много умни хора.... за юдаизацията на хазарския елит... и естествено не се е получило... поне не достатъчно убедително.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
Кайзер Созе
10 Апр 2018 08:06
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Всъщност баш евреи приели Исляма завоюват Персия. за халифите.
Разбира се-по времето на Мохамед понятието араб още не съществува
Чак при омаядите се появява.
КотВасилий
10 Апр 2018 08:09
Мнения: 315
От: Bulgaria
D4D5
09 Апр 2018 21:48

Така става винаги, когато чуждото мнение съвпада с твоето.

Изключително мъдра мисъл. Ще си я запиша на маншета.
Кайзер Созе
10 Апр 2018 08:22
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Ако прибавим и хазарските корени на селджуките....но да се вурнем на оказалите се братчеди, в осемдесет процента(не по Христов, толкоз са ешкеназите от цялото) претенцията се носи от потомци на бандити от степите. Кат изясних първата по интелигентност нация, кво да кажа за двайсетпроцентниците и претенциите на втората?
Памфуций
10 Апр 2018 11:36
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Ако прибавим и хазарските корени на селджуките....но да се вурнем на оказалите се братчеди, в осемдесет процента(не по Христов, толкоз са ешкеназите от цялото) претенцията се носи от потомци на бандити от степите.

От къде го реши това? Едно, че жителите на хазарския хагант далче не само са били хазари, макар хазари да е е често общ термин за поданиците на хагана. Второ, огромната част от ашкеназите нямат общо с хазарите, освен евентуално онези от евреийските колонии в Крим, Киев и Тмуракан. За самите хазари, сред които има и доста други религии (например хаганската армия се състояла от мюсюлмани) след разпадането на хаганата имаме все пак някои сведения, като например - хазари в Осетия , поселение на хазари в Армения. Чуваме за някой си войвода Иван Козарин (Иван Хазаринът) , който защитава Киев от половците.
Най-вероятно основната част от хазарите остават, където са заварени от новите господари на степите и съответно "стават" кумани, узи и печенеги, когато биват включени в съответните обединения, както си е многовековната степна традиция. Научаваме за хазарин, който се появява в унгарски източници вече като вожд във войските на печенегите. Независимо от разпространението на трите монотеистки религии, значителна част от старите тюркски традицци са съхранени сред хазарите, като например обичаят хазарският Бег (де факто управляващият империята) при среща с Хагана (който запазва преди всичко церемониални и сакрални функции) да носи парче дърво, което собственоръчно запалва и срещата продължава, докато то изгори. Друг обичай, познат ни и от нашата история, е убийството на владетеля, ако нещастие или катаклизъм сполети държавата.
От друга страна , значителна част от евреите в Полша и сетне Полско-литовската държава идват от запад, преди всичко от немските земи, където те се настаняват през 9ти и 10 век от Италия и Испания. През цялото средновековие, независимо от категоричната забрана за прозелитизъм, ние имаме сведения за обръщане в юдаизъм - индивидуално или пък в рамките на смесени бракове. Един от факторите е, независимо от погроми и епизодични преследвания , средновековните еврейски гета са под закрилата на местния феодал и/или епископ и де факто се самоуправляват. Сред запазените документи на редица полски общини има "ведомости", които определят ежегодна субсидия за палатина, неговите заместници, кмета на града и т.е. представители на централната и местната власт в града. Конкретно в Полша въведените от Свещената римска империя Магдебургски закони (10 в.) важат по отношение на евреите чак до разделянето и оказват благотворно влияние върху градския живот изобщо, но и върху търговци и занаятчии. Евреите също са облагодетелствани по тази линия, както и от монополите, които получават - напр. за производствои търговия с алкохол , който монопол се оказва решаващ за връзката им поземлената шляхта. Допълнително евреите, които мигрират в Полша 13-15 в, от Бохемия, Германия и Силезия имат сериозен опит за боравене с финанси и това ги прави подходящи за откупчици на данъци.
Неслучайно освен обичайната практика тълпата да бъде насъскана за погром с цел ограбване на местното гето, от 15 век насетне основни мотиватори на погроми са представители на местната интелигенция - студенти, преподаватели , които стават конкуренти в областите, в които до тогава доминират евреите - напр. в медицината.
Памфуций
10 Апр 2018 12:28
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Според мен дебатът е бил прекалено закъснял.

Според мен дебатът се е състоял по-рано, някъде в началото на 9 век, а е приписан като дебат с победен край на Св. Константин-Кирил в края на 10-11 в. Подобен дебат е описан и около прокръстването на Русите при Владимир
проф. дървингов
10 Апр 2018 15:28
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
На 9 април по късна доба бонго написа
...Но понеже бех обвинен от професора, че аз съм подвел дискусията по личността на автора на матрялчето, нека все пак обвиненията да не бъдат напразни, че да не се чуди после пак как да се измъква , че да не се извини. ...
СЕФТЕ друбно заяждане, но да караме подред:

Започнах с долното, по-късно отговаряйки на Кара Кольо, доуточних какво ми е харесало.
Намерих долното в мрежата, хареса ми. Не познавам автора, не знам какво друго е писал.


на 7 април написах ... Иначе темичката потъна в познатото русло, насочвана умело от бонго - нещага се свеждат до личността на автора, взема се една или две тези (по правило спорни) и около тях се показва интелектуално превъзходство като авторът на материала се принизява до някакъв "човечец", а написаното от него до "пасквилче" или до "мило предложеното ни от проф.дървингов скудоумно писание"
... вероятно бонго се изживява като истина от последна инстанция и определя кой, какво, кога и къде може да напише, бива - ясна житейска позиция, като долното:
Памфуций 06 Апр 2018 21:43 Иначе пасквилчето на тоя човечец поставя аксиоматично една теза: "Миналото не подлежи на преосмисляне. Има само едно разбиране на миналото и то е правилноТО." До не толкова отдавна имахме реализция на тоя подход от другаря Иван Петрински с неговата "Истинска история". За щастие на газетата той беше сменен с проф. Иван Илчев, под чийто текстове имаме преди всичко критики от типа на мило предложеното ни от проф.дървингов скудоумно писание.


Освен горното писание за "човечеца", неговия "пасквил" и "скудоумното писание" няма и дума от бонго по написаното от автора, за сметка на това има обилни цитати и снимки на издания на Ботеви вестници, цитати от академици по въпроси (Паиисй, хазари, други), иначе интересни, но не свързании с тезите на Нинов.

Право на бонго е да не изразява мнение, тогава да си трае - ако иска, може като стурцо да открие тракийска, хазарска или Паисиевска тема, да пише там, а той го умее, ще бъде поучително и интересно.

Бонго, това от мен, повече не чакай - нито извинение, нито отговор, нито коментар - дерзай.
Кайзер Созе
10 Апр 2018 15:53
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
https://m.youtube.com/#/watch?v=2cQ_iYf1ai8
Памфуций
10 Апр 2018 16:01
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Памфуций 06 Апр 2018 21:43 Иначе пасквилчето на тоя човечец поставя аксиоматично една теза: "Миналото не подлежи на преосмисляне. Има само едно разбиране на миналото и то е правилноТО." До не толкова отдавна имахме реализция на тоя подход от другаря Иван Петрински с неговата "Истинска история". За щастие на газетата той беше сменен с проф. Иван Илчев, под чийто текстове имаме преди всичко критики от типа на мило предложеното ни от проф.дървингов скудоумно писание.


Освен горното писание за "човечеца", неговия "пасквил" и "скудоумното писание" няма и дума от бонго по написаното от автора, за сметка на това има обилни цитати и снимки на издания на Ботеви вестници, цитати от академици по въпроси (Паиисй, хазари, други), иначе интересни, но не свързании с тезите на Нинов.

Право на бонго е да не изразява мнение, тогава да си трае - ако иска, може като стурцо да открие тракийска, хазарска или Паисиевска тема, да пише там, а той го умее, ще бъде поучително и интересно.


Както напоследък често ти се случва - пълно неразбиране, та си се хванал за това, че съм нарекъл автора "човечец" и писанието "пасквилче". Ми такива са.
Удебелил съм онази част от мнението си, която - мисля - адресира същността на писанието: една представа за миналото превърната в догма , която дефинира също толкова догматична представа "що е това българин" . Съответно всичко, което се разминава с догмата се превръща в "анти-бъллгари".

И съм потвърдил мнението:
Памфуций
06 Апр 2018 23:43
Мнения: 3,619
От: Bulgaria
Промени

Нещо конкретно по написаното от автора?
Някакво собствено мнение?

Уважил съм го точно толкова, колкото заслужава.


С други думи е написал нещо в този дух:
Плътеник
06 Апр 2018 23:30
Очаквам трепетно барем едно доказателство за един човек от Аспаруха до Паисия, който е обозначил себе си като славянин.
Аман от запокитване на съвременни измишльотини далеко назад в миналото.
Българите католици, българите мохамедани, българите униати, българите атеисти явно не са българи ...
Езикът си българинът разруши още с отказа си да говори и пише на старобългарски, т. е. имаме суицидни наклонности от шест-седемстотин години.

(На станалата повод за темата 80%-ва тъпня може да се възразява на всяка дума, но няма смисъл).

с когото съм се съгласил.

За Паисий не повдигнах аз въпроса - неговата история е намесена от човечеца в пасквилчето му, а ти задълба по повод една моя реплика, като се о@ка за пореден пък, стремейки се да блеснеш ...
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Памфуций
boran
10 Апр 2018 18:39
Мнения: 9
От: Bulgaria
Беев, пише, че утре ше ви тепаме без двама титуляри


Беев има ново наказание /Бан/ от вчера и пак прописал като точка. За него не важат правилата за заобикаляне на Бан.

проф. дървингов
10 Апр 2018 20:16
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
За Паисий не повдигнах аз въпроса - неговата история е намесена от човечеца в пасквилчето му, а ти задълба по повод една моя реплика, като се о@ка за пореден пък, стремейки се да блеснеш ...
Хади и аз по бонговски да поискам подробности за оакването ми, иначе ще считам това за набедяване, с кое искам да блесна бонго в сравнение с теб - с книгата която съм цитирал, притежавам я, цитирах от нея каквото съм преценил, подобно на твоите цитати, но ти си истината от последна инстанция - ето моята конкретна реплика:

проф. дървингов 07 Апр 2018 17:17
А История славно-българска звучи отлично за заглавие. С тире.
https://tangrabg.wordpress.com/2011/03/11/istoriq-slavnobalgarska/

Само дето на снимката пише "Славено-Болгарская"

Бонго, аз не бих се позовавал на снимка от блог, но твоя работа. Допускам, че там е изобразено един от многобройните по-късни преписи, няма значение.

Държа в ръцете си факсимилното издание от 1998 на зографската чернова от 1762, заедно с превода на Петър Динеков, където се говори и пише за История славянобългарска. Съставители са Кирил Топалов, Боряна Христова, Нина Вутова.
ISBN 954523 0401
Изданието е на НБКМ и Университетското издателство направено директно по оригиналния зографски ръкопис, издадено от проф. Йордан Иванов през 1914 година допълвано и попрявано, където е необходимо, по първия препис на поп Стойко Владиславов от 1765 година..

Допускам, че бонго, кирето и останалите ще отрекат и компетентността на П. Динеков като преводач и на съставителите от 1998 за да обосноват славеноболгарската история, бива.
Аз не съм специалист, прощавайте за намесата.
Bacho Кольо
10 Апр 2018 21:36
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Една вечер, пак след такъв спор в този форум отворих "История славяноболгарская"* и започнах да броя колко пъти се срещат думите славянин, славяни, славянско, славянски, славянска.
За нула време стигнах до 15-20 и се отказах.
То няма как да е иначе, най-малкото заради "История на славянското царство" на Орбини, служила за първоизточник на Паисий.

*комуто не се харесва, да чете го счита "История славноболгарская"

Но пък тези наши сънародници, решили по свои си подбуди да не са славяни, са в правото си да се самосъзнават като ескимоси, патагонци, кумани или сенегалци.
romashka7
10 Апр 2018 23:51
Мнения: 9
От: Bulgaria
Следя книгоиздаването.
Прочетох за новоиздаден суперлуксозен тритомник "Пътеводител за комунистическа България", " документален труд, събрал в повече от 700 (?!) страници текстове и фотографии за материалните следи от времето на държавния социализъм, когато България се наричаше Народна Република". Книгата била двуезична - на български и английски и отпечатването и` струвало астрономическа сума, платена от..."Америка за България" разбира се. А автори са...Гого Лозанов, историкът Михаил Груев, писателят археолог Димана Трънкова и издателят фотограф Антони Георгиев. За последните трима не съм чула-чела, но всички те, без притеснение ориентират (както пишат запознати с изданието) книгата си към чужденци и младите поколения, израснали след демократичните промени у нас, които хал хабер си нямат понятие за времената на комунизЪма. Гого Лозанов, папионката, и сие яко се присмивали и очерняли комунизЪма и живота на бащи, майки, баби и дядовци в ония "зловещи" времена, когато сме били бедни, нещастни, гладуващи, винаги мрачни и омърлушени в един комунистически затвор. (?!) Без банани!
Памфуций
11 Апр 2018 00:51
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Хади и аз по бонговски да поискам подробности за оакването ми, иначе ще считам това за набедяване,

Пояснил съм го досатъчно ясно:
Памфуций
07 Апр 2018 17:49
Аре
проф. дървингов
11 Апр 2018 00:54
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
проф. дървингов 07 Апр 2018 18:53
Бонго, радвам се, че съм те разбрал грешно, поне в това не ме разочарова.
Кофти бонго, много кофти, и аз съм ти го написал, да се чете трябва, да се чете, а не да се заяжда. толкоз, пътувай.
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 21 от 84 19 20 21 22 23 Следваща »