Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Съдът пусна сръбския военен, МВР - не
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:199 Предишна Страница 2 от 10 1 2 3 4 Следваща »
Devil
29 Апр 2005 08:26
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
http://www.zabasearch.com
Devil
29 Апр 2005 08:54
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
При толкова "специалисти" по Международно Публично Право аз ще си замълча.
otvrat
29 Апр 2005 09:09
Мнения: 22,522
От: South Africa
Защо? Искаше да добавиш нещо ли?
pan4o
29 Апр 2005 09:31
Мнения: 1,262
От: Bulgaria
Пак Бат'Бойко се изхвали преди всичко да е приключило. Както се вижда, хубава работа ама Бат Бойковска. Да си беше се занимавал с free сървърите, тръгнал с сръбски военно престъпници да се оправя. Тя Карла ДелПонте не може да се оправи(кой ли го е еня, де ), че тоз мушмул ще ги оправи.
Meto ot Interneto
29 Апр 2005 10:03
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Изглежда не съдебната, а изпълнителната власт в БГ има нужда от реформа и ограмотяване. Съдът се е произнесъл, но МВР не изпълнява решението му, а се допитва до министерството на външните работи! Такъв абсурд няма никаде по света. За съжаление приличаме на дивашка държава. За контраст, ще ви дам пример с един чеченски главорез, получил политическо убеждище във Великобритания. Въпреки безспорните доказателства за престъпленията му, един районен съд в Лондон постанови, че ако бъде съден в Русия, процесът нямало да бъде обективен (в Русия смъртна присъда няма). Точка по въпроса. Съдът взе решение и то се изпълнява, колкото и да се оплакват роднините на закланите жертви.
Преди да прави заключения, един нормален човек би трябвало да погледне фактите:
Сърбинът не е осъден, а обвинен от хърватите, които са били страна в конфликта, сами имат приличен дял в престъпленията и укриват техните си обвинени (друг е въпроса колко са издържани обвиненията и към хървати, и към сърби).
Сърбинът не е обвинен/търсен от никоя международна съдебна институция.
Ако правителствата се съобразяваха с Интерпол (да не говорим за филиaла му в Загреб), то днешната министър-председателка на Украйна, например, отдавна щеше да е зад решетките.
Българските изпълнителни власти трябва незабавно да уважат решението на собствения си съд и да пуснат полковника да си ходи по живо, по здраво. Това решение не е в разрез с международните закони. Нека хърватите си го изискат от Сърбия.
проф. дървингов
29 Апр 2005 10:07
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Фичо, спри се за малко - двете виенски конвенции уреждат дипломатическите и консулските отношения и нищо повече.
-----
Интересно ми е с какъв паспорт е пътувал полковника, имам подозрения, че веселбата е още по-голяма отколкото ни я казват.
----
А тъпото ни МВнР да прочете и разбере, че полковникът не е осъден, а се издирва с червена бюлетина - има съществена разликар най-малкото ради точността.

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 10:21:57

Baoba
29 Апр 2005 10:27
Мнения: 296
От: Bulgaria
Полковникът, ако беше военнопрестъпник щеше да го издирва съдът в Хага и сърбите никога нямаше да го включат в официална делегация. Гафът е грандиозен, но тава е неизбежно като се има предвид образователния ценз на много от управляващите, начело с най-видния.
hamer
29 Апр 2005 10:42
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
МЕТО ОТ ИНТЕРНЕТО,
Но ББ трябва да остави незабравими следи преди да стане депутат, нали
проф. дървингов
29 Апр 2005 10:45
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Уточняваща информация, която май изчерпва спора


СОФИЙСКИЯТ градски съд постанови, че задържаният у нас ....Чедомир Бранкович има право да се ползва с дипломатически имунитет ..... Според съда сърбинът е влязъл в България като член на официална военна делегация и представлява държавата си по въпросите на отбраната и въоръжените сили, затова се ползва с особен статут на лице, осъществяващо междудържавни контакти с права по Виенската конвенция. Тя гласи, че държавните представители получават гарантиран имунитет и привилегии, за да могат да изпълняват задълженията си. Имунитетът е защита спрямо наказателната юрисдикция на приемащата държава, аргументира се съдът.
Според Виенската конвенция личността на държавните представители е неприкосновена и те не може да бъдат арестувани или задържани.
След като България е уведомена с писмо от военния аташе на Сърбия и Черна гора Радован Милетич за състава на военната делегация, в която под номер 3 е фигурирал задържаният, българската държава е имала възможност да обяви Бранкович за персона нон грата.

-----------------
Фичо, моля за твоите коментари по това решение на съда.
----------------
otvrat
29 Апр 2005 10:56
Мнения: 22,522
От: South Africa
Професоре,
Какво го молиш Фичо за коментар. Той хабер си няма от Международно право, както и от много други неща. Нека си философства.
TDD
29 Апр 2005 11:11
Мнения: 1
От: Bulgaria
За плурализма и независимостта на съда:

Хубаво е и е необходимо да има плурализъм и различни мнения. Но не виждам защо веднага трябва да се отправят нападки към съда!! На нас българите (въпреки непрестанните ни твърдения в обратна посока) ни липсва едно много ценно качество - търпимост... Защо винаги тези които мислят различно от нас са или идиоти или корумпирани идиоти??? Още повече, че в конкретния случай става въпрос за съда... Съдът, който е призван да пази нашите права и свободи Е питам ви, при тези неспирни обвинения и нападки, как очаквате съдиите да имат самочувствие, за да отсъждат това което е справедливо и законосъобразно!!! А не това, което се струва правилно на обществото. И на коя част от обществото??? Още повече, хубаво е преди човек да критикува да се запознае поне малко с материята...

Общо по темата:

В доктрината и практиката на международното публично право няма единна позиция относно имунитета в случаите на престъпления против човечеството. Но тъй като целта на този коментар не е да се превръща в академична публикация вж. напр. делото "Arrest Warrent" на Международния съд от 2002 г. Повечето от доктрините и съдебната практика там са анализирани подробно. Случаят не е съвсем идентичен - става въпрос за външния министър на Конго, който е арестуван в Белгия (страна от ЕС). В тази връзка само искам да направя още един коментар - фактът че сме подписали договор за присъединяване с ЕС не означава, че трябва да загубим всякаква идентичност и да не смеем да направим каквото и да било, че да не би на някой в Европа да не му хареса!!!

Но да се върнем на темата - във въпросното дело съдът отсъжда, че арестът е незаконен!! Все пак обаче и статутът на лицето е различен. Нещо повече, забележете големият брой особени и противни мнения (9 при общо 15 съдии!!). Сигурен съм, че ще ви е изключително интересно да прочетете особеното мнение на съдии Хигинс, Койманс и Бюргентал.

С пожелание за повече търпимост и позитивност,

Весели празници на всички.
проф. дървингов
29 Апр 2005 11:17
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Отврат, що да не коментира Фичо - нали сме свободна държава, и в правилния форум сме , и спазваме добрия тон -
Не съм съгласен, че нищо не разбира, нали е бил на задгранична работа ТАМ(останолото са лични данни), на конкурс се е явявал и сигурно го е спечелил, Вие сте неблагонамерен към него, да не е завист, а

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 11:20:13

kaily
29 Апр 2005 11:18
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Бе накратко.
Престъпник се навира с дипломатически имунитет.
Фащат го и го пускат, щото имунитета е по-голям от престъплението.
И форумът го одобрява с две ръце и четири крака.
В какъв свят живеем?

Като я няма справедливостта и като форумците защитават липсата на справедливост, която е в техен ущърб...
проф. дървингов
29 Апр 2005 11:23
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Кайли, слънчице - само съдът постановява дали някой е престъпник или не, това е положението.
----
Аз не съм прочел Международния съд в Хага да го издирва - а ти ?
otvrat
29 Апр 2005 11:35
Мнения: 22,522
От: South Africa
Професоре,
Ако разбираше, нямаше да прави изявления, че щом не е "дипломат" няма имунитет.
Каили,
Ти как реши, че той е престъпник? Той е сърбин, съден от хърватски съд in abscentia. Аз на такива присъди не вярвам, особено от босненски и хърватски съдилища.
vs
29 Апр 2005 11:37
Мнения: 860
От: Bulgaria
Професоре, тук не става въпрос дали е престъпник, а дали има заповед за задържане. И ако има такава запвед - чий е гафа.
spunk
29 Апр 2005 11:49
Мнения: 48
От: Bulgaria
Излиза че Сърбия и Хърватска са неспособни да си разрешат този проблем касаещ наи-вече тях...Добре, че има ББ (да не се бърка с Бриджит Бардо!) да им направи едно "показно" и да се опита да "печели, когато двама се карат"... Накрая ще ни "набута между шамарите"... това се казва "висш пилотаж в дипломацията"... особено на Балканите, където и без друго е сложно и не е нужно да си "избираме" враг като можем да имаме двама приятели... аман се каза от ненужни проблеми и караници, заради собствен PR...
otvrat
29 Апр 2005 11:53
Мнения: 22,522
От: South Africa
Самият акт на ареста е грубо нарушение на международното право. Даже не е било необходимо да стига до съд, за да го освободят. Това е трябвало да направи бат Бойко веднага след ареста. Но добре, че имаме някои съдии, които назнайват нещичко. Бат Бойко, естествено, си няма хабер, че в международното право основният принцип е на реципрочността. Нито една нормална държава не се ебава с чужди граждани, ползващи се с имунитет, защото същото веднага ще се случи на нейните граждани, ползващи се с имунитет. Но кой да му ги каже тези неща на огнебореца?
проф. дървингов
29 Апр 2005 12:01
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
VS, ти ми кажи - вестниците говорят, че се издирва с червена бюлетина по повод повдигнати обвинения за нещо си - аз не знам това да значи заповед за задържане (не съм огнеборец), а ти знаеш ли ....
--------
Не ми е известно заповедите за задържане да имат екстериториално действие, освен ако не са постановени от особени съдилища (например този в Хага), какво ще кажеш ?
--------
Какво ще речеш за факта, че МО потвърждава състав на официална военна (сиреч правителствена) делегация, в която, както се твърди, е включен "престъпник" - чии е гафа ?
-------
И накрая две думи за твърдението на шефа на Гранична полиция, че на излизане ще го арестуват - хипотеза - полковника си заминава по живо по здраво с колата на сръбские посланник (да направим примера още по-скандален - скриват го в багажника) - как ще я провери гранична полиция при очевидното нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения (просто казано всяка кола с червен номер не подлежи на проверка), най-много ще му погледнат паспорта и след това какво правим ...... аз не знам

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 12:10:13

99
29 Апр 2005 12:04
Мнения: 4,830
От: Eritria
интересно защо кога бат гойко поиска от хрватите да арестувая заподозрените за убийството на бай миле они му показая среден пръст. между другото у некои хрватски вестници се коментира, че заинтересовани са подложили на гойчето динена кора
Добави мнение   Мнения:199 Предишна Страница 2 от 10 1 2 3 4 Следваща »