Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
19 наши моряци се давят на потънал кораб
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
fierce
15 Фев 2004 00:30
Мнения: 10,605
От: Bulgaria

Салага нещастна!
Ногу са ми люти манджите!

Редактирано от - fierce на 15/2/2004 г/ 00:32:31

sassy
15 Фев 2004 00:51
Мнения: 462
От: Bulgaria
Е, каза си името вече , салага и тд. а ако ти са люти манджите-да му мисли гъзеца ти.В началото казах, че с хюмнетата е така-марш в камбуза наведен!!!Питай , Божо, дупе,-не се прави на велик защото си вонящо малък.Айде чао бръмбазък.
fierce
15 Фев 2004 00:53
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
Чао, sissy
sassy
15 Фев 2004 01:10
Мнения: 462
От: Bulgaria
Чао, fierce i wish to you to be healthy and wealthy, бляд.Седем фута под кила ако си моряк ако не..............
Joder
15 Фев 2004 01:11
Мнения: 115
От: Spain
Прости им , Господи ....
Тук пишещите не са виновни .....
Те толкоз си го имат ..
АМИН
_Inferno_
15 Фев 2004 01:34
Мнения: 1,234
От: Bulgaria
Всеки коментар е излишен! АМИН!
nesnaecht
15 Фев 2004 01:34
Мнения: 15,180
От: France
Здрасти Симпли , Фиерсе Божо ! Бог да прощава пък тука живот и здраве , както се казва ! Няма да пиша защото няма какво да напиша ! Но ще мине и след няколко дена или във друга тема , ника SASSY ще го отнесе така че ще се чуди откъде му е влязла солена вода във ушите !
ПП- май се досещам кой е ! Нещо де калъчката е у мене !

Редактирано от - nesnaecht на 15/2/2004 г/ 01:51:41

sassy
15 Фев 2004 01:50
Мнения: 462
От: Bulgaria
Незнаещ, солената вода не е излезла от ушите и душата ми.Лесно е да се мрази-трудно е да се разбере.Колкото и да си незнаещ-щом си тук, трябва да си знаеш поне по приказките......
nesnaecht
15 Фев 2004 01:53
Мнения: 15,180
От: France
Не е темата тука за да ти кажа какво знам но няма да те забравя , и помни че си нагазил лука ! А знам много добре какво говоря със кого и как и кога , а това ти липсва на тебе !
ПП-SORRY

Редактирано от - nesnaecht на 15/2/2004 г/ 01:55:13

sassy
15 Фев 2004 02:00
Мнения: 462
От: Bulgaria
Inferno-браво!!!По-кратко и по-ясно никой не се е изказал до сега.Господ да успокои душите на младите момчета!!!
sassy
15 Фев 2004 02:09
Мнения: 462
От: Bulgaria
Незнаещ, много хора тук ме плюят и заплашват, и ти дори.Да си жив и здрав ти желая аз.Човек умира веднъж ако е човек, така, че даваЙ.ДОПУСКАМ, ЧЕ ЗА НЯКОИИ РАБОТИ МОЖЕ И ДА СИ ЗНАЕЩ-аз знам малко.Давай , full ahead.
nesnaecht
15 Фев 2004 02:44
Мнения: 15,180
От: France
Е Саси , като си прав защо не тръгваш да мреш а ми говориш глупости ! И не ми казвай че не те познах ! А за плюването си си виновен ти сам ! Виж темата под която нападаш един морски човек , и със какви груби думи ! Забравяш май , човещината а я искаш от другите ! И как да ти я дадат ?????
ЧФ2003
15 Фев 2004 02:48
Мнения: 101
От: Bulgaria
От днешния "Монитор", цитат 1 (2575 знака with spaces)
*
Никой от 19-те моряци на “Хера” не е намерен
Причината за потъването е теч в първи трюм, където водата се смесила с въглищата
Пробита лодка, пояс и корабно въже са единствените вещи от потъналия кораб, които спасителите откриха
ИЛКА КАТРЕВА
ДИЛЯНА ДИНЧЕВА
Монитор, 14 февруари
.
Пробита гумена лодка, пояс и корабно въже са единствените вещи, намерени от спасителните екипи, които цял ден вчера издирваха моряците от потъналия край Босфора кораб “Хера”, каза вчера за “Монитор” генералният консул на България в Истанбул Руско Георгиев. Плавателният съд потъна за броени минути в четвъртък на обяд. На борда му бяха 17 български и двама украински моряци, за които се предполага, че не са между живите. Втори ден спасителните отряди не са намерили нито тела, нито някой от екипажа е дал знак, че е оцелял, допълни дипломатът.
.
Бреговата охрана предполага, че причината за трагедията на кораба е пробив в първи трюм, следствие на което водата се смесила с пренасяните въглища. Заради това плавателният съд натежал и потънала за 3-4 минути откъм носа. Сигнал за авария на кораба е подаден в 12, 23 часа. Информацията е гласяла, че има теч в областта на първи трюм. Корабът обаче е потънал толкова бързо, че бреговата охрана не е могла да предприема веднага каквито и да било спасителни операции, според обясненията, дадени от турските морски власти на генералния ни консул в Истанбул Руско Георгиев. Някъде по това време моряци от екипажа на близкия кораб “Вежен” са видели двама души сред вълните, които са се опитвали да се качат на сал, но бързо се изгубили от погледа им. Според специалисти човек може да оцелее във водата при тези условия – минусови температури и вълнение – до 4-5 часа при условие, че са с термоекипировка. Корабът е потънал на 70 метра, което намалява възможността да има оцелели.
.
Турските власти вчера организираха масирана спасителна операция с пет катера, един военен хеликоптер и самолет, съобщи дежурният в морския спасителен център във Варна. Спешно за Истанбул е заминал смятаният за съсобственик във фирмата корабособственик “Маестро Шипинг” Стефко Минчев. Във Варна се твърди неофициално, че “Хера” е собственост на Минчев и на турски бизнесмен, който държи турските циментовите заводи. В екипажния списък е и синът на Стефко Минчев - Мартин. 17 са българите по официална информация от вчера, 4 от тях са записани в екипажния списък като стажанти. Кап. Пейчо Манолов, директор на “Морска администрация”-Варна, който председателства Кризисния щаб по откриване на екипажа, допълни, че по-голяма част от членовете на екипажа са родени през и след 1980 година
.

Редактирано от - ЧФ2003 на 15/2/2004 г/ 02:51:02

ЧФ2003
15 Фев 2004 02:49
Мнения: 101
От: Bulgaria
Цитат 2 (1145 знака):
*
Вчера в офиса на фирмата оператор “Провидънс шипинг” бяха дошли всички близки на 17-те българи. Лекарски екип е бил повикан, за да окаже помощ на родители на моряци, припаднали от ужас след обявяване на новината, че не са открити телата и няма оцелели. Липсата на телата се обяснява със силните течения, характерни за Босфора. Корабът е потънал на 70 метра дълбочина, с което се намалява възможността някой да е успял да стигне до брега при тези условия. Най-вероятно пък моряците не са успели да го напуснат при потъването му. Хората си били вътре заради силното вълнение и вратите са били затворени, поради което не са имали възможност дори да скочат в морето.
.
Операцията продължи вчера до смрачаване, но продължава край брега. Предполага се, че ако никой не бъде открит, моряците ще бъдат обявени за безследно изчезнали. Ако телата не бъдат извадени до 20-30 дни, те няма да могат да бъдат идентифицирани, каза консулът ни Руско Георгиев. Изваждането на кораба ще е много трудно, защото ще е нужна специална техника.
.
“Хера” е от 1975 г. Според експерти металът на кораб, който е в морето повече от 30 г. е остарял и лесно може да се пробие
.
Нели2004
15 Фев 2004 04:18
Мнения: 22
От: Bulgaria
Simplified Solutions:
Има съобщение за нещастието във вестниците и по новините. Но никъде не се казва, че корабът е "корито"...
Корабът "Хера" е 105 м дълъг! След основен ремонт е и е в прекрасно състояние. ...
Този кораб не може току-така да потъне. Това не е гемия и не е старо корито.

*
медиите :
"Хера” е от 1975 г. Според експерти металът на кораб, който е в морето повече от 30 г. е остарял и лесно може да се пробие.

*
Чакам да видя кой е прав.
Нели2004
15 Фев 2004 05:40
Мнения: 22
От: Bulgaria
Пак медиите :
*
Дневник

Руско Георгиев (консулът ни в Истанбул) уточни, че корабът "Хера" е от 1975 г. на вода. "Според Баръш Тозар металът на кораб, който повече от 30 години е в морето, е остарял и при удар от вълните лесно може да се пробие", каза още генералният консул в Истанбул.

*
"Тази сутрин издирването на екипажа е било подновено, след като снощи операцията беше прекратена", съобщи Милен Балчев, управител на "Провиданс енд Трейдинг". Фирмата е мениджър на кораба в България. Според информация на радио "Дарик", собствениците са отлагали ремонт на кораба поради високата му стойност. Миналата година е бил извършен основен ремонт на плавателния съд, който може би е бил некачествен; шлюзовете на хамбара не са се затваряли плътно, предаде медията.

*
"В операциите са се включили три катера, а около 50 души патрулират по крайбрежието. До момента са намерени един пояс от "Хера" и един пробит сал, за който не се знае със сигурност дали е използван от екипажа на "Хера"", каза още Тодоров.Нели2004
15 Фев 2004 05:45
Мнения: 22
От: Bulgaria
Агенция Фокус
*
12-хиляди тонният кораб "Хера" е строен през 1974 година в Япония, преди около година той е претърпял основен ремонт.

*
Фирмата - оператор имала документи, удостоверяващи мореходността на "Хера". Плавателният съд бил на основен ремонт в края на м. г. Преди 4 месеца бил преоборудван в кораб за насипни товари. От фирмата опровергаха тиражираните слухове, че строеният преди 30 г. в Япония плавателен съд е в окаяно състояние. В момента се подготвяла документацията, която ще бъде представена на разследващите органи от Международния транспортен синдикат - ITF.

*
Според председателя на Асоциацията на корабопритежателите в България Марин Петров собственик на кораба е бившият директор на Държавната инспекция по корабоплаване капитан Стефчо Минчев. От "Провидънс шилинг" отрекоха.

*

Според информационната система на инспекцията обаче "Провидънс шилинг" няма лиценз за международна дейност и не може да набира екипажи, плаващи под чужд флаг. Фирмата няма нито регистрация, нито лиценз, потвърдиха вчера и от социалното министерство.
Най-различни версии коментираха морските спецове във Варна. Най-вероятно корабът се бил разцепил между втори и трети хангар, за да потъне за 2-3 минути

*
Кап. Милен Балчев, управител на “Провидънс шипинг”: Екипажът опитен, корабът добър
- Какво беше техническото състояние на кораба "Хера"?
- Корабът е с много добри мореходни качества. Притежава всички необходими документи и сертификати. Миналата година беше на основен ремонт. Освен документите доброто му състояние доказва и фактът, че никога не е арестуван или глобяван в пристанище. Нямаме данни, поне от разговорите ни с капитана, да е имало технически проблем на борда. В последния ни разговор кап. Атанасов не беше притеснен от някаква авария.
.....
Защо в екипажа има много "връзкари" - синовете на хора, известни в морските среди у нас?
- Заради нормалните заплати, които се плащаха редовно, и кратките курсове в Черно море.
Нели2004
15 Фев 2004 05:51
Мнения: 22
От: Bulgaria
ЕКИПАЖЪТ
Атанас Атанасов -капитан
Александър Каменов
Желязко Георгиев
Живко Топалов
Илия Димитров
Кирил Димов
Мартин Милчев
Начо Начев
Никола Спахиев
Петър Колев
Петър Петров
Пламен Димитров
Светослав Георгиев
Стефан Пеев
Стоян Станков
Филко Фердинандов
Христо Милков

*
Бащата на моториста Филко Фердинандов е единственият родител, който в минус 12-градусовия студ седи неотлъчно пред входа на фирма "Провидънс шилинг". Останалите близки на момчетата от "Хера" са се затворили в офиса на втория етаж в кооперация на ул. "Феликс Каниц" 6 във Варна.
.
"Момчетата трябваше да си дойдат в понеделник -разказва възрастният механик. - В неделя, на 15 февруари, целият екипаж щеше да бъде сменен. Филко е на 23 години. Учи в Морското за механик, втори курс е. Преди година реши да мине задочно. 400 лева плащаше на семестър. "Не мога, татко, да ти тежа повече с тези пари. Ще почна работа, пък сам ще си плащам", ми каза. Това му беше 3-и контракт с фирма "Провидънс шипинг". Преди 4 месеца бяха на ремонт в Бургас. Миналата седмица се обади за последно и каза, че като го сменят в Турция, ще замине за Швеция, където учи приятелката му. Преди това трябваше да мине да се види с батко си в Испания.
Нели2004
15 Фев 2004 05:54
Мнения: 22
От: Bulgaria
В-к Труд
*
Кап. Атанас Йонков, бивш директор на БМФ:
.
И муха може да обърне кораб
Кап. Йонков, възможно ли е потъването на „Хера" да е било причинено от разместване на товара?
- На море всичко е възможно, понякога дори и муха може да обърне 100 000-тонен кораб. Случвало ми се е кашалот почти да обърне кораба, друг път плаващ пън да влезе във витлата и да докара катастрофа. В конкретния случай не съм убеден, че разместването на товара е причинило трагедията. По-вероятната причина
са атмосферните условия. Босфорът е опасно място, корабът е бил стар, ламарината му е била вързана с нитове - един ако се разпори, той потъва за минути.Случва се и друг феномен - среща на двете минаващи през пролива течения, които потапят плавателния съд.

.
-
Често ли Босфорът се преминава в лошо време?
- Много компании не спазват правило № 1 на морето -сигурността на екипажа. По-малките гонят печалба, като рискуват човешкия живот.
- Само в частните компании ли се пренебрегват
нормите за сигурност?

.
Случвало ли се е да изчезнат толкова много моряци както на „Хера"?
- Не. А и когато е имало жертви, причината все е била пренебрегване на правилата за сигурност. Вземете „Места". Танкерът се взриви, защото две бригади се счепкаха кой да го ремонтира. Качиха се хора неспециалисти, включиха оксижен и зачерниха две семейства.
- Не се спазват правилата за сигурност?
- По мое време безопасността бе издигната в култ. Не можеше да ходиш по палубата с обувки, които имат отдолу метални цинтове. Не можеше да се пуши къде да е. Каютите на екипажа не се заключваха,
- Не само в тях. И в БМФ вече правилата са други.

Нели2004
15 Фев 2004 07:01
Мнения: 22
От: Bulgaria
“Хера” бил плаваща гробница
Корабът "Хера" е бил плаваща гробница, заявиха специалисти от пристанището във Варна. Вероятно дъното на един от хамбарите е било пробито, съобщи Дарик радио. Това е довело до разместване на 12-тонния товар. Няколко минути по-късно корабът се е преобърнал и потънал. Дупката се е получила след некачествен ремонт, твърди радиото. 30-годишният плавателен съд е бил в изключително лошо състояние. Собствениците на кораба няколко пъти са отлагали извършването на основен ремонт заради високата му стойност. Първоначално "Хера" е трябвало да превозва въглища от Италия до Украйна. Заради лошото му състояние обаче е оставен да плава на по-къси разстояния. Според информациите шлюзовете на хамбара на "Хера" не са били херметизирани и не са се затваряли плътно. Дъното на един от хамбарите е било ремонтирано заради пробив.

*
“Хера” е плавала от Южний за Гебзе, за където е пренасял въглища. На 6 мили от Босфора капитанът Атанас Атанасов е поискал корабът да бъде пропуснат спешно да премине през канала. Проливът е бил затворен за корабоплаване заради тежките метеорологични условия – намалена видимост от 1 до 2 мили и вълнение на морете 6 – 7 бала. Като причина за спешното преминаване през затворения Босфор капитан Атанасов посочил крен /наклоняване/ поради разместване на товара. Преминаващият в района на бедствието български кораб “Вежен” е забелязал, че “Хера” е с диферент на носа. От екипажа на “Вежен” са подслушали разговора, който води капитанът на “Хера” с турските власти. След като получава разрешение да премине през Босфора, “Хера” иска влекач от турската брегова служба. Две минути по-късно диферентът на носа се увеличава и корабът потъва почти вертикално, разказали моряци от “Вежен” на свои близки във Варна.

Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща