Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Бизнесът поиска от левия премиер ултрадесни мерки
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:204 Предишна Страница 3 от 11 1 2 3 4 5 Следваща »
+-
14 Сеп 2005 09:44
Мнения: 1,270
От: Bulgaria
- Минималната заплата не трябва да отпада
- Заплащането на вредните условия на труд трябва рязко за се увеличи именно с цел, цената да стане по-висока от инвестициите за подобряването им
- Извънредния труд може да не се заплаща, при условие, че се компенсира в рамките на седмицата, или нещо подобно - например работиш извънредно по 10часа, но максимум 40 на седмица - значи в петък е ЗАБРАНЕНО да си на работа, иначе солена глоба за работодателя , който те е допуснал до работното ти място
- В допълнение предлагам минималните осигурителни доходи по браншове, да станат минимални заплати - вижте как ги договарят в Германия
...
като компенсация - предлагам да се облекчат условията за освобождаване на работници - като не можеш да свършиш работата за 8 часа, а са ти нужни 10 - защо да те държа?
и това да е валидно и за обществената сфера, щото на мен ми омръзна да виждам служителки с `коректор по монитора`
Cruella de Vil
14 Сеп 2005 09:46
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Според мене:
1. Трябва да се съществува не минимална работна заплата, а минимална часова ставка, както е в европейските страни. Не е ефективно да се държи работник на пълен работен ден ако не може да му се уплътни работното време.
2. Заплащането за извънреден труд не трябва да отпада, но трябва да се ограничи времето за полагане на извънреден труд. Ако това време се надвиши, работникът е в правото си да откаже да полага извънреден труд.
3. Заплащането за вредни условия е много порочна практика. Работодателят трябва да създаде не само на книга условия за безопасен труд - работна среда, лични защитни средства, почивка, профилактика и др. Това трябва да се следи строго от компетентните органи.
XYZxyz
14 Сеп 2005 09:49
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Кой притежава предприятията, кои са бизнесмените - демократите, тези дето ви караха да подскачате по площадите и да ревете като говеда. Само, че тяхното разбиране за демокрация е едно, а на останалите съвсем друго. Всичките им искания са от безумни по-безумни, но са съвсем разбираеми. Нашите демократи са мафиоти и като такива те резбират само от мафиотски правила. Да отпадне минималната работна заплата - защо - за да не плащат вече съвсем законно. Да отпаднели добавките за вреден труд - че като отпаднат да не би да намалее вредния труд - не, даже ще се увеличи. Добавката не пречи да се премахват условитяа за вреден труд - премахваш вредния труд и добавката сама отпада. Намаляване на осигурителната тежест - напротив тя трябва да се увеличи, като работника го наемат на заплата, от която удържат само ДОД, а осигуровките да ги плаща работодателя по норматив, за да не се укриват доходи.
XYZxyz
14 Сеп 2005 09:49
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Нищожното заплащане през последните 15 години погубва България. Последиците от него се виждат - огромна част от трудоспособното население напусна България, демографска криза, ниска производителност, корупция, престъпност - това са все преки последици от ниските доходи. През 70-те години имаше демографски бум. Тези деца след 89-та са точно в възрастта да създават поколение, но не го правят, защо? Защото не могат да му осигурят нормален живот, те даже и на себе си не могат. Същото и за по-възрастните, които все още можеха да имат деца - стандарта им падна 5-10-20 пъти и те се отказаха, за да не го влошат още. Прозиводителността - няма начин да накараш някой да ти работи повече, след като не му плащаш. Тези неща вървят ръка за ръка, а не както сега вече 16 години неплащане, а се иска висока производителност.
polar
14 Сеп 2005 09:54
Мнения: 137
От: Bulgaria
гошо, ако електората гледаше кой как му бърка в джоба и какво му дава срещу парите, които събира от него държавата щеше да се управлява доста по ефективно. Въпросът е че 98% от населението нищо не разбира от фискална политика и с разни мантри като валутен борд, ЕС или намаляване на данъците за растеж, можеш да им насочваш енергията накъдето искаш. Но докато има дървени глави, които не гласуват за този, които им дава най-добро съотношение между взети и похарчени пари все така ще е. А какво се получава по-голяма част от тези, които все пак се замъкват до избирателните секции са същите дървени глави, които ще гласуват за една и съща партия все едно какво прави или обещава. А останалите са толкова не наясно с това, което искат, че гласуват винаги на контра. Но и на партиите им се чудя, особено на десните, те още ли не разбраха кой гласува в България. Тези които си дават гласа искат държавата да се грижи за тях, което си е лява политика, и те вместо да покажат как със същите или по-малко събрани пари се подобрява положението, т.е. се подобрява ефективността, те се рекламират с някаква вуду икономическа политика, където се говори само за намаляване на данъците и ЕС. Че те гласуващите и без това плащат малко данъци, а две трети от тях и да ни приемат в ЕС тях няма да ги стопли, защото и в България не работят.
SultanBg
14 Сеп 2005 09:59
Мнения: 5,458
От: Bulgaria
Приходит мужик к доктору:
— Доктор, спина болит, сил нет. Сделайте, что-нибудь.
— Вот Вам таблетки. Придете через неделю.
Через неделю:
— Доктор, не помогло.
— Выпишу Вам уколы. Придете через неделю.
Еще через неделю:
— Доктор, жить не хочется, как болит. ПОМОГИТЕ!!!
— Есть выход, надо ампутировать яйца.
Операция прошла успешно. Спина прошла.
Через некоторое время тот же мужик приходит к портному заказывать брюки.
— Вы на какую сторону привыкли яйца носить, на левую или на правую?
— А какое это имеет значение?
— Очень большое. Если неправильно пошить брюки, сильно спина болеть будет.
portal
14 Сеп 2005 10:04
Мнения: 420
От: Bulgaria
Тея работодатели са меко казано улигофрени - ако искат да въведем робство и без отва май тая част сме я пропуснали за разлика от америка ... нека да си кажа нещо за работодателите - от мнгого места съм чувал следната обща картина - шефа нее плащал от 2-3-4 месеца но си купува кола/апартамент/вила/ходи на почивка в тайван и прочие, звучи ли ви познато... за това на тези работодатели мога да кажа развийте гайките и си е**** ма**те ..
Rogatia
14 Сеп 2005 10:10
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Да отпаднат минималната работна заплата, допълнителното плащане за вреден и извънреден труд, а фирмите да не внасят осигуровки, ако работникът е в болнични. Това предложиха вчера пет работодателски организации
Аз ли нещо не разбрах, или СЕГА само не разбирам? Това "работодателски" организации ли са? На мен лично ми се струват "робовладелски"! Тъкмо тия дни си препрочитах историята на древния Рим, че даже и тая сутрин прехвърлих няколко страници в "читалнята" и какво да видя в СЕГАшния вестник? Все едно откъс от борбата на плебеите срещу патрициите. Та и по-лошо! Не знам с кой акъл са направени тези "предложения", кой е бил консултанта на "организациите", дали всъщност точно така пунктуално са отразени от пресата, но все пак България е член на МОТ, страна е по множество международни договори и конвенции, според които робския труд, людоедството, крепостничеството и тям подобни екзотики са АБСОЛЮТНО забранени! Що за диващина и варващина? Че защо не са предложили и също, ако работодателя е кахърен, поради недостатъчно наличности да си смени колата или да купи нова дрешка на любовницата си, вместо да изплаща заплати да принуди работниците... да си носят пари за да идват на работа? Колко му е, пък може направо да си ги зачисли към активите на предприятието си, като инвентар. Така хем ще си подобри ликвидноста. Можело е да поразсъждават и в друга насока, например към дисциплинарните наказаня. Какви са тези "забележки", "предупреждения", "уволнения"? А телесните наказания? Карцер с хляб и вода? Разстрел за неизпълнение на нормата? Колко още прогресивни идеи чакат да бъдат събудени за нов живот...! Но пък началото е оптимистично. В крайна сметка може би ще излезе прав другаря Енгелс, който ни учи, че "...класовата борба е двигателя на прогреса и историята, роб срещу господар, селянин срещу феодал, чирак срещу занаятчия, работник срещу капиталист, това са движещите сили на съвременното общество"!
moni
14 Сеп 2005 10:13
Мнения: 3,972
От: Bulgaria
SultanBG, страшен виц

И съвсем по темата
polar
14 Сеп 2005 10:17
Мнения: 137
От: Bulgaria
това е естествено развитие от малки плантации към латифундии
Dante
14 Сеп 2005 10:40
Мнения: 3,839
От: Bulgaria
Какъв бизнес, какви 5 лева?! Егати наглостта на тези крадци самообявили се за работодатели.
керпеден_1
14 Сеп 2005 10:40
Мнения: 9,911
От: Bulgaria
Крайно време е работодателите да разберат , че като такива имат и отговорности.Не само да се жалват и да рИват като вдовици за..... прахосмукачка. Че те са по-зле и от мангалите бре! Дайте ни туй, дайте ни онуй, щото... намквоси .... сигур винаги си плащат данъците и осигуровките, а? Виж ми окото... От костенурка вълна скубали ли сте? Тез легенди за големите данъкоплатци частници да ги разправят на дедовия ми... Плаща се това , което не може да се скрие... И , ако плащат много - представете си колко са скрили... То, пък в България било имало сериозен бизнес и... дрън-дрън.... Откога т`ва чудо в милата ни родина?
Pavlik Morozov
14 Сеп 2005 10:41
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
поради това че ситуацията пак е налице препоствам вчерашния си упрек към форума:
блудкава дискусия по тези важни икономически въпроси, драги съ-форумци. защото го няма локомотива на българското инвестиране зад граница, гуруто на частната инициатива, епитома на the self-made man, неотразимия gasparini, който за голяма жал и загуба на отечеството си бърка лютеница някъде в северните щати и е едноличен "виновник" за икономическия растеж на САЩ години наред. докога българкия талант, инициатива и капитал ще изтича зад граница. gasparini, смили се - прости на нас недостойните и ела тук - за без пари ще ти мием чушки на поточната линия, само БВП да става.


Baoba
14 Сеп 2005 10:56
Мнения: 296
От: Bulgaria
Така наречените работодатели ясно показват произхода си - бившата номенклатура на БКП. С това мислене никога няма да имат успех в услoвията на свободна конкуренция. За 16 години май нищо не са научили. Над един милион българи им показаха отношението си като емигрираха. Накрая ще си останат само те, да си предлагат един на друг стоките и услугите.
america1332002
14 Сеп 2005 11:01
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
с тези становища господа и другари не сте за европеиския съюз а за организацията за африканско единство. но дори и там няма да ви приемат, по добре нов СИВ основете с куба и виетнам.
при капитализма никои не може да нарежда на работодателя колко да ти плаща. такова чудо като минимална заплата няма, има минимална часова ставка. а вреден и опасен труд-това пък е съвсем непознато понятие.
Калки
14 Сеп 2005 11:14
Мнения: 20,000
От: Bulgaria

Преди години, в "зората на демокрацията", се бях увлекъл по профсъюзна дейност и активно се подвизавах в "Подкрепа". Та, тогава, на едни преговори по създаване на тристранните съвети, възникна проблемът как да бъдат идентифицирани работодателите. Оказа се, че това е изключително труден проблем, не по-малко спорен, отколкото легитимирането на самите профсъюзи.

Е, аз внесох едно на глед съвсем просто предложение - организация на работодатели да бъде легитимирана, ако може да докаже, че членовете й внасят сумарно осигуровки на основа на поне 100 000 средни заплати за страната (при близо 3 млн работещи по онова време, това беше много нисък праг). Е, да ви обяснявам ли как тази прстичка идея беше оплюта от т.нар. "работодатели? ?
Dominus
14 Сеп 2005 11:17
Мнения: 1,056
От: Bulgaria
Освен искането за намаляване на социалните тежести (47% от брутната заплата е прекалено много), всичко останало е някакъв изроден балкански либерализъм; дори страни, в които не е имало такава практика (Германия), въведоха минимални възнаграждения за всяка професия - за да се защитят от трудовия дъмпинг на поляците.
______
Много наивно "бизнесът" смята, че - от една страна - ЕС ще финансира България, за да изравни пазарите, а от друга - българската държава ще премахва корпоративен данък/или ще въвежда плосък такъв (т.е държава намира вътрешен ресурс да финансира ръст на икономиката и същевременно ползва ЕС-субсидии/.
polar
14 Сеп 2005 11:18
Мнения: 137
От: Bulgaria
нямам нищо против почасовото заплащане, но ако ми се отчитат точно часовете. на една моя предишна работа, нормалната практика беша да се работи поне по един час след работно време, без това да се заплаща. имах си трудов договор с договорено работно време на ден и т. нат. и във всяко друго отношение бяха изрядни, но реши ли човек да си тръгне навреме следва въпроса ти къде тръгна. като след това следваше разяснение че ние не трябва да приемаме работното време за нещо абсолютно. като пояснение запалата беша няколко над минималната и ако ми плащаха тези часове с радост бих стоял. Но иначе нещо не съм навит да си жертвам личния живот безплатно. А за по-малки фирми дори не ми се мисли какво става.
Maznislav
14 Сеп 2005 11:30
Мнения: 214
От: Bulgaria
Дам .... тежко му е на моя шеф....
за 2 дена шефа ми профука 150 бона на морето за рождения си ден.... охраните му в хотела направиха сметка за 2 бона ( само ) и през 2 дена му се захранват кредитните карти с по 30 -40 бона ....
Еи такъв жив да го оплачеш , та съм съгласен и за да се вземе от моите 210 евро заплата и да му се помогне......
И даже фонд за милосърдие мога да претна ..... еми иначе как да му съберем 2 бона за задна гума на колата ?
Maznislav
14 Сеп 2005 11:33
Мнения: 214
От: Bulgaria
А и да попитам ...
Какво е това плащане на извънреден труд?????
По договор работя 5 х 8 , иначе 5 х10 + събота 6 часа ....
Сигурно го водят тва последното ЛЕНИНСКИ съботник в чест на шефа
Добави мнение   Мнения:204 Предишна Страница 3 от 11 1 2 3 4 5 Следваща »