Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 82 от 84 80 81 82 83 84 Следваща
Кайзер Созе
01 Май 2018 21:12
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Сирийският фъстък го гледат кюрдите, а локума е измислен от арменци
sluncho6
01 Май 2018 21:15
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
а локума е измислен от арменци

Ф центъра на конвенцията дори има магазин, който бил на изобретателя на локума. Немръднат оттогава.
Възможно е арменския геноцид да е в резултат на твърденията, че арменци са измислили локума.
(Потушаването на Априлското Въстание с нечувани зверста е само преамбюла, а ние си знаем какво следва. Арменците не са знаели. Горкият Антраник!)

Виж, за баклавата не знам, но по-хубава от арменската баклава няма...на малки фишеци. И аз отколе правих такава,
та и два пъти около хепи ню иър.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sluncho6
Памфуций
01 Май 2018 21:19
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
И кво?! Накрая се оказа,че двама участници във форума се опитваха 20 страници да блеснат със свои позиции по ислямизацията в Родопите, а всъщност са преразказвали една дисертация. Единият от тези участници има арогантността, за кой ли път, да оплюе историците от по-старото поколение и да ги наклевети, че наричали по-младите си колеги антибългари. Каква липса на достойнство! За разлика от него Радушев явно има такова достойнство, защото в заключението си отбелязва, че променената политическа конюнктура е дала възможност за достъп до турските архиви и документи там, какъвто историците преди това не са имали. Цитирам от там : „Само липсата на достатъчно извори попречи на досегашните изследвания да изолират белезите на социалното обръщение и да разкрият логиката в неговото развитие.” Човек може да си направи изводи за възпитанието на форумеца, и на Радушев.
Все пак, Радушевата теза е само една от гледните точки. Цели села да се конвертират в исляма, само защото през 16 - 17 век той бил по-атрактивната в социално- политическо отношение религия - малко опростенчески звучи.
Радушевите таблици се разминават със статистиката на Кил. От данните на последния се вижда, че в периода 1696-1712 г. броят на християните в Чепинско рязко намалява. И най-близко до ума е, че в контекста на османо - християнския конвликт в това време, турците са насилили българите християни тук да приемат исляма.

Ийха..... Ма наистина ли?
1/Тезата за това, че ислямът печели позиции като по престижната религия не е на Радушев, а на Кил, М. Кил. "Разпространение на исляма в българското село през османската епоха (ХV-ХVIII в.): Колонизация и ислямизация". - В: Мюсюлманската култура по българските земи още 1989 (издадена 1990), след него приета и Р. Градева, Галя Лозанова, Вера Мутафчиева Цветана Георгиева. Радушев приема валидността на тази теза, както и Цветана Георгиева, но нито един от изброените не свежда причините само до нея. Самото заглавие на статията на Кил , която проследява ислямизацията в Севлиевско, демонстрира абсурдността на надебеленото "само защото", но някой в патакламата е пропуснал да обърне внимание.
2/Аз цитирах дисертацията на Христозов в определен контекст, използвайки данни, а и да привлека вниманието към нея, защото е стъпка към нов тип, интердисциплинарни изследвания, използващи нетипична методология, които дават по-пълна картина от "кланета и изслевания", гарнирани тък таме с някой "ислямски религиозен орден, създаден да асимилира" . Още повече е най-ново проучване по въпроса , чиито данни всъщност потвърждават тезата за постепенната ислямизация като процес, поставена още от Страшимир Димитров през далечната 1965 (за която съм споменал вече n-пъти в тази дискусия, а и не само)
3/Не зная за кои Радушеви таблици казваш. че са различни от тези на Ки, но и двамата изследователи достигат до едно и също заключение , което противоречи на отчаяните ти опити като "Няма доказателство, че това не се е случило".
ти
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Памфуций
Памфуций
01 Май 2018 21:21
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
КараКолю
01 Май 2018 21:26
Мнения: 1,299
От: Russian Federation
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
pataklama
01 Май 2018 21:28
Мнения: 137
От: Bulgaria
Дават по-пълна картина от кланетата, викаш.
Омекваш Памфуций, пак омекваш, защото с горното казваш, че освен колонизацията и социалната конвертация в исляма кланета все пак е имало при ислямизирането на Родопите. Щото в дисертацията никъде не пише, че не е имало. Шубе го е, човекът, да се изкаже категорично, щото няма с какво да го докаже.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: pataklama
Кире
01 Май 2018 21:30
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Памфуци, тая дисертация не мое да мине нормално публично обсъждане. Кой е рецензент, бе? Що ми се чини, че нито методиката (кви са тия глупости за "методологии"?), нито интерпретациите издържат ква да е критика... Вземи на Грозданова статията по въпроса на ханетата (За данъчната единица хане в демографските проучвания). Ми, всичко е ясно казано - няма нищо ново, а само интерпретация на съществуващи факти.

Питам как се преобразума джизие, авариз и нузул в хора? Не е ли ясно, че това са глупости. Сравни сега със записите в например от Рус(чук) и виждаме одма, че става дума за поне трима мъже в хане, но със сигурност не е така в Серес. Примерно

И ето ти нещо друго: методиката на Хр. Гандев за разорените мезри е далеч по-издържана. Не е ли? Или просто е от стара епоха, комунист и не важи.

Ся, чакам да пооупражняваш за юруците и как не били военизирани

ПП. Баце, ако верно сте нАучни кадри по тая дисциплина сте смешни.
Плътеник
01 Май 2018 21:31
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Да. На мен ако не ми плащат, един линк не мога ни да копна, ни да пейстна. Но алтъните ме мотивират подобаващо.
Кайзер Созе
01 Май 2018 21:33
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Резата не е негова-рециклират се стари и недоразвити. Още Венедиков има в бълхарската народност....серия. в шестнайсти век май ми е под ръка. ДЗапомнил съм пример от село в делиормана. Християните плащат димнина за разлика от мюсулманите. Едната година имаш към триста семейства обложени и четири не. На другатА САмо две плащат данък при запазен общ брой. И след туй в годините е запазено. Околните села в същия период нямат промени, няма и сведения за насилия -а и броя излиза. Няма и колонисти. В . прави извод за масово приемане на исляма в конкретното село едновременно. Предлага тезата за икономически причини-която издиша в околните села. Знам селото днес. Бастион на ДПС. Където баша повлече крак и другите го следват като оце. Може нищо да не се ероменило за пет века. Някои модели са учудващо устойчиви. Баша, патрона решава и стадото следва.
TheBahurKing
01 Май 2018 21:34
Мнения: 2,680
От: Bulgaria
Ами те са професионалисти бе, бахур!

Ами чудесно!
TheBahurKing
01 Май 2018 21:36
Мнения: 2,680
От: Bulgaria
Вероятно също така и защото са платени по линията на един или друг капитан Грант. Докато опонентите им са любители (м0оже би), участващи в спора безплатно.

Стайнбек
01 Май 2018 21:37
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Турските кланета над българите, «Ислямска държава» НЕ Е ново явление за света

Натисни тук
КараКолю
01 Май 2018 21:38
Мнения: 1,299
От: Russian Federation
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Плътеник
01 Май 2018 21:39
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
кланета все пак е имало

Ооо, и още как ...
Ако не се лъжа, цифрата на Гандев за броя на българското население непосредствено преди падането на България под турско робство беше около 2 милиона.

След турския геноцид през втората половина на 14 и първата половина на 15 век остават не повече от 350 - 400 000 българи (80% от българите са изклани). Цяло чудо е, че след векове България отново възкръсва. С помоща на братушките, разбира се.

Точно така са се отнасяли нашите възрожденци към възстановяването на България - като към възкресение от небитието, като към чудо.

Айде и линк, че да не ядем бадева курушите на падишаха:
Натисни тук
pataklama
01 Май 2018 21:41
Мнения: 137
От: Bulgaria
Пак простотии.
pataklama
10 Май 2018 19:12
Мнения: 137
От: Bulgaria
Модераторката е отворила темата, както обеща.
Сега чакам Памфуций да ми обясни нещо, дето щял да ми го обясни в тази тема, като я отворят.
kiro or efiro
10 Май 2018 19:26
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
Напомням предмета на темата - статията на Димитър Нинов :

Антибългарите и нашата перспектива като народ
05.04.2018, 21:59 Димитър Нинов

Антибългарите са особена категория хора: родени от българска майка, сукали българско мляко, расли и възпитани в България, а станали имитатори на западни модели, оплюватели на миналото си и демитологизатори на историята си. С други думи, антибългарите са съвременни герои от „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников, а в тяхното поведение по един чуден начин се преливат чуждопоклонничество, папагалщина и злонамереност.

Вие ще разпознаете антибългарите на Трети март (не са ни освободили, окупираха ни); на 9-ти май (това е Ден на Европа и той няма нищо общо с Червената армия, съставена от изнасилвачи и окупатори); на т.н. Халоуийн (традиционен български празник, особено за децата!); на т.н. Свети Валентин (традиционен ден на любовта, особено в България!)…

Антибългарите са хора на новия ред, които са склонни към спонтанна анти-комунистическа и русофобска реторика. Ако ги питаш как са живяли по време на социализма, те ще ти кажат, че са пребивавали в концлагер. Там, в „окупирана България“ те са учили в елитни гимназии и вузове, там са се лекували безплатно и са защитавали дипломните си работи сред шума на маршируващи руски ботуши. Там са станали комсомолски активисти, а някои – дори членове на БКП. Там са получили възможност за работа и кариера, едни са станали учители, а други – университетски преподаватели, артисти, инженери, директори, технически ръководители.

Днес тези неподозирани дисиденти заплюват своето минало и разобличават „комунизма“, посочват с пръст враговете на глобализма и на „евроатлантическите ценности“. Доволни са, че България вече няма индустрия, стопанство и армия, но има над хиляда джамии, няколко американски военни бази и два милиона и половина по-малко българи. Гордеят се с общата неграмотност на населението, с дълговете си към банките, с изобилието от мутри, с мижитурската си поза към новите си владетели. Благодарни са, че живеят зад железни врати и решетки, че имат алармени инсталации в апартаментите и колите си, че изпитват несигурност за утрешния ден.

Антибългарите са безспорни майстори на нови словесни клишета от типа на „няма безплатен обяд“, „комунистите са виновни за всичко“, „през 1941 г. не сме имали друг избор освен да се съюзим с Хитлер“, „в България фашизъм не е имало“, „партизанин – значи терорист“, „Паисий не е написал История славянобългарска, а История славно-българска. Тези наследници на Конфуций неуморно търсят повод да избълват цялата тази тирада от безсмислици в лицето на всеки неверник, който се съмнява в светлата европейска перспектива на България и в достойнствата на капитализма.

Кандисахме от българи, които се срамуват от Ботев, Вапцаров, „Време разделно“ и Сан Стефано; от такива, които премахнаха Родинознанието от учебните програми и изтриха стиховете на наши революционни поети. Кандисахме от псевдоучени, които пренаписват историята; които са забравили кой е махнал феса от главата им и се чувстват неудобно пред света, че у нас има връх Шипка и паметник на Царя Освободител. Кандисахме от български слагачи, които се умилкват като малки паленца пред своите европейски и американски господари, а като погледнат на Изток – ръмжат и святкат с очи като истински балкански левове…

Както казва големият български поет Ивайло Балабанов „Революция е нужна, но няма войвода“. Народът е доволен, омаян, гласува за едни и същи разрушители на България, ходи на плаж в Гърция, пазарува парцалки в Турция и си пие кафето в Париж. Мнозинството възприема тези нови възможности като крайна цел на своя живот, чиято основна мисия се определя от нуждите на благоутробието. Насаждат му аморалност, денационализират го, събличат го и го ограбват, а той възприема всичко това с благодарност и го смята за добродетел.

Народът ежедневно руши своите духовни опори: език, писменост, славянство, православие – четирите стълба на българската идентичност, които съхраниха нацията ни в най-мрачните времена на робството. Днес тези духовни опори са незнайни за голяма част от българския народ и тяхното място е заето от неграмотност, опростачване, комерсиализъм, аморалност и култ към всичко западно.

Дали някога ще се събудим, зависи от нас, но времето е златно и преминава като мираж. Ако сега не го използваме, за да се извадим от блатото сами за косите, както е направил барон Мюнхаузен – ще продължаваме да бъдем безмълвни свидетели на собственото си затихване като нация и народ. Ще зачеркнем делото на хан Аспарух и ще се разпилеем окончателно по света, като прах във вятъра.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: kiro or efiro
Кайзер Созе
12 Май 2018 08:36
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Мда.
pataklama
12 Май 2018 15:51
Мнения: 137
От: Bulgaria
Аз сега съм в Родопите. Давидково, Манастир...Народната памет свързва създаването на Давидково с бегълци от Чепино в края на 17 век, а Манастир с бегълци от турците от Давидково. Тук навсякъде има параклиси на християнски светци и кръстове.
Кайзер Созе
12 Май 2018 15:53
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 82 от 84 80 81 82 83 84 Следваща