Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Отпада таксата за преглед при лекар
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:79 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Sultan
22 Мар 2006 23:56
Мнения: 1,478
От: Bulgaria
Въобще не биваше да се въвежда подобна такса. Изобщо здравето на човека не бива да се поставя в зависимост платежоспособността. Лично аз не мога да възприема за разумна кръчмарската идеология "Безплатен обяд няма".
bestbuy
22 Мар 2006 23:59
Мнения: 1,169
От: Canada
Таксата бе абсолютно необходима, с цел ограничаване на кафеджийско-пенсионерски режим на работа на лекарските кабинети. Сега ще стане съвсем зле, ама те депутатите не ходят по ДЖипита - имат си частни такива.
Avram Bakalina
23 Мар 2006 01:50
Мнения: 344
От: Bulgaria
Г-н Метър Пръцков реши наболелите проблеми на българското здравеопазване.
Chicho Dr.
23 Мар 2006 03:22
Мнения: 8,006
От: USA
"таксата действа дисциплиниращо, защото предотвратява ненужни прегледи."
Завръщане в миналото. Колко сме се молили по времето на комунизма да има такава ограничаваща такаса. Поликлиниките бяха пълни от пенсионери, от които млади хора не можеха да се доберат до лекаря. Султан, не от тази такса, ще спечели населението. Вижте дребната комунистическа хитрост! Ще премахват една незначителна такса, която е по джоба на всеки, а ще наложат други мерки, при които не обяда ами и закуската ще се плаща тройно. Хем да се харесат на пенсионерите (основният им електорат), хем да оскъпят процеса. По-добре платете повече услуги чрез касата или каквото да е там звено и действително помогнете на бедните хора. Където здравеопазването е безплатно, там е и нискокачествено. Здравеопазването трвбва да е допустимо, но не и безплатно! Другото са соц. лозунги без покритие.

gipies 67
23 Мар 2006 06:14
Мнения: 17
От: Bulgaria
таксата съществува в цял свят и има възпираща функция.При нас в момента инвалидите -особено фалшивите инвалиди са без такса и са по 6-7пъти в кабинетите ни месечно.Другия начин за постоянен тормоз е , че същите тези инвалиди нарочно се" разболяват "вечер или в неделя.Аз имам няколко семейства , които за една година са ме повикали по 6-7пъти за различни членове на семейството , което предполага безплатно посещение на крака и поемане на лекарства и консуматив от страна на лекаря и абсолютна безотговорност от страна на болния , защото той не си плаща , това му е нищо да те разакара до домаси , защото цял ден е болно детето му но той е имал друга работа.Аз работя и събота и неделя , обслужвам район от села с радиус 30км и два вечера като повторя с такива адреси съм неадекватен на другия ден.Ние ще отговорим със същото на премахването на таксата , която възтановява част ота разходите ни.Цената на 1пациент е 25стотинки само за закупуване и писане на бланките необпходими за отчитане на прегледа.Никойне отчита и цената на труда на обслужващ персонал, че едно джи пи взема 1500лв и плаща много разходи, вкл и заплати на санитар и сестри и на дежурни денонощно фелдшери , поддържа здравни служби техники и консумативи за спешен шкаф , транспорт, който поселата е вече 500лв месечно особено за далечните райони-другари , кой ще поеме разходите-ние няма да ви ги лекуваме , а вие да вземате без да работите нищо-само да ни провелявате и да ни глобявате, защото никой от вас не е работил пряко с пациент , никой не е плащал от джобаси на някой астматик през нощта 50лв за лекарства-е що си мислите , че ние ще гонаправим.
1.Първо ще въведем ограничаване на броя на прегеледаните до 3 на час и 24 дневно.
2.Чакаща листа на пациенти
3.ако пациента не си заплати консуматива ще бъде препратен дори и в тежко състояние
4. на адреси ще ходиме само ако някой плаща транспорт и консуматив -около 40лв на адрес
5.след два месеца на фалит-ставаме частници-тогава няма здравни каси проверки от сулю и пулю и да пълним гуши на тъпи чиновници
6.отиваме на работа в ЕС при 6 месеца неблагополугни финансови резултати
gipies 67
23 Мар 2006 06:51
Мнения: 17
От: Bulgaria
не трябва ли преди да се помисли за доходите на джипитата който хубави или лоши, са първия филтър в цялата система на здравеопазване да се помисли за, доходите на аптекарите , за системата на аптеките.Никъде в света лекарство не излиза от аптека по презуппция на болния или на продаващия го търговец, а само с лекарска рецепта.Никъде в света няма такава анархия в аптечния бизнес.Никъде в света няма такова неуважение и посотянен тормоз от обществото към лекарската гилдия.
Защо пациента не се дразни като плати 50 лв в аптеката на месец за лекарства и от тях 20 са чистата печалба на аптекаря , който нито го преглежда , нито му носи отговорност, а е един обикновен бакалин , само че продава лекарства.Същия този пациент не ще да даде 1.50 за да се покрият преките разходи на лекаря, който го познава , лекува го , осигурява му достъп до всички здравни услуги, често спасява живота му , написва му навреме необходимите документи за да си получи л-вата и най -важното му носи отговорност, т.е.винаги е виновен и може да бъде осъден при грешка и за всяко неблагополучие.Винаги съм се питал защо един пациент с тежко сърдечно заболяване отива на зъболекар , дава 40 лв за един зъб , който го боли , но първо влиза при мен , преглеждам го , правя му кардиограма и той почва да се дразни като му взема 1.50лв-
НЕКА СЕ МАХНЕ ТАЗИ ТАКСА , НО ДА СЕ УТОЧНИ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА РАЗХОДИТЕ.СЪЩО ТАКА НЕ НИ СРАВНЯВАЙТЕ ПО ДОХОДИ С БОЛНИЧНИТЕ ЛЕКАРИ , ЗАЩОТО НИЕ СИ ПОЕМАМЕ ВСИЧКИ РАЗХОДИ И ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАМЕ ОТ ЗДР.КАСА НЕ Е НАШ ЧИСТ ДОХОД, А ОБОРОТ НА ФИРМАТА ПРЕДИ РАЗХОДИ И ДАНЪЦИ-НО ЯВНО ДЕПУТАТИТЕ ОТ СОЦИАЛНАТА КОМИСИЯ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДОХОД НА ДЖИПИ И ОБОРОТ НА ФИРМАТА МУ
В кой свят и коя държава го видехте това другари .
Готин2
23 Мар 2006 07:33
Мнения: 543
От: Bulgaria
Глейте сега какви опашки пред лекарските кабинети ша настанат!
Абсолютно популистки предизборен ход!. Като минат изборите, ще кажат "грешка" и ще върнат статуквото!
Sossa
23 Мар 2006 08:28
Мнения: 697
От: Bulgaria
Социализмът май се завръща.

Как малоумниците от БСП ще компенсират докторите ако махнат потребителската такса, като Здравните фондове перманентно не достигат?!

Някой мозък там явно е решил, че червените бабички поне на това ще се зарадват.

Явно човек трябва да плаща отделно на някой частен лекар, ако не иска да виси пред все по- големите опащки в поликлиниките особено като махнат таксата...
PeoTaH
23 Мар 2006 08:33
Мнения: 461
От: Antigua and Barbuda
299 лв. от сумата се формира от потребителска такса.
Това прави грубо 200 пациента на месец, 10 на работен ден, 1.25 на час. Ако го сметнем 1.60 на човек, 22 дни, 8 часа, се получава ... 1.061789773 ! gipies 67, ако докторите почнат да преглеждат средно по 3 на час, то значи да работят 3 пъти повече от сега! Искам го! А някои да е чул лекар да е дал касова бележка ? Значи прибират рекет, безотчетен!
wwwe
23 Мар 2006 08:49
Мнения: 1,097
От: Bulgaria
Аз пък нямам нищо против за преглед при лекар пациента да плаща по 10 лв, но поне 75% от цената на лекарствата да се поема от здравната каса. Защото сега и да те прегледа безплатно лекаря, да назначи лечение, като няма човек пари как ще се лекува?
Pesho-58
23 Мар 2006 08:58
Мнения: 210
От: Bulgaria
Това е едно справедливо решение!
Първоначално таксата беше 40 стотинки и бе нормална! С нея пациента плаща формулярите и химикалкоте, които единствено се използват, като кионсумативи при 90 % от т.н. прегледи при личният лекар!
Тази ътакса бе наистина 1 % от социлната пенсия когато бе въведена.
Справедливо е таксата сега да е 60 стотинки но, в никой случай 1.60 лв с тенденция скоро да стане 2 лв.
Таксата нсега не само е възспираща излишните посещения, тя е непоносима за пенсионерите!
Най-неприятното е, че плащайки тази такса при личните лекари се учим на беззаконие. Няма личен лекар, които да има фискален касов апарат, независимо, че всички са регистрирани като Еднолични Търговци!
Гойко Горисов
23 Мар 2006 09:21
Мнения: 2,639
От: Bulgaria
*****.От какво ще живеят общопрактикуващите лекари сега?Да не мислите, че получават много?Тоя пък кухавелник Пешо -58
за касови апарати се затревожил.Лекарите си купуват кочани с билети и не им е нужен касов апарат.Обслужването ще стане още по-трудно сега, истински болните няма да могат да се вредят от пенсионерските сбирки пред кабинетите.Майка им да ХХХ на НДСВ, БСП и ДПС.


Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 10:03:14

Графът
23 Мар 2006 09:44
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Chicho Dr. - “Където здравеопазването е безплатно, там е и нискокачествено.
Съвсем вярно и правилно. Когато става дума за “налично” здравеопазване. Когато става дума за нискокачествено или никакво нещо стоят доста по-различно за тези, които са в “никакво”.
За да не говорим празни приказки за неща, за които голямото болшинството от вас само е подочуло нещо, ето ви ориентировка.
Тази такса се плаща при всяко казване на доктора “добър ден”, не само за преглед! Ако мислите, че се издава някаква разписка за нея, много се лъжете – тия 299 лв. са напълно измислени. За пенсионерите (които най-много се нуждаят от здравеопазване по чисто биологични причини) таксата е от 1 до 3 % от пенсията им. Само за едно посещение! Таксата се плаща и когато не е преглед – например при получаване на поредната рецепта за намаление на лекарства за хронично болни. Което автоматично обезсмисля голяма част от тези рецепти – намалението е по-малко от 1.50 лв.
Колкото до “вреждането” за преглед – на лекаря си можеш да се обадиш по телефона и да фиксираш час, в който ще го посетиш. Няма опасност някой млад да си загуби от времето за форум...
Федя
23 Мар 2006 09:50
Мнения: 7,159
От: Bulgaria
gipies 67
Я земи си скъсай дипломата и ходи да караш такси и недей да позориш професията. Нямам познат, на който да му се е наложила лекарска помощ през почивен ден и личния му лекар да е дотърчал. Лично съм се обаждал на моя за висока температура на 4 годишния ми син и съм получавал само съвети по телефона. А иначе моят личен лекар е свестно момче и си гледа съвестно работата. За издаване на касови бележки да не говорим =0. И кви са тия 300 кинта на месец? Един работещ лекар може де прегледа минимум 20 души на ден. по 4 на час за 5 часа работно време, което е добър резултат. 20 дена по 20 души =400 х 1, 6=640 лв. Ако лекарят е по-амбициозен, може само от такса да изкара повече. Не му завиждам халал да са му. Лекаря и той е човек и неговите деца викат "Тати дай".
Ма ти ще ни накарах да се разболяваме по график бе чадо. Имаше в нашия район една гъска ( с извинение на птицата), която ми се караше, че детето ми на 2г. дигнало температура и аз и ИДВАМ В КАБИНЕТА Й ДА И ПРЕЧА ДА СИ ВЪРШИ РАБОТА. Изтърпях я няколко месеца и си намерих свестен доктор (за щастие има и такива, при това те са повече).
Явно и ти си като нея.
Като не ти харесва заеби я касата и мини на часна практика. На тебе поне това закона ти го позволява.
А сега чуй и си го набий в кратуната. Лично аз приемам да се увеличи здравната вноска. Здраве без пари няма. Но да плащам два пъти за едно и също нещо не приемам. В този форум съм писал и друг път на здравна тема.
dobadoba
23 Мар 2006 10:00
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Твърдо 'за' съм да има някаква такса, включително за пенсионери и инвалиди, които в момента не плащат нищо. Представям си какво ще стане, ако се премахне плащането й - ще се завърне времето на седенките пред лекарските кабинети и реално болните ще са ощетени, докато си губят времето в чакане. Друг е момента, че тя не трябва да се обвързва с минималната работна заплата, защото и в момента 1.60лв са си 1.60лв. Също така би могло да се мине и на принципа на стоматологичното обслужване, при което можеш да посетиш който и да е зъболекар.
papagal
23 Мар 2006 10:16
Мнения: 980
От: Bulgaria
gipies 67:Ах докторче рошаво Кой аптекар те е настъпил по мазола та подскачаш така?Аз като аптекарски папагал да те светна на някой неща.1Няма аптекар който да има акъл в главата си и който да даде лекарство за хипертония без рецепта, друг е въпроса ча ако ти или твой колега назначи лечение и то се окаже сполучливо въпросното хипертонично пенсия като се разходи 2, 3 пъти до тебе и се върне с една и съща рецепта накрая почва да ходи директно в аптеката(А още по друг въпрос е че те най често ходят в една и съща аптека и аптекарят им знае лекарствата по добре от рождения си ден)и по тоя начин ти се спестява част от работата която ти с такова нежелание вършиш.2 Пенсийте се дразнят от потребителската такса защото знаят че касата ви плаща за прегледа, а колкто до мнението че не се дразнели като платяли 50 лв. за илачи ела постой малко при мен в аптеката да разбереш какво значи"вой на разярен динозавър" Лекарства който се дават по ъсмотрение на аптекаря са т.нар. ОТС продукти, за тях не се изисква рецепта(питай Chicho Dr. в USA аспирина го продават по бензиностанцийте)А иначе рошльо съгласен съм с теб , потребителската такса трябва да остане щото ако я отменят майка ви жална.сега като се стопли времето маса пенсий ще си уплътняват времето с ходене на доктор(не щото сега не си правят седянки пред кабинетите ама тогава че е...ужас)
XYZxyz
23 Мар 2006 10:23
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Лекарите - аз лично от както има тези лични лекари не успях нито веднъж да се добера до него, а някои от роднините ми успяха един-два пъти, но след 4-6 часово чакане пред кабинета. И това е при наличието на тази прословута потребителска такса. Прехвърлянето на таксата за плащане от пациентите към НЗОК на практика означава безброй фалшиви прегледи. Но има и друг момент - сумата на таксата - не трябва никой да е освободен от нея, но трябва тя да е различна за различните пациенти. Не трябва пенсионер с мижава пенсия и никакви други доходи, да плаща колкото примерно друг пенсионер-реститут на огромни имоти. Един вариант е на всеки да му се определя примерно ежегодно, колко да е тази такса.
4o4i
23 Мар 2006 11:01
Мнения: 173
От: Bulgaria
НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКСА. Висим с часове за да се доберем до тях; не винаги ги намираме; КАСОВИ БЕЛЕЖКИ НЕ ИЗДАВАТ; изписват лекарства от фирми само от които имат далавера; направленията търгуват и т.н.
fenland
23 Мар 2006 11:16
Мнения: 356
От: Bulgaria
Тези 1500 лв доход или приход са?
KZB
23 Мар 2006 11:17
Мнения: 6,560
От: Bulgaria
Гайдаризацията на родното здравеопазване тече с пълна сила. Тези поразии, който прави министъра и екипа му, заедно с червените депутати връща българското здравепазване с 20 години на зад. С премахването на таксата общопрактикуващите лекари губят интереса си да работят. А това означава още по-големи разходи...
Цялата здравна система ни е наред само тази такса беше проблема.
Отговора може да бъде само един НАЦИОНАЛНА СТАЧКА НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ.
IvanK
23 Мар 2006 11:18
Мнения: 251
От: Bulgaria
Ей, големи умници са тези депутати, еле г-н (др.) Пръцков.Таксата на джипито ли е черната точка в здравната система-това гадно творение на народните избраници, тези дебели задници, пояс от сланина и лоена топка, вместо сърце.
Добави мнение   Мнения:79 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »