Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Образование.БГ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:151 Предишна Страница 3 от 8 1 2 3 4 5 Следваща »
OLDMAD
09 Сеп 2005 09:44
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
600 млн! Лева!?! Със, или без данъци? Според мен 90% без данъци.
Е, може би по-малко, май...
Да не вземат и тук да започнат отстрел на дивите зайци...
Сред частните учители, де...
гошо
09 Сеп 2005 09:51
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
КаИле, разправяш вицове. Кайш, начи, овчарите имали тапия за овчари, краварите за кравари, а па тея дет' знаят немски не работят като във вица "учи мама да не работиш"...

По темата за езика -- не ми се рови из архива, но твоята теза преди време беше, че кадърните специалисти без език ги изволнявали, и вземали били такива, дет' сал единия английски знаели. Та зат'ва държавата била зле.

Явно безработният англоговорящ ти е повярвал, и е научил само английски -- зер от друго нема нужда.
Manrico
09 Сеп 2005 10:07
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Хайде да правим разлика между "елитна" и "езикова" гимназия! Напоследък езици се учат навсякъде (което е добре), а много гимназии се писаха "езикови", но това не ги прави "елитни". В София за елитни се смятат 1ва английска, немската, испанската, италианският лицей, класическата и двете математически - плюс 1-2 техникума (май ги наричат професионални гимназии). Френската май загуби тази репутация. Това е - е, може да има и още 1-2. Останалите може да са добри училища, но не и елитни. Нямам определено мнение дали в тях трябва да се влиза с изпит. От една страна, може би не е редно в половината училища да се влиза с конкурс. От друга, ако си изкарал 2 или 3 на изпитите, мястото ти изобщо не е в гимназия.
А че образованието е зле, зле е - защото е затънало в чиновничество. И си мисля, че само ваучерната система - горе-долу както я описва Гошо, може да го оправи - плюс обективни и тежки национални изпити (матури) - плюс тежка национална система за акредитация.
OLDMAD
09 Сеп 2005 10:11
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
А пък в Пловдив, в езиковите гимназии се поразвъдили змии и жаби из мазетата и общежитията...
"Качественни", с дълги езичета
pistons
09 Сеп 2005 10:13
Мнения: 123
От: Bulgaria
Искрено се надявам, бизнесмена дето чакал да му произведат научен на wсичко w гимназията да е фалирал. Баси тъпия пример, ми да инвестира той в някой младеж да му работи, образованието има малко по различен смисъл.

А не би било зле да прочетем някаде из статията - "... и сега като няма матури, положението е маалко (поне) по-добре". Ама няма. Щото смее ли.
МОНА ЛИЗА
09 Сеп 2005 10:16
Мнения: 130
От: Bulgaria
Действителен случай: бизнесмен се оплаква, че не може да намери млад елтехник, когото да назначи. Не, че желаещ няма, не, че нищо не може(бял кахър, че го научим!), проблемът е, че го е страх, да не го убие токът! Защото в Гимназията по електротехника(?!?) учило разширено английски, ама никой не го научил на безопасност на труда! Камо ли на нещо друго полезно. И понеже не може да си намери работа, младежът ще-не ще ще отиде да учи висшО и ще стане ЕнДЖИнер. И като такъв няма да го трепе токът, ами с некадърността си той ще утрепе някой друг...
Доказателства - четете ежедневната преса!
Heat
09 Сеп 2005 10:23
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Кейли, Вашата съратничка пише и говори глупости, гарнирани с по някоя и друга съвсем вярна и широко известна констатация.
Много вдъхновяващо например е числото 600 000 000 лева за частни уроци годишно. Ако примерно (щедро казано) 30 000 деца се подготвят за кандидатстване в "елитни" гимназии с частни уроци и още толкова за университети, общо стават 60 хиляди годишно.
600 000 000 лева/годишно : 60 000 ученика = 10 000 лева разходи на един ученик годишно за частни уроци. Тоест 100-150 лева на час частен урок
Не е ли време да се намесят и психиатрите в такива случаи или поне някой редактор да направи елементарни изчисления???
А че голямата част от образованието ни е тъжна работа не е новост. Знае се и лечението - разумни решения, пари и контрол. Дейци като авторката и нейните съучастници не предлагат разумни решения, лъжат когато става въпрос за пари и чрез действията си рушат контрола.
dedo_vi
09 Сеп 2005 10:24
Мнения: 59
От: Bulgaria
Мафия има, и е много сериозна. В смисъл, не че се мръщи, като те гледа, напротив, обаче е на позиции, от които дирижира образованието. а вие каква дискусия сте подхванали - трябва ли чужд език, за да си кравар. краварите изобщо не ги боли кривака за тази ваша дискусия. нито пък вас - за тях. но мен ме боли за децата, понеже сме взели света назаем от тях, а не сме го наследили от дедите ни, както се казва в онази мъдра индийска поговорка.
гошо
09 Сеп 2005 10:25
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
Manrico, благодаря за референцията

Твърде много неща в тая държава се карат по социалистически -- държавата (чиновниците) искат да могат да контролират всичко до последния човек. Това обаче, от всяка една гледна точка, е безумие -- все едно всяка клетка от вашия организъм да има връзка с главния мозък.

Един добър мениджър не се опитва да контролира служителите, които са на повече от едно ниво под неговото в йерархията, а просто дава правилата и средствата за контрол, по които работят преките му подчинени.

В този ред на мисли, държавата би трябвало само и единствено да определи "правилата на играта" в образованието, и да следи за спазването им, както съм предложил по-горе, а не да взема дълбокомислени решения дали да закрива конкретни училища, дали да дава 13-та заплата на учителите, и куп други маловажни въпроси, с които се занимава в момента образователното министерство.
pistons
09 Сеп 2005 10:29
Мнения: 123
От: Bulgaria
МОНА ЛИЗА,

Е това вече си е страшно. Но wсе пак малко абсурдно - генерално всички ли от техникума по електротехника ги е страх от тока или?. Виж, знам че има техникум за телефонни техници, с идея да подготвя работници за местниq телефонен завод - само дето завода бил закрит преди има нqма 10 години.Това ми се струва по реалистично.

Марко Ив. Тотев
09 Сеп 2005 10:30
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Младежите, които са клиенти на социалното ведомство, може и да са завършили езикови гимназии, но едва ли тези гимназии могат да се нарекат елитни.
Във Варна например всички гимназии са езикови или имат паралелки или нам какво си, но далеч не всички са "елитни".
Когато наемам някого на работа, гледам разбира се сивито, но и го попрепитвам малко - хайде сега, сядай на бюрото, аз ще диктувам на български а ти ще пишеш на английски, после обратното.
Ако кандидатът се справя с този и с други тестове, ще бъде нает, без значение какво пише в дипломата му.
`Kaily
09 Сеп 2005 10:32
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Гошенце, като ти слушам интерпретациите на онова, което аз съм казала, ми е ясно що виждаш света през криви огледала.
Не секиму е дадено да разбира един език, независимо колко езици владее.
`Kaily
09 Сеп 2005 10:47
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Хеат, просто верно се издразвам вече на повърхностния ти начин на мислене, как не се научи да задълбаваш, преди да се изказваш бе?
Ако примерно еди си какво, то тезата ми е невярна, Хеат я подлага на присмех и се тупа в гърдите колко е умен.
Глупав ли си, нелогичен ли си, изпускаш основни брънки в мисълта си, представяш допускането ако-то, за окончателно вярно и си създаваш грешни изводи.
Май и при теб куца елементарната логика.
Защо бе боже, земята и България в частност се напълни с високоизучени хора на високи длъжности на управление, скарани с основите на елементарната логика?
Че съвсем малките камъчета обръщат натуфрената кола на университетските ви знания!
reporter
09 Сеп 2005 10:47
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
Според мен ранното профилиране не е необходимо. В средото училище трябва да се получава много обща култура (необходима за общуване, партиципация и пр.) и база от знания, върху които в по-горните степени ще се изгражда професионалната подготовка. Ако приемем, че всички езикови гимназии дават тази обща + езикова подготовка, абитуриентите не могат да искат да започнат високо квалифицирана работа, най-много да станат интелигентни чиновници. За професии, които се изучават по 1-2 години, не е необходима гимназия.
`Kaily
09 Сеп 2005 10:50
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Държавата отделя за образование около 10, 5% от общите бюджетни разходи. Велчев припомни, че приносът на родителите, който отива за частни уроци, е 600 млн. лв. годишно. "Трябва промяна на модела на финансиране на средното образование", заяви министърът.
Натиснете тук
Каките
09 Сеп 2005 10:51
Мнения: 785
От: Bulgaria
Кайли , парите за частни уроци може да са около 60 млн , но не и 600 млн. , освен ако не мислиш , че всяка година има по 300 хил. деца , които кандидатстват .
Simplified Solutions
09 Сеп 2005 10:53
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Волог е съвършено прав - елитните езикови гимназии подготвят яко (или поне подготвяха навремето ) от-до за елитните университетски специалности.
Това, че в последните години всяко средно училище се пъне да става езиково и елитно, е друг бира.
Нивото на образование в училищата до седми клас е някакво средно, за да могат всички деца да изкласят.
Но ако детето има потенциал и иска да постъпи в елитно училище, ще му трябват и елитни входни знания. Което означава, че трябва да се занимава допълнително - уроци при елитни учители. Тва е положението и така трябва да бъде - повече усилия за по-добро образование в по-добро училище.
Другото е уравниловка и налагане на посредствеността.
Състезание му е майката.


Колкото до матурите, те имат смисъл само, ако оценяването е на ниво кандидатстудентски изпит в елитен университет, сиреч високата оценка да тежи толкова, колкото тежи в елитните средни училища. Което не ми се вижда постижимо, предвид разликата в квалификацията на учителите в различните средни училища.
Вариант е всяко училище да се бори за някакъв коефициент към оценяването на матурите.
Иначе - кандидатстудентски изпити до дупка, както си е сега.


Същото се отнася и за учителите - има елитни, има добри, има посредствени. И всеки да си знае мястото.


България съвсем не е изключение в това отношение.
Децата трябва да се научат да се трудят и да се борят. Нямам впечатление да са чак толкоз претоварени. Претоварени са тези с посредствени възможности.
Но, ако имат стремежи, защо да не им се даде възможност да надскочат даденостите с повече труд?

Heat
09 Сеп 2005 11:01
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Кейли, може ли да дадеш твоя интерпретация на "600 милиона лева годишно за частни уроци"
Премахването на матурите увеличава ли или намалява контрола за резултатите от дейността "средно образование"? Авторката съучастничка ли е в това деяние?
Аз лично имам доста твърдо мнение какво да се прави в средното образование. Прозрачно определяне на необходимите разходи за един ученик, отделяне на тези разходи и ежегодни национални тестове на всички от 1 до 12 клас с публикуване на резултатите за всяко училище и всеки клас.
гошо
09 Сеп 2005 11:02
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
КаИле, гледам раздаваш квалификации наляво и надясно: аз не съм бил разбирал езика, Heat нещо не бил умен, и т.н. Ти кат' си толкоз умна, де са ти парите
OLDMAD
09 Сеп 2005 11:05
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
"Баща му продаде една нива и го изпрати да учи в Сорбоната"!
Каква ли нива ще да е била?!?
Или ученето?!?
Добави мнение   Мнения:151 Предишна Страница 3 от 8 1 2 3 4 5 Следваща »