Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Момчил Андреев: Животът на кредит е вече правило
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:44 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Калки
20 Мар 2005 23:45
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
....за съжаление
редник
21 Мар 2005 01:23
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
За 15 г. политиците докараха хората да живеят на кредит - така си треперят за работното място и са тихи и управляемии - това и за банкерите е добре-освен сигурните печалби, те също участват във властта...
Чичо Фичо,
21 Мар 2005 01:42
Мнения: 878
От: Bulgaria
Напротив - за радост, но не за всички е достъпно. Така човек получава живот сега срещу бъдещите си доходи, не робува цял живот на вещи, с които да се сдобие малко преди да умре.
Хиршфелд
21 Мар 2005 02:42
Мнения: 1,046
От: Bulgaria
Чудя се защо това платено съобщение е в сектора за Икономика?
Какъв кредит - обирджийство. Казва се, че е 6, 5% за първата година, но услужливо се премълчава колко е за всяка следващите, а лихвите в България, заедно с купчината "такси" по обслужване (интересно а самите лихвите за какво са) са средно около и над 10%, което е много повече от тези в ЕС и САЩ...
anacephal
21 Мар 2005 03:30
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
Да бе, голяма привилегия - да плащаш за всичко от 10 до 25% по-скъпо заради удоволствието да го притежаваш незабавно след като си го видял в рекламата по телевизията..
Братя Стругацки
21 Мар 2005 09:08
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
"...човек получава живот сега срещу бъдещите си доходи".
Фичо, утре ще ни принудят да взимаме кредит срещу бъдещите доходи на децата си!
Банките в България реализилат най-голяма печалба в Европа, и имат най-висока лихва. Това е мафия!
milcho
21 Мар 2005 10:59
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Голям праз, че те тука всички писачи гастарбайтери така живеят от зората на демокрацията, кредит карт и връщат по малко и наново я продължават, чак до камбаната...Това е и европейското ни бъдеще, ще вземаме кредити, ще плащаме само лихвите и блатото става бездънно, но ще караме лъскави коли на кредит, лъскави стоки на кредит, лъскави жени пак на кредит, ако можеш да обслужваш обаче и кредита и лъскавината...
p-k Lukash
21 Мар 2005 11:10
Мнения: 284
От: Bulgaria
верно, за радост на лузери като фичката, макар че и за него още не е достъпно и нема де е барем още 10 годин а после - също поради босилека.
фичка ти не робуваш на нищо щото немаш нищо освен откраднатото. бъдещи доходи също немаш. пребоядисали се за една нощ комунистически философи не се котират никъде.
PeoTaH
21 Мар 2005 11:30
Мнения: 461
От: Antigua and Barbuda
лихвените равнища са относително ниски
Лелеее, аз пък да не забележа колко са ниски, тц тц тц ...
Абе тоя на малоумни ли ни прави
Старшината
21 Мар 2005 11:57
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Много банкери днес, бе. Да не е Никулден
Gitcho
21 Мар 2005 12:11
Мнения: 1,057
От: Bulgaria
Новодомците получават и безплатен подарък - телевизор, DVD или кафе машина по техен избор, а това не е всичко. В пакета включваме безплатна дебитна карта и безплатна застраховка "Живот".

Взимаш едно, получаваш три! Това май някъде съм го чувал ...
taki
21 Мар 2005 13:51
Мнения: 418
От: Bulgaria
Кредит се тегли, ако има перспектива да се върне, ако работното място ми е сигурно поне 50%, останалите са риск. Сега в днешно време никой няма сигурност. Днес предприятието държавно или частно, го има утре не. С тези убийствени лихви и при нарастващата безработица, целта е да ни вземат жилищата на тази които имаме, а и на онези които са си ги купили с кредит, Затова и се чудят как да ни принудят задължително да теглим кредити. (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САНИРАНЕ) например или енергоспестяващи електроуреди.
Когато се нормализира държавата и лихвите по кредитите, тогава ще теглят крадити и здравомислещите, сега разчитайте на онези които нямат пипе.
Льо Клер
21 Мар 2005 14:52
Мнения: 63
От: Bulgaria
А, на магистралата се е обърнал един TIR с канарчета!!!!
Чичо Фичо,
21 Мар 2005 15:31
Мнения: 878
От: Bulgaria
Братя Стругацки, масовото въвеждане на достъпни кредитни карти ще увеличи стокооборота на дребно 3-4 пъти. Удобството е насравнимо - плащаш до месец след покупката (даже да си плащаш всичко от раз), не носиш много пари брой, които да губиш или да ти откраднат, отговорността ти при загубена карта или измама с нея е малка, получаваш гаранция за стоката, може да я върнеш без проблеми, получаваш автоматично отчет за разходите си, което намалява напрежението в семейството, може да се пазарува нощем от машини, по телефона и по интернет (това спестява време и , кредитната карта служи като гаранция при наемане на кола и др., кредитната ти история улеснява неимоверно получаването на всеки друг заем (премахва бюрокрацията), повишава общественото доверие, забравяш също какво значи да искаш заем от колеги до заплата. Конкуренцията сваля лихвите, всеки човек с добра кредитна история получава постоянно по пощата промоции за нови карти с по 6-12 месеца гратисен период (нулева лихва) и възможност да си прехвърли стария баланс по новата сметка, така че дори платежоспособността ти да изостава от харченето за по-дълго - една-две години - може да ти излезе безплатно. Същото се отнася за дребния бизнес.
Чичо Фичо,
21 Мар 2005 15:57
Мнения: 878
От: Bulgaria
Феникс, а може да поръчваш също и лекарства на близките си в България от производителя с доставка до тях, книги от Барнс енд Нобъл дот ком, милиони заглавия, евтини книги втора ръка, с рецензии от читателите. И руски също. Може да платиш таксата за кандидатстване в американски университет на дете в България или билета на майка си да ти дойде на гости. Кредита е кислород за потребителя.
Manrico
21 Мар 2005 16:00
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Важното е да имаш възможност да избираш - да ползваш кредити или не. А интервюто трябва да е отбелязано с "реклама" или "платена публикация".
Грациан
21 Мар 2005 16:41
Мнения: 4,060
От: Canada
Мислех да не обсъждам очевидността на удобствата които кредитирането предоставя на потребителя, но последния постинг на другаря фенкис ( писан с плам и компетентност близки до тези на другаря Феликс Едмундович) някак си ме провокира, а четенето на Достоевски ( на български), като мерило за възвишеност и СЪВЪРШЕНСТВО НЯК'ВО СИ ТАМ, ми върна мили спомени за един друг читател на Достоевски, който се подвизаваше в този форум преди година-две...е по-отколешните читатели се сещат за кого става дума, нали?
1. Кредитът е, както му викат тук, само една възможност! Никой не те принуждава да взимаш кредит! Това трябва на всеки да му е ясно. Ти-потребителя, решаваш дали искаш или не даден предмет да го притежаваш.
2. Освен описаните от Фичо удобства които предоставят кредитите за редовия потребител, трябва да не забравяме, че по-голяма част от бизнесите тук се стартират именно със заеми, тъй като колцина са тия които имат "нужното количество стартинг капитал в кеш"?(ясно ви е, предполагам, и кои индивиди притежават такъв род "мула" и по какъв начин е придобита?) Кредитът е този който върти болшинството от бизнесите по света. Майсторите успяват да произведат печалба с по-висок % от лихвата. Който може - може, който не може - ами фалира там...и изобщо...сега няма да се учим на икономика, я...
3. Аз, лично, поради фактът че нямам четвърт милион долари в cash, взех заем от банката за да си закупя жилище. Минал ли съм се, а, другарю Феникс? Сигурно според теб - минал съм се и още как. Да де, но аз си правя други сметки:
а) този дом е мой и аз живея в него сега и съм си сайбия на адетите, дето има една дума...ако ми писне или по една или друга причина реша да го продам - продавам го и си закупувам друг и толкоз! По всяка вероятност, когато остареем повече с жена ми и загубим енергията, стамината и елана необходими за поддръжката му нищо не ни пречи да го "осребрим" и с "печалбата" да си купим или по-малък дом или апартамент или вила край океан или море...кой знае какъв вятър ще ни завее до тогава, да сме живи и здрави, дето има една дума. За дадения момент, обаче това е домът който задоволява нашите желания, необходимости и в него се чувствуваме щастливи. Е, запомни тая последната дума в предишното изречение...тя е разковничето!
б) ако аз плащам на банката всеки месец по 1300 долара за погасяването му, то тази сума ще си остане 1300 долара до изтичането на договора ми с банката - след десетина години, но ако аз взема под наем жилище със същата квадратура, то наемът ми днес ще бъде 1200-1300$, но след 10 години със сигурност ще е в границите на 2000-2400$ ( статистично изучавайки историческите тенденции, инфлационните тенденции и куп такива странични фактори, да не говорим, че само за четири години стойността на моето жилище ( и за това си има тук коефициенти, сравнителни таблици и информационни банки) се е вдигнала с 1/3 (или цифром от $258 000 за колкото съм я закупил, сега мога да я продам за минимум $380 000...цената за която се продават в момента къщи със същата квадратура, в същия този район)...е според двуизмерните наблюдения на противниците на кредитирането съм се минал, нали? Ами, хубуу, бе...минал съм се...
Та то и кредитирането не лъжица за всяка уста...имам примери на десетки леваци потънали в блатото на кредитната зависимост около мен...така че, за едни кредитът е необходимия морков, докато за други си е тояга, не, ами гьостерица направо...ама то така си е и с другите неща в живота, като погледнеш...кой си може си може, кой не може...или псува можещия, или си ближе раните люти или пък се готви за революция и чака при преразпределението да го "огрее и него".
Harvey Pekar
21 Мар 2005 17:05
Мнения: 573
От: Bulgaria
щех и аз да кажа... ама той грацко вече го рекъл... само да додам... кат го вржеш с кредит, болгарский труженик, под страх от каквото там използват банките за страхуване (било то и бой), се впрега на работа... инак сърба кайве на вересия по цел ден...
Чичо Фичо,
21 Мар 2005 17:27
Мнения: 878
От: Bulgaria
В допълнение към Грацко - Феникс, в американските търговски училища се учи, че източниците на капитал за всеки бизнес са само два - дълг и equity, т.е. заем от банка или др. такава институция и продаване на идеална част от фирмата на други лица срещу част от бъдеща печалба. Не се предвижда даже да имаш собствен капитал от спестени закуски! Ти внасяш предприемачески труд и знания, поемаш риска, това е. Значи без развит и достъпен кредит (да не говорим за развит капиталов пазар, търговията с акции) няма и нови фирми. Няма изобщо никакви фирми, понеже и утрвърдените постоянно се нуждаят от кредит за бизнес цикъла си. Кредита също е стока, цената му зависи от търсенето и предлагането. Колкото повече банки, толкова по-голяма конкуренция за клиенти и по-евтина стока.
Хиршфелд
21 Мар 2005 17:38
Мнения: 1,046
От: Bulgaria
Пак ще кажа, не е лош кредитът, лоши са условията по него в България.

Я Граци и Фичо да ми кажат има ли такъв абсурд някъде по техните географски ширини и дължини, ти да си вземаш кредит, а да ти подаряват DVD или телевизор ?
Що трябва да ми подаряват някакъв боклук. Не мога ли аз да си купя каквото ми се иска, а те просто да ми намалят лихвата?
И нека сравним обективно лихвите по ипотеките или по лизинга за нови автомобили тук и там, пък тогава да обсъждаме лош ли е кредитът или е добър...
Чичо Фичо,
21 Мар 2005 18:02
Мнения: 878
От: Bulgaria
Ще я намалят щом конкуренцията ги затисне. На мене Райфазен в България ми вдъхва доверие. Е, като открият клонове на Чейз и Сити може да предпочитаме тях по навик. Лихвите по ипотеки са по-ниски в САЩ от България, за потребителски кредит реално излизат още по-ниски заради възможността да местиш дълга си при нужда на нулева начална лихва (иначе номинално след гратисния период са високи - до 18-20%). Става дума за хора с добра кредитна история. Да се безотговорен и "виновно" беден, е скъпо. Те плащат повече за банкови услуги и имат по-малък достъп до тях от финансово изправните. Подаръци не сме получавали от нашата банка, тя е стара и не сме взимали още заем, но новите банки май дават по нещо.
Добави мнение   Мнения:44 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща