Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Управлението като музициране
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:457 « Предишна Страница 21 от 23 19 20 21 22 23 Следваща
smarty
07 Мар 2005 04:23
Мнения: 1,271
От: USA
Cristo говори на български, но не с всекиго.Много е бил наплашен от ДС в началните си години на имиграция.И понезе има инфо, че нешата в България не са розови /що се отнася до прилагане на старите прйоми по нов начин/, тои все оше има страх към Българските власти и се чуди как Симеон се е осмелил да отиде в България при всичкото му увазение към него.Изгивявал е многократен шок вследствие на измами, които са били резултат от началните му контакти с българи в чузбина.Въпреки всичко , аз лично смятам, че не е забравил България.А и не мозе.Тои е напуснал страната ни в пълнолетна възраст.Наясно е, че не мозеш да избягаш от родителите си и страната , където си израснал, макар и да е опитвал.
Що се отнася до излозбата му в "Centarl Park "I just got it! Nobody else!"
Елена Поптодорова не е "open-minded" и наистина има изразителен акцент, макар и да приказва правилно English.Не винаги употребява типично американския начин на изказ.Това понякога дразни.
Чичо Фичо,
07 Мар 2005 04:39
Мнения: 878
От: Bulgaria
Аналитичната философия на езика, особено що се отнася до Оксфордската школа на обикновения език, разглеждт философския анализ като парафраза. Та в случая "еди-кой си има литературна дарба" не означава нищо освен "симпатичен ми е, понеже е враг на моите "врагове". Както и "безродник" не означава нищо, освен "човек, за когото се опасявам, че живее по добре/по-смислено и/или е по-изявен от мене - форумно или другояче".
*
Това са "емотивни" изказвания, от чиста корист, зад тях няма факти, няма и най-рудиментарен стремеж към обективност. Но самопризнанието по-горе на автора на някои от циркулираните в миналото обидни за нас епитети, допринесли за мои язвителни форумни изказвания, които не бих правил в по-нормална обстановка, е фактическо и се оценява положително и дори малко като дискретно извинение. Да можем да бъдем обективни, справедливи дори към тези, с които имаме напълно различни идеи и вкусове, е основата на цивилизованото състояние на човека.
*
Ние и да искаме не можем да имаме еднакъв опит и вкусове, не можем винаги да споделяме и оценките си за форума, но което винаги трябва да споделяме са ценностите на цивилизования диалог, които за общо удовлетворение започнаха да преобладават, с голямо закъснение, но мехор тарде ке нунка.
*
Неприязънта към емигрантите е реликт от каменната ера на човека. България влиза в ЕС, българите тръгват по света, светът тръгва към България. Форума е място, дето много хора от България за пръв път чуват от първа ръка за своите сънародници емигранти и за чужбината, имигрантите чуват за България. Много колеги от България искрено се интересуват от нашите впечатления от чужбината, ние искрено се интересуваме от техните мисли за България, която ние гледаме отдалече с очите на детската носталгия или със сегашни туристически очи. Нека да разменяме впечатленията си искрено, без взаимна горчивина.
Чичо Фичо,
07 Мар 2005 04:52
Мнения: 878
От: Bulgaria
Смарти, да не го превръщаме в политически въпрос, но Елена направи неадекватно, емоционално преекспонирано изказване на много добър бритиш инглиш от софийския ФКНФ. Лошото не беше, че не говори американски, а според мене не трябва и да опитва. Описа трескаво как българите се били бъхтили яростно с голи ръце за свободата си, след което и не съвсем кратка политинформация как България и САЩ - рамо до рамо, крило до крило. Така не се говори на такова място. Американците, англичаните, че и руснаците, си имат превъзходно отработен светски стил. При нас няма и всичко е до човека - кой ще се случи. Като се махне изказването й обаче, всичко друго беше много хубаво. И ти трябваше да си там - бяха Стефан Груев, Дезире Фархи, много хора от старата емиграция.
Нели.
07 Мар 2005 07:26
Мнения: 609
От: Bulgaria
Смарти, нямам информацията за Кристо за която говориш, но както виждаш твоите факти и моята логика по-горе водят до едно и също нещо. Само човек много тормозен и плашен може така панически да бяга от всякакъв контакт с българи и български власти. За това не ми харесва грубостта с която се обсъжда поведението и изкуството му. Казват, че под Гейтсовете са минали повече от 2 милиона хора. Всекидневно виждах под тях река от хора. Особено впечатляваща и красива е гледката от горе. Мнозина руснаци в тези дни ми казват възторжено - "България завладя Централ парк и Ню Йорк". Какво да им отговоря - ако знаете как се коментира това от българите в Интернет...
Fani
07 Мар 2005 08:19
Мнения: 1,196
От: USA
Пак малко спомени - когато преди n на брой години за пръв път се спомена официално името на Кристо в БГ, някой беше направил интервю с брат му. Та човечецът много тъжно се оплака, че Кристо даже с него не говори на български, и тълкуването му беше не че е наплашен, а че Жан-Клод (с ник-нейм Ван Дам) му забранява. Толкоз.
Meto ot Interneto
07 Мар 2005 11:06
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Ау, г-жа Нели, мерси за вниманието. Разбирам инстинкта на верната съпруга, но що се отнася до лъжите, не прехвърляте собствените си слабости на другите. Цитатът "вродената низост на българина" е точен и е част от интернетен постинг на чичето. Това, че не е скорошен, не го анулира. Хората помнят такива неща. Мисля, че и вие двамата го помните добре.
Анонимността е избор, на който всеки форумен участник има право. Този избор е още по-разбираем, ако си припомним доносите, които писахте до работните места на някои форумци, както и до редакциите на изданията, в чиито форуми се подвизавахте.
Накрая - пишете често, както поединично, така и заедно. За генетиката на българина очевидно не се разбираме, но иначе с удоволствие чета вашите приноси по въпросите на термодинамиката, Брауновото движение, философията и дипломацията. Става веселба, а това е най-важното

Распутин
07 Мар 2005 11:46
Мнения: 2,269
От: Hungary
знаех си аз, че отидих малко "оверборд" с оная, пернАтата думичка. но - страсти!
сега ми е неудобно от много по-меките в изказванията си колеги като комбата. но това е въпрос на личностен стереотип, нима и в реалния живот не е така?
те и кръчмаря паливец го "баннаха" у пандиза за 20 години заради цитиране на камброн...
малко се чете швейк тия дни
Нели.
07 Мар 2005 13:27
Мнения: 609
От: Bulgaria
С горното си изказване, Мето, доказа, че си обикновен анонимен интернетен лъжец. Смятам, обаче, че етиката на анонимите и не анонимните в този форум би трябвало да е една. Когато човек цитира той посочва откъде е цитата или, най-малкото. е готов да намери и посочи откъде го е взел. Когато пък казва лъжи трябва да е готов да отговаря за тях с истинското и име. Анонимността на интернетния лъжец не е вид достоен избор, а човешка съдба. Такива сте и в живота. С какво се различавш от поповски и прочутите му "крадени картини"?
*
Фани, версията, че Кристо не говорил на български дори с брат си, съм я чувала и аз, но не от самия Анани. Той и синът му са идвали понякога на наши изложби. Предполагам дори от къде идва този слух - ако Анани е в една стая само с Кристо и Жан-Клод доброто възпитание изисква те да говрят на език, който всички разбират. За тримата този общ език, както разбираш, не е българския, но може да е френския или английския. Предполагам и ти си изпадал в ситуация, когато говриш с щерка си на английски поради факта, че си заедно с нейни приятелки и те трябва да разберат какво казваш. Или сте на гости, където единствения общ език е английския. Да не говорим, че общуването на разбираем за всички присъстващи език е част от дипломатическия етикет. Слуховете, Фани, се раждат бързо и имат по-устойчив самостоятелен живот от обикновената истина.



Редактирано от - Нели. на 07/3/2005 г/ 14:47:38

Iezuit
07 Мар 2005 13:48
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Трябва да отбележа, че Нели (сос точка) има известно основание да спори с мето. Мето греши относно точния цитат. Точният цитат, колкото и неприятно да ми е да го пускам, е следният:




Българинът, реално и виртуално, с малки безценни изключения, за които само си струва да се пише тук и изобщо да се живее, е духовно сляп: не различава доброто и злото, красивото и уродливото, умното и глупавото, талантливото и посредственото. Той се възхищава от низкото и се възмущава от възвишеното. Поздравява любезно подлостта и тъпче - или гледа тъпо как другарите му тъпчат - доблестта.





Значи - духовно сляп, възхищава се от низкото. Цитат от уважаемия успял форумец Чичо Фичо - без точка.


Та, Нели - сос точка, ти си лъжкиня, а не Мето. И ти го знаеш. Бях те помолил да постнеш къде съм "ви псувал", както ме обвини в дискусиите под една от статиите за антисемитизма. Не цитира, защото нямам такъв постинг. Така че ти лъжеш - както често ти се случва, а не Мето.
П.С - готов съм да се извиня за това, че те наричам "лъжец", ако ти ми посочиш постинг, където ви псувам. Дотогава държа на думите си. Всеки вижда кой е лъжеца във форума - постинга който ти искаше, е горе, а този, който аз искам, няма и да се появи.



Освен ако не фалшифицираш пак някой постинг, както направи навремето с постинг на Сибила.
Распутин
07 Мар 2005 14:06
Мнения: 2,269
От: Hungary
и 100 пъти да го повториш Анани Явашев ще си остане Анани, а не Янани, личния ви приятел, комуто и името не знаете

"Фани, версията, че Кристо не говорил на български дори с брат си съм я чувала и аз, но не от самия Янани. Той и синът му са идвали понякога на наши изложби. Предполагам дори от къде идва този слух - ако Янани е в една стая само с ..."
Създадено от неделка : 07.3.2005 г. 13:27:29
"
"Фани, версията, че Кристо не говорил на български дори с брат си съм я чувала и аз, но не от самия Янани. Той и синът му са идвали понякога на наши изложби. Предполагам дори от къде идва този слух - ако Анани е в една стая само с ...
Редактирано от - неделка. на 07/3/2005 г/ 14:05:19"

давай, неделке, още миг и ще падне заветния хълм

"Фани, версията, че Кристо не говорил на български дори с брат си, съм я чувала и аз, но не от самия Анани. Той и синът му са идвали понякога на наши изложби. Предполагам дори от къде идва този слух - ако Анани е в една стая само с..."
Редактирано от - неделка. на 07/3/2005 г/ 14:47:38
брао неделке, брао, фичова, научихме нещо най-накрая




Редактирано от - Распутин на 07/3/2005 г/ 14:57:32

Налка
07 Мар 2005 14:09
Мнения: 9
От: USA

Нели.
07 Мар 2005 14:25
Мнения: 609
От: Bulgaria
Йезуите, имаш ли нужда от тълкуване на "вродена низост" и "духовно сляп"? Знам, че повечето проблеми на този свят идват от неразбиране смисъла на написаното, но това, все пак, е родния ти език. Мето е лъжец като твърди, че има постинг на Фичо в който той бил писал за "вродена низост" на българина. За това пък за "духовната му слепота" може да поспорим. И тъй като не смятам за продуктивно да давам десетки примери за "духовна слепота" от форума (това обикновено отприщва ненужни изяснявания) ще е по-добре да ти посоча примери от нашата история, тъкмо мина националния ни празник.

Как ще тълкуваш факта, например, че когато турците хващат Захари (Стоянов) единствените, които се отнасят нормално към него това са самите те? Защитават го от българската бабичка, която го кълне до девето коляно защо се бунтувал срещу падишаха (казват й да го помоли за 'бог да прости", щото бил "свят човек' ) или от кръчмаря (българин), който вместо да му даде да пие и яде искал да го бие само да докаже на турците какъв верен поданик е. Това, йезуите, се нарича "духовна слепота". За наш срам, турците, които обичат бабаитлъка и достойнството, са поучавали българите за чиято свобода Джендо се борил.

Цитат от "Записки по българските въстания (стр. 599 от изданието на книгата в 1983) :

"На тръгване турците я попитаха няма ли умрели.

-Ох, баби, двама сина и снаха-каза бабата и се разплака.
-Тогава, бабо, помоли се на тоя комита да рече "бог да прости", той е човек праведен - отговориха турците и ме подкараха

Отведнъж на бабата секнаха сълзите и се замениха с клетви по наш адрес. Дълго време подиря ни се слушаха думите: "Дърво и камъни да плюскаш, на кол и на въже да те видят."

*
От хората съм, които смятат, че всеки човек и нация могат да се развиват и да подобряват нравите си. Точно това става в момента и в нашия форум.

Редактирано от - Нели. на 07/3/2005 г/ 14:44:29

Чичо Фичо,
07 Мар 2005 14:42
Мнения: 878
От: Bulgaria
Йезуите, трудно можеш да ме убедиш в тъждествеността на "духовно сляп" и с "вродена низост". Ако си спомниш дискусията за расата преди няколко седмици (имам цяла тема в другия форум), трябва да се сетиш, че изразът "вроден" за поведенски характеристики, спадащи изцяло към сферата на културата, за мене е безмислен и никога не съм го използвал.
*
Цитатът ми, както не може да не помниш, отразява (с голяма правдивост) атмосферата през есента на 2002 г. и началото на 2003 г. - а сега тя е значително променена. Изваждайки сега тоя цитат от нафталина, абсолютно извън контекста му, ти, въпреки, че казваш, че би било неприятно, очевидно подсъзнатерлно искаш да отприщиш отново тогавашния поток "родническо" праведно възмущение срещу нас (който тогава се насъскваше знаеш от кого и дори се печаташе знаеш къде) и моя отговор на него, разбира се, несъизмеримо по-галантен, но също болезнен за отсрещните. Оценявам постъпката ти като провокативна и недостойна, а също против духа на правилата. Вадене на стари цитати извън контекста с цел дискредитиране на опонент е агресивен акт. Стори ми се, че в последните дни си нормализирахме отношенията и не би трябвало сега да го правиш - но с такива люде човек никога не може да разчита на кохерентност в поведението.
*
"Патриотите"знаят, че такова възмущение от "нравствената слепота" на "българите" извира от писанията на много най-великите български възрожденци националисти и моралисти, напр. П.Р. Славейков ("Не пей ми се" ), Христо Ботев ("Борба", "В механата" ), Захари Стоянов (третия том на Записките) и по-късният Пенчо Славейков ("Бачо Киро" ), и то било изказвано по аналогичен повод. Такъв смисъл има и когато Г. Марков пише за подлостта или когато Е. Дайнов учи, че "по-добре свободен, отколкото роб", "по-добре сам да си случваш нещата, отколкото други да ти случват".
*
Жанрът им е ясен и няма нищо общо с "родничеството" и "безродничеството" тук. В нашият случай е приложим само А. Бебел (немски социалист) с "патриотизмът е последното убежище на "..." (знае се). Всеки нормален човек обича близките си, детството си, родината си. Да се прави от това нормално чувство креслива политическа кауза на омразата е присъщо обаче само на (многоточието от предишното изречение). На такива "патриоти" римата в нашия език е намерена завинаги от Ботев.
Распутин
07 Мар 2005 14:43
Мнения: 2,269
От: Hungary
йезуите, ако нещо не ти е ясно по който и да било въпрос, обърни се за разяснение към неделка. а ако нямаш настолна книга, вземи си записките... (издание 1983) и ги отвори на страница 599. там са фактите. а ако на знаеш какво е това факт, питай пак неделка. тя аслъ само за това тука стои.
Independent Observer
07 Мар 2005 14:53
Мнения: 23
От: United Kingdom
Безмислена* (вж. по-горе) е тази работа, Йезуите, зарежи.

* на повеляновски диалект
Чичо Фичо,
07 Мар 2005 14:54
Мнения: 878
От: Bulgaria
Распутин ни връща към действителността - "патриотите", разбира се, не са чели Записките, и както си спомних, се обиждат до кръв, когато ние безродниците им цитираме Ботев, Левски или П.П. Славейков наизуст.
Нели.
07 Мар 2005 14:56
Мнения: 609
От: Bulgaria
А ето пресен пример как се раждат слуховете и лъжите:


Нели пише :

Фани, версията, че Кристо не говорил на български дори с брат си съм я чувала и аз, но не от самия Анани (беше грешно написано Янани). Той и синът му са идвали понякога на наши изложби.


Но Разпутин разбира:

и 100 пъти да го повториш Анани Явашев ще си остане Анани, а не Янани, личния ви приятел...

*
Разбирането на текста, особено текст на родния ви език, е първо основно условие за водене на нормален диалог. От "той и сина му са идвали понякога на наши изложби" отникъде не следва, че Анани е наш личен приятел. Логиката, която изучавахме в 10 клас, ще ви каже, че от моето изказване може да се разбере единствено, че Анани е бил на изложбите ни и толкоз. "Личен приятел" е субективна трактовка, която няма основание в един един предикат написан от мен. Анани може да ми е, но може и да не ми е личен приятел. В текста, който съм постнала, за такова нещо изобщо не се говори. Ако утре цитирания форумец започне да приказва, че Нели била казала, че Анани им е личен приятел, това ще е поредната форумна лъжа на човек, който не разбира родния си език. Това прилича на абсурдната логиката на поповски, който като чуе думата "изложба" и веднага започва да пише за "крадене на картини"

Редактирано от - Нели. на 07/3/2005 г/ 15:05:15

Чичо Фичо,
07 Мар 2005 15:01
Мнения: 878
От: Bulgaria
Обзървър е прав - каузата е пердута - нужно е цивилизовано отношение към опонента. Така форумът е много по-ведър за всички.
Распутин
07 Мар 2005 15:03
Мнения: 2,269
От: Hungary
цитирате бе, и още как (то аслъ сичко останало без цитатите е ***** - самоцензурирано ) наизуст като се почне от годината на изданието и се свърши с номера на страницата само пропускате да кажете от горната страна на страницата ли е или от долната или некъде по средата
***** - самоцензурирано
Чичо Фичо,
07 Мар 2005 15:07
Мнения: 878
От: Bulgaria
Разпутин, не мисля, че си уцелил правилната врата на форума.
Добави мнение   Мнения:457 « Предишна Страница 21 от 23 19 20 21 22 23 Следваща