Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Този парламент се крепи на чантата ми
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:212 « Предишна Страница 10 от 11 8 9 10 11 Следваща
Нели.
24 Май 2005 22:04
Мнения: 609
От: Bulgaria
За това, че все по-малко деца в България ги знаят обинявайте родителите (дори не учителите). Предлагам също паралелно с изучаването им на български да се преведат на английски и да се направят на рап парчета (но не на чалга, макар...кой знае). Може пък да помогне. Ще пиша и на Граци - той ще прави музиката, а Фичо преводите.
Олег Офренов
24 Май 2005 22:06
Мнения: 961
От: Bulgaria
На годишния концерт на българския детски хор в Ню Йорк ще научим децата да пеят "Върви народе" на английски.

Днес, между многократното пеене на химна на св.Братя един детски хор изпълни и "Ода на радостта" на български. Звучеше не по-зле от оригинала на немски и може би доста българи чак сега разбраха за какво се "разказва" там.
Това, разбира се, се дължи на огромното словно богатство и несравнима гъвкавост на българския език, на който може безпроблемно да се преведе всякакъв текст от латински езици. Единственото условие е, преводачът да владее поне 5-10% от българското словно богатство, а това е почти изключено.
Old Emigrant
24 Май 2005 22:07
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Интересно би било мнението на местните спецялисти в областта на човешките права. Ако питате мен - Циганска Работа + Нашенски Бабаитлак

Цигански погром в квартал “Захарна фабрика”
53-годишен професор по история в кома след мелето
Милена Орозова
Всеки ден роми крадат тонове желязо
На 5 април през нощта група цигани откраднаха цял влак от гарата в Перник. Бандата откачила 13 вагона от композицията през нощта. От 8 от тях мургавите смъкнали старото желязо. Те сръчно изнесли на ръце 8 тона желязо и го сдали в близкия пункт за изкупуване на метали.
Всяка нощ банди от по 40 цигани нападат жп гарата в Перник. Половината от тях замерят полицаите и охранителите с камъни, докато другите разтоварват вагоните със скрап. Ежедневно по около 8 тона желязо успяват да откраднат ромите, казаха тогава полицаи.
Често се случвало, още докато влакът е в движение, циганите да се качат на вагоните и да изхвърлят желязото, което по-късно събирали и пак предавали в пунктовете. Около почти всички гари има пунктове за изкупуване на метали. За 1 килограм до неотдавна циганите взимаха около 30 стотинки. Така само за една нощ банда изкарваше по около 2500 лева.
От набези на цигани в началото на април пропищяха и хората в Дупница. Тогава стана ясно, че сградите на бившата казарма в града са разграбени почти до основи. Унищожени са шест склада, а щетите са за над 150 000 лв. Всяка нощ полицейски сирени разгонвали мургавите крадци, но на следващата те пак идвали. Те пращали бременни жени и деца, за да не може полицията да им направи каквото и да било. (!?)
---
Снимки: Венета Райновска
Собственикът на кафето Костадин Николов показва петната от кръв след масовия побой.

Цигански погром в столичния кв. "Захарна фарбика" направиха около 50 мургави в 20.30 часа на 23 май. След пиянски скандал те нападнаха група абитуриенти и дошлите полицаи. Участниците в мелето се замеряха с бутилки, счупени стъкла, камъни и пръти. В боя най-тежко пострада 53-годишен професор по история, който е приет в "Пирогов", но е в кома.
Всичко започнало по време на абитуриентския бал на Павел Атанасов, който празнувал завършването на техникума "Хенри Форд" (!?) с голяма компания свои приятели. Купонът бил организиран в квартално кафе в бл. 29. В съседна кооперация обаче циганинът Атанас Иванов бил поканен на рожден ден на свой приятел. И двете компании независимо една от друга се почерпили стабилно. Привечер Атанас Иванов решил да си тръгне, но преди да се прибере в циганската махала се отбил в кафето на бл. 29, за да обърне едно последно питие. Собственикът на кафето Костадин Николов обяснил на Атанас, че не може да си допива в заведението, тъй като то е резервирано за бала на Павел. Циганинът обаче започнал да псува празнуващите. Те пък го избутали навън.

----------------------------------------- ---------------------------------------

"Сега ще видите българи", (!?) заканил се ромът и хукнал към циганската махала, събрал всички мъже и по-големите деца и ги насъскал срещу абитуриентите. Въоръжени с бутилки, счупени стъкла и пръти циганите нахлули в кафето с абитуриентите. Те наскачали и започнали да отвръщат със столове, парчета от маси и бутилки.
Десетки хора в масов бой заварили първите полицаи, извикани на мястото. Със щитове и палки те опитали да разтърват мелето, когато един от абитуриентите започнал да стреля във въздуха (!?). В суматохата няколко бутилки ударили и униформените, но все още не е ясно, кой е замерял ченгетата, коментираха от полицията вчера. Всичко утихнало, когато двама от циганите били прибрани в патрулките. Други роми били натоварени в линейки и закарани в "Пирогов". Абитуриентът и баща му също били тежко ранени и отведени в болница. Когато тълпата се разотишла полицаите намерили окървавен 53-годишния професор по история Станимир Калоянов. Той вече не практикувал професията си, а работел като охрана на банка. (!?)Професорът бил приет в болница в кома и според лекарите състоянието му е много тежко, защото е с разбита глава.
Нищо не сме му правили на циганина, той ни нападна, а после доведе и родата, разказаха вчера момчетата, който празнували абитуриентската вечер. Сред тях имало и момичета, но те избягали веднага и не са пострадали.
"Шест наши момчета пострадаха, едното е с 16 шева на главата, пребиха ни защото сме цигани и не си знаем правата. (!?) Ние нищо не сме направили", надвикваха се вчера циганите в махалата при вида на фотоапаратите. Те заявиха, че няма да пускат децата си на училище, защото всеки път когато излязат, българите ги пребивали. Как при това положение циганите са си пили кротко в отсрещното заведение не стана ясно. (!?)

----------------------------------------- ---------------------------------------


"От страх и хляб не можем да си купим, до магазина да идем пак ни бият. И полицията е в същата мафия, защитава българите, а нас ни бият за няма нищо. Но без цигани в Европейския съюз няма да влезете, защото ни нарушавате правата" (!?), нареждаше ромка от махалата.
Според полицията проблем между циганите и българите в "Захарна фабрика" нямало. Това бил случаен инцидент, който може да стане навсякъде и по всяко време. (!?)
Чичо Фичо
24 Май 2005 22:16
Мнения: 24,838
От: United States
Олег, личи си, че знаеш само български
Олег Офренов
24 Май 2005 22:23
Мнения: 961
От: Bulgaria
"Олег" е превеждал от чужди езици, когато ти си ходел прав под масата. И го знае от собствен опит, а не от Интернета.


Редактирано от - Олег Офренов на 24/5/2005 г/ 22:23:50

paragraph39
24 Май 2005 22:28
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
OLD EMIGRANTчо,
Ти, МАЙ, четеш другите/ и мен, също/ тук “по Диагонала”?!
Казал съм МНОГО ЯСНО на кого разчитам /и апелирам към тях!/, за да се оправи ВСИЧКО в България!
Казал съм, че разчитам на КАЧЕСТВЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ-ЕМИГРАНТИ /”ДЕЗЕРТЬОРИ”/- те да се ВЪРНАТ час по-скоро в България и да ОПРАВЯТ качествено ВСИЧКО в България!
А ако те НЕ са “качествени български граждани”- и, поради това им “НЕкачество”, НЕ могат да оправят качествено България- да НЕ се връщат в България, а дза си стоят там, и да НЕ гласуват “НЕкачествено” в чужбина, ако НЕ са си изпълнили ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на български граждани-ДАНЪКОПЛАТЦИ към Бюджета на България!!!
СЕГА ЯСЕН ЛИ СЪМ?!
Нели.
24 Май 2005 22:28
Мнения: 609
От: Bulgaria
Не знаех, че можело да се учи чужди езици по интернет, Олег. Май-май, кво нещо.
За първи път чувам, също, за феномена да превеждаш чудесно от немски на български с 5% владеене на родната ни реч. Сладуран.
Old Emigrant
24 Май 2005 22:45
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
параграфка - ясен си ми отдавна, мои човек. За сажаление - понеже в много случаи харесвам това, което пишеш. Иначе си прав че някои ги чета по диагонала - просто не намирам за нужно да си губя времето. Само (поне заради себе си) не бади такав наивник. Едва ли ще се намери качествен емигрант дето ще си захварли рахатя и ще доиде да ви оправя бакиите. И качествения и некачествения имат само един живот. Страхувам се че всеки "качествен" емигрант дошал да ви оправя едва ли го прави от едните добри чувства. Искаш ли да ти го докажа или просто настояваш да си останеш наивник? Anyways, щом толкова ви харесва ниaкои да ви оправя...
другаря Тодар Живков
24 Май 2005 23:05
Мнения: 1,042
От: Bulgaria
Чичо Фичо
[Златен]
от USA
Щерка ми знае Михайловски наизуст, пеят го в българския детски хор, но за пръв път почувства както трябва текста, като го прочете на английски - макар че сме й го обяснявали дума по дума на български.

Правилно е да се превеждат български произведения на чужди езици, за да могат и чужденците да се възползват от българската култура.

Предвид сагашното ни състояние, ша требва малко да се снишим и да сменим тактиката. Сага не може България да "духовно покори страните, които завладя със меч", както
"Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир."
А това некак си требва и сага да стане, с помощта на "високите" технологии.
Естествено е, че за чужденеца е много по-лесно да научи Българската азбула, отколкото Латиницата, т.к. Българската азбука е несравнимо по-съвършена и опростена от Латиницата.
Големият проблем обаче е Българският език, който е толкоз сложен и многообразен, че и българете не могат се оправи с него, да не говорим за чужденците и другите хора с по-ограничени интелектуални възможности.

Ако някой държи "щерка" му да "почувства както трябва текста" на Химна, ша требе да възложи на некой човек с българско самосъзнание да свръши тая работа, като й го обясни на български и по възможност на место, в България.
На чужденец естествено ша требва да се преразказва на английски, но по тоя начин никога нема да го направиш българин.
За да може все пак и чужденеца да придобие белга престава за духа на Химна, не бива да се използва осакатения и фалшифициран от цензурата текст, а оригиналът - " Химн на Кирил и Методий".

Колко от 33-те милиона американци от ирландски произход говорят гелски?

Наскоро известни български историци приведоха данни, че населението на Българската империя по времето на Цар Самуил е било 2 пъти по-големо от населението на Британските острови (всичките).
Може ли некой, по възможност нормален, да ми обЯсни, как от пикливата Ирландия се изнесоа "33 милиона" в Америка?
Ако вече е доказано обаче, че сите наследници на "митохондриалната Ева" са минале през Ирландия, оттеглям питането.

TELESHOP.
24 Май 2005 23:15
Мнения: 452
От: Bulgaria
За първи път чувам, също, за феномена да превеждаш чудесно от немски на български с 5% владеене на родната ни реч. Сладуран

Госпожо., все пак българския няма 5000 думи, а над 500 000 до 1 милион.
5 до 10% са доста голямо количество и не са за всяка уста лъжица. Не го бъркайте с Иврита, па и с английския, много моля!
paragraph39
24 Май 2005 23:47
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Прегръдката на автор и читател
Дубравка Угрешич


Литературата загуби аурата си на изключителност. Това се случи почти незабележимо и има много причини. Институцията на националната литература, която пазеше изключителността си чрез мрежа от защитни фактори - факултети, академии, образователни системи, институти, архиви - постепенно западна и загуби, макар и не напълно, значението си. Литераторите, най-напред американските, по-късно западноевропейските, и още по-късно източноевропейските, приветстваха изчезването на всякакви политически, национални, религиозни, идеологически, традиционални принуди. Пред тях се откри широкото поле на идеологически индиферентния книжен пазар и въодушевени и изпълнени с доверие в равноправната надпревара (трябва да победи най-добрият!) те приеха пазара. Наистина при това пропуснаха да забележат, че ако липсват идеологии, в идеология може да се превърне самият пазар.
След загубата на изключителност литературата, колкото и парадоксално да звучи, спечели изключителност. На демократичния пазар всички имат право на глас. Вярно е, че не всеки може да бъде хирург, математик или пианист, но когато се оказа, че всеки може не само да пише, но и да печата книги, много се ориентираха към пазара. Литературата стана достъпен на всички входен билет за вечността или също тъй общодостъпен билет за достъп в орбитата на избраните. Изведнъж стана явно, че всички живеем в един демократичен свят, в който всички говорят и никой не се вслушва. Ако един ден всички почнат да пишат, ще настъпи време на всеобща нечуваемост, пророкува преди двайсет години Милан Кундера - и очевидно думите му са запазили валидността си.
Очевидно автор и читател са най-самотните и застрашени видове. Понякога нещата изглеждат така, сякаш живеем във "451° по Фаренхайт", онази опака антиутопия, написана преди петдесет години от Рей Бредбъри.
Eisblock
25 Май 2005 02:01
Мнения: 9,157
От: Iceland
katana,

какво да Ви обяснявам, любезни?!

Че то е написано в прав текст. И да допълня - не съм имигрант...

PS Процентното разпределение на свястни и .... не до там свястни хора е еднакво навсякъде. Било в БГ, било в Чужбина.

Забравих да допълня: - Аз предлагам за да се впише "Върви народе...." в културния заден план, нека се запее освен на предложения език и като РАП.... Ще прилегне като юмрук в око!

Редактирано от - Eisblock на 25/5/2005 г/ 02:07:11

paragraph39
25 Май 2005 02:09
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Легендата за добрия цар ми помогна
Ще ме атакуват за имотите, казва Симеон Сакскобургготски пред френската TV 5


Премиерът Симеон Сакскобургготски даде интервюто пред TV 5 на "Дондуков" 1
ФОТО "СТАНДАРТ"
- Г-н премиер, вие триумфално спечелихте изборите преди 4 г., след което дойде времето на разочарованията. Кое беше най-сериозното препятствие, което трябваше да преодолеете?- Може би да съживим икономиката, като в същото време запазим валутния борд, т.е да се съобразим с МВФ и Световната банка. Искам да подчертая, че икономическото развитие се дължи до голяма степен и на юпитата, които влязоха в политиката и оставиха добри позиции в чужбина, за да дойдат и да работят за България.

- Важен проблем, който се опитвате да разрешите, е трагичната история с българските медсестри в Либия.
- Този проблем е изключително сложен, като се има предвид колко много фактори са от значение, например икономически - Либия има голям дълг към нас, две концесии за проучване на петрол са предоставени на България. Важна е и международната обстановка - атентатът в берлинската дискотека, случаят "Локърби", промяната на външната политика на Либия, подписването на договора ни с ЕС и естествено подкрепата от страна на държавите, които са шокирани от присъдата. Не бих си позволил да коментирам либийското правосъдие. Трябва да проявим разбиране към трагедията на либийските семейства, загубили децата си, или чиито деца са болни.

- Може ли да се каже, че има известно разочарование по отношение на европейската идея?
- Вероятно това важи за онези от моите съграждани, които са в тежко материално положение, но съм сигурен, че при втори мандат ние ще можем да се ангажираме много повече с отделния човек. Мисля, че у нас подкрепата за Европа е много силна. Няма го усещането, че ще загубим нещо, по-скоро ми се струва, че младите са въодушевени.

- Много често не успявате да скриете вълнението си и в същото време за вас се казва, че сте доста резервиран?

- Вярвам, че истината винаги е някъде по средата. Аз съм особено чувствителен към добрината на хората. От друга страна, съм резервиран, защото това си е моят начин на работа.
Изпитвам ужас от популизма от мисълта да играя някаква роля, толкова е фалшиво. Сигурно съм твърде стар, за да се променя, но това съм аз. Мисля, че човек е господар на мълчанието си и жертва на онова, което казва.

- Когато спечелихте изборите, казахте, че за 800 дни положението на хората ще се подобри значително. Сега ви упрекват, че не сте спазил обещанията си?- Нещата се абсолютизират и се гледа на тях от позицията на наблюдаващия, а не на онзи, който е на бойното поле. Ако се отчете увеличението на пенсиите с 43% през тези 4 г., не мисля, че това е провал. Безработицата намаля с 6%. Виждам данните за покупателната способност на хората преди и сега и те са впечатляващи. Голяма част от онова, което обещахме, че ще направим, беше факт едва няколко месеца по-късно и нещата продължават да се подобряват.

- Децата ви и съпругата, които много обичате, като цяло стоят настрана?- Има известни идеологически и политически предразсъдъци. Съществува страхът, че ако синовете ми се върнат, ще плъзне убеждението, че имам някакви династични стремежи.

- Не съжалявате ли за избора си да станете премиер?
- Не. Върша си работата и не си задавам много въпроси. Може би по-късно ще спра, за да разсъждавам относно избора си.

- Понякога, когато имате трудности, не ви ли съблазнява мисълта за Мадрид?

- Да, със сигурност. Чувствал съм дори отчаяние, но в това е предизвикателството. Някой казваше, мисля, че кралицата майка на Великобритания: "Never complain, never explain!" (Не се оплаквай и не давай обяснения!) Мисля, че е безсмислено да се оплакваме. А и обясненията не вършат кой знае каква работа.

- Има дискусии относно връщането на личните царски имоти. Тези имоти толкова важни ли са?

- Имотите бяха върнати с реституция, както и на повечето мои съотечественици, чието имущество е било конфискувано. Родителите ми и дядо ми са отчитали много прецизно кое е принадлежало на короната и кое е било лично имущество. Така че върнатите имоти са били изцяло частни, както и на другите граждани. Ако този въпрос притеснява някои хора, то това са онези, които са повлечени от инерцията на предишната система. Но това е дискусия, която ще се употреби в предстоящата кампания да се опетни някой, като се каже, че е богат. Бих казал, че трябва да е обратното, защото това е гаранция, че този човек не краде

- Имате ли толкова власт, колкото хората си представят, че има един премиер?

- Със сигурност не. Ако исках да бъда авторитарен, щях да бъда. Но аз вярвам в работата в екип, в делегирането на власт.

- Правите ли грешки?

- Да, със сигурност. Наистина съм много самокритичен. Но благодарение на това човек се учи, защото съвършенство има само горе. Всеки прави грешки, но положителното е да се учиш от тях, а не да ги повтаряш.

- Правите това, което е правил баща ви - обикаляте страната...

- Аз нямам чак толкова време, макар че наистина бих искал.

- Изучавате ли начина, по който баща ви е управлявал страната?

- Сигурен съм, че всяка епоха, всяка личност са ситуирани в даден момент. Пренасянето през времето ми се вижда малко рисковано.

- Защо баща ви е оставил толкова добри спомени?

- Великите неща са прости. Дължи се на неговия патриотизъм, със сигурност. Вероятно и заради доброто му отношение към всички. Но това е създало цяла една легенда, в добрия смисъл на думата.

- Тази легенда помогна ли ви?

- Със сигурност. Често казвам, че съм това, което съм, благодарение на тези обстоятелства.

- Изборите ще се проведат съвсем скоро. Какви са възможностите, върху които разсъждавате?

- Като се има предвид моят реализъм, смятам, че наистина трябва да изчакаме до вечерта на 25 юни, за да говорим за резултати. Но ако трябва да реагирам, както подобава на моето възпитание и на образованието ми, мисля, че трябва да се търси коалиция Това ще помогне на страната ни да напредва по-бързо и по-сигурно към Европа.

- Мога да предвидя без притеснение, че след 50 години ще има много исторически книги за вас. Какво бихте искали да пише за вас?

- Може би, че съм бил "някой, който се е опитал да си свърши добре работата". Това вече би означавало много.

- Човек, който си е свършил работата.

- Или поне е опитал.

(Публикуваме интервюто със съкращения)
Чичо Фичо
25 Май 2005 17:28
Мнения: 24,838
От: United States
На снощния прием за празника в бълг. консулство в Ню Йорк за пръв път дойдоха Кристо и Жан-Клод, предполагам пробива е по случай подписването на договора с ЕС през април.
*
Олег, тука е Родос, тука скачай. Дай превод на Михайловски на немски и с удара на неговата красота хулниците свои накажи.
Чичо Фичо
25 Май 2005 17:44
Мнения: 24,838
От: United States
Др. Тодаре, 33 милиона американци в 1991 посочили, че са от ирландски произход - може, разбира се, да се дава повече от един произход. Етнически произход не се доказва генетически, защото етноса не е биологическа категория. По време на глада в Ирландия в средата на 19 в. (вж. в темата Ню Йорк, НЙ снимките от Irish Hunger Memorial в Батери парк) стотици хиляди ирландски селяни заминали за Америка и за дълго Lower East Side и по-късно Харлем били ирландизирани и по фабриките и магазините в града висели табелки "No Irish need apply". Сега Ирландия води туристическа пропагандна кампания, по-яка и от израелската, апелирайки към родовите сантименти на ирландските американци. Предполагам, немалка част от инвестициите си през последните 20 г. дължи на тях. Дж. Кенеди и Р. Рейгън са от тях. Така след 25 г. ще има 500 хил. български американци, след 50 г. - един милион, и в далечната чужбина ще живеят сигурно повече хора с български произход, отколкото в България и съседните страни. В развитите западни страни произхода на човека е повод за гордост, даже да не говори езика. Тогава българското правителство и публика ще се отнасят с повече уважение към българите в чужбина, няма да ги клеймят за безродници, вносители на инфлация и да ги карат да си плащат със задна дата за услуги, които не са ползвали и няма да ползват.
другаря Тодар Живков
26 Май 2005 00:10
Мнения: 1,042
От: Bulgaria
33 милиона американци в 1991 посочили, че са от ирландски произход, ... защото етноса не е биологическа категория.
*
По време на глада в Ирландия в средата на 19 в. ... стотици хиляди ирландски селяни заминали за Америка

Фичо, ако беха побегнали от тука "стотици хиляди гладни селяни", сигурно скоро щехме да имаме повече от "33 милиона" българи в Америка, при това от чистокръвна "биологическа категория".
Побегнаха обаче най-напряж българските "по-културни групи и типовете, които обичат удоволствията, и чисто градските елементи, които биват обхващани от паника и отчаяние при първите признаци на стопанска депресия" (посланик Ханс Шумейкър, 1931г.), дето сага, в знак на отмъщение срещу неуважителното българско правителство, си учат децата да пеят "Кирил и Методи" на английски.
Чичо Фичо
26 Май 2005 00:23
Мнения: 24,838
От: United States
Др. Тодаре, ти затуй се дръж за "чисто селските елементи" от "по-некултурните групи" и "типовете, които не обичат удоволствията" - там е истината.
paragraph39
26 Май 2005 00:26
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ДРУГАРЯ ТОДАР ЖИВКОВ,
/:/ "..."по-културни групи и типовете, които обичат удоволствията, и чисто градските елементи, които биват обхващани от паника и отчаяние при първите признаци на стопанска депресия" (посланик Ханс Шумейкър, 1931г.), ..."
......................................... ......................................... ...........................
ДАЙ по-нататък от писаното от посланик Ханс Шумейкър!
Щото, струва ми се, той по-нататък НЯМА КАК да НЕ ги е нарекъл тези и "ДЕЗЕРТЬОРИ"- както аз ги нарекох и наричам!
Чичо Фичо
26 Май 2005 01:09
Мнения: 24,838
От: United States
Параграфе, помисли си кой ти е по-мил - популиста американски посланик или др. Ленин (и Ив. Хаджийски), който учи, че колебанията са присъщи на дребната буржоазия, в т.ч. и селяните, а съвсем не на градския пролетариат. Ти тесняк ли беше или дружбаш?
чорбаджи Мичо Байзадето
26 Май 2005 01:44
Мнения: 388
От: Bulgaria
Чичо Фичо
[Златен]
от USA
кой ти е по-мил - популиста американски посланик ?

Това ли беше казал "популиста американски посланик"?

Х. Шумейкър, посланик на САЩ в България
[Златен]
от USA
“1931 год.
Намирайки се във Варна в очакване на парахода, който щеше да ме отнесе към моето отечество, през едно ветровито утро аз се отправих нагоре по хълма, за да отида да видя открития пазар и да получа едно последно впечатление от българските селяни - “ударните групи” на българската цивилизация...
Всичките ми стари приятели бяха там, т.е. типовете, които познавах вече и които харесвах толкова много през почти четирите години, прекарани в тази балканска страна.
Те бяха тук, с всичките си черти, от които съм се възхищавал най-много - тяхната сурова сила, тяхното непоколебимо спокойствие, търпение, безпристрастие, тяхната физическа хубост.
Всяка страна, в която мнозинството от населението се състои от такива запазени хора, разполага с един фонд от безценно богатство.
Една такава нация не може никога да пропадне.
Докато по-културните групи, типовете, които обичат удоволствията, и чисто градските елементи, биват обхващани от паника и отчаяние при първите признаци на стопанска депресия, селянинът остава непокътнат, както е било преди хиляда години.
Нека си остане такъв и в годините, които ще дойдат - да го променим, би било същото като да заменим един здрав бял зъб с един изкуствен...
България е чудесна страна, една земя на романтизъм и драматична хубост, но за да бъде разбрана във всичкото й величие и здрава цена, повтарям, трябва да познавате нейните селяни, най-храбрите от храбрите.”

А това е продължението от един друг голям "популист". Тоя път българин.
От предговора към "Хайка за вълци" на Ивайло Петров, която вчера излезе от издателството на в."Труд":

"Хайка за вълци" на Ивайло Петров е шедьовър на човекознанието и човекопознанието.

Българският селянин е унищожен и нищожен без възможност да изпитва непрекъснато свещената си връзка със собствената си земя.

Според автора това е историческо престъпление срещу човечеството: с убийството на собствеността върху земята е убита и човещината у насилствено отбитите от природата си хора. И те се превръщат в озверели същества, готови да вървят като гладна и накървена за жертви глутница.

В романа няма нито един положителен образ на комунист. Обратно - пияници и безделници стават комунисти за един ден., репресиите често имат лични икономически мотиви."

Те тия “ударни групи на българската цивилизация", ако бяха отишли навремето в Америка, само че преди левите интелектуалци да ги превърнат в "глутница озверели същества" и "леви интелектуалци", сега щяха да са повече от "ирландците".
Затова, освен комплексирани "леви интелектуалци", друго за сега не можем да предложим на американците, за което молим за извинение. Хаир да са им!

Редактирано от - чорбаджи Мичо Байзадето на 26/5/2005 г/ 01:47:56

Добави мнение   Мнения:212 « Предишна Страница 10 от 11 8 9 10 11 Следваща