Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Образование.БГ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:151 Предишна Страница 2 от 8 1 2 3 4 Следваща »
volog
09 Сеп 2005 06:46
Мнения: 3,826
От: Reunion
Тази статия е написан просто злобно. Защо такава злоба към компютърните зали, използване на израза DISCONNECT е в повечето случаи неправилно. Самата дума даже не е нищо в компютърната "митология" и няма някакво особено значение (примерно дума с по-особен статут и звучене е format).DISCONNECT какво?
от утребата на нейните й си термини, струи крещяща неграмотност. това ли е учител?

Редактирано от - volog на 09/9/2005 г/ 06:56:47

volog
09 Сеп 2005 06:51
Мнения: 3,826
От: Reunion
ПП: безработните с диплома от езикова трябва да търсят вината /когато е търсят извън себе си/ във
1. университе, факултета, специалността, която са си избрали
2. ако т.1 не се отнася за тях: в родителите си. Да знаят, че тотално са били подведени /на 14 години е трудно да кажа, че те самите са сбъркали/ да влезнат в езикова гимназия без перспектива за университет.

Редактирано от - volog на 09/9/2005 г/ 06:53:18

Виолета
09 Сеп 2005 07:18
Мнения: 2,940
От: Bulgaria
Не е вярно, че децата завършили елитна гимназия отиват на борсата на труда. Влизат почти всички в университети.
За частните уроци също може да се въведе системата на СМБ, да се дават в училище със заплащане близко до лекторски час и 5-8 деца в група. Ама проблемът е, че самите деца не искат да идват на консултация и ако по-рано можеше да ги хванеш в общежитието, то сега учат до 14 ч и кога да дойдат да наваксват.
Ама вие наистина ли си мислите, че всичко може да се научи в училище. Няма такъв филм. Цял живот учиш и се самообразоваш и ако си любознателен и предприемчив успяваш. То социализма свърши за сведение на неразбралите. Толерират се само инициативата. Какво искате от учителите по ИТ като непрекъснато изникват нови неща. Дори обучението в университета изостава от тях вие сте се закъхърили за средното школо. Всеки се оправя сам и с пари или с връзки както е в БГ.
А тази ли е мамата нейната мама мръсна дето прецака българското образование, пък сега тръгвнала акъл да ни здава. То и преди не беше цвете, но след премахване на матурите съвсем затънахме в блатото.
Myxa
09 Сеп 2005 07:23
Мнения: 1,048
От: USA
фък... по логиката на оня шибаняк - 99...: щом аз плащам 20 бона на година за мънинката мухичка в частен хай скул, и вие ще плащате да *ба мама ви гнусна комунистическа...
гошо
09 Сеп 2005 08:08
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
За сведение на г-жа авторката, съм учил в английска гимназия, в която влязох без частни уроци по математика (5.25 на изпита).

Пак за сведение на г-жата, почнах работа далеч преди да завърша училище, и то по специалността, която впоследствие завърших в университета.

Така че който иска ще намери. Включително и оправдания защо детето му има двойка по най-несубективния сред предметите -- математиката.

гошо
09 Сеп 2005 08:20
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
за volog и Виолета. В интерес на истината не се сещам за съученик, който да не е завършил университет.
--------------------------------
Ще добавя само още едно, по въпроса за това, което трябва да се направи:
-- въвеждане на ваучерна система за да може всеки да избира училището, където да учи -- всеки ученик има право на държавно-финансиран ваучер;
-- училищата получават от държавата само фиксирана сума срещу всеки получен ваучер;
-- частните училища може да изискват допълнителна сума от учениците (както и да отпускат стипендии за талантливи деца);
-- въвеждане на единни тестове след всеки клас, за да може да има реална представа за качеството на образованието, давано от всяко едно училище;
--------------------------------

Важно е в горната система провеждането на тестовете да е обективно, а резултатите -- публични. Като следствие от това:
-- елитните частни училища ще се опитват, освен платени, да привлекат (дори чрез пълни стипендии) добри ученици, за да имат добри резултати;
-- училищата, които явно не функционират добре, ще излезнат на показ, и ще бъдат закрити от само себе си, поради липса на ученици;
-- ще има възможност за реализация на силни, но бедни ученици (чрез стипендиите, отпускани от елитните училища);
-- самите училища ще се стремят към качествено образование, защото от това ще зависи съществуването им;


Редактирано от - гошо на 09/9/2005 г/ 08:22:38

МОНА ЛИЗА
09 Сеп 2005 08:32
Мнения: 130
От: Bulgaria
На мене пък статията ми хареса! Има много болни истини в нея...
Не мога да разбера обаче, защо изопачавате думите на авторката? Толкова ли не можете да разберете, че всичко, което е писала, е изстрадано, а не злобно? Лично аз чувствам болката й от окаяното състояние на българското образование и всички безумства в него, жертва на които за съжаление са децата ни. За мене това е един вик за помощ и напомняне, че влакът отминава и може да бъде изтърван завинаги...
Кое е лъжовно в тезата й? Псевдонаучните учебници, чийто най-голям принос за обществото е цената им? Безхаберието на днешния учител? Непригодността за живота, която стана цел на цялото ни образование?
Всички твърдите, че с езикова гимназия работа не можеш да си намериш. Ами нали в това е проблемът - защо? Всички гимназии станаха елитни и езикови, даже и бившите техникуми. Ако се учат някои специални предмети, то се учат по учебници, чиято последна актуализация е била през Балканската война(нищо, че са току-що издадени) и абсолютна липса на каквато и да е практика! Обаче има паралелки с чужди езици! В които, за да влезеш, трябва да ходиш на частни уроци! На които уроци да учиш неща, на които учителят не е благоволил да те научи в редовните часове. Защото за толкова пари, толкова труд... И т.н. колелото се върти по омагьосания кръг... и мачка наред. Мачка децата ни!!!
Антибиотик
09 Сеп 2005 08:35
Мнения: 2,905
От: Bulgaria
Господине Марковски, какво толкова е казал въпросния ти опонент или по-точно какво невярно е казал, а може би сте се познали в някои от упрекнатите. Когато има сблъсък на интереси, не ти ли е известно че е по-добре да си мълчиш, зашото хората усещат накъде биеш... Голям патриот си ( де да беше само ти)
Lud za vrazvane
09 Сеп 2005 08:36
Мнения: 208
От: Bulgaria
Голям плач за езиковите гимназии....Плачете другари, преди в езиковите гимназий простосмъртен можеше да влезе само случайно и с виша богослувия,
там учеха само дечицата на комунягите....сега език можеш да научиш по хиляди начина, затова и не са и интересни...
гошо
09 Сеп 2005 08:41
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Освен всичко друго, авторката сама противоречи на тезата с действията си.
Пише
Няма индикатори за качеството на учителския труд


А в края на статията четем

Нина Георгиева е майката, която извоюва във Върховния административен съд отмяната на задължителните матури през 2003 г.


Че какво са задължителните матури, ако не иникатор за качеството на учителския труд?

Като цяло статията има и верни моменти, но страда от един основен проблем -- не се предлага нищо конструктивно по повдигнатите въпроси.
Lud za vrazvane
09 Сеп 2005 08:45
Мнения: 208
От: Bulgaria
МОНА ЛИЗА.
Тази авторка се диканектнала като се е родила.....който иска да се учи, ще намери начин пак да се учи, след като има интернет....какво ли не правиха комунягите да не дават възможност на враговете на комунизма да се учат, но те направиха всичко и пак успяваха да се изучат. Сега плачат за образованието, защото няма подготвени специялисти....а те ги има, по системата на сертификатите, взимат ги и напускат страната защото тук неможе нищо да преставлява интерес докато лекаря, инжинера и свободните професий взимат по-малко от милиционерите и шофиорите....а за какво му е на някого например диплома по медицина като навън не се признава, а тук за да влезеш на престижна работа се изисква партийна благословия
volog
09 Сеп 2005 09:00
Мнения: 3,826
От: Reunion
Всички твърдите, че с езикова гимназия работа не можеш да си намериш. Ами нали в това е проблемът - защо?

Ами това не е ник'в проблем, нали това ти обясняваме. Щото 90% от тия от Езиковите, отиват в университети, а не на борсата на труда и то по собствено желание.
Ако някой иска иска детето му още на 18 години да работи на целодневна работа, ние от селкото стопанство към с. Арнаутито или с. Слатък Кладенец приемаме по документи и с устен изпит-интервю. /за момчета след отбита казарма/


Може ли човек да очаква, че адвокат, доктор, инжинер, финансист се става с едно средно пък било то от техникум, езикова или математическа???
какво иска лелката, нека да даде пример за държава, където хората само със средно са водещи в класациите по заплати.
/ за частен бизнес се изисква малко по-друга спойка, дето никакво училище няма да ти я даде/
`Kaily
09 Сеп 2005 09:07
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Статията е много точна и описва даже в твърде лежерни краски състоянието на образованието у нас и връзката му с последващата реализация.
А форумците, дето пак са се изказали "подготвени", просто са както винаги на всяко гърне мерудия с едничката цел да запазят собствения си интелектуален модел, който упорито им нашепва, че нещата вървят от добре по-добре и от прекрасно към по-по-най-прекрасно.
.
Пари за частни уроци не само че се взимат, но и самите тикви министри и отговорници за таво открито са заявявали, че примерно задачите така са конструирани, че дете, неходило на допълнителни уроци, да може да върже тройка..
Всичко е ламнало за пари и пари и нищо друго няма значение, мафията е вездесъща, тя не е загрижена да извади добър продукт, за да има оборот и печалба, тя е загрижена да създаде такива правила на играта, че да и плащаш, без да получаваш нищо в замяна.
volog
09 Сеп 2005 09:10
Мнения: 3,826
От: Reunion
Бих помолил тези, които оплакват безработните с езикова гимназия, да отидат до местните бюра на труда и да заявят, че търсят именно такъв човек с диплома от езикова, но без ви'шо. Според лелката отгоре, изборът ще е голям, аз взимам само с успех над шест на релси
volog
09 Сеп 2005 09:12
Мнения: 3,826
От: Reunion
А форумците, дето пак са се изказали "подготвени", просто са както винаги на всяко гърне мерудия

Въх (апострофна) Кайле, не думай.
МОНА ЛИЗА
09 Сеп 2005 09:17
Мнения: 130
От: Bulgaria
Ами нали точно това обяснявам, че всички гимназии станаха "езикови", 90% от завършилите отиват в Университет(нищо, че не са за там) и после - не стават за нищо. С дипломи без покритие, ама нали трябва бизнесът с образованието (учебници и уроци)да върви. Ами тъй, де, що да не доим кравата?
А за въпроса с матурите, не съм сигурна, ама не ставаше ли въпрос, че щяха да задължат да държат матури деца, които бяха приети по друга програма, т.е. не бяха подготвени за това? Доколкото си спомням, затова съдът реши да отпаднат матурите, а не защото по принцип не трябва да ги има. Аз самата съм държала матура по БЕЛ(задължителна) и не умрях, даже ми беше полезна за кандидатстването после. Трябва да има матури, но с гарантирана обективност при оценяването и да служат като вход в Университета. Ама пък какъв вой ще нададе другата мафия - университетската...!
`Kaily
09 Сеп 2005 09:18
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Малиии, чак сега дочетох форумните идиоти.
Бе нали за всяка работа сега ти искат език бе! Нали същите вие непрекъснато кудкудякате колко е справедливо да се иска за пекар език, за инкасатор на водомери език, за обущар език и за кравар език.
Къде да го научи детето тоя език, освен в езикова гимназия, бе шматки?
А в езикова гимназия се влиза само след частни уроци, другояче не става, защото нивото на обикновеното задължително образование е плачевно!
.
Кой създаде тая система така, че безплатното образование да не ти дава шанс да завършиш каквото и да било, което после пазарът да счете за достатъчно, че да те наеме на работа?
Ама верно ногу галфон, ногу нещо тъдява.

Редактирано от - `Kaily на 09/9/2005 г/ 16:09:20

гошо
09 Сеп 2005 09:23
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
всичката мара Фтасала, че и каили дофтасала

КаИло, никой не казва, че образованието е добре, но това горе не е конструктивна критика, а мрънкяне като твоето. И в него не се забелязват конструктивни предложения.

Пък и нали разправяше, че сега език да знаеш и работата ти е в кърпа вързана. А сега нек'ва друга песен пееш.
`Kaily
09 Сеп 2005 09:24
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Волог, българското образование е под всякаква критика и се е превърнало само в машина за пари, която не вади никакъв продукт, освен печалби за мафията, въртяща далаверата.
И няма абсолютно никаква връзка между образованието и реалните нужди на бизнеса, затова не щеш завършил средно образование на работа, ти и висшист не щеш съм сигурна, щото и той не ти върши работа и не щото са некадърни децата, а щото не ги учат, ми доят родителите им.
Че образованието ни е претъпкано с ненужни знания за сметка на прагматизма, че има корупция и се вади некачествен продукт - за това говорят редица доклади на ОИСР и световната банка.
Ако си беше направил труда да потърсиш и независима информация из нета, вместо да даваш картечен откос ат хок, щеше да знаеш тия подробности.
Ама и ти си завършил такова образование и теб не са те научили да събираш първо първични данни, пък после да си съставяш мнение. И теб нашето образование те е осакатило.
`Kaily
09 Сеп 2005 09:27
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Гошо, езикът е задължителен, не достатъчен.
Така че вместо да получиш професия за оператор на биологична единица още до осми клас, завършваш езикова гимназия и в резултат знаеш немски, ама не можеш да говориш на него даже с кравите, щото нямаш професията, упомената по-горе.

.
Образованието не се прави наспоред нуждите на децата или бизнеса и не с акцент за бъдещата реализация на питомците, образованието се прави с цел вадене на пари.
Добави мнение   Мнения:151 Предишна Страница 2 от 8 1 2 3 4 Следваща »