Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Жена избра улицата пред руините на общински апартамент
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Майндърбайндър
05 Май 2018 23:07
Мнения: 537
От: Bulgaria
Паразитни структури,които отдавна трябваше да се закрият и крайно нуждаещите да се подпомагат финансово,когато наемат частно жилище.
Kole
05 Май 2018 23:35
Мнения: 4,913
От: Bulgaria
без врати, прозорци и тоалетна

Това не е жилище, а някакъв заслон.
kаily
06 Май 2018 16:25
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
В Германия каква част от жилищата са общински и кой се грижи за основния ремонт в тях и в блоковете?
Здравка
09 Май 2018 16:46
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Кайли, в Германия във всяка жилищна сграда с апартаменти под наем има Hausmeister . Това е служител на заплата, който на пълен работен ден се занимава с текущи ремонти, поддръжка и почистване на общи части, грижа за прилежащи зелени площи... Нерядко той живее в същата сграда със семейството си.
На моя близка тази зима и падна плочка от кухненския гръб. Смениха всички плочки безплатно. Тези ремонти са калкулирани предварително в наема. Е, не можеш да избираш цвят и фасон. Но има и друго. Немецът като правило полага доста грижи за дома си, независимо от това дали е наемател, или собственик. В Германия наемите са дългосрочни, наето жилище може да се наследява.
****
Във Великобритания можеш да откажеш общинско жилище, само ако то е в доказано лошо състояние. Предлагат ти друго.

****
Кой у нас е виновен, че общински апартамент е в руини?! Като правило живеещите в такива жилища нехаят за поддръжката им. Наемът е твърде нисък за да позволи безплатни ремонти.
kаily
09 Май 2018 20:01
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Кой у нас е виновен, че общински апартамент е в руини?! Като правило живеещите в такива жилища нехаят за поддръжката им.

Я пак? Твойта позната в Германия в общинско жилище ли живее, социално слаба ли се води, има ли доходи, какъв наем плаща тя и какъв държавата, кой плаща на майстора, де живеел в кооперацията?
Здравка
10 Май 2018 16:10
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Моята близка за която пиша е обикновена пенсионерка, била е дребна чиновничка. Живее в панелно жилище под наем, в панелен комплекс в Източен Берлин. Не, не е социално слаба. Заплатата на хаусмайстера също е предварително калкулирана в наема.
****
Сгради със социални жилища съм виждала отвън във Виена. Минавах от там поне веднъж в седмицата в продължение на почти две години. Че са такива разбрах съвсем случайно, от дискретна табелка с герба на града на една от стените. Беше преди в подобни сгради да настаняват мигрантски семейства. Как е сега не знам.
***
Социално слаб не означава Кайли, че му е позволено да счупи мивката и дограмите, да потроши кухненските шкафчета, да отвинти крушките и абажурите, да остави стаи и сервизни помещения заринати със смет...
---
Как се случват у нас нещата? Когато наемател напусне социално жилище няма ли поне един общински служител, който да огледа в какво състояние се освобождава жилището и на място да получи обратно ключовете, дори, ако наемателят не освобождава доброволно? Тъй като съм наясно, че няма как да искаме на босия цървулите, преди повторно отдаване под наем на социално жилище общината би трябвало да е задължена по закон да извърши ремонт и да подмени негодното оборудване и обзавеждане.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Здравка
kаily
10 Май 2018 16:24
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Социално слаб не означава Кайли, че му е позволено да счупи мивката,

Значи т.н. социални жилища у нас не се поддържат изобщо от общината, тя не дава пари за нищо - ни за 40-годишна дограма, ни за мивка, ни за тоалетна чиния, ни за нищо. Ония жилища, де си ги виждала навън, се поддържат от общината, нали не мислиш, че наемателите са събирали пари за саниране?
У нас общината не дава пари ни за общи части, ни за местни части, затова и 90% от наемателите са на ток, нищо че жилището е общинско и топлофикацията е общинска. Щото като протече радиаторът и човек си каже - не мога да давам толкова пари за нов радиатор и за поставянето му, минавам на ток.
И общинската фирма топлофикация губи щото общинската фирма наеми не поддържа по никакъв начин нищо.

Та разликата мужду тука и там не е в наемателите, а е в общинската или държавната поддръжка. Иначе ако мислиш, че българите са по-големи свине от мароканците, негрите от поколения на социалки и новодошлите мургави, де бият, трепят и си мият задниците на общинските чешмички - твое право е.
Здравка
10 Май 2018 16:30
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Иначе ако мислиш, че българите са по-големи свине от мароканците, негрите от поколения на социалки и новодошлите мургави, де бият, трепят и си мият задниците на общинските чешмички - твое право е.
Категорично не мисля така за повечето българи, само за оня етнос към който имам ''специално отношение''.
kаily
10 Май 2018 17:16
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Даже наште цигани се социализират, а и повечето социалки са дадени на българи, поне където аз имам наблюдения.
D4D5
10 Май 2018 17:22
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Какво тук значи някаква си драма, когато Меркел тупа МЕДИАТОРА по рамото. Не е важно, че българи страдат заради безчовечната система. Важното е, че сме ЕВРОПЕЙЦИ.
Здравка
10 Май 2018 17:27
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
повечето социалки са дадени на българи, поне където аз имам наблюдения.
Влизала ли си в такъв дом? Ако да, имаш ли забележки откъм чистотата вътре? Нали нормален човек си мие съдовете след хранене, сменя си спалното бельо с разумна честота, завърта четка с белина през санитарния фаянс, хвърля си боклука често и където трябва... без значение дали живее в строго охраняван комплекс, еднофамилен палат, или панелна социална квартира.
Здравка
10 Май 2018 17:35
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Попрегледах на верев сайтовете на някои общини - ''поддръжката на общинско жилище е задължение на наемателя''.
D4D5
10 Май 2018 18:33
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Попрегледах на верев сайтовете на някои общини - ''поддръжката на общинско жилище е задължение на наемателя''.


И след като наемателят е оставил руини, от следващия се очаква да направи основен ремонт ли? Нали все пак тия жилища са на държавата. Тя трябва най-малкото да контролира.
kаily
10 Май 2018 21:11
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
''поддръжката на общинско жилище е задължение на наемателя''.

Отдолу са ти отговорили, а аз да те замоля да прегледаш на верев основният ремонт на общите частни чие задължение е. Щото по закон е задължение на собственика. А текущата поддръжка е задължение на наемателя.

И след като наемателят е оставил руини, от следващия се очаква да направи основен ремонт ли?

Не само се очаква, ами и това се случва. А че наемателят няма пари за ремонта, щото нали затова е социално слаб ...


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: kаily
Здравка
11 Май 2018 11:42
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
И след като наемателят е оставил руини, от следващия се очаква да направи основен ремонт ли? Нали все пак тия жилища са на държавата. Тя трябва най-малкото да контролира.

Този жилищен фонд винаги е бил общински. Как да контролира общината? Да прави проверки вътре в жилищата ли? Това е неприкосновено лично пространство. Достъп може основателно да бъде отказан. При настаняване, съответно освобождаване на жилището не присъства ли общински служител на място, джанъм?! И какво се прави, когато се установят щети, нанесени от наемателя на чуждата собственост? В повечето случаи наемателите живеят в такива жилища много повече от трите години по закон. Когато някои освобождават принудително поради системно неплащане на наем и се установи каквато и да е щета в жилището, невписана в приемателния протокол в момента на настаняване, редно е наемателят или да ремонтира сам, или да заплати стойността на щетата. Практика за полагане на безвъзмезден труд по ремонтиране на такива жилища, за съжаление няма. Ако част от заплатата, или социалните помощи биват приспадани до изплащане на щетите, предполагам, че дори тези хора биха се замислили.
Здравка
11 Май 2018 11:55
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Отдолу са ти отговорили, а аз да те замоля да прегледаш на верев основният ремонт на общите частни чие задължение е. Щото по закон е задължение на собственика. А текущата поддръжка е задължение на наемателя.
Точно така - не говорим за основен ремонт на общи части. Говорим за текуща поддръжка, при това вътре в жилището. Потрошена дограма, счупен санитарен фаянс, изкъртени врати , изтръгнати контакти и каквото се сетиш , какво е ако не вандализъм?
*******
Кайли, ти даде примера с отопление на ток, защото, видиш ли, радиаторите масово протичали. Как излиза сметката при плащане на сградна инсталация и топла вода веднъж и ток за отопление втори път? Кой уред е по- скъп - радиатор за централно отопление, или климатик ? Можеш да си демонтираш и вземеш при освобождаване на жилището и двата уреда.
D4D5
11 Май 2018 12:19
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Как да контролира общината?


Както иска. Не може да даваш на хората апартаменти без прозорци и врати. Те ако можеха да си позволят ремонт, нямаше да прибягват до услугите на общината.
Здравка
11 Май 2018 15:41
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Не може да даваш на хората апартаменти без прозорци и врати.
Категорично съм съгласна с теб. Проблемът е, че тези апартаменти са имали врати, прозорци и поне минимума оборудване за що годе нормално обитаване. И не общината ги е потрошила. Някои от обитателите на такива жилища не само са социално слаби, те са директно асоциални. Там е проблемът.
kаily
11 Май 2018 16:13
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
те са директно асоциални. Там е проблемът.

Не е там проблемът!!!
Проблемът е, че няма държава, ни община, ни полиция, ни контрол.
Твойта обсебеност от циганите те прави сляпа и глуха за всички причини, ти всичко обясняваш и за всичко имаш лек с краставицата съдържа 95% вода.
В Германия те питах вече веднъж - що блоковете на социално слабите изглеждат добре - кой поддържа общите части?
В България ОБЩИНАТА НЕ ДАВА ПУКНАТА ПАРА ЗА ПОДДРЪЖКА НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ.
Ти си видяла блокове отвън в Германия, вътре не знаеш какво е във всеки апартамент, така че дай да не говорим на тоя етап и да сравняваме кон с кокошка.
Питам директен и прост въпрос


В Германия кой поддържа общите части на блоковете, в които наематели са социално слаби?
В България общината дава ли пари за поддръжка на общите части в блокове, в които има нейни жилища?



Кайли, ти даде примера с отопление на ток, защото, видиш ли, радиаторите масово протичали. Как излиза сметката при плащане на сградна инсталация и топла вода веднъж и ток за отопление втори път? Кой уред е по- скъп - радиатор за централно отопление, или климатик ? Можеш да си демонтираш и вземеш при освобождаване на жилището и двата уреда.

И не искам да те разсейвам от горните два въпроса, щото ти може пак да не ги дооцениш и подминеш, а оттук ще ти се загубят разсъжденията, ама ще рискувам.
Не задавай въпрос кой уред е по-скъп, хората, които нямат пари за радиатор и монтирането му, нямат пари и за климатик, така че се топлят с духалки. Не ме питай мен защо и как си правят сметката, не се разсейвай. Отбележи, че общината може просто, понеже е собственик и на двете фирми - общински социални жилища, или както и да се казва, и топлофикация софия - та общината може да реши проблема много просто и чисто - да задължи наемателите в топлофициран блок да се отопляват на парно или да напуснат тоя апартамент и да чакат да се освободи друг без парно.Ама не го прави. Щото циганите са прости, а управляващите са 100 пъти по-прости. Е затова.

Сега ми отговори на горните два въпроса.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: kаily
Здравка
11 Май 2018 16:22
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Като начало това за моята ''обсебеност'' , https://petel.bg/Sled-sluhovete-za-bezhantsi--grazhdani-pitat--Kakvo-stava-v-SUPTS-vav-Varna--zashho-prilicha-na-bunishhe-__171162
Другото при първа възможност. Ако имаш време Кайли, можеш да преброиш сателитните чинии.
Духалките харчат най-много ток.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Здравка
kаily
11 Май 2018 16:28
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Ще чакам да ми отговориш на горните два въпроса, щото, както подозирах, одма се разсея.
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща