Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Съдът пусна сръбския военен, МВР - не
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:199 « Предишна Страница 4 от 10 2 3 4 5 6 Следваща »
проф. дървингов
29 Апр 2005 13:41
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Те това е май новата правна докрина
Да се надяваме, че на апелацията съдът ще се съобрази с преамбюла (защо с преамбюла, а не с текстовете на конвенцията бел.моя) на Виенската конвенция, където привилегиите и имунитетите се прилагат не за изгоди на тези лица, а за ефективно осъществяване функциите на дипломатическите представители. ....... По думите на ген. Борисов съдът не е взел предвид Конвенцията за неприлагане срока на давност по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството (когато са доказани с влезнала в сила присъда бел. моя). Също така съдът не се е съобразил с резолюция на Общото събрание на ООН - 3074 от 3 декември 1973 година, където са залегнали принципите на международното сътрудничество при разкриването, арестуването, екстрадиране и осъществяването на виновните за военни престъпления и престъпления против човечеството (как се осъществяват виновните).... Според ген. Борисов съдът не се е позовал на принципите на международното право признати в Хартата на Нюрнбергския трибунал, и с присъда на трибунала от 1950 година (коя от многото и срещу кого - Видкун Куислинг или правителството във Виши), където в точка 3, дори и държавен глава или висш представителен орган (??)носи наказателна отговорност при извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството.....Не е взето под внимание и писмото на Министерството на външните работи (това няма да го коментирам - има други специалисти за това), че независимо от статута на лицето при положение, че същото се преследва за престъпления против мира и човечеството то не се ползва с имунитет по смисъла на международните конвенции, смята още главният секретар на МВР.

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 13:43:56

Крез McDuck
29 Апр 2005 13:50
Мнения: 835
От: Bulgaria
Де го Хелзинкския комитет да изреве на умряло? Да не са си оправили резбата, че мълчат досега?


Бранкович казал "Чудна земя бугарска". Така ами, той си знае човека, че по време на най-голямата сръбска "демокрация" и съд и прокуратура бяха на едно мнение с Милошевића. Прав е да се чуди на тоз разнобой и анархия, дето са при нас.
Dominus
29 Апр 2005 13:52
Мнения: 1,056
От: Bulgaria
проф. Дървингов,
както сам отбелязахте, престъплението а такова, само след като бъде доказано пред съд във всичките му елементи (съставомерност=има ли престъпление, извършител, вина). Арест на "предполагаем извършител на престъпно деяние" означава чисто и просто, че - както сам твърдите- срещу лицето няма влязла в сила осъдителна присъда, но срещу него има наказателно преследване (в досъдебна или съдебна фаза).
Той има статут на заподозрян (в полицейска фаза) или обвиняем (ако му е повдигнато обвинение). Арестът осигурява присъствието на лицето в нак. процес.

Въпросът за "европейската правна доктрина" е малко зле зададен - не е доктрина, а законодателство:
- "Европейският мандат за задържане" разшири териториалната компетентност на правоохранителните органи на страните-членки на ЕС (това е съдебен мандат, който може да бъде изпълнен както от полицията по местонахождение на лицето, така и от полицията на държавата по принадлежност на съда)
- Същият обаче не решава всички процес. пречки за арест на чужда територия - ако държавата по местонахождение е задължена да осъществи ареста, то тя може и легитимно да откаже последващото предаване на чуждата държава, когато предвиденото в чуждия НК наказание за престъпния състав е по-голямо от това в собствения й НК)
- ЕвроКонституцията създава Европейска Прокуратура - тук целта е ясна.
99
29 Апр 2005 13:59
Мнения: 4,830
От: Eritria
господи (да те ебем па и тебе у божеството ), ДОСЪДЕБНАТА фаза по отношение на тоа фатмак е прекратена. има издадено постановление за задържане от РАЙОНЕН съд у хрватска по ПОДОЗРЕНИЕ за участие.... хрватскио интерпол пуща црвено картонче ПО ИСКАНЕ на бат бойко СЛЕД задржането ЗА ДА НЕ СТАНЕ МЕЖДУНАРОДЕН ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ (цитирам само ХРВАТСКИ весници).
междувременно масово се пише за ГЕНЕРАЛ, обвиняем и ОСЪДЕН за престъпления през 1999 г (а не през 1991). на това у некои среди му се вика активно мероприятие
проф. дървингов
29 Апр 2005 14:01
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Доминус, и двамата знаем, че "европейския мандат за задържане" все още не действа и не е приложим за България;
Някога може и да стане норма, но сега не може да служи за оправдание за тези необмислени действия, излагащи Републиката - вижте сам -> и БББ не се позовава на него, то ли от незнание, то ли по друга причина.
kaily
29 Апр 2005 14:03
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Вече почвам да се чудя как задържаха Садам Хюсеин, като не е съден още.

Ако не е осъден, няма задържане.
Ама не можеш да го задържиш, ако няма съдебно решение.
Че как се ловят престъпниците изобщо тогава?
+
Бе дим без огън няма, защитавах кучетата, циганите, прасетата, изчезващите делфини, ма цел форум да защитава престъпник, кой не бил престъпник, що нямало решение...ми...
Бе чии интереси защитавате? На престъпниците.
А техните интереси са срещу вашите интереси.
Направо ме учудват коментарите.
Се е било да е било, ама толку вртоглав народ ...
Dominus
29 Апр 2005 14:04
Мнения: 1,056
От: Bulgaria
Именно, професоре!
Прочетете първия ми постинг за Интерпол, на когото ББ се позовава
99
29 Апр 2005 14:05
Мнения: 4,830
От: Eritria
кайле, саддам хюсеин беше задържан от окупационна армия, по същите международни закони, по които партриарх евтимий е задържан от турците преди 7 века
Крез McDuck
29 Апр 2005 14:11
Мнения: 835
От: Bulgaria
Не е осъждан в Хърватска. Задържан е заради някакъв списък от 1993 издирвани лица от хърватската прокуратура.


“Политика”: Защо армията не е проверила дали Чедомир Бранкович се намира в списъка на издирваните

29 април 2005 | 11:40
Агенция "Фокус"



Белград. Българският съд освободи арестувания полковник на армията на Сърбия и Черна гора Чедомир Бранкович с обяснението, че има дипломатически имунитет, пише днес сръбският вестник Политика. За момента е известно, че полковник Бранкович не е осъден за военни престъпления в Хърватия, както първоначално се предполагаше.
Изданието посочва, че той е арестуван, тъй като неговото име се намира в известния списък 1 993 на Хърватската държавна прокуратура, в който са включени всички лица, срещу които се водят съдебни дела. Първият човек на центъра за документация и информация “Веритас” Саво Щърбац заяви за “Политка”, че през май 2004 г. се е състояла среща между високопоставени държавни служители на Хърватия и Сърбия и Черна гора. На срещата хърватските държавници са съобщили, че срещу 4 721 лица са повдигнати обвинения за военни престъпления. Става дума за сърби от Хърватия , войници и офицери от бившата Югославска народна армия и няколко десетки членове на хърватските полувоенни формирования и полицията. “За съжаление този списък никога не беше публикуван, въпреки че Хърватия имаше ангажимента да го изнесе публично. Ние започнахме да събираме техните имена по различни пътища, за да уведомим тези хора какво може да им се случи”, каза Саво Щърбац. По неговите думи почти 100 000 сърби са се страхували, че може да са включени в този списък.
През септември миналата година, под натиска на Европейския съюз, държавната прокуратура на Хърватия “смекчава” списъка и публикува нов, този път с имената на 1 993 души, които са били заподозрени или осъдени за военни престъпления.
По информация на “Веритас” полковник Чедомир Бранкович до август 1991 г. се е намирал в казармата на Югославската народна армия в Беловар. Тогава военна единица на Югославска армия е била изпратена на военни учения в близост до Окучан. През това време казармата в Беловар е била превзета от силите на хърватската армия и полиция и гореспомената военна единица никога не се е върнала обратно. Става дума за формирование, в което се е намирал и полковник Бранкович.
Срещу Бранкович и още тридесетина души е повдигнато обвинение за нещо, което се е случило или не се е случило в рамките на техните отговорности, коментира още “Политика”.
Старшината
29 Апр 2005 14:25
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Опаааа, хванахме и другия с червена булетина! Подробности - другаде.
Nikolll
29 Апр 2005 14:29
Мнения: 110
От: Bulgaria
Старшината
29 Апр 2005 14:32
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Може ли да се обединим около приблизителното обобщение: "ббб прееба от мерак политическата си кариера" ?
Dominus
29 Апр 2005 14:35
Мнения: 1,056
От: Bulgaria
Впрочем, случаят е класически за "ефикасността" на ББ и за невъзможността за диалог със съда. Полицаите си прилагат полицейщината (вкл. и Интерполовата - ха, как хубаво се получи), съдът не признава правното основание на ареста. А между всичко това, защитникът на военния е получил забележителен хонорар. "Защо да е просто, като може да бъде сложно" - любимият принцип на адвокатите.
The Fool on the Hill
29 Апр 2005 14:35
Мнения: 2,055
От: United States

Казусът е забавен, дума да няма. Btw, такива случаи оправдават наличието на съдебен състав от хора, а не автомвтизирана система - нарушение (престъпление) <-> наказание.
Но в рамките на здравия разум, не ме напуска подозрението, че ни е била подложена динена кора, а шапкарите от МО не са я видели. Сега да видим как ще се оправят МВР, МВнР, съд и пр. Кайли е башка в сметката.
Dominus
29 Апр 2005 14:38
Мнения: 1,056
От: Bulgaria
Моля, да не се бърка простото ББ с великата B.B. (Бриджит Бардо)
проф. дървингов
29 Апр 2005 14:39
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Ваше старшинство, плахо си позволявам да отбележа, че грешите -> бюлетината трябва да е жълта.
AMICUS
29 Апр 2005 14:40
Мнения: 22
От: Bulgaria
Za koy li pat wetsche se slutschawa towa? Policiata zalawya daden prestapnik, a sadat go oprawdawa (pri izplaschtane na saotwetnia podkup, inaytsche nyama da go oprawdae). Dokoga schte prodaljawa towa? Yawno, tsche tryabwa da pusnat nyakoy izwraten ubiec-recidiwist, izdirwan v celia swyat, ta da gramne mejdunarodnata presa i da se zatwardi mnenieto na Zapad, tsche tuka e edna anarhitschna i prestapna darjawa, koeto vsaschtnost e istina. I moje bi pak nyama da se promeni nischto. Ami kato e tschlen na delegacia i ubie tschowek, pak li tryabwa da go pusnat, s oprawdanieto, tsche imal imunitet?
99
29 Апр 2005 14:43
Мнения: 4,830
От: Eritria
тука вече позна. преди време един пиян американски морски пехотинец утепа цело семейство близо до хасково и мириканците си го изведоа за нула време от страната. на бат бойко ората са го ескортирали до мириканското посолство и после до летището. не помним некой да е цитирал виенската конвенция (чичо? каде си бе датеба у дипломато? )
Dominus
29 Апр 2005 14:43
Мнения: 1,056
От: Bulgaria
Пътят към феодалната инквизиция е постлан от Amicus-чета
famous
29 Апр 2005 14:55
Мнения: 552
От: Bulgaria
Бойко е пропуснал и дипломатическия имунитет на военния. Слаб 2, Бойко.
Добави мнение   Мнения:199 « Предишна Страница 4 от 10 2 3 4 5 6 Следваща »