Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
19 наши моряци се давят на потънал кораб
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
Zaro
13 Фев 2004 21:29
Мнения: 3,852
От: Bulgaria
19 наши моряци се давят на потънал кораб

========
Журналистите, четете ли това което пишете?
......
На кораб се плува, а се давят във вода, в случая в морето!
Божо
13 Фев 2004 21:56
Мнения: 378
От: Bulgaria
Питам се дава ли си някой сметка какво значи да се решиш да се качиш на 30-годишно плаващо съоръжение, което по всяка вероятност е успяло да заобиколи Lloyd изискванията, което най-вероятно е платило за корабен регистър, което е регистрирано на о-в Сен Винсент, а плава под камбоджански флаг ? За какво си се качил там, ако не за пършивите 850 долара, стандартната заплата за моряци и мотористи, защото нямаш друго достойно препитание ? Защото живееш в страна, в която твоят живот се оценява по-ниско от европейска транспортна застраховка. Защото в редица случаи - криминални по замисъл - е по-изгодно да бъде потопен корабът !
Не казвам, че този случай е такъв. Тук вероятно се касае за комплекс от нещастни обстоятелства - може и да има недозадраени люкове на хамбарите, може да има неравномерно разпределение на товара, може да е отказала рулева машина, може дори - недай Боже - да са останали без ход, възможно е дори параходът да се е сцепил поради качване на две къси вълни ( което впрочем е вероятно предвид много бързото му потъване). Да, нещастният случай е налице и вероятно дълго ще се разисква.
Аз искам да обявя, че за мен е оскърбително да се налага мои сънародници да се наемат на работа - опасна, рискова работа - за нищожни суми и нищожни осигуровки. Точно така се отнасям и към момчетата, които отидоха да гинат в Кербала, защото нашата държава НЕ СЕ ДОСЕТИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО НИ ДОСТОЙНСТВО, защото тя - държавата ни - не желае да наперави каквото и да е, за да се почувствуваме ние горди с нея. Аз се чувствувам оскърбен от държава, която томително мечтае ефимерните обещания на снизходителни и псевдовеликодушни кандидат-сюзерени, като безогледно загърбва отговорностите си.
Господа, страшно е. Изоставихме медиците си в Либия. Изоставихме хората си в Кербала. Няма да си мръднем пръста за тия моряци.
А защо всички те тръгнаха за споменатите места ? Заради присъщия им авантюризъм ли ?
Уви, господа. Тръгнаха да търсят по-достоен живот...
Капитан Немо
13 Фев 2004 23:10
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Божо,
Излишен е друг коментар...
Oraсle
13 Фев 2004 23:18
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Бог да ги прости моряците. Пък още не е късно за чудо, колко бързо трябва да потъне кораба за да не успеят да спуснат поне една лодка? При влошени условия и видимост изпратените спасители може и да са я пропуснали, а брегът не е далече.
-
Уви Божо, средно на колко години е флотилията на БМФ?
agent69
13 Фев 2004 23:32
Мнения: 866
От: Bulgaria
Кой Ви дава право да пишете такива идиотщини за високо заплащане на екипажа (всички знаят , че най-мизерното заплащане е на такива кораби - под удобния, но за корабособственика, а не за екипажа камбоджански флаг).
Синчетата на големците не стават моряци , а "бизнесмени", адвокати, съдии и дори журналисти защото там е келепира.
Бог да прости бедните моряци и не завиждайте за мизерните им заплати защото с тях само се преживява.
Напишете имената на големците - но трябва да ги измислите защото синчетата им са сутеньори, крадци и т.н но не и моряци !
*Теодора Астро*
14 Фев 2004 00:03
Мнения: 135
От: USA
-
Да! Действително - ужасно нещастие!
Поради противоречивите информации в различните медии така и не съм сигурна къде точно е потънал коръбът - дали в Мраморно море или в Черно?
Досега - доколкото съм осведомена (до момента в който напуснах преди 15 години България) това е вторият наш български кораб (макар пътуващ под чужд флаг) след кораб (първият) "Варна", с капитан Никола бабев, който обаче е потънал през 30-те години на връх Коледа, блъснат от гръцки кораб с пиян гръцки екипаж в мъгливо време.
По морските въпроси аз ПУБЛИКУВАХ (макар със съкращения!) във вътрешния Скай форум на "СЕГА" - в рубриката Политика (към раздела "ОБЩЕСТВО" в темата "ПОД УДАРИТЕ НА ДЕВЕТАТА ВЪЛНА или..." документалната книга "КОГАТО КОТВИТЕ СЕ ВДИГНАТ", която органите от комунистическата ДС арестуваха още през 1977 година.
Докато пущах на части текста, непрекъснато се провираха простаци, които подхвърляха долнопробни цинизми, но нито един истински морски човек, или такъв, имащ отношение към мореплаването не изрече една дума... А аз очаквах да се получи дискусия...
Обаче нещата отиват към зле и по-зле. Доколкото имам някакъв поглед отдалеч, корабоплаването е буквално разсипано, както и цялата ни държава.
Тази последна трагедия би трябвало да вдигне на крак всички, свързани с корабоплавателна дейност българи. Но се съмнявам, че това ще стане!
Ето, това е нашата българска трагедия. Липсва ни единство!
Имам още много мисли за казване по въпроса, но в момента и по моите бузи се стичат същите солено-горчиви сълзи, които сега се стичат от очите на пострадалите родственици на удавените... Защото целият ми житейски и трудов опит премина на брега на Варненския залив, в Параходство "Български морски флот", през редакцията и на в-к "МАЯК", защото съм моряшка съпруга, защото синът ми е моряшки син... Слава Богу нашият човек е вече тук, в САЩ и не може да му се случи това нещастие, обаче много негови съвипускници, неговият племенник - все възпитаници на Висшето Военноморско училище са подложени на същия риск...
Зловещо!
Зловеща българска действителност!
-


*Теодора Астро*
ЧФ2003
14 Фев 2004 00:06
Мнения: 101
От: Bulgaria
Като косвено свързан с морето и аз бях потресен. Но не съм напълно съгласен със заключенията на г. Божо. Тук се научаваме за пореден път и за лакомията и безотговорността на стопанската номенклатура, проявени не само в лошото стопанисване на кораба или на Кремиковци, но и във факта, че висшата морска номенклатура в родния ми град назначавала с връзки синовете си тъкмо на тая гемия, защото заплатите им били високи (вероятно заради евтината й поддръжка и застраховка). Воплите в медиите, които чуваме, идат от хора, за които всяка поредна катастрофа само иде да опрадвдае есхатологичната им нагласа. Но тя е строго класово (номенклатурно) определена и съвсем не се отнася до всички.
Светло Пиво
14 Фев 2004 01:39
Мнения: 2,124
От: Bulgaria
Лоши новини, но какво да се прави. This is the life........
He4oBeK
14 Фев 2004 01:55
Мнения: 1
От: Bulgaria
Нацинален траур за България.Поклон пред светлата памет на мораците, мир на дъшите им...
PARLARE
14 Фев 2004 03:16
Мнения: 7
От:
Лошо, много лошо, Бог да прости моряците техните пари винаги са били и са трудни, измъчени и много, много горчиви.

А Божо, Божо не е в час-не само наши сънародници се наемат на кораби-обичайно това са все хора от третия и четвъртия свят.Няма да види Божо моряк германец, холандец, италианец или французин другаде освен под националния му флаг, за съжаление тия работни места са недостъпни за чужденци.Пак за наше съжаление под тези флагове плават кораби отговарящи не само формално , но и фактически на конвенционалните изисквания.Там за нашего брата място няма, а пари трябват и се изкарват там където може а, не там където ти се иска.А катъргите под нашия национален флаг в по-голямата си част са не по-добри и не по-нови от този кораб.В случая нещата са ясни-Act of God or so called Force Majeure.Друг е въпроса за удобния флаг но, основната част от световния тонаж плава под удобен флаг.Друг е и въпроса защо го има този удобен флаг-това е предмет на данъци, отговорности и други практики принуждаващи корабособствениците да го ползват.Друг е и въпроса за квалификацията, компетентността и опита на морските лица-но за такива пари-такива моряци-филипини, кирибати, пакистан та даже и бирма(дето няма излаз на море).Какво да се прави, професия в инфлация, изискванията нарастват, техниката става по-сложна и изисква голяма грамотност и образование а, не само курсове за маймуни-за съжаление все скъпи неща в които няма кой да инвестира още повече предвид бавната възвръщаемост в шипинга(друго е да си дилър и бързо да си видиш ефекта от тъпото икономическо обучение).За това и отливът от тази професия е голям и в световен мащаб и посредствени Николайчо-василевци и Миленчо-велчевци дърпат конци на игра която не разбират от друга освен икономическата и страна а, в борбата за лесни печалби само от еквилибристики и конюнктура резултата за обикновения човек е най-често плачевен.
Още веднъй Бог да прости моряците но, NAVIGARE NESSECE EST!
Chicho Dr.
14 Фев 2004 04:00
Мнения: 8,006
От: USA
Трагедия! Национална при това. И България не беше пропусната от черната серия на масови човешки загуби обикалящa от месец света. Разсърдихме ли Го с нещо?
starija hush
14 Фев 2004 05:41
Мнения: 5,041
От: United States
Трагедия но за6то капитан Младенов не ги е спасил след като е видял 4е потуват а ре6ил да продалжи по заповед на резаните турци????По лесно е да будат спасени от блиския кораб отколкото да 4екат на турски хиликоптери.При буря нема гаранция колко е стара плавателната бри4ка за да оцелее.
Валери Станков
14 Фев 2004 07:08
Мнения: 1,059
От: Bulgaria
Хората се делят на живи, на мъртви и на тези, които са в морето. Вечна им памет на мъртвите. Бог да закриля живите. На всички останали - попътен вятър и щастливо завръщане!
На Теодора Астро - здравей!
На Божо - отличен!
А неграмотникът, написал дописката, да се командирова във Варна и да гледа до посиняване море!
TheCoretaker
14 Фев 2004 08:49
Мнения: 49
От: Bulgaria
Божо
Няма нормален капитан, който при 6 бала вълнение и 90 км/ч вятър да излезе в открито море с 30 - годишно корито.... А при тия метеорологични условия да тръгнеш да влизаш в Босфора си е живо самоубийство. Вероятно за трагедията са виновни собственика/агентиращата фирма, които са накарали капитана да плава в това време, само и само да си спазят сроковете по контракта.
Кракатау
14 Фев 2004 09:47
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Неведоми са пътищата на Съдбата. Ако тия хора вместо да плават с кораби бяха изпратени от продажните ни политици да проливат кръвта си за чужди интереси в Ирак, сега 14 от тях щяха да са още живи.
Simplified Solutions
14 Фев 2004 10:06
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Като не можете да кажете нищо човешко при такова нещастие, защо просто не помълчите?!
Какви хора сте, бе. Веднага тръгвате да търсите вина и да клеймите. Че и журналистите ви виновни, и консулът, и държавата.
-
Нямате представа каква беше бурята на Босфора, започнала по обяд в четвъртък!!! При предишната на 23 януари се скъса едно от въжетата на втория мост. Знаете ли какво означава това?! А тази буря беше още по-страшна.
Такова чудо се случва веднъж на десетина години, а тази зима се случи два пъти.
Мястото, където е потънал "Хера", е много коварно и най-опасното в района в щормово време. Същински ад. Там ежегодно стават бели с всякакви плавателни съдове при къде по-добро време. Няма къде да се скриеш. Връщането назад също е опасно. Единственото спасение е да успееш да влезеш в Босфора, ако не е затворен и ако свариш конвоя от Черно към Мраморно море.
А ако недай боже се е случила къса вълна, както каза Божо? Или ако товарът се е разместил? Беше страхотна буря. Това е море. Понякога няма спасение и за най-нови съдове.
Какво сте се разполитиканствали?!
kunert
14 Фев 2004 12:45
Мнения: 1,876
От: Bulgaria
Сърце не ми дава да кажа "Бог да ги прости!"Все се надявам....

Господ е милостив, може да се е спасил някой!
Simplified Solutions
А оня измисления варненец от Манхатън да си затваря устата! Дървен философ!
Минавам от тук
14 Фев 2004 14:57
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Ами ти защо си заадвокатства SS
на едни престъпници, които са пуснали това корито да плува в такава ситуация?
Христианското ли е да го пуснеш като милосърдие след като не ти пука защо потъва?

Редактирано от - Минавам от тук на 14/2/2004 г/ 14:58:48

Минавам от тук
14 Фев 2004 15:00
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
И моля да не подменяте проблема със своите грижи за семейството
Много лесна ви излиза файдата
Viva
14 Фев 2004 15:29
Мнения: 216
От: Bulgaria
Минувачо,
не бързай да се гневиш на SS. По-добре внимателно прочети постинга й. Отдай дължимото Богу. Поантата НЕ Е само и не е толкова в "престъпниците", пуснали на път такова "корито".
Нещастието с нашите съграждани отново илюстрира нищожността на прокламирания толкова пъти и по толкова поводи "нов морал". Ние искаме държава, която да ни осигури и гарантира достойното съществуване. На всички нас. Моряци, военни, медици - всички. НИЕ ИСКАМЕ ДА НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ГУРБЕТИ, искаме да ходим по света само за туризъм, искаме да сме щастливи тук. И претенцията ни е основателна - грамадната част от българския народ прави всичко възможно (при това добре го прави), което и Бог, и Неволята искат...
Само не можем да случим на вождове...
Eisblock
14 Фев 2004 16:08
Мнения: 9,157
От: Iceland
Симпли !!

Няма достатъчно ДОСТОВЕРНИ факти. И понеже Ги няма, форумните Богове НЕ мълчат. Естественно е да се правят спекулаций, защото всеки гледа толква на далече колкото е висока камбанарията му.

По една чужда телевизия показаха снимки на кораба. Името му не се виждаше ясно но по брой на буквите съвпадаше. Кораба не е малък ("корито" ) и не е построен само за обслужване на пристанището. Виждаше се още, че е избутан почти на брега в скалите. Мястото е от лявата страна спрямо входа на Босфора, Черно море, Азиатския бряг. Тук това е в противоречие с приказките .."че потънал"... Не е изключено филмовият материал да е объркан и показвания, да не е същият кораб?

Един кораб не е един самолет от тънки дуралови листа построен. И не потъва така лесно, както един самолет "потъва" - пада. Причините за злополуката могат да бъдат няколко:
* Корабът е носил донбаски въглища, натоварени от Украински порт. Скоростта на подобни кораби не е голяма, особено натоварени. Бурята е започнала доста преди моментът на доближаване до брега.
* Ако двигателите са се повредели, то корабът е бил в дрейф и е бил натиснат в брега. Вятъра е бил север, северозапад. Но ако са биле повредени, то е следвало да се подаде SOS. Такъв подаден няма.
* Възможно е натиска на термините и спазването им да са накарали капитана да не потърси своевременно убежище. Още повече, че бурята не е избухнала "внезапно"!
* Товарът е бил насипен и е възможно, ако корабът е бил поставен (груба грешка) на бак-борд спрямо идващите вълни, един внезапен порив на вятъра да го е наклонил прекалено много. Товарът се измества и ...т.н. Но това не се вързава с показания филмов материал.
* Възможно е корабът да се е наклонил, готов за преобръщане и екипажът (една част поне) да го е напуснал много бързо. Студът и вълните са свършили останалото в броени минути. А корабът след напускането да е избутан в скалите до брега...

Както и да е, само това остава:

- Бог да прости душите на загиналите и да Утеши близките им!!

PS А ето какво пише в БТА сайта:
13-02-2004/19:13 Кораб "Хера" - авария - спасителни действия
Моторният кораб "Хера" с 19 българи на борда е потънал към 13, 18 часа в Мраморно море, съобщиха от Национална служба "Гранична полиция"

Нещо не се вързва с показаната карта (наопъки поставена) - пак там?!!


Редактирано от - Eisblock на 14/2/2004 г/ 16:09:21

Добави мнение   Мнения:95 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »