Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Огромно възмущение заради условната присъда на шофьора от Враца
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Klamerko
21 Май 2004 21:37
Мнения: 44
От: Bulgaria
Резил за българския съд. Нямам думи.
+
21 Май 2004 21:42
Мнения: 827
От: Bulgaria
Подкрепям искането на Салвадор.
Karli
21 Май 2004 21:53
Мнения: 9
От: Bulgaria

Predlozih go i vchera v foruma na newsbg, povtarjam go i sega!
Neka roditelite platjat na njakoj da go gramne tozi maloumnik!Dokato njjama spravedliva sadilishta v BG, po-dobre da ima samorazprava!
nesnaecht
21 Май 2004 22:44
Мнения: 15,180
От: France
Е това е 1/10 от протестиращите ! Ама все пак добре , ако е публикувано във хартиеното !
вуцидей
21 Май 2004 23:25
Мнения: 257
От: Bulgaria
Чак сега успях да прочета вчерашния форум под статията. Халелуя!!! Най сетне за мнозинството от нас почва да става ясно, че проблемите в съдебната система са крайно сериозни и това е опасно за обществото. Може да имаме различия по интерпретациите за това как се е стигнало до тази смешна присъда в конкретния случай, но той, както и Либийската трагедия, ни отварят очите за това, за което изолирани гласове говорят от години: без ДЪЛБОКА реформа във съдебната система няма да имаме нормална държава, лична сигурност и неприкосновена собственост. Нека повторя няколкогодишната си мантра: трябва ни ВНС; прокуратурата и следствието НЕ трябва да са независими (разбирай зависими само от мафията и политическите брокери), а да са под контрола на обществото - негови инструменти за наказателно преследване и обвинение; само съдът трябва да е (истински!) независим, но за съдиите трябва да има ясни правила за професионално поведение; правосъдието иска много пари. Темата е обемна и сложна. Много се радвам, че най после истинският разговор по нея започва (дано).


Редактирано от - вуцидей на 21/5/2004 г/ 23:38:35

WHATS UP
22 Май 2004 00:57
Мнения: 2,363
От: Germany
Vav vtcherachnata statija na , , Sega'''' po temata picheche tche sadijata ne priema kato dokazatelstvo alkoholnata proba tai kato bila vzeta nepravilno, no priema pokazanijata na svidetelite tche chofiora e bil pijan.Njakoi moje li da mi objasni kak sada priema tche e pijan , a ne go osajda , zachtoto pieneto i katchvaneto v avtomobila sa umichleni deiistvija, a zlopolukata e sledstvieto ot koeto sledva tche umisal ima.Ami ako se beche napil i beche hvanal pichtova na bachta si ili na tasta i beche zastreljal njakoi drug togava, kakvo se polutchava.Ne e li tova edno i saschto(posleditzite).Ako nedai si boje njakoi se napie i i gramne na tazi deteto dali chte sachtestvuva i hipotetitchna vazmozmojnost njakoi da priznae alkoholnite probi za nepravilno vzeti.
to4ka
22 Май 2004 01:32
Мнения: 13
От: Bulgaria
Питам се каква ли пресъда щеше да даде Калинка, ако това бяха нейните деца?
Boogie Barabata
22 Май 2004 01:37
Мнения: 116
От: Germany
ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ на България е невероятно корумпираната у нарочно безкрайно усложнена съдебна система.Всички останали проблеми са вторични и ще бъдат решени много бързо, когато и ако съдебната система започне да функционира нормално.За убийци, макари по непредпазливост или невнимание-ефективни присъди!За корупция, изнасилване, педофилия, рецидив-също!Затворническата работна сила да се впрегне за подобряване на различните инфраструктури, напр.пътната!
Boogie Barabata
22 Май 2004 01:39
Мнения: 116
От: Germany
Пропуснах грабеж, изнудване, отвличане и шантаж, но и това само от възмущение!
to4ka
22 Май 2004 02:00
Мнения: 13
От: Bulgaria
Как да стане това(да функционира съдебната система нормално)?Нали трябва да си преди всичко честен и справедлив.Аз се съмнявам вече да има такива.Пресен пример-присъдата за убийството на Елеонора.
geo_19
22 Май 2004 08:42
Мнения: 2,273
От: Bulgaria
Всички заложни къщи работят в нарушение на член 152 от ЗЗД:
152. Съглашение, с което се уговаря предварително, че ако задължението не бъде изпълнено, кредиторът ще стане собственик на вещта, както и всяко друго съглашение, с което се уговаря предварително начин за удовлетворение на кредитора, различен от този, който е предвиден в закона, е недействително.
---------------
Само на това основание те трябва да се затворят.
В крайна сметка, нали човек залага нещо за да получи някакъв бърз кредит.
Защо държавата чрез т.н. "царски заеми" не върши облекчено кредитиране?
Някой теглил ли е "царски кредит"?. Аз съм теглил, но това е за първи и последен път. Вервайте, много е по-лесно да теглиш кредит от която и да е банкова институция.
geo_19
22 Май 2004 08:43
Мнения: 2,273
От: Bulgaria
пардон - това мнение беше за другата статия за заложните къщи.
raven707bg
22 Май 2004 09:05
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
български съд=мафия
(o)g(o)
22 Май 2004 10:39
Мнения: 302
От: Bulgaria
Абе ника ми не е Салвадор, ама няма значение, важното е че са ми отпечатали мнението
LZ
22 Май 2004 11:15
Мнения: 968
От: Bulgaria
За да намалее касапницата по пътищата май е време да вземем пример от северните ни съседи. В Румъния загине ли пешеходец, без значение по каква причина, шофьора влиза за 5г в затвора и точка. Изключението е, ако пешеходеца загине на магистрала - тогава шофьора е невинен. Кратко и ясно, никакви възможности за разни тълкувания и "решения по съвест".
Трябва да ви кажа, че ефекта е поразителен - няма състезатели, а си стъпил на платното, а си предизвикал задръстване! Спре ли трамвая и колите спират.
Не знам какви са им статистиките, но за мен има съществена разлика.
Cassini
22 Май 2004 12:34
Мнения: 93
От: Bulgaria
Подкрепям "Савел" и "вуцидей" , че правната ни култура е много ниска. Тя е такава до голяма степен поради “прекрасната” образователна система и изключително “компетентните” журналисти и медии. Според мен основната причина в България да няма истинско правосъдие е некадърното и корумпирано следствие и прокуратура. Това е пределно ясно точно от случая във Враца, където следствието е водено най-вероятно от някой свързан пряко или косвено с обвиняемия. В никоя медия не съм чул или видял да кажат кой е водил следствието и кой е прокурора по делото. За всички трябва да е ясно, че съдът не може да осъди без неопровержими доказателства.
kaily
22 Май 2004 12:41
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Вуцидей, значи у нас съдът е обективен и затова трябва да си траем, а в Либия се влияе от емоциите на протестиращите и затова там не е обективен и трябва да им сменяме тяхната правораздавателна система ли? А нашата априори да приемем за обективна и да пеем Алилуя.
Нещо хич не те разбрах.
Страхотно го извъртя!
За мен тукашният съд е не по-малко необективен от либийския, само дето там невинните изкарват виновни, а тук виновните-невинни!
Защото каквото и да е станало, станалото е факт-пиян шофьор е сгазил две деца в тревата.
И за това престъпление получава 2 години условно. А в Либия за неумишлена смърт на повече от един човек дават смъртна присъда.
Аз май ще взема да взема либийско гражданство...
вуцидей
22 Май 2004 14:25
Мнения: 257
От: Bulgaria
Кайли, ни най малко не трябва да си траем! Напротив. Особено по въпроса със съдебната система. Както казах (и повтарям от години) там има адски много проблеми, които тровят обществото. "Алилуйята"-та ми беше точно заради фкта, че повече хора почват да реагират на проблемите. Това, което се оптвах да обясня е, че макар ние всички да "знаем", че шофьорът е бил пиян, ако следствените органи не са привели доказателства за това - не е виновен съдът, че не може да отчете този факт при определянето на наказание. Оговорността този случай трябва да се понесе от следствието, което е било под контрола на роднините на шофьора. Вместо да плюем съда, трябва да сме бесни защо тези роднини не са си подали оставка или поне да са си взели отпуск за времето на разследването, и защо не са били командировани следствени служители от СФ. Това е типичен случай на конфликт на интереси - един друг огромен проблем в БТ (същото е да си връщаш имоти от държавата, докато си й премиер и имаш конституционното задължение да управляваш държавните имоти). Надявам се разбираш това което казвам - съдебната система (съда включително) има огромни проблеми. Просто в този случай ми изглежда, че проблемът е бил не на етапа на съда, а на етапа на разследването. Трябва да разбираме, че съдът е ограничен от правила. Независимо какво си мисли съдийката, която толкова плюем тук, за това дело, тя може да отчита само ДОКАЗАНИТЕ факти по него. А доказани не значи, че ние с теб ги "знаем" от вестника. Разберете – доказването е задължение на прокуратурата. Съдът слуша пасивно и само прилага закона към фактите, които са били доказани. Съдът не прави наказателно преследване. Той е безпристрастен арбитър. ТОВА точно е разликата между БГ и либийския съд. Ако либийският съд също се беше произнесъл САМО на основата на доказателствата - сега нашите медици, щяха да са си в БГ. И макар да е адски жалко, че заради несвършената работа на следствието, това е поредното дело, по което не може да се произнесе справедлива присъда, аз все пак се радвам, че поне понякога БГ съдът си върши работата както изисква закона.


Редактирано от - вуцидей на 22/5/2004 г/ 14:35:59

вуцидей
22 Май 2004 14:31
Мнения: 257
От: Bulgaria
И питам –
1. някой от полицията, следствието и прокуратурата, който е работил по това дело ще понесе ли отговорност за неговото опропастяване?
2. Ще направили Инспектората обективна проверка по него?
3. Ще има ли анкетна комисия на Висшия съдебен съвет, която да излезе със публичен доклад? А парламентарна?
4. С какво лице родните на престъпника ще останат на работа и ние ще разчитаме на тях да прилагат закона? Щом има съмнение за това, че са повлияли на хода на следтвието (дори само със оставането си на работа) - те трябва да изхвръкнат от работа и да бъдат спукани от проверки.

Това са реалните въпроси, които трябва да задаваме.
Miranda
22 Май 2004 14:36
Мнения: 14,000
От: Bulgaria
Вуцидей, съгласна съм с теб.
Съдът би трябвало да постанови присъда само в рамките на доказаното.
И ако дадено доказателство не е събрано както трябва, това е само коз в ръцете на защитата.
На мен ми се иска обаче този случай наистина да се РАЗДУЕ докрай и като за урок. Да се посоче кой, кога и къде е сбъркал. Каква е ПРИЧИНАТА за тази наистина нелепа присъда. Два човешки живота са затрити ей-така .
Защото не знам как иначе ще се опазим по пътищата.
При такава присъда , превенцията отива на кино-щракаш с пръсти и си свиркаш, щото знаеш, че и хора да затриеш, пак леко ще се отървеш.


Вуцидей, писах го като отговор на предпоследния ти постинг.
Искаме едно и също-да се разплете този случай.
И дано...
Редактирано от - Miranda на 22/5/2004 г/ 15:01:39

Ина Тодорова
22 Май 2004 15:12
Мнения: 3,086
От: Finland
вуцидей, прав си !Но при теб нещата стигат до констатации.Краен извод не правиш! Изходи не показваш!Откъде идва всичко това?
Смятам , че 12 години , откакто съществува новата ни Конституция , която провъзгласява разделение на властите- то продължава да бъде на ниво на тоталитарно време.
Следствието е зависимо от политическото и изпълнителна власт, прокуратурата-тоже!
И двете- следствието и прокуратурата НЕ СА НЕЗАВИСИМИ ИНСТИТУЦИИ на практика.
От липсата на това разделение на властите е и наличието на огромната корупция в тази система
Това дело много ми заприлича по начина на воденето си на делото на убийството на малкия Пепи.
Сега , моля те , отговори ни , виждам , че имаш сериозни юридически познания- КОИ СА ПО-ГОРНИТЕ И инстанции , които трябва да следят и следствието и прокуратурата- т. е контролът над тях? -Смятам , че в този отговор тук се крие разковничето в не функциониране на правосъдната система в България и не функциониране на цяла държава България .
Освен в тотална смяна на законодателството ни по примера на гъвкавото такова в развитите демокрации на Западна Европа , България трябва да смени цялата схема и функции на правосъдието си , като изгради няколко нива , напълно независими едно от друго!


Добави мнение   Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща